+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 21. csütörtök, 10:15
Fél évre engedélyezte az OGYÉI az orosz Szputnyik V vakcinát, ami további fél évvel meghosszabbítható. Az EU minden vakcinánál a központi engedélyeztetést javasolja, hogy ne sérüljön az igazságos hozzáférés elve, a tagállamok kormányai viszont a lehető leggyorsabb megoldást keresik, ami politikai érdekük is.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcinát: az Index olyan információkhoz jutott, hogy az OGYÉI végzett a vakcina többezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzésével, és most a Nemzeti és Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata van csak hátra, utána megkaphatja az engedélyt a tömeges oltásra. 

 

Az Origo azt adta hírül, hogy a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat is engedélyezte az OGYÉI, az MTI-n pedig az olvasható, az OGYÉI szerdán ideiglenes,

 

Magyarország területén érvényes használatba vételi engedélyt adott ki a Szputnyik V-re.

 

(Az AstraZeneca vakcináját az EU-s gyógyszerhatóság, az EMA várhatóan a hónap végén engedélyezni fogja.) Ez hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható. Szentiványi Mátyás, a szervezet főigazgatója az M1 csatornán azt mondta, meggyőző az orosz vakcina. 

 

A két vakcina vészhelyzeti, ideiglenes engedélyt kapott, erősítette meg az Azonnalinak Rusvai Miklós virológus, a Szputnyik V hivatalos oldala pedig közleményben írja, hogy az EU-ban először Magyarországon kapott engedélyt a vakcina. Gulyás Gergely a kormányinfón pedig arról beszélt, már múlt héten megkapta az engedélyt a Szputnyik V. 

 

Mindkét oltás modern, rekombináns, vírusvektor alapú (ebben a cikkben magyaráztuk el, milyen típusú vakcinák vannak, hogy működnek, mik az előnyök, hátrányok), azaz egy semleges vírussal juttatja be a a vírus tüskefehérjéjét a szervezetbe, amely ezt felismeri, és ellenanyagot kezd termelni, ezáltal immunizálva a szervezetet. 

 

EGY SZPUTNYIK V-T FEJLESZTŐ OROSZ KUTATÓ. KÉP: SPUTNIKVACCINE.COM

 

Az EMA november 20-án kiadott közleményében még arra kérte a tagállamokat, hogy ha teljes inaktivált vagy élő legyengített vírus alapú vakcinát engedélyeznének bár ezt saját hatáskörben is megtehetik, de azt is inkább az EMA-n keresztül tegyék,

 

„ily módon biztosítva azt, hogy a vakcinák egy időben jelennek meg a tagállamokban, az Unión belüli igazságtalan hozzáférés nélkül”.

 

Az új hatóanyagot tartalmazó, vírusok elleni emberi felhasználásra szánt engedélyeztetése csakis az EMA-n keresztül történhet, erről határoz a 726/2004 EU-rendelet – a teljes vírust tartalmazó vakcinát viszont tagállami hatáskörben is lehet engedélyezni. Erre is készül az OGYÉI, mert a kínai Sinopharm vakcinája ilyen, és ennek az engedélyezési folyamata is beindult. (Az Indexnek az EMA korábban azt nyilatkozta a fenti cikkben, hogy vészhelyzeti sürgőségi eljárásban engedély nélküli készítmény is forgalmazható ideiglenesen, de ekkor a tagállamot terheli minden felelősség.)  

 

A tagállamok egyre-másra határozzák el, hogy saját útra lépnek: Magyarország mellett Lengyelország is venne a Szputnyik V-ből, igaz, ők az EMA-t kérnék az engedélyeztetésre. (Az orosz gyártó január 20-án fordult az EMA-hoz engedélyeztetési kérelemmel.) 

 

Németország pedig, bár a közös EU-s beszerzés ezt tiltja, lekötött magának még 30 millió adag oltást a Pfizer-BioNTechtől,

 

Angela Merkel kancellár pedig azt is kijelentette: Németország támogatja, hogy az EU engedélyezze az orosz vakcinát.

 

A tagállami külön beszerzést elítélte Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos. A közösen beszerzett vakcina azonban lassabban érkezik a vártnál (ráadásul most a Pfizer belgiumi gyárának kapacitásbővítése miatt február közepéig még kevesebb heti adag érkezik az EU-ba), egyes tagállamok pedig Izraelre és az Egyesült Arab Emírségekre mutogatnak, amelyek már 20-30 százalékos átoltottságot értek el, míg az EU-átlag 1,51 százalék jelenleg a Bloomberg adatai szerint.

 

Márpedig a gazdaság egyre jobban szenved a lezárásoktól, a lakosság gazdasági és mentális állapota is romlik (egyre több helyen szerveződik a lezárások alatti üzlet-nyitvatartási polgári engedetlenségi mozgalom). Mindez a kormánypártok népszerűségének csökkenését hozhatja magával. És minél hamarabb minél több embert sikerül beoltani, annál hamarabb gyorsabban helyreállhat a gazdaság és a társadalom megszokott rendje.

 

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás