+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. április 12. hétfő, 15:50
Hétfő délután a CDU elnökségének ülése után Armin Laschet tartott sajtótájékoztatót. A párt elnöke közölte, hogy pártja mögötte áll, és őt támogatja. Ez azonban még nem végleges döntés a kancellárjelölt személyéről. Ezt Laschet Söderrel közösen hozza meg pár napon belül.

Hétfő kora délután állt ki a sajtó elé Paul Ziemiak, a CDU főtitkára, és közölte:

 

a CDU elnökségén belül „széles támogatottságot” élvez Armin Laschet.

 

Hogy ez konkrétan mit jelent – azaz vannak-e azért Södernek is hívei a CDU elnökségében –, nem részletezte. Eddig tartományi szervezetek részéről csak a berlini CDU állt ki Söder mellett. Volker Bouffier, Hessen CDU-s miniszterelnöke már korábban közölte: a párt egyöntetű támogatását élvezi Laschet.

 

Laschet ezután kifejezte örömét a támogatottsága miatt, de rögtön le is szögezte: ez nem egy hivatalos állásfoglalás, pláne nem végleges döntés (elvégre arra a CSU-nak is rá kell bólintania), hanem arra volt csak kíváncsi, hogy milyen az általános hangulat a CDU elnökségén belül. Ez pedig tehát Laschet-párti. De a CDU-pártelnök hangsúlyozta: a CDU elnökségének kiállása nem egy előzetes döntés, nem is nyomásgyakorlás, azaz a jelöltség kérdése továbbra is nyitott.

 

A végső döntést Söderrel közösen hozza meg, és még hétfőn tárgyalni fog vele a továbbiakról.

 

Laschet is tudja, hogy „nagyon nagy a nyomás az uniópártokon belül, hogy igen gyorsan szülessék egy végső döntés”.

 

Sajtótájékoztatóján Laschet röviden felvázolta a programját: szerinte a CDU-nak kell azon párttá válnia, amely a környezetvédelmet és a gazdasági szempontokot együtt kezeli (szerinte a liberálisok csak a gazdaságot, a zöldek meg csak a környezetet néznék), és azt is hangsúlyozta, hogy figyelni kell a szociális kérdésekre, mert ez lenne annak a biztosítéka, hogy „Németország egy ipari állam maradjon”. Laschet „egy modern Németországért” akar harcolni:

 

„Fenntartható Németországot akarunk, ami egyszerre sokszínű is.”

 

Hétfőn ülésezik Münchenben a CSU elnöksége is, ők késő délután tartanak sajtótájékoztatót. Ott vélhetően Söder mellett állnak ki – de szintén jelezve: a döntés a két szövetséges párt elnökének feladata. Ezt akarná Laschet lehetőleg még hétfőn megbeszélni.

 

NYITÓKÉP: Armin Laschet / AL, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás