Az EU nem szeretné, hogy külön engedélyezzék a tagállamok az orosz vakcinát, mert akkor előbb hozzájutnának

2021.01.21. 10:15

Fél évre engedélyezte az OGYÉI az orosz Szputnyik V vakcinát, ami további fél évvel meghosszabbítható. Az EU minden vakcinánál a központi engedélyeztetést javasolja, hogy ne sérüljön az igazságos hozzáférés elve, a tagállamok kormányai viszont a lehető leggyorsabb megoldást keresik, ami politikai érdekük is.

Az EU nem szeretné, hogy külön engedélyezzék a tagállamok az orosz vakcinát, mert akkor előbb hozzájutnának

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcinát: az Index olyan információkhoz jutott, hogy az OGYÉI végzett a vakcina többezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzésével, és most a Nemzeti és Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata van csak hátra, utána megkaphatja az engedélyt a tömeges oltásra. 

Az Origo azt adta hírül, hogy a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat is engedélyezte az OGYÉI, az MTI-n pedig az olvasható, az OGYÉI szerdán ideiglenes,

Magyarország területén érvényes használatba vételi engedélyt adott ki a Szputnyik V-re.

(Az AstraZeneca vakcináját az EU-s gyógyszerhatóság, az EMA várhatóan a hónap végén engedélyezni fogja.) Ez hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható. Szentiványi Mátyás, a szervezet főigazgatója az M1 csatornán azt mondta, meggyőző az orosz vakcina. 

A két vakcina vészhelyzeti, ideiglenes engedélyt kapott, erősítette meg az Azonnalinak Rusvai Miklós virológus, a Szputnyik V hivatalos oldala pedig közleményben írja, hogy az EU-ban először Magyarországon kapott engedélyt a vakcina. Gulyás Gergely a kormányinfón pedig arról beszélt, már múlt héten megkapta az engedélyt a Szputnyik V. 

Mindkét oltás modern, rekombináns, vírusvektor alapú (ebben a cikkben magyaráztuk el, milyen típusú vakcinák vannak, hogy működnek, mik az előnyök, hátrányok), azaz egy semleges vírussal juttatja be a a vírus tüskefehérjéjét a szervezetbe, amely ezt felismeri, és ellenanyagot kezd termelni, ezáltal immunizálva a szervezetet. 

EGY SZPUTNYIK V-T FEJLESZTŐ OROSZ KUTATÓ. KÉP: SPUTNIKVACCINE.COM

Az EMA november 20-án kiadott közleményében még arra kérte a tagállamokat, hogy ha teljes inaktivált vagy élő legyengített vírus alapú vakcinát engedélyeznének bár ezt saját hatáskörben is megtehetik, de azt is inkább az EMA-n keresztül tegyék,

„ily módon biztosítva azt, hogy a vakcinák egy időben jelennek meg a tagállamokban, az Unión belüli igazságtalan hozzáférés nélkül”.

Az új hatóanyagot tartalmazó, vírusok elleni emberi felhasználásra szánt engedélyeztetése csakis az EMA-n keresztül történhet, erről határoz a 726/2004 EU-rendelet – a teljes vírust tartalmazó vakcinát viszont tagállami hatáskörben is lehet engedélyezni. Erre is készül az OGYÉI, mert a kínai Sinopharm vakcinája ilyen, és ennek az engedélyezési folyamata is beindult. (Az Indexnek az EMA korábban azt nyilatkozta a fenti cikkben, hogy vészhelyzeti sürgőségi eljárásban engedély nélküli készítmény is forgalmazható ideiglenesen, de ekkor a tagállamot terheli minden felelősség.)  

A tagállamok egyre-másra határozzák el, hogy saját útra lépnek: Magyarország mellett Lengyelország is venne a Szputnyik V-ből, igaz, ők az EMA-t kérnék az engedélyeztetésre. (Az orosz gyártó január 20-án fordult az EMA-hoz engedélyeztetési kérelemmel.) 

Németország pedig, bár a közös EU-s beszerzés ezt tiltja, lekötött magának még 30 millió adag oltást a Pfizer-BioNTechtől,

Angela Merkel kancellár pedig azt is kijelentette: Németország támogatja, hogy az EU engedélyezze az orosz vakcinát.

A tagállami külön beszerzést elítélte Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos. A közösen beszerzett vakcina azonban lassabban érkezik a vártnál (ráadásul most a Pfizer belgiumi gyárának kapacitásbővítése miatt február közepéig még kevesebb heti adag érkezik az EU-ba), egyes tagállamok pedig Izraelre és az Egyesült Arab Emírségekre mutogatnak, amelyek már 20-30 százalékos átoltottságot értek el, míg az EU-átlag 1,51 százalék jelenleg a Bloomberg adatai szerint.

Márpedig a gazdaság egyre jobban szenved a lezárásoktól, a lakosság gazdasági és mentális állapota is romlik (egyre több helyen szerveződik a lezárások alatti üzlet-nyitvatartási polgári engedetlenségi mozgalom). Mindez a kormánypártok népszerűségének csökkenését hozhatja magával. És minél hamarabb minél több embert sikerül beoltani, annál hamarabb gyorsabban helyreállhat a gazdaság és a társadalom megszokott rendje.

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek