Beperelheti az Európai Bizottság az AstraZenecát

2021.04.22. 09:26

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Beperelheti az Európai Bizottság az AstraZenecát

Miután hónapok óta feszült az Európai Bizottság és a brit-svéd gyógyszeripari cég, az Oxford/AstraZeneca viszonya,

úgy tűnik, hogy a Bizottság végül be is perelheti a céget,

írja a Politico csütörtöki hírlevelében.

A Bizottság ezen döntéséhez – a Politiconak már öt diplomata is erről beszélt – az járulhatott hozzá, hogy

az AstraZeneca nem tudta leszállítani azt a vakcinamennyiséget, amelyről szerződést kötött a Bizottsággal.

A szerződésben elvárt vakcinamennyiségektől pedig az AstraZeneca jócskán elmarad: az első negyedévben 90 millió adag vakcinát kellett volna leszállítania a brit-svéd gyógyszergyártónak, azonban ennek a mennyiségnek mindössze csak a harmadát, 30 milliót teljesítette a cég. Korábban az AstraZeneca francia vezérigazgatója, Pascal Soriot azt ígérte, hogy az év végéig pótolni fogják az elmaradt szállítmányokat, azonban a második negyedévben is jóval kevesebb oltóanyag érkezik a svéd gyártótól:

júliusig összesen 300 millió adag vakcinát kellene leszállítania az AstraZenecának, azonban már biztos, hogy ez idő alatt összesen csak 130 millió adag AstraZeneca-vakcina érkezik az EU-ba.

 Korábban már részletesen beszámoltunk arról, hogy mi állhat annak a háttérben, hogy az EU felé nem tudja teljesíteni a kötelezettségeit a gyártó. Az EU-s vizsgálatok szerint

a cég egyszerűen nem tud elég vakcinát gyártani,

mivel a gyártókapacitások mellett az ellátási lánccal is gondjai akadtak a svéd gyógyszeripari cégnek.

A Politico szerint a szerdai ülésen a legtöbb tagállam támogatja a Bizottságot azon döntésében, hogy perre vigye az ügyet a gyógyszeripari céggel. A lap értesülése szerint az egyik diplomata azon az állásponton volt, hogy

a jogi úton köteleznék a gyógyszergyártó céget a szerződésben vállalt mennyiség leszállítására,

míg mások amellett kardoskodtak, hogy ezen a héten ki kell jelölni egy végső időpontot, amíg eldöntik, hogy akkor elindítják-e a jogi eljárást a brit-svéd gyógyszergyártó cég ellen, vagy sem.

Arról, hogy a Bizottság mit hibázott a gyártóval kötött szerződésnél, bővebben itt írtunk, míg arról, hogy miért ilyen feszült a viszony az AstraZeneca és az Európai Bizottság között, itt írtunk bővebben.

NYITÓKÉP: Gencat / Flickr

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek