Bár a fiatalok is érdeklődnek, csak 60 év fölött mérne ellenanyagszintet a főváros

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.08. 18:13

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettestől azt is megtudtuk, hogy a hármas metrót és a frankfurti villamoskocsikat is klimatizálhatják, és hogy a főváros nem fogja őrizni a Fidelitas kaszáitól a méhlegelőket.

Bár a fiatalok is érdeklődnek, csak 60 év fölött mérne ellenanyagszintet a főváros

Karácsony Gergely főpolgármester még június végén pont az Azonnalinak adott interjújában jelentette be, hogy Budapest annak kiderítésére, hogy valójában mennyire hatásosak a koronavírus elleni oltások (főleg a kínai Sinopharm, amivel kapcsolatban a legtöbb kétség merült fel e téren), ingyenes ellenanyag-tesztelési akciót indít a 60 év feletti idősebb fővárosi lakosság körében.

Azóta a részletek is kiderültek: összesen 20 ezer tesztet csináltat a budapesti városvezetés, ebből 2 ezret a Fővárosi Önkormányzat saját maga használ el, 18 ezret pedig a kerületek között oszt szét – már azok között, akik ezt kérik. Mint azt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen elmondta,

a hétből négy fideszes kerület, az V., a XVI., a XVII. és a XXI. kerület nem kért ezekből a tesztekből.

Sokan szeretnének ellenanyagszintet mérni

A főpolgármester-helyettes kifejtette azt is, Budapesten körülbelül 438 ezerre tehető a 60 év feletti lakosság száma, így a 20 ezer teszt ennek a népességnek a 4,5 százalékát fedi le. Szerda estig ebből 637 tesztelést hajtottak végre – ebben azonban csak a Fővárosi Önkormányzat által végzett tesztek vannak benne, a kerületek még csak most fogják megkapni a nekik járó tesztmennyiséget, így azok száma rövid időn belül minden bizonnyal meg fog ugrani.

Kiss Ambrus hozzátette, hogy a Budapesten korábban végzett, nem az ellenanyagszintet mérő, hanem a fertőzöttséget kimutató PCR-tesztelésekhez képest szembetűnő, hogy gyakorlatilag senki nem mondja le a tesztelési időpontját, és a meghirdetett tesztelési lehetőségekre alig több mint egy órán belül elfogynak a helyek, szóval nagy igény van erre a programra.

Az Azonnali kérdésére az általános főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy maga is találkozott olyan fiatalokkal, akik érdeklődtek az ingyenes ellenanyagszint-mérési programról, és szerették volna, ha nekik is megadatik ez a lehetőség,

a főváros azonban – mivel az idősebb korosztálynál merült fel a vakcinák hatékonyságának kérdése – nem tervezi még sikeres kampány esetén sem, hogy az ellenanyagszint-mérést a 60 évnél fiatalabbakra is kiterjesszék.

Látható lesz, hogy a Sinopharmmal oltottak mekkora százaléka nem lett immunis a koronavírusra

Ezzel kapcsolatban Kiss azt is elmondta, hogy a tesztelési akciót július végéig fogják végezni a fővárosban és a kerületekben, a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozó kétezerből az első ezer teszt statisztikai eredményeit pedig jövő hét végén, vagy az azt követő hét elején szeretnék nyilvánosságra hozni.

Kiss Ambrus részben az Azonnali kérdésére arról is beszámolt, hogy ez konkrétan hogyan fog történni: bár nem kötelező, de a tesztelésre jelentkezők az ellenanyagszint-mérést megelőzően kitölthetnek egy kérdőívet, amiben azt is megkérdezik, hogy be van-e oltva az illető, és ha igen, milyen vakcinával. Ezeket az egyéni adatokat a főváros nem fogja látni, csak

az anonimizált adatbázist, amiben áttekinthető lesz, hogy az elvégzett tesztek mekkora része mutatott túl alacsony ellenanyag-szintet, és ezekből a válaszadók hány százalékát oltották be Sinopharmmal, AstraZenecával, vagy más vakcinával.

A főpolgármester-helyettes szerint kifejezetten érdekes lesz majd ezeket az eredményeket összehasonlítani a főváros által korábban az idősotthonokban végzett ellenanyagszint-mérés eredményeivel, ahol a túlnyomórészt Pfizerrel oltott idősek 0,7 százalékának volt alacsony az ellenanyagszintje.

Kiss Ambrus úgy kalkulált, hogy a mind a 20 ezer tesztelés eredményeit a főváros augusztus közepe táján fogja tudni megosztani a nyilvánossággal.

Egyúttal reagált Kiss Gulyás Gergely tegnapi kormányinfós bejelentésére is, amelyben a kancelláriaminiszter arról beszélt, lesz Magyarországon is negyedik hullám: mint azt a főpolgármester-helyettes az Azonnali kérdésére elmondta, az ő szakértőik is úgy látják, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e negyedik hullám, hanem az, hogy az mekkora lesz.

Mint azt Kiss Ambrus kifejtette,

az ellenanyagszint-mérési akció is már a negyedik hullámra való felkészülésként értelmezhető a részükről, hiszen a felkészülés azzal kezdődik, hogy „tudjuk a tényeket”.

Kiss azt is hozzátette, hogy a céljuk az lesz, hogy az önkormányzati dolgozók minél nagyobb arányban, védetten fordulhassanak rá a negyedik hullámra.

Klíma a 3-as metrón

A főpolgármester-helyettes a háttérbeszélgetésen arról is szót ejtett, hogy a szakemberek véleménye szerint az M3-as metrókocsik klímaberendezéssel való ellátása a jövőben fokozatosan megoldható – ennek érdekében a BKV ki is ír egy tendert, aminek végrehajtásához viszont minden bizonnyal hitelkeretet kell majd igényelniük. Ezt a főváros minden bizonnyal engedélyezni fogja, hogy a kormány is belemegy-e, az már más kérdés a főpolgármester-helyettes szerint.

Elmondta, véleménye szerint a hitelfelvétel azért is indokolt, mert mint arról beszámolt, a 2021. első félévi adatok alapján a Fővárosi Önkormányzat elég pocsékul áll az anyagiak terén: a BKV jegyárbevétele az idei első félévben 18 milliárd forint volt, ami 17 milliárddal marad el a koronavírus előtti, 2019-es, 34,8 milliárdos bevételhez képest, sőt, 4 milliárddal még a tavalyi első félévi adatot is alulmúlja. De például a fővárosi gyógyfürdők bevétele a 2019-es első félévi 7,3 milliárdról idén első félévben 667 millió forintra csökkent.

Kiss Ambrus elmondása szerint

a fővárosi intézményektől jövő bevételek összege összességében 2021 első félévben mintegy 20 milliárd forinttal kevesebb, mint 2019-ben

– amihez még hozzájön az is például, hogy a kormány még mindig nem fizette ki a fővárosnak a Lánchíd felújítására ígért hatmilliárd forintot. A bevételkiesések miatt Kiss Ambrus szerint szeptemberben a fővárosi költségvetés módosítására is szükség lesz.

És klíma a frankfurti villamosokon

Bejárta a sajtót az a hír, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros Frankfurtból szerezne be villamosokat, amikre az ottani szakértők korábban azt mondták, hogy a vázuk nem bírná el a klímaberendezéseket, így azokra légkondit nem lehet felszerelni.

Kiss Ambrus erre reagálva elmondta, hogy ezt a frankfurti szakértők egy évtizeddel ezelőtt mondták, a klímaberendezések mérete mostanra – a technológiai fejlődésnek hála – nagyot csökkent, így valószínűleg a frankfurti villamosok klimatizálása is megoldható lesz.

De hogy ez bizonyossá váljék, a tervek szerint

2021-ben vagy 2022 elején beszerez a főváros prototípusnak egy frankfurti villamoskocsit, felszerelik rá a klímaberendezést, és tesztelés címén járatni fogják a villamosvonalon.

Ha a tesztelés pozitív eredményt hoz, akkor a frankfurti villamosbeszerzésre ténylegesen 2022-ben kerülhet sor, ha nem, akkor – mint azt az Azonnali kérdésére Kiss kifejtette – „új helyzet áll be, és végig kell gondolni, hogy akarjuk-e egyáltalán ezt a beszerzést”.

A kormány helyreállítási programjáról: „Mi megmondtuk előre!”

Mint azt az Azonnali is megírta – és mint azt a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely cáfolta –, az Európai Bizottság visszadobhatja átdolgozásra Magyarország koronavírus-helyreállítási tervét, aminek keretében a magyar kormány 7,1 milliárd euró, közel 2500 milliárd forint vissza nem térítendő fejlesztési forrást hívna le a közös uniós helyreállítási alapból. A Politico információi szerint ennek indoklása az lehet, hogy a magyar tervben nem elég jók a korrupcióellenes intézkedések.

Minderről azonban hiteles, megerősített információ egyelőre nincsen – amennyiben a hírek mégis igazak, akkor Kiss Ambrus szerint a fővárosnak lesz igaza, szeritne ők már korábban is prognosztizálták, hogy az Európai Bizottságon ez a helyreállítási terv nem fog átmenni. Ahogy a főpolgármester-helyettes fogalmazott:

„Megmondtuk előre, hogy ez fog történni!”

Az Azonnali kérdésére, hogy ha ez így lesz, akkor ebben szerintük mekkora szerepe lesz a Karácsony Gergely által az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek küldött levélnek, amiben a főpolgármester a magyar helyreállítási terv visszásságaira hívta fel a figyelmet (például arra, hogy a tervről valódi társadalmi konzultáció nem volt), Kiss Ambrus úgy felelt: ezt nem tudja megítélni.

Mindenesetre ha valóban visszadobja a Bizottság a tervet, úgy a főváros – mint azt a főpolgármester-helyettes újfent kifejezte – kész a kormánnyal valódi egyeztetést folytatni a helyreállítási tervről.

Nem fog a főváros méhlegelőket őrizni

Az Azonnali kérdésére Kiss Ambrus azt is elmondta, a főváros nem kívánja semmilyen módon őrizni az úgynevezett méhlegelőket – amikből az egyiket a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas tagjai nemrég nemes egyszerűséggel lekaszálták, mondván, az elburjánzani hagyott gyomnövény – hogy ez az érvelés miért nem állja meg a helyét, arra Tóth Csaba Tibor a véleménycikkében részletesen kitér.

Az Azonnali kérdésére, hogy a főváros a további méhlegelő-lekaszálást elkerülendő tervezi-e valahogyan őrizni ezeket a területeket, Kiss Ambrus egyértelműen nemmel felelt. Mint elmondta, szerinte

az ilyesfajta problémákat nem rendpártisággal kell kezelni, és azt reméli, hogy a jövőben a ma még újnak számító méhlegelő fogalma megszokottabbá és természetesebbé válik, így több ilyesfajta kaszálásra sem fog sor kerülni.

A főpolgármester-helyettes továbbá reagált Gulyás Gergely szerdai kormányinfón elhangzott kritikájára is, arról, hogy Tarlós Istvánnal ellentétben Karácsony Gergely főpolgármesterként nem tart Budapestinfókat (ahol a kormányinfó mintájára még főpolgármesteri regnálása idején Tarlós Istvánt kérdezhette a média budapesti ügyekben).

Mint azt az Azonnalinak Kiss Ambrus elmondta, a médiának – köztük a kormánypártiaknak is – rengeteg lehetősége van kérdezni Karácsony Gergelyt: hetente két-három olyan sajtótájékoztatót is tartanak, amire minden sajtóterméket meghívnak, és ahol a sajtótájékoztató témáján túlmutató kérdéseket is fel lehet tenni a főpolgármesternek. Továbbá a Kiss Ambrus által rendszeresen – igaz, a kormánypárti média kizárásával – meghirdetett háttérbeszélgetések is arra szolgálnak, hogy bármilyen budapesti ügyben kérdezhessen a sajtó.

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek