+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. április 22. csütörtök, 18:10
Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket – mondja a főváros.

Mi folyik itt kormányzás címén? – ezzel a felütéssel tette közzé Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely főpolgármester, amiben azt a szerda este megjelent kormányhatározatot bírálta, amiben a jogalkotó felszólítja a Diákvárosért és a Fudan Egyetemért felelős Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy írja alá a magyar kormány és a Fudan Egyetem között kötendő stratégiai megállapodást.

 

Az ügy előzménye, hogy a Palkovics László még szerdán az ATV-nek arról nyilatkozott, hogy szeretne tárgyalni a Fudan Egyetem ügyéről Karácsony Gergellyel és Baranyi Krisztina ferencvárosi alpolgármesterrel – lévén, hogy a IX. kerület területén helyezkedik el tervezett, több ezer diáknak megfizethető áron kollégiumi szállást biztosító Diákváros, aminek a területe egy részére a kormány a Fudan Egyetem kampuszát telepítené.

 

Palkovics azt mondta, hogy olyan ajánlatot tenne a két politikustársának, „ami pestiesen szólva, »nem lesz semmi«”, illetve hogy egy olyan „ékszerdobozt” hoznának a kínaiak a Fudannal Budapestre, amivel szemben a tiltakozás leginkább „információhiányból” fakad.

 

Ezt a még meg sem kezdődött tárgyalást vághatja derékba a szerda este megjelent kormányrendelet

 

– mondta el egy háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, aki hozzátette, abban egyetértenek Palkoviccsal, hogy ő is hisz a tárgyalás erejében.

 

Ezt azonban Kiss szerint csak úgy lehet megtenni, ha mindenki nyílt lapokkal játszik, és ezt várná el a kormánytól is. Visszhangozva Karácsony Gergely Facebook-bejegyzését két feltételt támasztott ahhoz, hogy a Fudan Egyetemről egyáltalán tárgyalni lehessen:

 

+ legyenek teljesen transzparensek a Diákvárost érintő kormányzati előkészítő munkálatok, háttéranyagok és döntések (például a kormány és a Fudan Egyetemmel kötendő stratégiai megállapodás szövege is legyen nyilvános);

 

+ továbbá egyetlen kollégiumi férőhely sem veszhet el a Fudan Egyetem budapesti kampusza miatt.

 

Az Azonnali kérdésére Kiss Ambrus azt is hozzátette, hogy a fővárosnak a legnagyobb problémája a Fudan Egyetemmel jelenleg nem az ellenzéki nyilvánosságban keringő kritikák, miszerint a Fudan egy marxista kémképző egyetem lenne Magyarországon – ezen vádak, mint azt megírtuk, egyébként a jórészt megalapozatlan amerikai hidegháborús propaganda termékei –,

 

hanem az, hogy a kormány egyáltalán nem avatja be őket a részletekbe.

 

A főpolgármester-helyettes szerint már csak azért is lenne kiemelten fontos ebben a kérdésben a transzparencia, mert ekkor lehetne reálisan véleményt alkotni arról, hogy a fenti kritikáknak mennyi alapjuk van.

 

Újságírói kérdésre Kiss még hozzátette, hogy azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy a majdani Diákvárosban egyébként mennyiért lehetne kollégiumi elhelyezést kapni.

 

Nem igazán tárgyal a kormány a fővárossal a helyreállítási alapról

 

De nemcsak a Diákváros ügyében nincs egyelőre előrehaladás, az a munkacsoport sem tud rendesen működni, amit azért hoztak létre, hogy a közös uniós helyreállítási csomagból (ami a NextGenerationEU nevet kapta) finanszírozandó projekteket a főváros és a kormány átbeszélje – lévén, hogy hivatalosan köteles ezekről egyeztetni a kormányzati szint az önkormányzati szinttel.

 

A Magyarország számára várhatóan 6800 milliárd forintnyi támogatást jelentő összegről azonban a főváros és a kormány között érdemi egyeztetések nem folynak, mert

 

a kormányzati fél nem talál megfelelő időpontot a budapesti városvezetés által kidolgozott projektekről való egyeztetésre.

 

Kiss Ambrus ezért hétfőre kért újabb időpontot a kormánytól az egyeztetések lefolytatására.

 

Ez egyébként nem egyenlő a Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos által a fővárosnak ígért 3000 milliárd forintos uniós forrással – ezt az összeget nem a helyreállítási alapból, hanem az EU 2021-2026 közötti, hétéves költségvetés Magyarországnak jutó részéből csoportosítaná a kormány a fővárosnak.

 

Adjanak szabadnapot az oltakozóknak

 

Kiss Ambrus a háttérbeszélgetésen az ellenzéket oltásellenesként leíró kormányzati kommunikációra válaszul elmondta, hogy a főváros február elsejétől 600 plakáton, 12 ezer szórólapon és több ezer közterületi matricán hirdeti, hogy az emberek menjenek, és oltassák be maguk a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével.

 

A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy további kampányt is terveznek folytatni ennek érdekében – ennek során Karácsony Gergely például arra fogja kérni a fővárosi intézmények vezetőit, hogy ők is buzdítsák dolgozóikat a vakcina elfogadására.

 

A főpolgármester ezen felül arra is kérni fogja az intézményvezetőket, hogy azok

 

adjanak szabadnapot a dolgozóknak az oltás napjára.

 

Kiss Ambrus hozzátette, ezt azért csak kérni fogja a főpolgármester, mert a fővárosi cégekben dolgozóknak az önkormányzat és Karácsony Gergely nem munkáltatója.  

 

Létrejött egy munkacsoport, ami talán talál majd megoldást a Szabolcs utcai kórház ügyében

 

Kiss Ambrus a háttérbeszélgetésen beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával, Fónagy Jánossal folytatott tárgyalások során sikerült megállapodni arról, hogy létrehozzanak egy munkacsoportot a Szabolcs utcai hajléktalankórház ügyében.

 

Még április elején derült ki, hogy a Szabolcs utcai BMSZKI hajléktalankórház épületének bérlésére szóló szerződés a Nemzeti Vagyonkezelővel lejárt januárban, a főváros azonban addig nem költöztetné ki a hajléktalankórházat az ingatlanból, amíg a kormány alkalmas csereingatlant nem biztosít a kórháznak. A zavar egész pontosan abból adódik, hogy a Szabolcs utcai ingatlan maga állami tulajdonban van, míg a BMSZKI és a hajléktalankórház fővárosi önkormányzati fenntartásban van – így most megy az adok-kapok a kórház körül, hogy kinek kéne biztosítani a csereingatlant.

 

A most felállt munkacsoport feladata az, hogy hosszú távú megoldást találjanak a problémára – azt a kormány részéről Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a főváros részéről pedig a hajléktalankórház vezetője, Zakar Gergely vezeti.

 

Mint azt Kiss Ambrus hozzátette:

 

ennek a munkacsoportnak nem szabtak határidőt, hogy meddig kell működnie,

 

ez addig fog történni, amíg a mindkét fél számára elfogadható megoldást meg nem találják.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás