Már a harmadik vakcinájukat is jóváhagyták maguknak az oroszok

Szerző: Vass Csaba
2021.02.20. 10:01

Ezzel ők az első olyan ország a világon, akik három koronavírus-elleni vakcinával is rendelkeznek. Ebből március közepéig 120 ezer adagot hoznak majd forgalomba.

Már a harmadik vakcinájukat is jóváhagyták maguknak az oroszok

Oroszországban szombaton a Szputynik V és az EpiVacCorona oltóanyagok után jóváhagyták a Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja által kifejlesztett CoviVac koronavírus elleni vakcinák használatát is, így elkezdődhet a tömeges oltás ezzel a vakcinával is, közölte a hírt Mihail Vlagyimirovics Misusztyin miniszterelnök. A kormányfő szerint az inaktivált egész vírust tartalmazó vakcinából március közepéig 120 ezer adagot hoznak majd forgalomba.

A Vlagyimir Putyin javaslatára jó egy éve kinevezett kormányfő bejelentése szerint az oltóanyagot korábban háromezer önkéntesen tesztelték az  ország központi területén található Kirovban, Szentpéterváron és az ország harmadik legnépesebb városában, Novoszibirszkben is.

Az orosz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy jelenleg

Oroszország az egyetlen állam a világon, ami három engedélyezett és saját koronavírus elleni vakcinával is rendelkezik.

Egyébkét az orosz hatóságok korábban arról tájékoztattak mindenkit, hogy az EpiVacCorona oltóanyaguk immunológiai hatékonysága 100 százalékos.

Az Azonnali is részletesen írt róla, hogy a The Lancet orvosi szaklap tanulmánya szerint az oroszok által elsőként engedélyeztetett Szputnyik V vakcina a 60 év felettieket is megvédi a koronavírus tüneteitől, időseknek is biztonságos és 91,6 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt a beoltottaknak .

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) januárban engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcinát, február 12-én meg is kezdődött az oltás ezzel az oltóanyaggal hazánkban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyébként nem engedélyezte még az orosz vállalatok oltóanyagát, és egy november 20-án kiadott közleményében arra kérte a tagállamokat,

hogy ha teljes inaktivált vagy élő legyengített vírus alapú vakcinát engedélyeznének, úgy ezt saját hatáskörben is megtehetik,

de azt is inkább az EMA-n keresztül tegyék meg.

2021. január 27-én a magyar kormány módosította „a biztonságos veszélyhelyzeti gyógyszerellátáshoz szükséges egyes intézkedésekről” szóló rendeletét, melynek értelmében az OGYÉI-nek olyan vakcinákat is engedélyeznie kell, amit legalább három másik – „köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt” – államban engedélyeztek, és ezekben összesen legalább egymillió embert be is oltottak.

Az Azonnali korábban részletes cikkben számolt be arról, hogy mit lehet tudni a Szputnyik V oltóanyagról, ebből többek között az derül ki, hogy ugyanolyan szárazjeges módon szállítható, mint az amerikai Moderna vagy a Pfizer vakcinája, ugyanazokat a mellékhatásokat produkálja, de több más betegség mellett kockázatosabb a használata, mint a két másik oltásé .

Renczes Ágoston kollégánk ennek kapcsán szakértőkkel járta körbe cikkében, hogy most kell-e tartani a Szputnyik V oltóanyagtól. A cikkben megszólaló Letoha Tamás kutatóorvos szerint az orosz vakcina úgy működik, hogy az oltás két dózisa a koronavírus tüskefehérjéjének DNS kódját juttatja be egy-egy másfajta, ártalmatlan vírus segítségével a sejtekbe, amik ez alapján elkezdenek tüskefehérjét gyártani – ez váltja ki az immunválaszt.

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek