+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 18. vasárnap, 12:26
Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert. Rajta kívül egyelőre csak a Momentum jelöltje ismert, de van egy MSZP-s erős ember is a választókerületben, és várhatóan a DK is állít jelöltet.

Míg a pesti belvárosban beállt az LMP-s Csárdi Antal mögé, vasárnap délelőtt a Jobbik bejelentette: a XVII. kerület teljes területét és a X. kerület egy részét magába foglaló

 

Budapest 14. választókerületben Szilágyi Györgyöt indítja az ellenzéki előválasztáson. 

 

Szilágyi a Jobbik alelnöke és frakcióvezető-helyettese, a 2018-as választáson a párt országos listájáról mandátumot szerezve jutott be a parlamentbe.

 

A választókerületet 2018-ban a Fidesz jelöltje, Dunai Mónika nyerte 41,2 százalékkal. Mögötte az MSZP-s Lukoczki Károly végzett 37,2 százalékkal. Szilágyi György – aki szintén megmérette magát – 13 százalékot ért el, az LMP-s Schmuck Erzsébet pedig 4,9 százalékot.

 

Eltérő arányokkal bár, de hasonló volt az eredmény 2014-ben is: akkor Dunai 43 százalékkal nyert, Lukoczki 32,8 százalékkal végzett mögötte, Szilágy 14,3 százalékkal a harmadik helyre futott be, Schmuck pedig 6,5 százalékkal lett a negyedik.

 

Az ellenzéki jelöltekre leadott szavazatok összessége tehát bőven meghaladta a mindkét választást nyerő fideszes jelöltre leadott szavazatok számát,

 

vagyis a Budapest 14. választókerület jól mutatja majd, működik-e a gyakorlatban az ellenzéki összefogás,

 

sikerül-e a különféle pártok szavazói közül annyit felsorakoztatni egyetlen jelölt mögé, hogy ez elég legyen a Fidesz jelöltjének legyőzéséhez.

 

A választókerületben a Jobbik előtt csak a Momentum nevezte meg a jelöltjét Gergely Bálint személyében. Schmuck Erzsébet 2022-ben a nagykátai körzetben indul, kérdés, hogy indít-e valakit helyette az LMP. Ahogy az is, hogy

 

az MSZP elindítja-e az előválasztáson Lukoczki Károlyt,

 

aki – az előző két országgyűlési választás eredményeit figyelembe véve – az előválasztás befutója lehetne. A DK mind a 106 egyéni választókerületben tervez jelöltet indítani; a 14. választókerületi jelöltjüket egyelőre nem nevezték meg. 

 

Mivel a fideszes Dunai Mónika 2014-ben és 2018-ban is nyerte a választókerületet, logikus lenne, ha 2022-ben is őt indítaná a Fidesz, így valószínűleg vele kell majd 2022-ben megmérkőznie az ellenzéki előválasztás győztesének.

 

Az előválasztás szeptember 18 és 26 között zajlik majd a pénteken nyilvánoságra hozott menetrend szerint. Ekkor lesz a miniszterelnök-jelöltek előválasztása is – ha ezen egyik jelölt sem szerez abszolút többséget, október 4 és 10 között lesz egy második miniszterelnök-jelölti forduló is.

 

NYITÓKÉP: Szilágyi György / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás