+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. április 20. kedd, 07:50
Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: a CDU-s Armin Laschet egy majd' hétórás tárgyalás végén kierőszakolta, hogy megszavazzák őt a CDU kancellárjelöltjének.

A német média kedden Bajorországra figyel: Markus Söder CSU-elnök és bajor tartományi miniszterelnök, egyben pártja kancellárjelöltje úgy nyilatkozott ugyanis korábban, hogy ha a CDU úgy dönt, Armin Laschetet, a párt elnökét és Észak-Rajna-Vesztfália tartományi vezetőjét nevezi meg kancellárjelöltnek, kész félreállni.

 

Hétfő éjszakára Laschet ugyanis sikeresen kierőszakolta pártja vezetőségéből egy sajtóbeszámolók szerint hat és fél órás tárgyalást követően, hogy azon nyomban döntsék el, kit szeretnének látni idén ősszel a lista első helyén. A bajor köztévé úgy tudja, Södert is meghívták az ülésre, de ő elutasította, hogy elmenjen rá, mondván „mindenki a maga családjában” hozzon döntést.

 

Laschetre 31 szavazat, Markus Söderre 9 voks, 6 tartózkodás – így döntött Angela Merkel pártja.

 

Laschet számára azért volt nagyon fontos, hogy még hétfő éjjel döntést hozzon a CDU vezetősége, mert különben be kellett volna vonniuk a döntésbe az uniópártok (így nevezik a CDU-t és a CSU-t: utóbbi csak Bajorországban indul, előbbi Bajorországon kívül mindenhol) Bundestag-frakcióját is, ahol Markus Söder támogatottsága jóval nagyobb. Ennek az az oka, hogy a közvélemény-kutatások alapján a németek 44 százaléka van Söder mellett, és csak 15 százaléka áll Laschet mellett – a CDU/CSU-hívek között pedig még egyértelműbb Söder vezetése: 77 százalék akarja a bajor politikust, és csak 17 százalék a CDU-elnököt. A frakció tagjai tehát féltik a mandátumukat, és olyan kancellárjelölt mellé állnának, akivel nagyobb eséllyel tudnak bejutni a parlamentbe 2021 őszén.

 

Sajtóértesülések szerint a hétfői, éjszakába nyúló tárgyaláson több prominens CDU-s is – köztük a párt nagy öregje, Volker Bouffier hesseni miniszterelnök – felhozta ezt, mondván elképzelhető, hogy a párt bázisa és alapszervezetei nem fogadnák el Laschetet kancellárjelöltnek, ezért, hogy nagyobb legitimációja legyen, a politikusnak érdemes lenne magát a járási elnökökkel megválasztania, nem csak az elnökséggel.

 

A legkeményebben Angela Merkel jobbkeze, Peter Altmaier gazdasági miniszter szúrt oda Laschetnek, mondván ő eddig csak a Laschet-féle észak-rajna-vesztfáliai tartományi szervezettől hallott olyan hangokat, hogy Laschetnek kellene kancellárjelöltnek lennie. Úgy tudni, Norbert Röttgen atlantista külpolitikus, Reiner Haseloff szász-anhalti miniszterelnök, Kai Wegner berlini CDU-elnök, Tobias Hans Saar-vidéki kormányfő voltak Söder mellett. Utóbbi egyenesen úgy fogalmazott: „Akkor már inkább CSU-s legyen a kancellár, mint zöld!” A Laschet-hívek viszont attól tartottak, hogy Söder hagyja az eddigi centrista irányvonalat, és populista pártot csinál a CDU/CSU-ból.

 

SÖDER NÜRNBERGBEN JOBBAN ÉRZI MAGÁT, MINT BERLINBEN. FOTÓ: MS / FB

 

Noha úgy tudni, Laschet is egyetértett azzal, hogy meg kell hallgatni a párt bázisát, elnökként végül csak kikényszerítette a szavazást a végén.  Az, hogy a saját pártjában is 9-en Söderre szavaztak, lesújtó lehet Laschetre nézve, kommentálja a Spiegel az eredményt: „Ki látott már ilyet? Egy három hónapja megválasztott pártelnök saját elnöksége támogatásáért küzd. Neki ez vagy minden vagy semmi, a pártnak viszont a tét az, hogy meg tudják-e védeni a kancellári pozíciójukat.” 

 

A kérdés tehát: Söder elfogadja-e a döntést?

 

Laschet reménykedhet abban, hogy Söder tartja a szavát, és ezzel pont került a CDU/CSU kancellárjelöltségének végére. A mindig jól értesült Handelsblatt-exfőszerkesztő, Gabor Steingart kedd reggeli hírlevelében azt írja, Laschet ezzel csatát nyert csak, háborút még messze nem. A hétfő esti CDU-s ülés után ugyanis több résztvevő is megjegyezte a sajtónak: nem is volt határozatképes a testület hivatalosan, mert a meghívók nem a szabályok szerint mentek ki, elképzelhető tehát, hogy erre és a tagság elégedetlenkedésére hivatkozva végül a parlamenti frakció dönt kedd délután.

 

Södert ismerve két forgatókönyv jöhet most: átadja a jelöltséget Laschetnek, vagy csak most kezdődik igazán a show.

 

FOTÓ: CDU / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás