Döntöttek a német Zöldek: nőt akarnak Angela Merkel utódjának

2021.04.19. 11:28

Míg a CDU/CSU még mindig nem tudta eldönteni, kivel fussanak neki az őszi választásnak, a német Zöldek olyan határozottak és egységesek, mint még soha: Annalena Baerbock, a párt társelnöke lesz a kancellárjelöltjük. De ki ez a 40 éves nő, aki kormányzati tapasztalat nélkül készül a kancellári posztra?

Döntöttek a német Zöldek: nőt akarnak Angela Merkel utódjának

Hónapokon át nem lehetett tudni, ki lesz a Zöldek kancellárjelöltje az idén őszi németországi szövetségi parlamenti választáson. Eleve az furcsa volt, hogy az eddig listavezetőt állító párt idén kancellárjelöltet állít – de csak annak, aki nincs tisztában az elmúlt évek közvélemény-kutatási számaival.

A legfrissebb számok alapján ugyanis simán elképzelhető, hogy amennyiben tovább bukdácsol az Angela Merkel idei visszavonulása miatt belharcoktól és korrupciós botrányoktól hangos jobbközép CDU/CSU, úgy a német jobboldal nemhogy kancellárt nem fog adni, de még a kormányzást sem folytathatja. A Merkel-pártot ugyanis 28-31 százalék közé mérik, míg a Zöldeket 21-23 százalék közé. A CDU/CSU korábbi kihívója és már-már állandó koalíciós partnere, a szociáldemokrata SPD 15-17 százalék között siratja az egykorvolt néppártiságot.

A Zöldeknek tehát nemcsak kancellárt van esélyük adni, de akár az is elképzelhető most, hogy ősszel egy ún. közlekedésilámpa-koalíció kerül hatalomra Németországban, amit az azt alkotó pártok színeiről neveztek el: piros (SPD), sárga (a 9-11 százalék közé mért polgári-liberális FDP), zöld (nyilván a Zöldek). Ennek a koalíciónak adnák a Zöldek a kancellárt. Noha az Azonnali olvasóinak szavazásán a párt férfi társelnöke, Robert Habeck került ki győzesen, Berlinben másképp döntöttek:

a párt történelmi, első kancellárjelöltségének Annalena Baerbock női társelnökkel vágnak neki.

Hétfő délelött Robert Habeck társelnök kezdte el a sajtótájékoztatót. Szerinte „az a paradox helyzet alakult ki”, hogy a pártja már a kancellárságért versenyez, amely miatt a két társelnök egyikének vissza kell lépnie. A filozófiából doktorált Habeck bejelentette: Annalena Baerbock lesz a Zöldek első kancellárjelöltje. Habeck maga is kiemelte, hogy saját kormányzati tapasztalataival (az északi Schleswig-Holsteinben volt miniszterelnök-helyettes éveken át) segíteni akarja Baerbockot.

Annalena Baerbock azt mondta, hogy már három éve, amikor társelnök lett, pontosan tudta: „ez még csak a kezdet”.

ANNALENA BAERBOCK SZERINT A ZÖLDEK FEJEZIK KI A MOSTANI NÉMET TÁRSADALMAT LEGINKÁBB. FOTÓ: AB / FB

A pártot nyitottabbá és nagyobbá akarta tenni Habeckkel közösen. Baerbock szerint a Zöldek ma már abban az állapotban vannak, hogy „az egész társadalom számára ajánlatot tehessenek”. Szerinte egy olyan országra van szükség, amely szociálisabb, digitálisabb, sokszínűbb és kiáll a demokrácia mellett. Baerbock kiemelte, hogy a klímaváltozást csak akkor lehet megoldani, ha a vidéken élőket, az ipari munkásokat is bevonják a megoldásba.

Baerbock azt hangsúlyozta, hogy nem baj, ha nincs neki eddigi kormányzati tapasztalata – mert éppen ez bizonyítaná, hogy ő nem a mainstream, a status quo embere. Baerbock szerint „Németország sokkal előrébb van, mint a politika”, azaz szerinte a Zöldek képviselnék azon haladást, amely a társadalomban már érezhető, de a politika még nem reagált rá eléggé. Baerbock szerint büszkének kell lenni Németország teljesítményére: „Mi találtuk fel az autót és a biciklit is!”

Kicsoda Baerbock?

Az 1980-ban, a nyugatnémet Hannoverben született, nemzetközi jogász Baerbock a karrierje alapján alapvetően egy tisztes pártkáder, aki a Zöldek tagsági ügyeit intézte sokáig, így rendes HR-esként rengeteg emberről tudott a nevén kívül rengeteg fontos apróságot. Olyan mondata vagy gondolata, amivel valaha is észrevetette volna magát, neajdisten botrányt váltott volna ki, eddig nem nagyon volt, sokkal inkább a párton belüli karrierre fókuszált, mintsem arra, hogy a média kedvencévé váljon – utóbbi csak az elmúlt pár évben lett, a párt társelnökeként.

A csúcsra való 2018-as felérésben kifejzetten segítette, hogy 2009 és 2013 között négy éven keresztül vezette a főleg nyugaton és nagyvárosokban erős pártot a keleti és kifejezetten vidékies tartománynak számító Brandenburgban, amely főleg a Berlinből az agglomerációba költözők miatt tudott egyáltalán bekerülni a potsdami parlamentbe. 2013 óta Bundestag-képviselő, a párt brandenburgi listájáról került be.

Baerbock már azon új Zöldek arca, amelyekkel nem a 68-as lázadókat szokás azonosítani, hanem a környezettudatos városi jópolgárságot.

Még 2018-ban nyilatkozta Habeck Münchenben az Azonnalinak, hogy „lezártuk a reálpolitikus és a fundamentalista szárny közötti vitákat. Társelnöktársammal (Baerbockkal – a szerk.) együtt közöltük a tagsággal, hogy azt az energiát, amit eddig belső harcokra öltek, inkább odakint hasznosítsák, hogy abból a párt profitálni tudjon.“

2018-ban Baerbock meglepetésre futott be társelnöknek. Miközben a népszerű és addig is jól ismert Habeck társelnöksége nem volt kérdés, a női társelnökségnél Baerbock ráindult az esélyesebbnek gondolt baloldali jelöltre – és győzött.

Az elmúlt három évben sikeresen tudott Habeck árnyékából kilépni.

Baerbockot kifejezetten pragmatikus, realista politikusként szokás jellemezni a német sajtóban. Gabor Steingart újságíró a hétfői hírlevelében azt írja, akkora különbség van közte és a radikálisan környezetvédő-tilalompárt zöld fundamentalisták között, mint egy Volkswagen-busz és egy elektromos autó között. Steingart a javára írja azt is, hogy noha a 2017-es, Jamaika-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek-kormányzásból végül nem lett semmi, de a koalíciós tárgyalások EU-ügyi fejezetét akkor Baerbock vezette, és azt sajtóértesülések szerint sikeresen le is zárták.

Hátránya lehet egyrészről a kora – elvégre 40 évesen ő lenne a legfiatalabb német kancellár –, valamint hogy semmiféle kormányzati tapasztalattal nem rendelkezik, a párton kívül tartományi vagy szövetségi kormányzati szerephez eddig sehol sem jutott.

Baerbockról tudni lehet, hogy elkötelezett transzatlantista. Még 2020-ban egy beszédében szorgalmazta, hogy a német hadsereg bátrabban és aktívabban vegyen részt szövetségesei mellett katonai akciókba, és bejelentette: a Zöldek készek lennének a német NATO-befizetéseket növelni. Szerinte az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak határozottabban kell fellépnie az olyan autoriter országokkal, mint Oroszország, Törökország vagy Kína. Baerbock ugyanezért az Északi Áramlat 2-gázvezeték építését is leállítaná – amivel amúgy a szocdemek nem értenek egyet. A New York Times az elemzésében eleve azt írja, hogy

a német Zöldek vihetik tovább az amerikai neokonzervatív külpolitikai örökséget

– azaz a liberális demokráciák akár fegyveres védelmét az autoriter rendszerekkel szemben. Ebben egy zöld kancellárnak – vagy legalábbis külügyminiszternek, amely posztra Baerbocknak szintén esélye lehet – Joe Biden és a demokraták progresszív szárnya fontos szövetsésege lehet.

Baerbock Potsdamban él, két gyerek édesanyja, férje kommunikációs tanácsadó és lobbista.

FOTÓ: A Zöldek sajtószolgálata

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek