+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 8. hétfő, 13:03
Majdnem teljesen elengedik a teraszok után fizetendő bérleti díjakat, egyszerűsítik a rendezvényszerzők munkáját, és tájékoztató kampányt is indítanak a rendezvények népszerűsítésére.

Az országos nyitásról egyelőre annyit tudni biztosan, hogy február 15-től március elejéig a kormány nemzeti konzultációt indít az ügyben (az Azonnali egyébként már megelőzte ebben Orbánékat), majd ezt követően két lépcsőben, március 1-től és április 1-től vagy 3-tól fog valamilyen nyitást végrehajtani.

 

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat úgy határozott, hogy mondhatni

 

előre felkészül a még nem meghozott döntésekre, és ennek érdekében egy turisztikai újraindítási csomaggal segíti meg a vendéglátóipart, valamint a rendezvényszervező szektort.

 

Mint azt a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, valamint Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az erről szóló Facebook-élőben elmondta, a vendéglátást a következő intézkedésekkel fogják segíteni:

 

+ a fővárosi önkormányzat a saját területein kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, a teraszok területére vonatkozó rendeleteket felülvizsgálja, valamint a teraszok árnyékolását és fedését célzó ideiglenes szerkezetek bürokratikus engedélyezési eljárását is jelentősen egyszerűsíti és felgyorsítja;

 

+ a lehető legnagyobb mértékben, majdnem száz százalékban elengedi a főváros a teraszok után fizetendő bérleti díjakat;

 

+ az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségek bérleti díjait Karácsonyék december 31-ig elengedik;

 

+ egyúttal a két évnél hamarabb lejáró bérleti szerződéseket az üzletek meghosszabbíthatják a veszélyhelyzet idejével megegyező mértékben;

 

+ áruszállítási pontokat fognak kialakítani az érintett vendéglátó üzletek környezetében annak érdekében, hogy a jelenlegi parkolási helyzetből adódó rakodási problémákat megoldják.

 

Ezen felül a főváros a rendezvényszervezőket is támogatni fogja, az alábbi intézkedésekkel és tervekkel:

 

+ a fővárosi tulajdonban lévő és arra alkalmas épületekben Karácsonyék a járvány szempontjából biztonságos, nagy területű, tágas irodahelyiségeket (ún. open office-okat) fognak biztosítani a rendezvényszervezők számára munkájuk elvégzéséhez;

 

+ az újranyitáshoz kapcsolódó információs helpdesket hoz létre az önkormányzat a rendezvényszervezőknek, ahol tájékozódhatnak az aktuális előírásokról és a szabályokról, valamint tanácsot is kaphatnak munkájuk járványkompatibilis elvégzéséhez;

 

+ csökkenteni szeretné a főváros a rendezvénytartási engedélyek kiadásával járó adminisztratív terheket, így már elkezdték felmérni, hogy mik azok a felesleges bürokratikus lépések, amiket ki lehet vezetni a jelenlegi eljárásrendből;

 

+ újranyitási kommunikációs kampányt is tervez indítani a főváros, ami az újrainduló rendezvények népszerűsítését szolgálja;

 

+ illetve az államigazgatás által szervezett események közterülethasználati díját egy rendezvényalapba gyűjtenék – az ide befolyó összegből Karácsonyék a szektort közvetlenül támogatnák. Ahogy Kiss Ambrus elmondta, ők ezzel ösztönöznék az államot arra, hogy az általuk tartott rendezvények után is fizessen közterülethasználati díjat.

 

Mint azt Gy. Németh Erzsébet hozzátette,

 

a fővárosi csomag arra koncentrál, hogy lehetővé tegyék biztonságosan minél több szabadtér igénybevételét az újrainduló üzletek, szektorok és a lakosok számára,

 

és ennek érdekében az érintett ágazatok képviselőivel folyamatosan egyeztet a fővárosi önkormányzat.

 

A bejelentés teljes terjedelmében alább nézhető meg.

 

 

NYITÓKÉP: Budapest Városháza / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás