A Jobbik kitart a karlendítésgyanús képe miatt botrányba keveredett jelöltje mellett

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.27. 13:30

Jakab Péter szerint a Jobbik inkább a kormányváltásért küzd ahelyett, hogy a Farkas Péter Barnabásról előkerült képet elemezgesse. Közben a Márki-Zay Péter-féle MMM még vizsgálja, hogy megvonja-e a támogatását az előválasztáson az ózdi alpolgármestertől.

A Jobbik kitart a karlendítésgyanús képe miatt botrányba keveredett jelöltje mellett

„Amíg mások képeket nézegetnek és elemezgetnek, mi a kormányváltásért küzdünk. Hajrá Ózd, hajrá Farkas Péter Barnabás!”

így reagált Facebook-oldalán Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje arra, hogy Párbeszéd-MSZP-LMP miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely arra szólította fel őt, hogy vonja meg a támogatását az ózdi jobbikos alpolgármestertől.

Mint ismeretes, múlt héten jelent meg az ATV oldalán egy fénykép Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármesterről, ahol a politikus 2018-ban, egy lengyel múzeum zsidóellenes feliratokat rekonstruáló díszlete előtt náci karlendítésnek látszó mozdulatot tesz.

A helyzetet bonyolítja, hogy Farkas Péter Barnabás egyúttal a Jobbik előválasztási jelöltje is Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as, ózdi körzetében: eredetileg őt a DK, a Momentum, az LMP és a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is támogatta az MSZP és a Párbeszéd jelöltjével, Kiss Sándorral szemben.

A fotó azonban annyira kiverte a biztosítékot az ellenzéki oldal némely pártjában, hogy a támogatását először a Momentum, majd az LMP is megvonta, az MSZP arra szólította fel a jelöltet, hogy lépjen vissza, a még őt támogatókat pedig hogy kövessék a Momentum példáját. Ezt követően az MMM – az Azonnali kérdésére – úgy válaszolt, hogy elítélik a gyűlöletkeltés minden formáját, és

„az új információk alapján a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöksége tárgyalja meg és dönt a jelölt támogatásának helyzetéről.”

Így jelenleg Farkast a Jobbikon túl még a DK és az MMM támogatja.

Vasárnap meg már Karácsony Gergely írt arról Facebook-posztjában, hogy ő Ózdon nem szavazna Farkas Péter Barnabásra, „és ilyen állásfoglalást várnék a jelöltet támogató DK-tól és Jobbiktól”.

Jakab Péter kifejezetten ez utóbbiról tesz említést Facebook-posztjában, mondván, hogy szerinte egy most esedékes választáson az ő jelöltjük 6 százalékkal (itt egyébként minden bizonnyal százalékpontra gondolt a miniszterelnök-jelölt) verné meg a Fidesz jelöltjét (aki a 2014-ben és 2018-ban is itt egyéni mandátumot szerző, fideszes Demeter Zoltán lehet majd).

„Erre Budapest főpolgármestere arra szólít fel, hogy vonjam meg a támogatásomat a vidéki jelöltünktől, mert előkerült róla egy régi fénykép, ahol szerinte kart lendít. A jelölt szerint meg nem. Hogy rövidre zárjam: eszemben sincs megvonni a támogatásomat!”

Farkas Péter Barnabás egyébként azzal védekezik, hogy az ominózus fotón ő csupán a társainak intett, hogy menjenek oda hozzá egy csoportképhez – azt tehát elismeri, hogy ő látható a képen, azt viszont nem, hogy náci karlendítést tett volna.

Az ügy kapcsán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményében arról ír, nincs módjuk feltárni, valóban csupán integet-e a képen Farkas, ezért azt kérték tőle, hogy a héten látogasson el a budapesti Páva utcán található Holokauszt Dokumentációs Központba, és tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Farkas erre úgy reagált:

példaértékűnek és – mint volt múzeumigazgató – megtisztelőnek tartja a meghívást, és elfogadja azt.

Az egyébként egyáltalán nem mindegy, hogy ki lesz a közös jelölt BAZ megye 3-ban: ott mind 2014-ben, mind 2018-ban a fideszes Demeter Zoltán győzött 37,14, valamint 44,72 százalékkal, ezzel 9,19 és 14,55 százalékponttal verve az akkori legerősebb ellenzéki jelölteket. A mostani összefogás szempontjából releváns, ellenzéki jelöltek azonban összességében 2014-ben 20,53, 2018-ban pedig 7,05 százalékponttal kaptak többet, mint a fideszes Demeter. Így ez a körzet egy inkább ellenzék felé húzó, billegő kerületnek tekinthető.

NYITÓKÉP: Jakab Péter (balra) és Farkas Péter Barnabás (jobbra). Farkas Péter Barnabás / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek