Konzultálj az Azonnalin: min kellene legelőször lazítani?

2021.02.08. 10:10

Miután megkezdődtek a tüntetések a nyitás mellett, és az ellenzék is javaslatot tett az óvatos nyitásra, Orbán Viktor bejelentette: nemzeti konzultációt fog tartani a nyitás kérdéséről. Megelőzzük a kormányt a hét kérdésével!

Konzultálj az Azonnalin: min kellene legelőször lazítani?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Orbán Viktor múlt csütörtökön jelentette be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján, hogy a kormány február közepén ismét nemzeti konzultációt fog tartani, ezúttal a nyitás kérdéséről, azonban túl sok részletet nem árult el, mindössze annyit, hogy a járvány és az idő szűke miatt ezúttal online fogják az egészet tartani, tehát ezúttal nem lesznek tele a postaládák.

A lehetséges nyitásról másnap a kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter picivel több információt árult el:

Gulyás szerint a kormány két lépésben fog nyitni, március, illetve április elején,

amennyiben a járvány alakulása ezt megengedi, és nem robban be újból a kínai koronavírus-járvány Magyarországon.

Persze túl sok részletet még így sem tudunk, hiszen sem Orbán, sem Gulyás nem árult el ennél több részletet a lehetséges nyitásról, illetve a nemzeti konzultáció kérdéseiről, és akkor ott van még Kásler Miklós, az elvileg az egészségügyért is felelős, jelenleg inkább Mátyás király kiásásán ügyködő miniszter, aki nem tűnik a nyitás lelkes hívének. Gulyás és Orbán mindössze arról beszélt, hogy a járvány jelenlegi állása és az érkező vakcinák mennyisége miatt a nyitás egy megfontolandó kérdés – bár mint azt kiszámoltuk, ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást az EU által beszerzett vakcinák mellett az orosz és a kínai vakcinák beszerzésének a felgyorsítása is szükséges lenne.

Azonban úgy tűnik, hogy a nyitást követelő tüntetéseknek, illetve az MSZP EP-képviselőjének, Ujhelyi István javaslatának, illetve a Momentum óvatosabb nyitási javaslatának így is volt hatásuk, hiszen a kormány komolyan fontolóra veszi ezt a kérdést – persze ügyesen: azért, hogy a politikai felelősség ne a kormányt terhelje az esetleges nyitás esetleges kárai miatt, mindezt a lakosság akaratára bízza.

Azt azért nem árt figyelembe venni, hogy a nemzeti konzultációk irányított kérdéseire adott válaszok véletlenül pont mindig egybeesnek a kormány álláspontjával, így sokramenő következtetéseket nem minden esetben tudunk levonni a konzultációk eredményeiből. A szerkesztőségben ezért úgy döntöttünk, hogy mi is tartunk egy alternatív konzultációt. Döntsetek ti!

Mi az, amin a legfontosabb lenne először lazítani?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek