Amikor Gyurcsány vádolta gyilkos oltásellenességgel az ellenzéket, és a Fidesz kételkedett a vakcinában

Balogh Gábor

Szerző:
Balogh Gábor

2021.04.03. 08:15

Volt nemrég egy járvány, ami egészen – de tényleg egészen – pontosan úgy zajlott, mint a mostani. Hogy erről meggyőződjünk, üljünk be az időgépbe, és repüljünk vissza 12 évet az időben!

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Az elmúlt hetekben számtalanszor gondolhattuk, hogy az oltás körüli titkolózással, hisztériával és kölcsönös mocskolódással tarkított közbeszéddel a magyar politika elérte eddigi mélypontját. Ám a kelet-közép-európai életben többek közt az a szép, hogy a „mindig van lejjebb” mellett a „voltunk már ennyire mélyen” is gyakran éppen úgy igaz. Nem kivétel a vakcinaháború sem – amelyről már el is felejtettük, hogy nem az első, hanem a második. És az előző egészen – de tényleg egészen – pontosan úgy zajlott, mint a mostani. Hogy erről meggyőződjünk, üljünk be az időgépbe, és repüljünk vissza 12 évet az időben!

Réges-rég ugyanebben a galaxisban

2009-ben Magyarország szintén egy komoly járvánnyal küszködött. A kórokozó nem volt ugyan annyira veszélyes, mint a SARS-CoV-2, de mégis csak a spanyolnátha óta a legdurvább pandémiát okozta Európa-szerte (ezt a szomorú rekordot döntötte meg tavaly a koronavírus). Az új típusú influenza, vagyis a H1N1 miatt korlátozó intézkedéseket nem léptettek életbe, viszont terjedésének megállítására szintén országos oltókampányt szerveztek. Ennek során

az akkori kormány és kormánypárt (amelynek két utódpártja ma ellenzékben van) kísértetiesen hasonlóan viselkedett a mostanihoz, az akkori ellenzék (amely ma kormányon van) pedig a maihoz.

2009. szeptember 24-én írja az akkoriban még valóban újságírásban utazó Origo, hogy a magyar állam úgy kötött szerződést hatmillió vakcinára, hogy „az oltóanyag tesztelése még le se záródott, és forgalomba hozatali engedély sincs rá, (…) az oltás hatékonyságát a gyártótól független hatóság még nem ellenőrizte”. A portál hozzáteszi: „Az Országos Gyógyszerészeti Intézethez (OGYI) a gyártó szerdán nyújtotta be az engedélyezési kérelmet és az oltás tesztjeiről készült dokumentációt.” Mindeközben Falus Ferenc akkori tisztifőorvos a következő hét elejére (!) már a lakosság oltásának megkezdését ígérte.

Ugyanez a Falus Ferenc 2021. január végén a kínai Sinopharm rapid engedélyeztetési eljárásáról így vélekedett: „Szerintem ez egy közbotrány, ami pillanatnyilag történik: Orbán Viktor egy személyben átvette a fogyasztóvédelmi felügyelet és az egészségügyi hatóság minden jogkörét. Kockáztatja az ország lakosságának egészségét, hogy olyan oltóanyagokat szabadíthat az országra, amelyek hosszútávú következményeit a hatóságok nem vizsgálták meg megfelelően.”

Egy rég halottnak hitt szövetség éledezni kezd

A Válasz Online pár nappal ezelőtt közölt kiváló tényfeltáró cikket arról, hogy a kínai vakcinák gyártója és a vásárló magyar állam közé látszólag teljesen értelmetlenül beékelt vállalkozás valójában egy fantomcég, amely mögött jó eséllyel kormányközeli figurák állnak.

2009-ben a Magyar Hírlap rántotta le a leplet arról, hogy a H1N1 elleni oltást előállító cég, az Omninvest tulajdonosa egy ciprusi offshore-cég, amely honlapján legfontosabb szolgáltatásai közé sorolja a „teljes körű diszkréciót” – vagyis, hogy véletlenül se derülhessen ki a valódi tulajok neve. Később azért lassacskán fény derült arra, hogy a cég mögött valószínűleg egy szocialista gazdasági holdudvarhoz és a ’89 előtti állambiztonsági szervekhez köthető csoport áll. 

Az akkor ellenzéki Fidesz természetesen azonnal lecsapott a témára, átláthatóságot követeltek, és összehívták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát.  Az akkor kormányzó MSZP szóvivője, Budai Bernadett erre annyit reagált, hogy ezek „nem valós kérdések, csak pótcselekvések, amelyeknek az a célja, hogy eltereljék a figyelmet a valós, lényegi kérdésekről”.

Hogy mi volt valós meg lényegi kérdés?

Naná, hogy ellenzék „oltásellenes kampánya”, amely magyar emberek életébe kerül. Az MSZP a „vakcinaellenes akciók” leállítására szólította fel a Fideszt, Gyurcsány Ferenc pedig blogjában azt a költői kérdést tette fel: „Mit gondolnak arról, hogy emberek halnak meg, és ... haláluk megelőzhető lett volna, ha beoltatják magukat, de nem tették, mert – egyéb lehetséges okok mellett – a Fidesz azt terjeszti, hogy nem szabad?”

Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető egy Zala megyei apa üzenetét idézte, aki szerint „a fia talán életben maradhatott volna, ha nem bizonytalanítják el a H1N1-oltással kapcsolatban”. Szokása szerint Szanyi Tibor rúgta el legmesszebbre a pöttyös labdát, amikor úgy fogalmazott: kismamák és gyerekek haltak meg, mert „a fideszes orvosok és egyéb jobboldali megszólalók” lebeszélték őket a védekezésről.

A jelennel fellelhető párhuzamok itt még korántsem érnek véget. Ugyanis az elmúlt hónapok kormányzati propagandájával szinte szóról szóra megegyező hisztérikus vádaskodásnak egy kevés alapja azért volt – ahogyan most is van. Ma a DK nevezi „emberkísérletnek” a keleti vakcinák használatát, és indít petíciót ellenük – 12 évvel ezelőtt a Fidesz egyes politikusai jelentették ki kerek-perec, hogy nem kérnek az oltásból. 2009 novemberében a Népszabadság körkérdésére például

Szijjártó Péter és Navracsics Tibor is egyértelműen azt válaszolta: nem adatja be a vakcinát.

A Fidesz egészségpolitikusa, Selmeczi Gabriella pedig kifejezetten arra hívta fel a figyelmet, „az orvosok is megosztottak” a kérdésben, így ő óvatosságból még kivár. Igaz, Orbán Viktor úgy nyilatkozott: ő már beadatta az oltást.

Az a hírhedt elavult technológia

De az akkori ellenzék beleállt ennél keményebben is a témába. Pesti Imre fideszes egészségügyi szakpolitikus 2009 júniusában azon háborodott fel, hogy a „a világon kétfajta készítményt gyártanak, ám a kormány kizárólag a gyengébb minőségű oltóanyagot hajlandó megvásárolni”. Nos, ez a „gyengébb minőségű” vakcina a magyar fejlesztésű „Fluval P” volt, és

pontosan olyan elölt vírusos technológiával működött, mint a Covid elleni kínai Sinopharm-oltás. Amelyet, ugye 2021-ben a Fidesz tekint korszerűnek és hatékonynak, s amely ellen most Gyurcsány Ferenc pártja gyűjt aláírásokat.

(A történet pedig úgy kerek, ha hozzáteszünk két dolgot: 1. A magyar oltás kifejezetten hatékonynak bizonyult. 2. Az influenzáról és az ellene való védekezésről akkor jóval többet lehetett tudni, mint ma a koronavírusról.)

Aki regisztrált a Covid elleni oltásra – és egyáltalán kapott bármilyen visszajelzést – bosszúsan tapasztalhatta, hogy „tájékoztatás” címszó alatt általában tömény kormánypropagandát kap az e-mail fiókjába. Tizenkét évvel ezelőtt még jóval kevesebb embernek volt internetelérése – postaláda azonban minden háznál volt. Ezekbe pedig akár juthatott olyan szórólap is, amelyen az ÁNTSZ oltással kapcsolatos tájékoztatója állt – az akkor MSZP-s államtitkár, ma DK-s parlamenti képviselő, Oláh Lajos arcképével ékesítve.

Oláh szerint ő csak „közfeladatát látta el” a „lakosság egészségének megőrzése” céljából. Ez ellen akkor többek közt Kósa Lajos is hevesen tiltakozott – aki 2021-ben az ellenzéki bírálatokat már „kútmérgezésnek” tartja, és aki a járvány harmadik hullámának meredeken felfelé szálló szakaszában a saját választókerületének tévéjében „tájékoztatja” a lakosságot arról, hogy minden a legnagyobb rendben van és lesz.

Az Omninvest újra a fedélzeten

Látjátok, magyar véreim, 12 év alatt ezzé lett magyar hazátok: pont ugyanolyanná, mint akkor volt. S hogy ezzel csak a kisebbik baj, hogy borzasztóan unalmas, azt kiválóan mutatja az Omninvest későbbi sorsa. A cég ellen 2010 után kormányzati vizsgálat indult, amelynek során ugyan fény derült a valódi tulajdonokra, de a nevüket nem közölték. Kiderült, hogy annak idején 15 évre szóló (!) szerződést kötöttek az állammal, amelyről akkor Orbánék azt mondták: „átgondolják”, mit lehet tenni vele.

A tanakodás olyan jól sikerült, hogy visszafizettettek ugyan velük egy kétmilliárd forint támogatást, de egy gyors és erősen kamuízű tulajdonosváltást követően két esztendővel később már az mentette meg őket a csődtől, hogy  közös vállalatot hoztak létre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel. A céggel kapcsolatos legfrissebb hír tavaly májusból, hogy a Debrecenbe tervezett Nemzeti Oltóanyaggyár technológiáját az Omninvest utódvállalkozása, a Fluart Kft. biztosítja.

Visszaérkeztünk tehát időgépünkkel 2021-be, amikor egy 2009-ben milliárdos kormányzati megrendelést kapó, 1989 előtti titkosszolgálati figurák által alapított kibogozhatatlan hátterű cég közös gyárat alapít az állammal,

miközben a politikában ugyanazok az arcok játsszák ugyanazokat a szerepeket – csak már fordított leosztásban.

A Kárpát-medencei időhurok örök és elpusztíthatatlan, hegyeshalmi kapuján pedig letörölhetetlen a Beatrice fájdalmasan tökéletes összefoglalója a ká-európai létezésről: „Az idő nem dolgozik nekünk, csak megöregít.”

Balogh Gábor újpesti újságíró az Azonnalin hetente jelentkezik véleménycikkekkel. Olvass még tőle! Vitáznál vele? Írj!

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől
Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek