+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 21. csütörtök, 10:15
Fél évre engedélyezte az OGYÉI az orosz Szputnyik V vakcinát, ami további fél évvel meghosszabbítható. Az EU minden vakcinánál a központi engedélyeztetést javasolja, hogy ne sérüljön az igazságos hozzáférés elve, a tagállamok kormányai viszont a lehető leggyorsabb megoldást keresik, ami politikai érdekük is.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcinát: az Index olyan információkhoz jutott, hogy az OGYÉI végzett a vakcina többezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzésével, és most a Nemzeti és Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata van csak hátra, utána megkaphatja az engedélyt a tömeges oltásra. 

 

Az Origo azt adta hírül, hogy a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat is engedélyezte az OGYÉI, az MTI-n pedig az olvasható, az OGYÉI szerdán ideiglenes,

 

Magyarország területén érvényes használatba vételi engedélyt adott ki a Szputnyik V-re.

 

(Az AstraZeneca vakcináját az EU-s gyógyszerhatóság, az EMA várhatóan a hónap végén engedélyezni fogja.) Ez hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható. Szentiványi Mátyás, a szervezet főigazgatója az M1 csatornán azt mondta, meggyőző az orosz vakcina. 

 

A két vakcina vészhelyzeti, ideiglenes engedélyt kapott, erősítette meg az Azonnalinak Rusvai Miklós virológus, a Szputnyik V hivatalos oldala pedig közleményben írja, hogy az EU-ban először Magyarországon kapott engedélyt a vakcina. Gulyás Gergely a kormányinfón pedig arról beszélt, már múlt héten megkapta az engedélyt a Szputnyik V. 

 

Mindkét oltás modern, rekombináns, vírusvektor alapú (ebben a cikkben magyaráztuk el, milyen típusú vakcinák vannak, hogy működnek, mik az előnyök, hátrányok), azaz egy semleges vírussal juttatja be a a vírus tüskefehérjéjét a szervezetbe, amely ezt felismeri, és ellenanyagot kezd termelni, ezáltal immunizálva a szervezetet. 

 

EGY SZPUTNYIK V-T FEJLESZTŐ OROSZ KUTATÓ. KÉP: SPUTNIKVACCINE.COM

 

Az EMA november 20-án kiadott közleményében még arra kérte a tagállamokat, hogy ha teljes inaktivált vagy élő legyengített vírus alapú vakcinát engedélyeznének bár ezt saját hatáskörben is megtehetik, de azt is inkább az EMA-n keresztül tegyék,

 

„ily módon biztosítva azt, hogy a vakcinák egy időben jelennek meg a tagállamokban, az Unión belüli igazságtalan hozzáférés nélkül”.

 

Az új hatóanyagot tartalmazó, vírusok elleni emberi felhasználásra szánt engedélyeztetése csakis az EMA-n keresztül történhet, erről határoz a 726/2004 EU-rendelet – a teljes vírust tartalmazó vakcinát viszont tagállami hatáskörben is lehet engedélyezni. Erre is készül az OGYÉI, mert a kínai Sinopharm vakcinája ilyen, és ennek az engedélyezési folyamata is beindult. (Az Indexnek az EMA korábban azt nyilatkozta a fenti cikkben, hogy vészhelyzeti sürgőségi eljárásban engedély nélküli készítmény is forgalmazható ideiglenesen, de ekkor a tagállamot terheli minden felelősség.)  

 

A tagállamok egyre-másra határozzák el, hogy saját útra lépnek: Magyarország mellett Lengyelország is venne a Szputnyik V-ből, igaz, ők az EMA-t kérnék az engedélyeztetésre. (Az orosz gyártó január 20-án fordult az EMA-hoz engedélyeztetési kérelemmel.) 

 

Németország pedig, bár a közös EU-s beszerzés ezt tiltja, lekötött magának még 30 millió adag oltást a Pfizer-BioNTechtől,

 

Angela Merkel kancellár pedig azt is kijelentette: Németország támogatja, hogy az EU engedélyezze az orosz vakcinát.

 

A tagállami külön beszerzést elítélte Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos. A közösen beszerzett vakcina azonban lassabban érkezik a vártnál (ráadásul most a Pfizer belgiumi gyárának kapacitásbővítése miatt február közepéig még kevesebb heti adag érkezik az EU-ba), egyes tagállamok pedig Izraelre és az Egyesült Arab Emírségekre mutogatnak, amelyek már 20-30 százalékos átoltottságot értek el, míg az EU-átlag 1,51 százalék jelenleg a Bloomberg adatai szerint.

 

Márpedig a gazdaság egyre jobban szenved a lezárásoktól, a lakosság gazdasági és mentális állapota is romlik (egyre több helyen szerveződik a lezárások alatti üzlet-nyitvatartási polgári engedetlenségi mozgalom). Mindez a kormánypártok népszerűségének csökkenését hozhatja magával. És minél hamarabb minél több embert sikerül beoltani, annál hamarabb gyorsabban helyreállhat a gazdaság és a társadalom megszokott rendje.

 

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás