+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. április 23. péntek, 13:29
Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Online lehet időpontot foglalni az oltásra már regisztráltaknak, írja a magyar kormány koronavírus-tájékoztató oldala.

 

A már regisztráltaknak, de még nem oltottaknak az eeszt.gov.hu oldal áll a rendelkezésükre az időpontfoglaláshoz. Az alkalmazásban jelenleg az április 26. (jövő hétfő) és 28. (szerda) közötti napokra lehet időpontot foglalni, és csak a kórházi oltópontokon való oltásra.

 

Jelenleg csak az inaktivált vírusos kínai Sinopharm-vakcinát lehet választani,

 

amelynek hátterében az állhat, hogy a következő hetekben egymillió adag Sinopharm-vakcina fog érkezni Magyarországra.

 

A kínai Sinopharm-vakcina egy elölt/inaktivált vírusos vakcina, amely a koronavírus egy ártalmatlanított, elölt változatát juttatja be az ember szervezetébe, ami így nem képes reprodukálódni, viszont tartalmazza a koronavírus teljes fehérjeállományát, ami ellen az immunrendszerünk felveheti a harcot, és megtanulhatja a védekezést.

 

Ugyanekkor a burokfehérjéje sértetlen marad, vagyis a vírus azon képessége, hogy aktiválja a különböző immunsejteket, megmarad, viszont nem képes szaporodni. Emiatt, mint Letoha Tamás kutatórvos az Azonnalinak korábban már elmondta,

 

nem kell attól tartani, hogy a kínai vakcina által kiváltott immunválasz kontrollálhatatlanná válik, illetve attól, hogy a vírus elkezd a sejtekben kontrollálhatatlanul szaporodni.

 

Ugyanakkor az Azonnali podcastjában Letoha arról is beszélt, hogy ő a leölt vírusos technológiát tartja a legjobbnak, ezért a kínai vakcinával oltatta be magát, sőt még azt is hozzátette, hogy szerinte

 

a vakcinagyártó cégek között egy elég mocskos, PR-eszközökkel is vívott háború zajlik.

 

Az időpontfoglaló online portálon a lépések majdnem az oltáshoz való regisztrációval egyeznek: vagyis itt is a TAJ-számot, ileltve a születési időpontot kell megadni és utána már ki lehet választani a kórházi oltópontot. Külön kitértek a tájékoztatóban arra, hogy

 

az ország bármely kórházi oltópontját ki lehet választani, nem kell kötelező módon a lakcím szerinti kórházi oltópontra menni.

 

Viszont itt figyelembe kell venni, hogy olyat válasszunk, hogy a második dózist is ugyanott fogják beadni.

 

A különböző vakcinák típusairól itt írtunk, a működési elvüket pedig itt magyaráztok el közérthető példákkal.

 

NYITÓKÉP: CGNT Russian / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás