A főváros még nem tudja, hogy a Fudan egy kémképző egyetem-e

Szerző: Petróczi Rafael
2021.04.22. 18:10

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket – mondja a főváros.

A főváros még nem tudja, hogy a Fudan egy kémképző egyetem-e

Mi folyik itt kormányzás címén? – ezzel a felütéssel tette közzé Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely főpolgármester, amiben azt a szerda este megjelent kormányhatározatot bírálta, amiben a jogalkotó felszólítja a Diákvárosért és a Fudan Egyetemért felelős Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy írja alá a magyar kormány és a Fudan Egyetem között kötendő stratégiai megállapodást.

Az ügy előzménye, hogy a Palkovics László még szerdán az ATV-nek arról nyilatkozott, hogy szeretne tárgyalni a Fudan Egyetem ügyéről Karácsony Gergellyel és Baranyi Krisztina ferencvárosi alpolgármesterrel – lévén, hogy a IX. kerület területén helyezkedik el tervezett, több ezer diáknak megfizethető áron kollégiumi szállást biztosító Diákváros, aminek a területe egy részére a kormány a Fudan Egyetem kampuszát telepítené.

Palkovics azt mondta, hogy olyan ajánlatot tenne a két politikustársának, „ami pestiesen szólva, »nem lesz semmi«”, illetve hogy egy olyan „ékszerdobozt” hoznának a kínaiak a Fudannal Budapestre, amivel szemben a tiltakozás leginkább „információhiányból” fakad.

Ezt a még meg sem kezdődött tárgyalást vághatja derékba a szerda este megjelent kormányrendelet

– mondta el egy háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, aki hozzátette, abban egyetértenek Palkoviccsal, hogy ő is hisz a tárgyalás erejében.

Ezt azonban Kiss szerint csak úgy lehet megtenni, ha mindenki nyílt lapokkal játszik, és ezt várná el a kormánytól is. Visszhangozva Karácsony Gergely Facebook-bejegyzését két feltételt támasztott ahhoz, hogy a Fudan Egyetemről egyáltalán tárgyalni lehessen:

+ legyenek teljesen transzparensek a Diákvárost érintő kormányzati előkészítő munkálatok, háttéranyagok és döntések (például a kormány és a Fudan Egyetemmel kötendő stratégiai megállapodás szövege is legyen nyilvános);

+ továbbá egyetlen kollégiumi férőhely sem veszhet el a Fudan Egyetem budapesti kampusza miatt.

Az Azonnali kérdésére Kiss Ambrus azt is hozzátette, hogy a fővárosnak a legnagyobb problémája a Fudan Egyetemmel jelenleg nem az ellenzéki nyilvánosságban keringő kritikák, miszerint a Fudan egy marxista kémképző egyetem lenne Magyarországon – ezen vádak, mint azt megírtuk, egyébként a jórészt megalapozatlan amerikai hidegháborús propaganda termékei –,

hanem az, hogy a kormány egyáltalán nem avatja be őket a részletekbe.

A főpolgármester-helyettes szerint már csak azért is lenne kiemelten fontos ebben a kérdésben a transzparencia, mert ekkor lehetne reálisan véleményt alkotni arról, hogy a fenti kritikáknak mennyi alapjuk van.

Újságírói kérdésre Kiss még hozzátette, hogy azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy a majdani Diákvárosban egyébként mennyiért lehetne kollégiumi elhelyezést kapni.

Nem igazán tárgyal a kormány a fővárossal a helyreállítási alapról

De nemcsak a Diákváros ügyében nincs egyelőre előrehaladás, az a munkacsoport sem tud rendesen működni, amit azért hoztak létre, hogy a közös uniós helyreállítási csomagból (ami a NextGenerationEU nevet kapta) finanszírozandó projekteket a főváros és a kormány átbeszélje – lévén, hogy hivatalosan köteles ezekről egyeztetni a kormányzati szint az önkormányzati szinttel.

A Magyarország számára várhatóan 6800 milliárd forintnyi támogatást jelentő összegről azonban a főváros és a kormány között érdemi egyeztetések nem folynak, mert

a kormányzati fél nem talál megfelelő időpontot a budapesti városvezetés által kidolgozott projektekről való egyeztetésre.

Kiss Ambrus ezért hétfőre kért újabb időpontot a kormánytól az egyeztetések lefolytatására.

Ez egyébként nem egyenlő a Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos által a fővárosnak ígért 3000 milliárd forintos uniós forrással – ezt az összeget nem a helyreállítási alapból, hanem az EU 2021-2026 közötti, hétéves költségvetés Magyarországnak jutó részéből csoportosítaná a kormány a fővárosnak.

Adjanak szabadnapot az oltakozóknak

Kiss Ambrus a háttérbeszélgetésen az ellenzéket oltásellenesként leíró kormányzati kommunikációra válaszul elmondta, hogy a főváros február elsejétől 600 plakáton, 12 ezer szórólapon és több ezer közterületi matricán hirdeti, hogy az emberek menjenek, és oltassák be maguk a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével.

A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy további kampányt is terveznek folytatni ennek érdekében – ennek során Karácsony Gergely például arra fogja kérni a fővárosi intézmények vezetőit, hogy ők is buzdítsák dolgozóikat a vakcina elfogadására.

A főpolgármester ezen felül arra is kérni fogja az intézményvezetőket, hogy azok

adjanak szabadnapot a dolgozóknak az oltás napjára.

Kiss Ambrus hozzátette, ezt azért csak kérni fogja a főpolgármester, mert a fővárosi cégekben dolgozóknak az önkormányzat és Karácsony Gergely nem munkáltatója.  

Létrejött egy munkacsoport, ami talán talál majd megoldást a Szabolcs utcai kórház ügyében

Kiss Ambrus a háttérbeszélgetésen beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával, Fónagy Jánossal folytatott tárgyalások során sikerült megállapodni arról, hogy létrehozzanak egy munkacsoportot a Szabolcs utcai hajléktalankórház ügyében.

Még április elején derült ki, hogy a Szabolcs utcai BMSZKI hajléktalankórház épületének bérlésére szóló szerződés a Nemzeti Vagyonkezelővel lejárt januárban, a főváros azonban addig nem költöztetné ki a hajléktalankórházat az ingatlanból, amíg a kormány alkalmas csereingatlant nem biztosít a kórháznak. A zavar egész pontosan abból adódik, hogy a Szabolcs utcai ingatlan maga állami tulajdonban van, míg a BMSZKI és a hajléktalankórház fővárosi önkormányzati fenntartásban van – így most megy az adok-kapok a kórház körül, hogy kinek kéne biztosítani a csereingatlant.

A most felállt munkacsoport feladata az, hogy hosszú távú megoldást találjanak a problémára – azt a kormány részéről Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a főváros részéről pedig a hajléktalankórház vezetője, Zakar Gergely vezeti.

Mint azt Kiss Ambrus hozzátette:

ennek a munkacsoportnak nem szabtak határidőt, hogy meddig kell működnie,

ez addig fog történni, amíg a mindkét fél számára elfogadható megoldást meg nem találják.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek