+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2021. február 8. hétfő, 10:10
Miután megkezdődtek a tüntetések a nyitás mellett, és az ellenzék is javaslatot tett az óvatos nyitásra, Orbán Viktor bejelentette: nemzeti konzultációt fog tartani a nyitás kérdéséről. Megelőzzük a kormányt a hét kérdésével!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Orbán Viktor múlt csütörtökön jelentette be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján, hogy a kormány február közepén ismét nemzeti konzultációt fog tartani, ezúttal a nyitás kérdéséről, azonban túl sok részletet nem árult el, mindössze annyit, hogy a járvány és az idő szűke miatt ezúttal online fogják az egészet tartani, tehát ezúttal nem lesznek tele a postaládák.

 

A lehetséges nyitásról másnap a kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter picivel több információt árult el:

 

Gulyás szerint a kormány két lépésben fog nyitni, március, illetve április elején,

 

amennyiben a járvány alakulása ezt megengedi, és nem robban be újból a kínai koronavírus-járvány Magyarországon.

 

Persze túl sok részletet még így sem tudunk, hiszen sem Orbán, sem Gulyás nem árult el ennél több részletet a lehetséges nyitásról, illetve a nemzeti konzultáció kérdéseiről, és akkor ott van még Kásler Miklós, az elvileg az egészségügyért is felelős, jelenleg inkább Mátyás király kiásásán ügyködő miniszter, aki nem tűnik a nyitás lelkes hívének. Gulyás és Orbán mindössze arról beszélt, hogy a járvány jelenlegi állása és az érkező vakcinák mennyisége miatt a nyitás egy megfontolandó kérdés – bár mint azt kiszámoltuk, ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást az EU által beszerzett vakcinák mellett az orosz és a kínai vakcinák beszerzésének a felgyorsítása is szükséges lenne.

 

Azonban úgy tűnik, hogy a nyitást követelő tüntetéseknek, illetve az MSZP EP-képviselőjének, Ujhelyi István javaslatának, illetve a Momentum óvatosabb nyitási javaslatának így is volt hatásuk, hiszen a kormány komolyan fontolóra veszi ezt a kérdést – persze ügyesen: azért, hogy a politikai felelősség ne a kormányt terhelje az esetleges nyitás esetleges kárai miatt, mindezt a lakosság akaratára bízza.

 

Azt azért nem árt figyelembe venni, hogy a nemzeti konzultációk irányított kérdéseire adott válaszok véletlenül pont mindig egybeesnek a kormány álláspontjával, így sokramenő következtetéseket nem minden esetben tudunk levonni a konzultációk eredményeiből. A szerkesztőségben ezért úgy döntöttünk, hogy mi is tartunk egy alternatív konzultációt. Döntsetek ti!

 

Mi az, amin a legfontosabb lenne először lazítani?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás