Közbeszerzési eljárást írna ki Németország, hogy Szputnyik-vakcinát vehessen

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.24. 14:50

Így már az előtt érkezhetne az arra igényt tartó uniós országokba is az orosz vakcina, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ezt engedélyezné.

Közbeszerzési eljárást írna ki Németország, hogy Szputnyik-vakcinát vehessen

Miközben Thierry Breton közös piacért felelős uniós biztos nemrég még arról beszélt, hogy „az EU-nak abszolút nincs szüksége az orosz Szputnyik-vakcinára”, addig Németország már arra kéri az Európai Bizottságot, hogy amíg folyik az Európai Gyógyszerügynökség részéről az engedélyeztetési eljárás, indítsanak egy közbeszerzési eljárást a Szputnyik V-vakcinára annak érdekében, hogy még az EMA zöld lámpája előtt hozzájuthasson az, aki szeretne – értesült szerdán a Politico európai kiadása egy meg nem nevezett német képviselőtől.

Az ötlet szerint először informálisan felmérnék, hogy mely tagállamoknak és mekkora mennyiségű Szputnyik-vakcinára lenne igényük, majd

az ez alapján kiírt közbeszerzési eljárásban kaphatnák meg az orosz vakcinát a tagállamok egészen addig, amíg az EMA nem engedélyezi hivataloan a Szputnyik uniós forgalomba hozatalát

– tehát a közbeszerzési és az engedélyeztetési eljárás egymással párhuzamosan futna.

A Politicónak megszólaló német képviselő szerint a közbeszerzési eljárásról még nem kezdtek tárgyalásokat Oroszországgal, és azt egyébként is először az uniós partnerekkel kell megvitatni – ez utóbbira már a most csütörtök-pénteki online egyeztetésen sor kerülhet a tagállamok állam- és kormányfői között.

Ha a német ötlet megvalósul, az ideális kiskapu lehet azon tagállamok számára, akik

a koronavírus-járvány harmadik hullámának szorításában sem szeretnék a szabályokat látványosan kijátszva, az Európai Gyógyszerügynökség autoritását aláásva vészhelyzetileg engedélyezni a Szputnyikot

– ahogyan tette azt Magyarország és Szlovákia.

Az EMA egyébként március elején kezdte meg a Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

Arra azonban nincsen menetrend, hogy az EMA mikorra is tervezi engedélyeztetni a Szputnyik uniós forgalomba hozatalát – annyit tudni, hogy jelenleg az oroszországi gyártósor ellenőrzésének tervét rakják össze az EMA szakemberei.

Kérdés persze, hogy ha még a német ötlet nyomán sikerül is kiírni a Szputnyik-vakcinára a közbeszerzési eljárást, mennyire fogja bírni a megrendeléseket az orosz fél – Magyarországra például – bár ezt Orbán Viktorék nem hangoztatják

március 23-ig mindössze 1 millió 105 ezer adag vakcinát szállítottak le az oroszok, miközben a szerződésben eddig az időpontig 1 millió 600 ezret vállaltak.

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek