Noha a CDU kiállt Laschet mellett, hivatalos döntés még nincs a német jobboldal kancellárjelöltjéről

Szerző: Techet Péter
2021.04.12. 15:50

Hétfő délután a CDU elnökségének ülése után Armin Laschet tartott sajtótájékoztatót. A párt elnöke közölte, hogy pártja mögötte áll, és őt támogatja. Ez azonban még nem végleges döntés a kancellárjelölt személyéről. Ezt Laschet Söderrel közösen hozza meg pár napon belül.

Noha a CDU kiállt Laschet mellett, hivatalos döntés még nincs a német jobboldal kancellárjelöltjéről

Hétfő kora délután állt ki a sajtó elé Paul Ziemiak, a CDU főtitkára, és közölte:

a CDU elnökségén belül „széles támogatottságot” élvez Armin Laschet.

Hogy ez konkrétan mit jelent – azaz vannak-e azért Södernek is hívei a CDU elnökségében –, nem részletezte. Eddig tartományi szervezetek részéről csak a berlini CDU állt ki Söder mellett. Volker Bouffier, Hessen CDU-s miniszterelnöke már korábban közölte: a párt egyöntetű támogatását élvezi Laschet.

Laschet ezután kifejezte örömét a támogatottsága miatt, de rögtön le is szögezte: ez nem egy hivatalos állásfoglalás, pláne nem végleges döntés (elvégre arra a CSU-nak is rá kell bólintania), hanem arra volt csak kíváncsi, hogy milyen az általános hangulat a CDU elnökségén belül. Ez pedig tehát Laschet-párti. De a CDU-pártelnök hangsúlyozta: a CDU elnökségének kiállása nem egy előzetes döntés, nem is nyomásgyakorlás, azaz a jelöltség kérdése továbbra is nyitott.

A végső döntést Söderrel közösen hozza meg, és még hétfőn tárgyalni fog vele a továbbiakról.

Laschet is tudja, hogy „nagyon nagy a nyomás az uniópártokon belül, hogy igen gyorsan szülessék egy végső döntés”.

Sajtótájékoztatóján Laschet röviden felvázolta a programját: szerinte a CDU-nak kell azon párttá válnia, amely a környezetvédelmet és a gazdasági szempontokot együtt kezeli (szerinte a liberálisok csak a gazdaságot, a zöldek meg csak a környezetet néznék), és azt is hangsúlyozta, hogy figyelni kell a szociális kérdésekre, mert ez lenne annak a biztosítéka, hogy „Németország egy ipari állam maradjon”. Laschet „egy modern Németországért” akar harcolni:

„Fenntartható Németországot akarunk, ami egyszerre sokszínű is.”

Hétfőn ülésezik Münchenben a CSU elnöksége is, ők késő délután tartanak sajtótájékoztatót. Ott vélhetően Söder mellett állnak ki – de szintén jelezve: a döntés a két szövetséges párt elnökének feladata. Ezt akarná Laschet lehetőleg még hétfőn megbeszélni.

NYITÓKÉP: Armin Laschet / AL, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek