Beperli Olaszország a Pfizert és az AstraZenecát, mert nem szállítják le a szerződésben vállalt vakcinamennyiséget

2021.01.24. 10:15

Ezzel pedig veszélyezteti az olaszok egészségét, az olasz gazdaságnak károkat okoz, és felborítja az olasz oltási tervet. Az oxfordi cég a vállaltnál 60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít az egész EU-ba az első negyedévben.

Beperli Olaszország a Pfizert és az AstraZenecát, mert nem szállítják le a szerződésben vállalt vakcinamennyiséget

Beperli a Pfizer és AstraZeneca cégeket az olasz kormány, mert nem teljesítik a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítását, közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, írja a RAI olasz köztévé dél-tiroli részlege

A Pfizer január 15-én közölte, az előzetesen ígért mennyiség harmadával kevesebbet fog szállítani az összes EU-s tagállamnak, mondván bővíti a gyártókapacitásait – ugyanakor fogadkozott, hogy az első negyedéves mennyiséget leszállítja rendben. Szombaton a brit-svéd AstraZeneca is bejelentette, hogy nem tudja tartani a vállalt mennyiséget: gyártási gondok miatt 60 százalékkal kevesebb vakcinát tud leszállítani március végéig a 27 EU-tagállamnak,

az előzetesen vállalt 80 millió adag helyett csupán 31 milliót.

Bár ez a vakcina még nem kapta meg az unió gyógyszerügynökségének, az EMA-nak az engedélyét, amely szükséges az oltás használatának megkezdéséhez, Olaszország már előre megrendelt 8 millió adagot március végéig. Csak 3,4 millió érkezett meg ebből. (Az AstraZeneca vakcináját az orosz Szputnyik-V mellett nemrég az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet is engedélyezte nálunk azt követően, hogy Nagy-Britannia is megadta az engedélyt december 30-án.)

Ez pedig teljesen felforgatja az ország parlamentje és a régióelnökök által elfogadott oltási tervet.

Akár hetekben mérhető késéseket kell elszenvednie az országnak a kevesebb oltóanyag miatt, a 60 éven felüliek és a tanárok oltása csúszhat ennyivel. 

A Pfizer és AstraZeneca megszegte az Európai Bizottsággal között szerződést, és ezzel veszélyezteti az olasz polgárok egészségét és az olasz gazdaságot is,

jelentette ki Conte, akinek emellett az elhúzódó olasz kormányválságon is úrrá kellene lennie. 

Olaszországban eddig 1,3 millió embert immunizáltak, ez a lakosság 2,2 százaléka nagyjából. Az ország januárban óvatosan nyitni kezdett: bevezettek az eddigi sárga-narancs-vörös zónák mellett a fehér zónát is, amely besorolást azon régiók kapják meg, ahol a vírus terjedése igencsak alacsony. A sárga zónákban a már az esti nyitvatartásért tüntető, a vendégeiket elvileg most még csak este hatig kiszolgáló éttermek és bárok mellett immáron a múzeumok is kinyithatnak, és jó hír az is, hogy a koronavírus reprodukciós rátája országos szinten 1 alá csúszott, 0,97-re, azaz egy ember átlagosan már kevesebb, mint egy embernek adja tovább a fertőzést. De a héten csökkent az intenzív osztályokon ápolt koronavírusos betegek, és eleve a koronavírussal megfertőzöttek száma is.

NYITÓKÉP: Carmen Aristegui / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek