+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 24. vasárnap, 10:15
Ezzel pedig veszélyezteti az olaszok egészségét, az olasz gazdaságnak károkat okoz, és felborítja az olasz oltási tervet. Az oxfordi cég a vállaltnál 60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít az egész EU-ba az első negyedévben.

Beperli a Pfizer és AstraZeneca cégeket az olasz kormány, mert nem teljesítik a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítását, közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, írja a RAI olasz köztévé dél-tiroli részlege

 

A Pfizer január 15-én közölte, az előzetesen ígért mennyiség harmadával kevesebbet fog szállítani az összes EU-s tagállamnak, mondván bővíti a gyártókapacitásait – ugyanakor fogadkozott, hogy az első negyedéves mennyiséget leszállítja rendben. Szombaton a brit-svéd AstraZeneca is bejelentette, hogy nem tudja tartani a vállalt mennyiséget: gyártási gondok miatt 60 százalékkal kevesebb vakcinát tud leszállítani március végéig a 27 EU-tagállamnak,

 

az előzetesen vállalt 80 millió adag helyett csupán 31 milliót.

 

Bár ez a vakcina még nem kapta meg az unió gyógyszerügynökségének, az EMA-nak az engedélyét, amely szükséges az oltás használatának megkezdéséhez, Olaszország már előre megrendelt 8 millió adagot március végéig. Csak 3,4 millió érkezett meg ebből. (Az AstraZeneca vakcináját az orosz Szputnyik-V mellett nemrég az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet is engedélyezte nálunk azt követően, hogy Nagy-Britannia is megadta az engedélyt december 30-án.)

 

Ez pedig teljesen felforgatja az ország parlamentje és a régióelnökök által elfogadott oltási tervet.

 

Akár hetekben mérhető késéseket kell elszenvednie az országnak a kevesebb oltóanyag miatt, a 60 éven felüliek és a tanárok oltása csúszhat ennyivel. 

 

A Pfizer és AstraZeneca megszegte az Európai Bizottsággal között szerződést, és ezzel veszélyezteti az olasz polgárok egészségét és az olasz gazdaságot is,

 

jelentette ki Conte, akinek emellett az elhúzódó olasz kormányválságon is úrrá kellene lennie. 

 

Olaszországban eddig 1,3 millió embert immunizáltak, ez a lakosság 2,2 százaléka nagyjából. Az ország januárban óvatosan nyitni kezdett: bevezettek az eddigi sárga-narancs-vörös zónák mellett a fehér zónát is, amely besorolást azon régiók kapják meg, ahol a vírus terjedése igencsak alacsony. A sárga zónákban a már az esti nyitvatartásért tüntető, a vendégeiket elvileg most még csak este hatig kiszolgáló éttermek és bárok mellett immáron a múzeumok is kinyithatnak, és jó hír az is, hogy a koronavírus reprodukciós rátája országos szinten 1 alá csúszott, 0,97-re, azaz egy ember átlagosan már kevesebb, mint egy embernek adja tovább a fertőzést. De a héten csökkent az intenzív osztályokon ápolt koronavírusos betegek, és eleve a koronavírussal megfertőzöttek száma is.

 

NYITÓKÉP: Carmen Aristegui / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás