Kierőszakolt szavazáson választott magának kancellárjelöltet Merkel pártja

Szerző: Bukovics Martin
2021.04.20. 07:50

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: a CDU-s Armin Laschet egy majd' hétórás tárgyalás végén kierőszakolta, hogy megszavazzák őt a CDU kancellárjelöltjének.

Kierőszakolt szavazáson választott magának kancellárjelöltet Merkel pártja

A német média kedden Bajorországra figyel: Markus Söder CSU-elnök és bajor tartományi miniszterelnök, egyben pártja kancellárjelöltje úgy nyilatkozott ugyanis korábban, hogy ha a CDU úgy dönt, Armin Laschetet, a párt elnökét és Észak-Rajna-Vesztfália tartományi vezetőjét nevezi meg kancellárjelöltnek, kész félreállni.

Hétfő éjszakára Laschet ugyanis sikeresen kierőszakolta pártja vezetőségéből egy sajtóbeszámolók szerint hat és fél órás tárgyalást követően, hogy azon nyomban döntsék el, kit szeretnének látni idén ősszel a lista első helyén. A bajor köztévé úgy tudja, Södert is meghívták az ülésre, de ő elutasította, hogy elmenjen rá, mondván „mindenki a maga családjában” hozzon döntést.

Laschetre 31 szavazat, Markus Söderre 9 voks, 6 tartózkodás – így döntött Angela Merkel pártja.

Laschet számára azért volt nagyon fontos, hogy még hétfő éjjel döntést hozzon a CDU vezetősége, mert különben be kellett volna vonniuk a döntésbe az uniópártok (így nevezik a CDU-t és a CSU-t: utóbbi csak Bajorországban indul, előbbi Bajorországon kívül mindenhol) Bundestag-frakcióját is, ahol Markus Söder támogatottsága jóval nagyobb. Ennek az az oka, hogy a közvélemény-kutatások alapján a németek 44 százaléka van Söder mellett, és csak 15 százaléka áll Laschet mellett – a CDU/CSU-hívek között pedig még egyértelműbb Söder vezetése: 77 százalék akarja a bajor politikust, és csak 17 százalék a CDU-elnököt. A frakció tagjai tehát féltik a mandátumukat, és olyan kancellárjelölt mellé állnának, akivel nagyobb eséllyel tudnak bejutni a parlamentbe 2021 őszén.

Sajtóértesülések szerint a hétfői, éjszakába nyúló tárgyaláson több prominens CDU-s is – köztük a párt nagy öregje, Volker Bouffier hesseni miniszterelnök – felhozta ezt, mondván elképzelhető, hogy a párt bázisa és alapszervezetei nem fogadnák el Laschetet kancellárjelöltnek, ezért, hogy nagyobb legitimációja legyen, a politikusnak érdemes lenne magát a járási elnökökkel megválasztania, nem csak az elnökséggel.

A legkeményebben Angela Merkel jobbkeze, Peter Altmaier gazdasági miniszter szúrt oda Laschetnek, mondván ő eddig csak a Laschet-féle észak-rajna-vesztfáliai tartományi szervezettől hallott olyan hangokat, hogy Laschetnek kellene kancellárjelöltnek lennie. Úgy tudni, Norbert Röttgen atlantista külpolitikus, Reiner Haseloff szász-anhalti miniszterelnök, Kai Wegner berlini CDU-elnök, Tobias Hans Saar-vidéki kormányfő voltak Söder mellett. Utóbbi egyenesen úgy fogalmazott: „Akkor már inkább CSU-s legyen a kancellár, mint zöld!” A Laschet-hívek viszont attól tartottak, hogy Söder hagyja az eddigi centrista irányvonalat, és populista pártot csinál a CDU/CSU-ból.

SÖDER NÜRNBERGBEN JOBBAN ÉRZI MAGÁT, MINT BERLINBEN. FOTÓ: MS / FB

Noha úgy tudni, Laschet is egyetértett azzal, hogy meg kell hallgatni a párt bázisát, elnökként végül csak kikényszerítette a szavazást a végén.  Az, hogy a saját pártjában is 9-en Söderre szavaztak, lesújtó lehet Laschetre nézve, kommentálja a Spiegel az eredményt: „Ki látott már ilyet? Egy három hónapja megválasztott pártelnök saját elnöksége támogatásáért küzd. Neki ez vagy minden vagy semmi, a pártnak viszont a tét az, hogy meg tudják-e védeni a kancellári pozíciójukat.” 

A kérdés tehát: Söder elfogadja-e a döntést?

Laschet reménykedhet abban, hogy Söder tartja a szavát, és ezzel pont került a CDU/CSU kancellárjelöltségének végére. A mindig jól értesült Handelsblatt-exfőszerkesztő, Gabor Steingart kedd reggeli hírlevelében azt írja, Laschet ezzel csatát nyert csak, háborút még messze nem. A hétfő esti CDU-s ülés után ugyanis több résztvevő is megjegyezte a sajtónak: nem is volt határozatképes a testület hivatalosan, mert a meghívók nem a szabályok szerint mentek ki, elképzelhető tehát, hogy erre és a tagság elégedetlenkedésére hivatkozva végül a parlamenti frakció dönt kedd délután.

Södert ismerve két forgatókönyv jöhet most: átadja a jelöltséget Laschetnek, vagy csak most kezdődik igazán a show.

FOTÓ: CDU / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek