Ellenzéki előválasztás: bejelentette első budapesti jelöltjét a Jobbik

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.18. 12:26

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert. Rajta kívül egyelőre csak a Momentum jelöltje ismert, de van egy MSZP-s erős ember is a választókerületben, és várhatóan a DK is állít jelöltet.

Ellenzéki előválasztás: bejelentette első budapesti jelöltjét a Jobbik

Míg a pesti belvárosban beállt az LMP-s Csárdi Antal mögé, vasárnap délelőtt a Jobbik bejelentette: a XVII. kerület teljes területét és a X. kerület egy részét magába foglaló

 

Budapest 14. választókerületben Szilágyi Györgyöt indítja az ellenzéki előválasztáson. 

 

Szilágyi a Jobbik alelnöke és frakcióvezető-helyettese, a 2018-as választáson a párt országos listájáról mandátumot szerezve jutott be a parlamentbe.

A választókerületet 2018-ban a Fidesz jelöltje, Dunai Mónika nyerte 41,2 százalékkal. Mögötte az MSZP-s Lukoczki Károly végzett 37,2 százalékkal. Szilágyi György – aki szintén megmérette magát – 13 százalékot ért el, az LMP-s Schmuck Erzsébet pedig 4,9 százalékot.

 

Eltérő arányokkal bár, de hasonló volt az eredmény 2014-ben is: akkor Dunai 43 százalékkal nyert, Lukoczki 32,8 százalékkal végzett mögötte, Szilágy 14,3 százalékkal a harmadik helyre futott be, Schmuck pedig 6,5 százalékkal lett a negyedik.

Az ellenzéki jelöltekre leadott szavazatok összessége tehát bőven meghaladta a mindkét választást nyerő fideszes jelöltre leadott szavazatok számát,

 

vagyis a Budapest 14. választókerület jól mutatja majd, működik-e a gyakorlatban az ellenzéki összefogás,

 

sikerül-e a különféle pártok szavazói közül annyit felsorakoztatni egyetlen jelölt mögé, hogy ez elég legyen a Fidesz jelöltjének legyőzéséhez.

A választókerületben a Jobbik előtt csak a Momentum nevezte meg a jelöltjét Gergely Bálint személyében. Schmuck Erzsébet 2022-ben a nagykátai körzetben indul, kérdés, hogy indít-e valakit helyette az LMP. Ahogy az is, hogy

 

az MSZP elindítja-e az előválasztáson Lukoczki Károlyt,

 

aki – az előző két országgyűlési választás eredményeit figyelembe véve – az előválasztás befutója lehetne. A DK mind a 106 egyéni választókerületben tervez jelöltet indítani; a 14. választókerületi jelöltjüket egyelőre nem nevezték meg. 

Mivel a fideszes Dunai Mónika 2014-ben és 2018-ban is nyerte a választókerületet, logikus lenne, ha 2022-ben is őt indítaná a Fidesz, így valószínűleg vele kell majd 2022-ben megmérkőznie az ellenzéki előválasztás győztesének.

Az előválasztás szeptember 18 és 26 között zajlik majd a pénteken nyilvánoságra hozott menetrend szerint. Ekkor lesz a miniszterelnök-jelöltek előválasztása is – ha ezen egyik jelölt sem szerez abszolút többséget, október 4 és 10 között lesz egy második miniszterelnök-jelölti forduló is.

 

NYITÓKÉP: Szilágyi György / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek