+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 24. vasárnap, 10:15
Ezzel pedig veszélyezteti az olaszok egészségét, az olasz gazdaságnak károkat okoz, és felborítja az olasz oltási tervet. Az oxfordi cég a vállaltnál 60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít az egész EU-ba az első negyedévben.

Beperli a Pfizer és AstraZeneca cégeket az olasz kormány, mert nem teljesítik a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítását, közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, írja a RAI olasz köztévé dél-tiroli részlege

 

A Pfizer január 15-én közölte, az előzetesen ígért mennyiség harmadával kevesebbet fog szállítani az összes EU-s tagállamnak, mondván bővíti a gyártókapacitásait – ugyanakor fogadkozott, hogy az első negyedéves mennyiséget leszállítja rendben. Szombaton a brit-svéd AstraZeneca is bejelentette, hogy nem tudja tartani a vállalt mennyiséget: gyártási gondok miatt 60 százalékkal kevesebb vakcinát tud leszállítani március végéig a 27 EU-tagállamnak,

 

az előzetesen vállalt 80 millió adag helyett csupán 31 milliót.

 

Bár ez a vakcina még nem kapta meg az unió gyógyszerügynökségének, az EMA-nak az engedélyét, amely szükséges az oltás használatának megkezdéséhez, Olaszország már előre megrendelt 8 millió adagot március végéig. Csak 3,4 millió érkezett meg ebből. (Az AstraZeneca vakcináját az orosz Szputnyik-V mellett nemrég az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet is engedélyezte nálunk azt követően, hogy Nagy-Britannia is megadta az engedélyt december 30-án.)

 

Ez pedig teljesen felforgatja az ország parlamentje és a régióelnökök által elfogadott oltási tervet.

 

Akár hetekben mérhető késéseket kell elszenvednie az országnak a kevesebb oltóanyag miatt, a 60 éven felüliek és a tanárok oltása csúszhat ennyivel. 

 

A Pfizer és AstraZeneca megszegte az Európai Bizottsággal között szerződést, és ezzel veszélyezteti az olasz polgárok egészségét és az olasz gazdaságot is,

 

jelentette ki Conte, akinek emellett az elhúzódó olasz kormányválságon is úrrá kellene lennie. 

 

Olaszországban eddig 1,3 millió embert immunizáltak, ez a lakosság 2,2 százaléka nagyjából. Az ország januárban óvatosan nyitni kezdett: bevezettek az eddigi sárga-narancs-vörös zónák mellett a fehér zónát is, amely besorolást azon régiók kapják meg, ahol a vírus terjedése igencsak alacsony. A sárga zónákban a már az esti nyitvatartásért tüntető, a vendégeiket elvileg most még csak este hatig kiszolgáló éttermek és bárok mellett immáron a múzeumok is kinyithatnak, és jó hír az is, hogy a koronavírus reprodukciós rátája országos szinten 1 alá csúszott, 0,97-re, azaz egy ember átlagosan már kevesebb, mint egy embernek adja tovább a fertőzést. De a héten csökkent az intenzív osztályokon ápolt koronavírusos betegek, és eleve a koronavírussal megfertőzöttek száma is.

 

NYITÓKÉP: Carmen Aristegui / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás