A vakcinákat pont azért fejlesztjük, hogy egyszer véget érjen minden korlátozás

2021.04.19. 07:15

Kínai vakcinával oltatta magát, mert az elölt vírusos technológiát tartja a legjobbnak, és vérre menő háborút lát a vakcinagyártók piacán Letoha Tamás szegedi kutatóorvos. Az Azonnali podcastjában a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól. Podcast!

Letoha Tamás Magyarország egyik legsikeresebb kutatóorvosa. Cégével, a szegedi Pharmacoideával génterápián és gyógyszerfejlesztésen is dolgoznak. Ezt kisvállalkozásként egy az EU-s Innovatív gyógyszerek kezdeményezés keretében, nagy gyógyszergyártó cégekkel együttműködésben tudják megtenni – többek között a Pfizerrel, akikkel már szintén dolgozott már együtt.

 

Az Azonnali podcastjának, a Helyzetnek a hétfőnként megjelenő műsorában, a Pörgetőben ezúttal őt kérdeztük mindenről, ami a koronavírussal és a vakcinákkal kapcsolatban egy gyógyszerfejlesztésben tapasztalt szakembertől érdekelt minket. A podcastból kiderül, hogy Letoha a leölt vírusos technológiát tartja a legjobbnak, ezért a kínai vakcinával oltatta be magát, de azt is elmondja, hogy

 

szerinte a vakcinagyártó cégek között egy elég mocskos, PR-eszközökkel is vívott háború zajlik.

 

A kutatóorvos a magyar kánontól némiképp eltérően nem az általános korlátozásokat, hanem a célzott, veszélyeztetett csoportokat védő intézkedéseket tartotta volna jónak a vírussal szembeni védekezésben. Letoha azt mondja: a vakcinagyártás és a gyógyszerfejlesztés, az emberi civilizáció és ész gyümölcseinek lényege pont az, hogy előbb-utóbb teljesen eltűnjön minden korlátozás.

 

A kutatóorvos az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinái körüli problémákat annak tulajdonítja, hogy ezek a cégek belementek egy versenybe az mRNS-vakcinákat gyártókkal a nagyon magas hatékonyságért.

 

Szerinte ha 60-70 százalékos hatékonysággal megelégedtek volna, akkor kisebb eséllyel lépnek föl például a vérrögképződéssel kapcsolatos mellékhatások. Letoha a podcastban olvasóink kérdéseire válaszolva azt is elmondja, lehet-e szezonális járvány a koronavírus-járványból, és mit gondol arról, hogy a tesztelés nagy részét magánlaborok végzik ma Magyarországon.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.