LMP-társelnök: Gyurcsány támogatottságának nincs felső határa, az emberek kormányváltást akarnak

2021.02.15. 10:10

Miért tuti Schmuck Erzsébet szerint, hogy 2026-ban most már aztán tényleg bekövetkezik a zöldpolitikai fordulat? Lehet-e egyszerre védeni a klímát és a határokat? Miért oltásellenesek a zöld pártok? Tapasztalható-e alkoholos befolyásoltság Gyurcsány Ferencen az ellenzéki tárgyalásokon, és Schmuck Erzsébet önbevallása szerint van-e olyan komoly politikus, mint a DK elnöke? Az LMP egyik alapítóját, női társelnökét kérdeztük.

LMP-társelnök: Gyurcsány támogatottságának nincs felső határa, az emberek kormányváltást akarnak

Itt a február, indul a belpolitikai szezon: az Azonnalin hétről hétre meginterjúvoljuk azokat, akikre 2021-ben figyelni érdemes. A sorozat első részében Fekete-Győr András Momentum-elnököt kérdeztük.

Ön azon kevés élvonalbeli LMP-sek egyike, akik alapító tagjai is voltak az LMP-nek 2009-ben. Hogyan értékelné az LMP pályafutását?

Az LMP egy ökopolitikai, zöld párt, aminek a sorsa összekötött a zöldpolitika helyzetével úgy Magyarországon, mint a világon.

Ha önökhöz mérjük a zöld politika állapotát, akkor az elég rosszul áll.

Ebben a pillanatban még nincs a csúcson, inkább így fogalmazok. De biztos vagyok abban, hogy

2026 már Magyarországon is a zöldpolitikáról fog szólni, mert az ökológiai válság és a klímaváltozás olyan mértékben gyorsul, hogy akkor már tényleg tenni kell valamit.

A járvány most elnyomja ezeket a hangokat.

Az is igaz persze, hogy ebben a tekintetben valamennyit javított a helyzeten a pandémia: lassult a gazdaság, csökkent valamennyit a széndioxid-kibocsátás. Összességében viszont nem történtek eddig nagy előrelépések a klímavédelem terén, miközben a problémák folyamatosan nőnek. Az ezekkel foglalkozó nemzetközi tudományos testületek már jó ideje kongatják a vészharangot, csak egyelőre a politikusok nem veszik ezt komolyan.

Több évtizedes problémája ez az ökopolitikának, hogy a politikusok nem figyelnek rá. Meddig tudják ezt még húzni?

Túl sokáig nem lehet tolni, hogy ezzel a problémával érdemben is foglalkozzanak a döntéshozók.

Ez kicsit olyan, mint a kommunizmus, ami mindig ott lebeg a horizonton, de sosem érjük el. Ilyen a zöldpolitikai fordulat is, amire annyira várnak.

Jó lenne, ha végre megtörténne a zöldpolitikai fordulat, mert különben a mostani fiataloknak nem lesz jövője. Sajnos az éghajlatváltozás láncreakciószerűen gyorsul, egyszer csak berobban, közel vagyunk hozzá. Nézzünk szét most Magyarországon: normális, hogy nem volt igazán tél, és csak most van egy pici?

Amiről egyáltalán nincs szó még a közbeszédben, az a biológiai sokféleség drasztikus csökkenése: csak egy példa, mi fogjuk egyenként beporozni a növényeket, ha már nem lesznek méhek? De itt van a levegőszennyezettség kérdése is: 15 millió ember hal meg évente a világon idő előtt ennek következtében, Magyarországon 15 ezer, és sok százezer fiatal gyerek szenved asztmától, légúti és tüdőmegbetegedésektől. A világtendencia azt mutatja, hogy nem véletlenül törtek előre Nyugat-Európában a zöldek: a probléma kényszeríti ki a válaszokat, és erre mindenhol rá fognak döbbenni a politikusok.

Mintha az LMP abban reménykedne, hogy olyan rossz lesz a helyzet, hogy az emberek önöket fogják támogatni, és megspórolhatják azt a munkát, hogy maguk győzzék meg a választókat.

Erről szó sincs, csupán azt próbáltam bemutatni, hogy 2026-ban miért lesz a prioritások között a zöldpolitika. Az LMP-nek különben komoly hangja van az Országgyűlésben is a környezeti problémák megoldása kapcsán.

És érnek el ezzel nagyjából 2 százalékos támogatottságot.

Nem gondolom, hogy csak ezzel függ össze, hogy mikor mennyien támogatnak minket. Ez időszakosan is változik: ma Magyarországon, a pandémia idején gazdasági és szociális válság van, és az embereknek most az az elsődleges, hogy meg tudjanak élni.

Jól értjük, hogy ön szerint a pandémia miatt gyenge az LMP?

Ezt nem állítottam. Az LMP egy bizonyos utat jár be 2010 óta.

Az elgyengülés útját.

Nem. 2018-ban az LMP több, mint hét százalékot ért el az országgyűlési választásokon.

Aztán annyira elgyengültek, hogy inkább beálltak Gyurcsány Ferencék mögé.

Most sem álltunk be senki mögé, és igencsak dühös tudok lenni, amikor ezt így fordítják le. Orbán Viktor a választási törvényben más lehetőséget nem adott az ellenzéki pártoknak. Mindegyik párt a saját ideológiáját és programját akarja bemutatni az embereknek, de Orbán Viktor erre nem adott lehetőséget az ellenzéki pártoknak. Azért, mert arra játszik, hogy Gyurcsány Ferencnek – és így az egybeterelt ellenzéknek – van egy felső limitje. De szeretném a Fidesznek ezen a fórumon is üzenni, hogy

én nem azt tapasztalom az országot járva, hogy Gyurcsány Ferencnek lenne felső limitje, mert az embereknek többsége kormányváltást akar.

Tehát Gyurcsány Ferenc...

Gyurcsány nem fogja megakadályozni az ellenzéket a győzelemben.

Amikor korábban az LMP legitimációját megkérdőjelező kérdések merültek fel, mindig az volt a mondás az önök részéről, hogy az LMP – ellentétben a többi ellenzéki párttal – valóban komolyan gondolja és holisztikusan szemléli a zöldpolitikai kérdéseket. Ez még most is így van?

Egyértelműen igen. Elég csak megnézni a múltamat, hogy látható legyen, mennyire komolyan és szakmaian foglalkozom az LMP társelnökeként ezzel a témával.

Ha továbbra is önök az egyetlen igazi zöldpárt, mit gondol: ha 2022-ben kormányra kerülnek az összefogásban, mennyire fognak tudni valódi környezetvédelmi eredményeket elérni?

A zöldpolitikát a többiek is tanulják.

Önöktől?

A környezeti érzékenysége a többi ellenzéki pártnak is erősödött az elmúlt időszakban.

Ezt a maguk számlájára írják?

Biztos, hogy nekünk is van benne szerepünk. Volt olyan, hogy az Országgyűlésben éppen klímaügyekkel kapcsolatosan tettem fel azonnali kérdés Schanda Tamás államtitkár úrnak, aki kicsit flegmán próbált válaszolni nekem. És akkor nem messze tőlem egy DK-s képviselő bekiabált, hogy „hát államtitkár úr, tudja maga, mit beszél? Mert maga akkor még pelenkás volt, amikor ő már szakmailag ezzel (azaz Schmuck Erzsébet zöldpolitikai ügyekkel – a szerk.) foglalkozott.” Ez is mutatja, hogy a többi ellenzéki párt elismeri a tudásunkat. Sőt, mi készítettük elő azokat a klímavészhelyzeti határozati javaslatokat, amiket a többi ellenzéki párt is aláírt.

Az LMP egy volt politikusa a következőképpen értékelte az LMP útját: „Az volna a legegyszerűbb, egyben költségkímélő és becsületes megoldás, ha valamennyien egyetlen O1G-pártban egyesülnének, de felőlem be is léphetne az összes többi a DK-ba. Az elmúlt két évben ugyanis az összes többi ellenzéki formáció hozzádékásodott a DK-hoz és ez legalább annyira dicséri a volt miniszterelnök kvalitásait, mint a vetélytársak mérhetetlen ostobaságát.” Ki mondta?

Nem tudom, tippelek valakit, de nem szeretném kimondani, akire gondolok.

Azért tippeljen!

Nem szeretnék.

Miért nem?

Nem szeretném, maradjunk ennyiben.

Ennyire szégyellnivaló, hogy kimondja azt a nevet?

Nem erről van szó. Nem értek egyet ezzel az idézettel. Azért próbálják összemosni az ellenzéket és az LMP-t Gyurcsány Ferenccel, mert úgy gondolják, hogy Gyurcsány Ferenc neve szitokszó. De mi az elveinket követjük. Megyünk azon az úton, amin kell, és tesszük a dolgunkat.

Tehát ezek szerint Schiffer András – merthogy tőle származik az idézet – beállt a Gyurcsánnyal riogatók sorába?

Ez az ő dolga. Én nem így gondolom.

Tartják amúgy a kapcsolatot?

Már elég régen beszéltünk.

Akkor nem szokott tanácsokat kérni tőle, hogy hogyan kéne vezetni ezt a pártot?

Nem, ő sem akar nekem tanácsokat adni. Mondhatni, hárman kezdtük el szervezni ezt a pártot: Schiffer András, Jávor Benedek és én. Gondolom, Schiffer András is tisztában van az én életutammal.

Az LMP-ből most egy egyszerű politikafogyasztó szemével annyit látni, hogy kis túlzással minden hónapban petícióznak valamiért. Az elmúlt bő fél évben volt a szociális dolgozókértklímavédelmi, a helyi iparűzési adó felfüggesztése elleni, az igazságosabb nyugdíjemelésért történő és a kamarai díj eltörléséért fellépő petíció.

És ez baj?

Miért szeretik önök ennyire a petíciókat?

Mert kapcsolatot teremt az állampolgárokkal. Sokan reagálnak, nemcsak azzal, hogy aláírják ezeket, hanem elmondják az ügyekkel kapcsolatos véleményüket, hozzászólnak.

Akkor a petícióknak nem is az az értelme, hogy elérjenek általuk bármit, következményük legyen, hanem maga a kapcsolattartás?

Nem, de ez is nagyon fontos. A petíció visszaigazolás is egy pártnak, hogy az az ügy mennyire fontos az embereknek. Nehogy úgy járjon egy párt, mint a Fidesz, amely elszakad az emberektől, elefántcsonttoronyba kerül.

Nem inkább abban kéne mérni a sikerüket, az ügyeik iránti társadalmi érdeklődést, hogy mekkora a támogatottságuk?

A pártok a támogatottságukat az országgyűlési választásokon tudják megmérni. Mi 2018-ban 7 százalék fölött voltunk, a következő választás 2022-ben lesz.

2019-ben is megmérték önöket...

Egy európai parlamenti választás nem hasonlítható össze egy országgyűlési választással.

Akkor szavaznak arra az emberek, akire akarnak, mert akkor semmi tétje nincs.

Az országgyűlési választáson döntenek az emberek a kormányról, amely a sorsukért felel. Nem véletlen, hogy itt mindig magasabb a részvétel, mint az EP-választásokon. Az LMP többször azt az utat járta be, hogy úgy nézett ki egy évvel a választások előtt, hogy csoda kell a parlamentbe jutáshoz. De ez a párt mindig összeszedte magát, amikor ez fontos volt.

És ha nem lenne összefogás, akkor ez 2022-ben is menne?

Igen, az LMP biztosan bekerülne a parlamentbe.

Öt százalékkal?

Bekerülne a parlamentbe, ennyit mondok. Azért emlékezzünk rá: a pandémia előtt Magyarországon is elkezdődtek a klímatüntetések. Rengeteg fiatal kint volt az utcán a Fridays for Future megmozdulásain. Ez nekem azt mondja, hogy ezeknek a fiataloknak ez az ügy fontos. És arra fognak szavazni, akinél látják, hogy az a párt komolyan ért hozzá, és nem csak zöldre festi magát, mint a Fidesz.

És ezt tényleg tudják a fiatalok az LMP-ről?

Sok zöld civil szervezet is ezen az úton van. Volt egy kis elbizonytalanodás a választások után az LMP irányába, de ez nemcsak a Momentum berobbanásának volt köszönhető, hanem annak is sajnos, hogy a 2018-as választások után mindenféle problémákkal küszködtünk. De ezeknek a problémáknak megvolt a maga elvi háttere. Az LMP korábban azon politikák ellen jött létre...

...amikkel most összefog.

Nem Gyurcsány ellen, hanem a korábbi politikák ellen jött létre az LMP.

Az összefogás alapelvei között a harmadik a jövőről való gondoskodás, a zöldpolitika.

Ön zöld politikusként örül a pandémiának? Hiszen – mint említette – még ha kényszerből is, de kevesebb szén-dioxidot termelünk.

Nem, egyáltalán nem örülök, de a pandémia is komoly jelzés az emberiségnek. A kérdés az, hogy ebből mit tanulunk. Országgyűlési felszólalásaimban is többször rámutattam, hogy a pandémia megmutatta, a magyar gazdaság nem válságálló, és nem fenntartható. A magyar gazdaság alapvetően két lábon áll: az autóipari gyártás, alkatrészgyártás és a tömegturizmus lábán. De bajban az emberek nem vesznek autót, és most a turizmus is leállt, és látjuk, hogy össze is zuhant az ország. Egy gazdaság akkor stabil, ha sok lábon áll. A helyi fenntarthatóságnak ez lényeges eleme. Keveset beszélünk például a mikrovállalkozásokról, amik a munkavállalók harminc százalékát foglalkoztatják. A kormány ezekkel nem foglalkozik. Mi most a közös ellenzéki programkészítés elején vagyunk, de az irányok erre mutatnak, errefelé kell menni.

Mi az LMP stratégiája a több lábon állásra?

Nem azt mondjuk, hogy ne legyenek multicégek egyáltalán, de a gazdaságon belüli arányuk baj. Nálunk óriási összegeket kapnak a multicégek – vagy most már inkább a Fidesz-oligarchák. Egy kisvállalkozás munkahelyteremtésre kap egymillió forintot, egy multicég 18-20 milliót. Vagy amikor egykulcsossá tették a társasági adót, akkor is tiltakoztunk, mert ez is a nagyoknak kedvezett.

Akkor ez azt jelenti konkrét intézkedésekre lebontva, hogy visszahoznák a progresszív adórendszert?

Több forrással kell a kis- és középvállalkozásokat és az innovációt megtámogatni. Nem azt szorgalmazzuk, hogy továbbra is összeszerelőország legyünk. Márpedig a Fidesz ezt akarja.

Az LMP körül korábban voltak ismertebb hírességek, mint Lovasi András, Puzsér Róbert vagy Kardos-Horváth János. Ők hova tűntek, miért nincsenek most ilyen arcok a párt körül?

Ez nem azt jelenti, hogy majd nem is lesznek. Azt látom a világban, hogy a celebek is felfedezik a zöld ügyek fontosságát. De most egy pandémiás időszakban vagyunk. Az LMP-ben elég gyorsak voltak a változások, idő kell ahhoz, hogy az új arcok ismertté váljanak. Nekem elég erős üzenetem van a társadalom felé, a zöld civilek ismernek: tudják, hogy amíg ezt csinálom, addig biztos, hogy zöld elvek szerint mennek a dolgok a pártban.

És ezt a beágyazottságot át tudják majd váltani szavazatokra is?

Most 2022-ben nem tudjuk külön megmérettetni magunkat, de 2026-ban biztos.

Szóval 2026-ban már nem közös kormányzásra készülnek?

2026-ra nagyon remélem, hogy változtatni tudunk a választási törvényen, és akkor már egy tisztességes országgyűlési választást lehet lebonyolítani.

Akkor ez most szükséghelyzet, hogy így kell indulni? Szívük szerint nem ezt tennék?

Minden pártnak szükséghelyzet, mert az lenne a természetes, ha először mindenki megméretné magát, és a második fordulóban kezdődnének az egyeztetések. Ezt most nem tudjuk megtenni. De 2022-ben is fogunk hozni szavazatokat. Vajon a Fidesz igyekezne zöldre festeni magát, ha nem azt mérnék, hogy nő a társadalom környezeti érzékenysége?

Mondjon pár fiatal magyar zöld aktivistát, aki az LMP mellett van!

Jó párat fel tudnék sorolni. Azért nem teszem, mert a Fidesz 2010 után nemcsak a környezetvédelmi intézményrendszert nyírta ki, hanem azért is tett, hogy a zöld civilek is sok helyen leépüljenek, és féljenek, próbálva túlélni. Ha megnevezném őket, ez visszaüthetne rájuk.

Mivel győzne meg egy zöldpolitika iránt érdeklődő fiatalt, hogy önökhöz csatlakozzon, és ne a Párbeszédhez?

(Hosszan gondolkodik.) Nem szeretném a Párbeszéddel vagy a zöld politikájával összehasonlítani az LMP-t, mindenki járja a maga útját. Nem zárom ki, hogy 2022 után a két párt szervezetileg is sokkal közelebb kerüljön egymáshoz.

Hoznánk még egy idézetet Schiffer Andrástól: „Lehet, sőt biztos, hogy Ungár Péternek súlyos vitái vannak a DK-val, pártjának viszont jellemzően csak akkor, ha nem kapnak meg egy nyerhető körzetet vagy egy alpolgármesteri posztot.” Miért van az, hogy az LMP-ben Ungár Péteren (aki az Azonnali többségi tulajdonosa is – a szerk.) kívül nem látszik olyan politikus, aki kritikusan is megszólal azokkal szemben, akikkel most szövetségben vannak?

Magamra veszem ezt a kérdést. (Nevet.) A környezetvédelemben, a civilségben mindig harcoltam valamiért. Bárkivel vitatkozom, szembeszállok, de ezt a zöldpolitika mentén teszem. Jó néhányszor elég harcosan felszólaltam az Országgyűlésben a Fidesz ellen. Nem az a feladatunk, hogy az ellenzéki pártok szembemenjenek egymással, hanem hogy összehangoljuk a programjainkat.

Ön mégiscsak egy párt társelnöke, és mint ilyen, nyilván nemcsak zöldpolitikai, hanem stratégiai kérdésekben is képviselnie kell a pártját. Ön milyen stratégiai kérdésekben szokott markáns álláspontot képviselni?

Mind a hat ellenzéki párt nagyon sok belső egyeztetést folytat, és már jó ideje zajlanak a pártelnöki találkozók is. Ezek pedig nem úgy működnek, hogy mindenki mindenben egyetért.

A közös programot illetően vannak viták?

A közös programok szakértői szinten készülnek, még nem kerültek a pártelnökök elé.

Szakértői szinten mennyire kell küzdeniük?

A programírás úgy néz ki, hogy mindegyik párt valamelyik területért felelős. Mi a zöldpolitika és a fenntarthatóság felelősei vagyunk, amihez a Párbeszéd csatlakozott, így velük együtt dolgozzuk ki ezen területek programjait. A mezőgazdasági program megalapozásáért például a Jobbik a felelős.

Így még az igazán nagy viták nem bukkantak felszínre, és egészen biztos vagyok benne, hogy később elő fognak jönni: lesznek komoly viták és egyeztetések.

De a végén meg fogunk egyezni.

Ebben a folyamatban ön szerint mekkora lesz az LMP érdekérvényesítő képessége? Hogyan fogja tudni meggyőzni mondjuk a szocialistákat arról, hogy megújuló energiába fektessenek a szociális juttatások helyett?

Az, hogy zöldpolitikus vagyok, nem azt jelenti, hogy a szociális kiadások idegenek lennének tőlem. De zöld politikusként rengeteg adattal és számmal lehet bizonyítani azt, hogy a megújuló energia sokkal olcsóbb, mint az atomenergia.

Ungár Péter az LMP titkára, lényegében operatív vezetője nyár vége óta. Milyen vezető ő?

Mi már 2018-ban szorosan együttműködtünk, akkor én voltam a kampányfőnök, és ő a helyettesem. Ungár Péter az országos elnökség titkára, és ezt az ambícióját támogattam, szerintem jól csinálja azt, amit csinál.

Miben nyilvánul ez meg? Miben hatékonyabb a párt, mint Kanász-Nagy Máté titkársága alatt?

Nem szeretem ezeket az összehasonlításokat, csak feszültségeket szülnek.

Akkor elvonatkoztatva a személyektől: miben működik most jól az LMP?

Az elnökségi üléseink és a párt működése összehangoltabb. Láthatóbbá vált a zöld politikánk. Ungár Péter szerintem ebben (is) jól teszi a dolgát.

Hová tűnt Kendernay János, az ön előző társelnöke?

Ő továbbra is tagja az LMP-nek, nem lépett ki, nem is áll ez szándékában, és együttműködünk vele. Elképzelhető, hogy egyéni országgyűlési választókerületben is indulni fog.

Mi van az Új Kezdettel? A 2018-as kampányban még nagyon odavoltak értük, mostanra már hírt sem hallani róluk.

Hohn Krisztina országgyűlési képviselőnk ugye az Új Kezdet elnöke. Ő már kijelentette, hogy Gödöllőn fog indulni, amely egy elég fontos csatatérkörzet lesz. Remélem, megnyeri, és újra a frakciónk tagja lesz – Krisztina erre a szándékát már ki is fejezte.

Akkor az Új Kezdet egyenlő Hohn Krisztinával? Ez is egy olyan egyemberes párt, mint a Szanyi-párt vagy a Volner Párt?

Nem hiszem és nem is gondolom, hogy össze kellene hasonlítani ezekkel. Nem ismerem az Új Kezdet belső életét, de esetleg meg tudom kérdezni Hohn Krisztinát erről.

Ha már egyéni jelöltekről beszélünk: miért a nagykátai körzetben indul? Miért nem a budapesti 14-es körzetben, ahol 2014-ban és 2018-ban is elindult? Miért tartja most esélyesebbnek azt a nagykátai körzetet, amelyben négy meg nyolc éve is 50 százalék feletti győzelmet aratott a fideszes Czerván György?

Szeretem a kihívásokat, és ezt a körzetet meg fogom nyerni. Azért ott indulok, mert nagykátai vagyok, nem egy „gyütt-ment”, akit csak oda ejtőernyőztek. Az elnökségem alatt, körülbelül három hónappal ezelőtt született meg erről a döntés.

Hogyan történt ez?

Nagykátán van egy helyi egyesület, az Ébredj Káta, ami indult az önkormányzati választáson, és négy jelöltet is be tudott juttatni a tizenkét fős önkormányzatba – mondhatni, ők nagyon hamar mellém álltak, hogy legyek ott jelölt. Amikor először találkoztam velük, nagyon kemény vizsgának vetettek alá.

Mit jelent ez?

Belemenős zöldpolitikai kérdéseket tettek fel és természetesen megkérdezték, hogy miért ott akarok indulni. Akkor úgy jöttem el, hogy kétesélyes, hogy meg tudtam-e győzni őket. Néhány nappal később hívott az egyesület vezetője – aki egyben a helyi önkormányzat ellenzéki frakciójának is vezetője –, hogy két polgármesterrel szervezett nekem találkozót. Ők megmondták, nem titkolták, hogy nyerni szeretnének, és olyan jelölt kell nekik, akiben látják is ezt a lehetőséget. Egy héttel később az egyesület vezetője elmondta, hogy az első találkozásunk után legalább száz embernél kérdeztek körbe, hogy mit gondolnak rólam – mint kiderült, 98-an azt mondták, hogy jó jelölt vagyok, és támogatnak.

Friss hír, hogy a regnáló fideszes képviselő is kezd komolyan venni. Czerván György – aki tizennyolc éve az országgyűlési képviselője a körzetnek  ̶  soha ilyen hamar nem kezdte el a kampányát, mint most.

Ez mit takar?

Videót készített nemrég már arról a 31-es útról, amely Jászberény fele megy. Miután évekig nem foglalkozott az úttal, most hirtelen fontos lett neki. Illetve arról is nyilatkozott, hogy a nagykátai egészségügyi intézetet is megújítják.

Számomra ez azt jelenti, hogy komoly ellenfélként kezel, és fél, hogy megnyerhetem a körzetet.

Ön szokott találkozni Gyurcsány Ferenccel, ha máshol nem, akkor a pártelnöki egyeztetéseken. 2018-ban többek közt Vágó Gábor egyeztetett Gyurcsánnyal, és a friss pogácsát hiányolta a DK-nál, illetve arról beszélt, hogy Gyurcsány részeg volt a tárgyalásokon. Változott azóta valami? Hogyan tárgyal ma Gyurcsány Ferenc?

Vágó Gábor akkor utólag bocsánatot kért, nem volt helyes a részéről. Én nem láttam pogácsát eddig nála.

És alkoholos befolyásoltságot?

Azt sem.

De mégis, milyen tárgyalópartner Gyurcsány Ferenc?

Gyurcsány tapasztalt tárgyaló. Aki ennyi mindent végigélt és végigcsinált a politikában, tapasztalt és komoly politikus.

Nem véletlenül mondják azt, hogy Orbánnal ő egy súlycsoport.

Ön egyetért ezzel?

Csak azt tudom mondani, hogy ő egy komoly politikus. Mind Gyurcsánynak, mind Orbánnak más az erénye és más a hibája.

Schmuck Erzsébet van olyan komoly politikus, mint Gyurcsány Ferenc?

Nem éltem annyit a politikában, mint ő. De komoly politikus vagyok.

Lesz az LMP-nek saját miniszterelnök-jelöltje?

Hamarosan döntünk erről a kérdésről.

Vannak jelöltek?

Ha úgy dönt a párt, hogy legyen, akkor lesz. Na, ugye, hogy komoly politikus vagyok? Tudok jól válaszolni. (Nevet.)

Vegyük sorra a már biztos és a lehetséges miniszterelnök-jelölteket. Hogyan jellemezné röviden Jakab Pétert?

Elszánt abban, hogy leváltsuk a Fidesz-kormányt.

Pálinkás József?

Ő annyira nem látható miniszterelnök-jelöltként.

Fekete-Győr András?

A fiatalság energiáját szimbolizálja.

Dobrev Klára?

A bölcs, aki a politikáról már sokat tud.

Karácsony Gergely?

Zöld.

Vagyis támogatható?

Az LMP mindig mondta, hogy mint zöld politikust támogatjuk.

És mint zöld miniszterelnök-jelöltet?

Ha az LMP nem indít saját jelöltet, akkor nyilván. Karácsony Gergely közel áll az LMP filozófiájához, programjához.

Szanyi Tibor?

Ő a régi új szeretne lenni.

Volt egy elég homályos bejelentésük, hogy valahogyan át fogják majd világítani a közös jelölteket, hogy megfelelnek-e az elvárásaiknak. Ez konkrétan mit fog takarni?

Ez a kérdés belső egyeztetés tárgya még. Két szintje is lesz szerintem ennek a belső ellenőrzésnek: egyrészt

meglesz mindegyik pártnak a saját jelöltje iránti felelőssége, de nem tartom kizártnak, hogy lesz egy közös ellenőrzés is,

amikor egy közös ellenzéki bizottság nézi át bizonyos kritériumrendszer szerint a jelöltet.

Azt is mondták, hogy elutasítják azt a jelöltet, aki a Fidesszel elvtelenül összejátszik. Ez alapján ön megvétózná az MSZP-s Molnár Zsolt jelöltségét?

Nem egyenként kell nézni, hogy kit vétózunk, kit nem. Meglesz a jelöltállítási kritériumrendszer: aki azon keresztülmegy, azt támogatni fogjuk. Aki nem, azt nem fogjuk támogatni. Nem is szeretnék senkiről külön bármit mondani.

Azért rákérdeznénk még egy konkrét személyre: azt is zokszó nélkül elfogadnák, ha Ungár Péter akadna fenn ezen a kritériumrendszeren?

Azt gondolom, hogy kivételt nem tehetünk. Ez rám is érvényes: ha fennakadok ezen a rendszeren, akkor természetesen nem indulok.

Mi van a többi, a hatpárti ellenzéken kívüli ellenzékkel: oda fogják engedni az előválasztáson a rajtvonalhoz a Pálinkás-féle Új Világ Néppártot, a Márki-Zay-féle MMM-et vagy a Szanyi Tibor-féle ISZOMM-ot?

Nem gondolom, hogy a hat párt ezt nem engedi meg. Az előválasztási munkacsoport dolgozik, szerintem hamarosan elkészülnek, és majd az a pártelnökök elé fog kerülni. Most dolgozzák ki az előválasztás feltételeit minden tekintetben. Aki azokat elfogadja, az indulhat az előválasztáson.

Fekete-Győr András azt mondta a nekünk adott interjújában, hogy nyár előtt vagy nyár után fogják megtartani az előválasztást. Ön melyiket tartja esélyesebbnek?

Az lenne a szerencsés, ha minél előbb, de ez nem tőlünk függ, hanem a járványtól.

Fekete-Győr azt is mondta ebben az interjúnkban, hogy a Momentum kormányra kerülve keményen el szeretné számoltatni a fideszes seggnyalókat, mint Mészáros Lőrinc vagy Polt Péter. Az LMP partner lesz ebben az elszámoltatásban?

Minden olyan dologban partnerek vagyunk, ami a törvényesség keretén belül lehetséges.

Önök is seggnyalóknak tartják Polt Péteréket?

Az biztos, hogy Polt Pétert nem tartjuk független embernek.

A Momentum-elnök azt is mondta, hogy öt az egy ellen felállás alakult ki a külhoni magyarok kérdésében a DK ellenében. Tud arról, hogy mit kért a DK ezért cserébe?

Nem voltam ott azon a megbeszélésen.

Hallani se hallott erről?

Úgy tudom, hogy a külhoni magyarok kérdésében lesznek még további egyeztetések. Nekünk az az álláspontunk, hogy szerzett jogot nem veszünk el: a határon túliak jogait megőrizzük.

Azért lássuk be, az, hogy külhoni magyaroknak ne legyen itthon szavazati joga, az a DK-nak olyan alapkő, mint hogy önök nem atomenergiát, hanem megújuló energiát használnának. Ha a DK ebben a kérdésben kötné az ebet a karóhoz, hajlandóak lennének engedni?

Ne menjünk el ebben ilyen messzire, lesznek még ebben a kérdésben egyeztetések, és biztos meg fogjuk oldani.

Mit gondolnak a járványügyi nyitásról: kéne, nem kéne? Van erre egyáltalán programjuk?

Érezzük az emberek részéről a nyitás iránti igényt, és nagyon szeretnénk ezt a helyzetet megoldani. De ez azért nehéz, mert a kormány folyamatosan csúsztat, nem tudjuk a valódi számokat a járványhelyzetről. Nem tudjuk, hogy tényleg annyi-e a fertőzött, amennyit mondanak, vagy sokkal több. Azt se tudjuk, hogy mennyi tesztet csinálnak. Az adatok alapján az ellenzék nem tudja pontosan, hogy mennyire komoly a helyzet.

Ezért szakmailag nem tudjuk megmondani, hogy mennyire megalapozott a nyitás – ebben a szakembereknek kéne valamit mondaniuk.

De egyet biztosan tudunk: a kormány a saját embereinek iszonyú pénzeket juttatott, a sportra kétszer annyit, mint az egészségügyre. Az alapvető lépéseket azonnal meg kéne tenni: a munkanélküli segélyt kilenc hónapra emelni, megemelni a bértámogatásokat, vagy megoldani, hogy a pedagógusoknak ne kelljen attól félniük, hogy megkapják-e a száz százalékos táppénzt.

El tudná képzelni, hogy a nyitás ügyében valamiféle együttműködés alakuljon ki önök és a Mi Hazánk között?

Erre bevallom, még nem gondoltam. De megígérem, hogy gondolkodom rajta.

De most, hogy ez először eszébe jutott, milyen érzések, gondolatok tolultak fel önben? Iszonyat vagy érdeklődés, hogy lehet ebben valami?

Még akár elgondolkodom majd a Volner Párton is. (Nevet.)

Igaz az, hogy 2018 környékén az LMP-ben nagy viták voltak a kötelező védőoltásokról?

Nem tudom. Lehet, hogy valamelyik műhelyünkben volt vita, beszélgetés erről.

Akkor nincs vagy nem volt is a pártban olyan, akiről tudja, hogy oltásellenes lenne?

Sallai-Róbert Benedek oltásellenes volt. Én nem vagyok oltásellenes.

Ön amúgy kapott már oltást?

Nem, de szeretnék.

Van preferált vakcinája?

Nincs. Minden olyan vakcina szóba jöhet, ami valami miatt nem zárható ki nálam. Van ugye olyan vakcina, amit hatvan éven felül már nem ajánlanak.

Szóval jöhet a kínai Sinopharm-vakcina is.

Ahhoz képest az oroszt jobban szeretném. De

semmilyen vakcinában nem szeretném elbizonytalanítani az embereket, mert én is úgy gondolom, hogy bármilyen vakcina jobb, mintha nincs vakcina.

A zöldpártok gyakran oltásellenesek. Önök miért nem azok?

Más az oltásokba vetett bizalomról beszélni egy olyan időszakban, amikor egy járvány az emberek életét veszélyezteti, és más akkor, amikor a vakcina beadásán vagy be nem adásán nem az ember élete múlik. Az egyértelmű, hogy ez a járvány nagyon sok ember életét követeli, és be kell avatkozni. Ha nem tennénk, sokkal többen halnának meg, vagy szenvednének maradandó károktól.

Amit említenek az oltásellenességről, az azzal függhet össze, hogy megváltozott az életmódunk, a természethez való viszonyunk. Egyáltalán nem mindegy, hogy egészséges, vegyszermentes élelmiszerekkel táplálkozunk-e, mert a túlvegyszerezett élelmiszervilág a szervezetünket legyöngíti. Vannak orvosok, akik azt állítják: a daganatos megbetegedések jó része összefügg azzal, hogy milyen minőségű élelmiszereket fogyasztunk. Az én politikai közösségemben sokkal inkább így akarják elejét venni a betegségeknek, nem oltásokkal.

Önök is azt mondják, hogy csak olyan koronavírus-vakcinával oltsák az embereket, amiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyez. Az miért nem jó az LMP szerint, ha a magyar szervek vizsgálják be a vakcinákat?

A kormány alakította ki a bizalmatlanságot, nem a hazai szakemberekkel és a tudománnyal szemben vagyunk bizalmatlanok. Azt érzékeltük, hogy a kormány nyomást gyakorol a hazai hatóságokra. A bizalmat így erősíti, ha a vakcinákat az EMA hagyja jóvá.

Miben más ez a nyomásgyakorlás, mint ami az EMA-ra nehezedhet? Nemcsak Orbán Viktor, hanem minden uniós tagállam nagyon akarja a vakcinákat.

A függelmi viszonyok másak Magyarországon. Itthon megtapasztaltuk, hogy a magyar kormánynak sok olyan eszköze van, amivel keresztül tudja vinni azt, amit akar.

De konkrétan miben érhető tetten ez a nyomásgyakorlás a magyar kormány részéről?

Egy normális országban el lehetne képzelni, hogy a Klubrádiót beszántsák?

Ez hogy jön a vakcinákhoz? Az OGYÉI szakemberei fogják most a fejüket, hogy „jaj, elkaszálták a Klubrádiót, akkor most slendrián módon engedélyezni fogom a Sinopharm vakcináját”?

Nyilván nem, ezt a nyomásgyakorlásra hoztam fel példának, hogy a kormánynak erős eszközei vannak, ha el akar érni valamit. A vakcina kapcsán nem az OGYÉI, hanem a magyar kormány iránt van bizalmatlanság.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV-ben azt mondta – amit egyébként ön is mondott az imént – hogy „jogos aggályok vannak, hogy van-e ilyen-olyan ráhatás (a kormány részéről az engedélyező szervekre – a szerk.), de ezeknek a kockázata eltörpül a covidbetegség kockázata mellett. Egyértelmű, hogy ma minden oltás több életet ment meg, mint amennyit kockáztat”. Nem zavarja önöket, hogy ebben a kérdésben ellene mennek a szakma önök által is sokat hivatkozott képviselőjével?

Azért tegyük hozzá, hogy a MOK mostanában kezdte el ezt nyilatkozni. Korábban volt egy olyan általános vélemény, hogy a vakcinák menjenek keresztül az EMA ellenőrzésén.

Lehet egyszerre védeni ön szerint a klímát és a határokat?

A kérdést nem teljesen értem.

Az előző, kérdésként feltett állítás Sebastian Kurz mondása a jobbközép-zöld kormányról, amelyben az osztrák Zöldek teljesen feláldozták a menekültpártiságukat. Mi az oka annak, hogy míg a német és osztrák zöldek menekültbarát politikát visznek, a magyar Zöldek inkább migrációkritikusok?

Az LMP-nek ebben a kérdésben mindig az volt az álláspontja, hogy külön kell választani a menekülteket és a bevándorlást. A menekültek között lehetnek ma már klímamenekültek, környezeti menekültek, háborús menekültek. A menekültekkel kapcsolatban a genfi egyezmény az irányadó az LMP számára. Ettől külön kezelendő a bevándorláspolitika, amit minden országnak magának kell eldöntenie, hogy mennyire van szüksége rájuk, és mennyire engedi be a gazdasági bevándorlókat. Ebben következetesek voltunk és vagyunk.

KÉPEK: LMP sajtóosztály
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek