+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 24. szerda, 14:50
Így már az előtt érkezhetne az arra igényt tartó uniós országokba is az orosz vakcina, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ezt engedélyezné.

Miközben Thierry Breton közös piacért felelős uniós biztos nemrég még arról beszélt, hogy „az EU-nak abszolút nincs szüksége az orosz Szputnyik-vakcinára”, addig Németország már arra kéri az Európai Bizottságot, hogy amíg folyik az Európai Gyógyszerügynökség részéről az engedélyeztetési eljárás, indítsanak egy közbeszerzési eljárást a Szputnyik V-vakcinára annak érdekében, hogy még az EMA zöld lámpája előtt hozzájuthasson az, aki szeretne – értesült szerdán a Politico európai kiadása egy meg nem nevezett német képviselőtől.

 

Az ötlet szerint először informálisan felmérnék, hogy mely tagállamoknak és mekkora mennyiségű Szputnyik-vakcinára lenne igényük, majd

 

az ez alapján kiírt közbeszerzési eljárásban kaphatnák meg az orosz vakcinát a tagállamok egészen addig, amíg az EMA nem engedélyezi hivataloan a Szputnyik uniós forgalomba hozatalát

 

– tehát a közbeszerzési és az engedélyeztetési eljárás egymással párhuzamosan futna.

 

A Politicónak megszólaló német képviselő szerint a közbeszerzési eljárásról még nem kezdtek tárgyalásokat Oroszországgal, és azt egyébként is először az uniós partnerekkel kell megvitatni – ez utóbbira már a most csütörtök-pénteki online egyeztetésen sor kerülhet a tagállamok állam- és kormányfői között.

 

Ha a német ötlet megvalósul, az ideális kiskapu lehet azon tagállamok számára, akik

 

a koronavírus-járvány harmadik hullámának szorításában sem szeretnék a szabályokat látványosan kijátszva, az Európai Gyógyszerügynökség autoritását aláásva vészhelyzetileg engedélyezni a Szputnyikot

 

– ahogyan tette azt Magyarország és Szlovákia.

 

Az EMA egyébként március elején kezdte meg a Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

 

Arra azonban nincsen menetrend, hogy az EMA mikorra is tervezi engedélyeztetni a Szputnyik uniós forgalomba hozatalát – annyit tudni, hogy jelenleg az oroszországi gyártósor ellenőrzésének tervét rakják össze az EMA szakemberei.

 

Kérdés persze, hogy ha még a német ötlet nyomán sikerül is kiírni a Szputnyik-vakcinára a közbeszerzési eljárást, mennyire fogja bírni a megrendeléseket az orosz fél – Magyarországra például – bár ezt Orbán Viktorék nem hangoztatják

 

március 23-ig mindössze 1 millió 105 ezer adag vakcinát szállítottak le az oroszok, miközben a szerződésben eddig az időpontig 1 millió 600 ezret vállaltak.

 

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás