+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 10. szerda, 14:39
Az orosz vakcina Csehországban is feszültségeket kelt: Miloš Zeman elnök szerint emberek haláláért felelősek az állami szerveknek a Szputnyik engedélyezését elutasító vezetői.

Tisztogatást akar a Szputnyik miatt a cseh elnök – írja az idnes.cz, a jobboldali Mladá fronta dnes internetes kiadása. Az újság egy interjút szemléz, amit Miloš Zeman a Parlamentní listy nevű oldalnak adott. A Parlamentní listy-t  – aminek a nevével ellentétben semmi köze nincs a cseh parlamenthez – rendszeresen vádolják oroszbarát propagandával és dezimformációs kampányok levezénylésével. 

 

Miloš Zeman szerint az orosz vakcina csehországi engedélyeztetésének legnagyobb kerékkötői Jan Blatný egészségügyi miniszter, valamint Irena Storová, a cseh gyógyszerfelügyelet elnöke, ezért szerinte Andrej Babiš miniszterelnöknek le kellene cserélnie őket.

 

Az elnök emlékeztet rá, hogy már több országban is használják az orosz vakcinát.

 

„Ha ezekkel a vakcinákkal, legyen az orosz vagy kínai, már többmillió embert oltanak, akkor ezek ketten (..) a hibásak azért, hogy továbbra is feleslegesen halnak meg az embereink”

 

– fogalmaz Zeman, aki a közeljövőben tervez is tárgyalni Andrej Babiš miniszterelnökkel az egészségügyi miniszter és a gyógyszerfelügyelet vezetőjének visszahívásáról.

 

Az elnök szerint Blatný miniszter nem képes a járvány idején vezetni a tárcáját. „Ha süllyed a hajó és a kapitány nem képes kormányozni, akkor a kapitányt kidobása – különösen akkor, amikor sokkal jobb képességű tengerésztisztek is vannak – a megmenekülés feltétele” – fogalmaz Zeman.

 

Az egészségügyi miniszter azzal haragította magára az elnököt – aki, mint a Mladá fronta dnes megjegyzi, az orosz vakcina egyik „propagátora” – hogy az orosz vakciona esetében is ragaszkodik az EMA jóváhagyásához. A miniszter a lapnak azt nyilatkozta, hogy biztosan nem mond le, és továbbra is ragaszkodik az álláspontjához. 

 

Zeman élesen támadta a külügyminisztert, Tomáš Petříčeket is, akivel régóta nem ért egyet.

 

Petříček szerint az elnöknek vele mindössze annyi problémája van, hogy nem szolgálja ki az orosz érdekeket,

 

és az EMA által nem engedélyezett vakcinákkal való oltást sem támogatja. 


Andrej Babiš egyelőre nem tervezi átalakítani a kormányát, bár Csehországot Szlovákiához hasonlóan súlyosan érintette a járvány, és a cseh egészségügyi miniszter lemondását is több alkalommal felvették már. Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Csehország is rendelt Sinopharm vakcinát Kínától, amiben Zeman elnök is közbenjárt.

 

A 10,7 millió lakosú Csehországban március 10-ig 22 ezren hunytak el koronavírus-fertőzésben, és 8600 beteget ápolnak kórházban. A 9,8 milliós Magyarországon több mint 16 ezren, az 5,4 milliós Szlovákiában pedig 8 ezren haltak meg. A kórházban ápoltak száma hazánkban március 10-én 8348 volt, Szlovákiában 3720.

 

Csehország már 2020 őszén is Európa legfertőzöttebb országának számtott. Októberben az Azonnali fotóriportban mutatta be, hogy néznek ki a cseh főváros utcái a lezárások alatt.

 

NYITÓKÉP: Miloš Zeman - prezident České republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás