+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. február 11. csütörtök, 11:15
A Neue Zürcher Zeitung szerint Orbánt nem érdeklik az európai szolidaritáshoz hasonló elvont értékek, ha veszélyben érzi a rezsimjét, a magyar vakcinapluralizmus pedig iskolát teremthet.

A svájci Neue Zürcher Zeitung – azaz a legszínvonalasabb német nyelvű napilap, amiről Techet Péter is megírta már az Azonnalin, miért érdemes olvasni – csütörtök reggel hosszabb cikket szentelt a vakcinabeszerzések terén járt magyar különutasságnak. A napilap bécsi tudósítója által jegyzett anyag azt járja körbe, miért dönthetett Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy, hogy az EU tagállami kormányainak közös megegyezéséből lényegében kiugorva saját szakállára is beszerez keletről vakcinákat.

 

Mint írják, Orbán ezzel „semmi helytelent nem tett”, aláásta viszont az EU-tagok közös politikai célját, miszerint egységet mutassanak

 

és a lakosság bizalmát azzal nyerjék el a közösen beszerzett vakcinák iránt, hogy csak akkor oltanak valamivel, ha azt az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte.

 

Miből mennyi jön, és jön-e?

 

A lap felsorolja, melyik vakcinából mennyit rendelt Magyarország:

 

+ az mRNS-technológián alapuló Pizer-BioNTech-oltásból 6,6 millió érkezik, és noha a cég nem tud annyit gyártani, mint ígért, ezt már most is használják országszerte;

 

+ az adenovíruson alapuló AstraZenecából 5 millió jön, itt is akadtak khm, problémák a szállítandó mennyiséggel, ezzel a héten az Azonnali információi szerint már oltanak;

 

+ a leölt vírust tartalmazó, kínai Sinopharm oltásából 2,5 millió, ebből a NZZ azt írja, jövő héten már jön egy adag, a kormányinfón pedig elhangzott, mennyi: félmillió darab;

 

+ az adenovírus-alapú orosz Szputnyik V-ből 2 millió darab jön, ezzel Budapesten kedd óta már oltanak, de alig jött belőle, és a következő adag is 20 ezer embernek lesz csak elég, de februárban nagyjából 200 ezer vakcinát vár Magyarország, mert Moszkva ugyanúgy, mint a nyugati vakcinagyártók, kapacitásproblémákkal birkózik;

 

+ a Pfizer-BioNTechhez hasonlóan mRNS-technológiát használó Moderna vakcinájából pedig 1,75 millió.

 

Mindebből a Neue Zürcher Zeitung szerint annyi szűrhető le, hogy

 

Magyarország alapvetően továbbra is nagyban függ az Európai Bizottság által beszerzett vakcináktól, a kínai és orosz vakcinákból vagy alig, vagy még semmi nem érkezett meg.

 

Mégis megéri ez Orbánnak, írja a lap, így ugyanis extra mozgásteret teremt magának: „Noha vélhetően nem a magyar kormányfő volt az egyedüli, aki képes volt előrelátni a vakcinákért folytatott tülekedésben rejlő politikai robbanóerőt, de ezt az elsődlegesen nemzeti kategóriákban gondolkodó populistát kevésbé érdeklik az olyan absztrakt értékek, mint az európai szolidaritás, ha egyszer ez a válság veszélyt jelenthet a saját rezsimjére is.”

 

Miért éri meg Orbánnak a keleti vakcina?

 

A svájci lap felidézi: a magyar egészségügyi rendszer inkább rosszul, mint jól kezeli a járványt, az eddig a koronavírussal elhunyt 13 ezer halottal az európai élmezőnyben van ugyanis Magyarország. A halottak magas számát a NZZ annak tudja be, hogy Orbán a gazdaságra való tekintettel sokáig egy light lockdownt vezetett csak be, és mint írják,

 

ez azért fontos a miniszterelnöknek, mert a gazdaság állapota lesz a döntő atekintetben is, hogy a 2022-es választást behúzza-e a Fidesz.

 

A belpolitikai megfontolásokon túl külpolitikaiak is szerepet játszanak a keleti vakcinarendelésben: „Noha Magyarország rendkívüli módon profitál a közös uniós vakcinabeszerzésből, hiszen nem tudna rálicitálni a gazdagabb európai országok kínálta árakra, a brüsszeli oltási stratégiára vonatkozó kritika tökéletesen illeszkedik Orbán EU-szkeptikus retorikájába.” A NZZ szerint az orbáni Magyarország kifejezetten opportunista módon áll Oroszországhoz és Kínához az esetleges gazdasági haszon reményében, így az orosz Szputnyik V vakcina beszerzésénél és magyarországi engedélyeztetésénél szerintük szó lehet arról is, hogy azt Magyarországon is gyártsák a jövőben.

 

A cikk végére eljutnak odáig, hogy amennyiben az európai és amerikai vakcinagyártók kapacitásbeli és szállításbeli problémái hosszabb távon is fennállnak, a magyar oltásstratégia „iskolát teremthet”: ennek jele szerintük az, hogy múlt héten már Németország mellett Ausztria és Csehország is bizakodó kontextusban kezdte el emlegetni a kínai és orosz vakcinákat.

 

Szerbia se csinál nagyon mást, mint a magyar kormány, csak előbb kezdték, és ők az EU-n kívül vannak: Techet Péter foglalta össze, mi ott a helyzet!

 

FOTÓ: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás