Lemondatna két minisztert a cseh elnök, mert nem akarják engedélyeztetni a Szputynik vakcinát

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.10. 14:39

Az orosz vakcina Csehországban is feszültségeket kelt: Miloš Zeman elnök szerint emberek haláláért felelősek az állami szerveknek a Szputnyik engedélyezését elutasító vezetői.

Lemondatna két minisztert a cseh elnök, mert nem akarják engedélyeztetni a Szputynik vakcinát

Tisztogatást akar a Szputnyik miatt a cseh elnök – írja az idnes.cz, a jobboldali Mladá fronta dnes internetes kiadása. Az újság egy interjút szemléz, amit Miloš Zeman a Parlamentní listy nevű oldalnak adott. A Parlamentní listy-t  – aminek a nevével ellentétben semmi köze nincs a cseh parlamenthez – rendszeresen vádolják oroszbarát propagandával és dezimformációs kampányok levezénylésével. 

Miloš Zeman szerint az orosz vakcina csehországi engedélyeztetésének legnagyobb kerékkötői Jan Blatný egészségügyi miniszter, valamint Irena Storová, a cseh gyógyszerfelügyelet elnöke, ezért szerinte Andrej Babiš miniszterelnöknek le kellene cserélnie őket.

Az elnök emlékeztet rá, hogy már több országban is használják az orosz vakcinát.

 

„Ha ezekkel a vakcinákkal, legyen az orosz vagy kínai, már többmillió embert oltanak, akkor ezek ketten (..) a hibásak azért, hogy továbbra is feleslegesen halnak meg az embereink”

 

– fogalmaz Zeman, aki a közeljövőben tervez is tárgyalni Andrej Babiš miniszterelnökkel az egészségügyi miniszter és a gyógyszerfelügyelet vezetőjének visszahívásáról.

Az elnök szerint Blatný miniszter nem képes a járvány idején vezetni a tárcáját. „Ha süllyed a hajó és a kapitány nem képes kormányozni, akkor a kapitányt kidobása – különösen akkor, amikor sokkal jobb képességű tengerésztisztek is vannak – a megmenekülés feltétele” – fogalmaz Zeman.

Az egészségügyi miniszter azzal haragította magára az elnököt – aki, mint a Mladá fronta dnes megjegyzi, az orosz vakcina egyik „propagátora” – hogy az orosz vakciona esetében is ragaszkodik az EMA jóváhagyásához. A miniszter a lapnak azt nyilatkozta, hogy biztosan nem mond le, és továbbra is ragaszkodik az álláspontjához. 

Zeman élesen támadta a külügyminisztert, Tomáš Petříčeket is, akivel régóta nem ért egyet.

 

Petříček szerint az elnöknek vele mindössze annyi problémája van, hogy nem szolgálja ki az orosz érdekeket,

 

és az EMA által nem engedélyezett vakcinákkal való oltást sem támogatja. 


Andrej Babiš egyelőre nem tervezi átalakítani a kormányát, bár Csehországot Szlovákiához hasonlóan súlyosan érintette a járvány, és a cseh egészségügyi miniszter lemondását is több alkalommal felvették már. Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Csehország is rendelt Sinopharm vakcinát Kínától, amiben Zeman elnök is közbenjárt.

A 10,7 millió lakosú Csehországban március 10-ig 22 ezren hunytak el koronavírus-fertőzésben, és 8600 beteget ápolnak kórházban. A 9,8 milliós Magyarországon több mint 16 ezren, az 5,4 milliós Szlovákiában pedig 8 ezren haltak meg. A kórházban ápoltak száma hazánkban március 10-én 8348 volt, Szlovákiában 3720.

Csehország már 2020 őszén is Európa legfertőzöttebb országának számtott. Októberben az Azonnali fotóriportban mutatta be, hogy néznek ki a cseh főváros utcái a lezárások alatt.

NYITÓKÉP: Miloš Zeman - prezident České republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek