Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy az AfD hivatalosan is az alkotmányra veszélyes erővé váljon

Szerző: Techet Péter
2020.12.11. 14:20

Hiába oszlott fel a német AfD szélsőjobboldali platformja, a szélsőséges eszmék egyre inkább teret nyernek a párton belül. Emiatt német sajtóinformációk szerint a német alkotmányvédelem januártól megfigyelés alá helyezheti a párt egészét. Ez az, amitől a párt polgári szárnya mindig is tartott, de a küzdelmet a párton belüli nácikkal elveszteni látszanak.

Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy az AfD hivatalosan is az alkotmányra veszélyes erővé váljon

Amint arról az Azonnali többször is beszámolt: a 2013-ben még konzervatív szabadelvűként megalakult német pártban,

az AfD-ben egyre erősebb lett az elmúlt években a  nácik befolyása.

Emiatt távozott a párt két korábbi elnöke is: Bernd Lucke alapítót a párt radikálisai 2015-ben a kongresszuson még le is köpték, de az őt követő Frauke Petry is a radikálisok miatt szorult ki.

A párton belüli nácik vezére a türingiai pártelnök, Björn Höcke, aki mögött egy ideig a Flügel (Szárny) nevű platform is állt. Mivel ennek alkotmányossága már korábban is kétséges volt, a Flügel idén feloszlott – de politikusaik, eszméik a párton belül maradtak, különösen a keletnémet tartományi szervezetekben van jelentős befolyásuk. A keletnémet háttér azért is fontos, mert az AfD a legtöbb keletnémet tartományban ma a második, harmadik legerősebb erő. Noha mostanra csökkent a népszerűségük – tavaly még a keletnémetek között az első helyen állt az AfD –, de még most is a harmadik legnépszerűbb párt az egykori NDK területén.

A párt vezetését azonban még mindig a mérsékeltebb politikusok adják, bár a két frakcióvezető, Alexander Gauland és Alice Weidel nem mer direkt konfliktust bevállalni a radikálisokkal. Ezt csak Jörg Meuthen professzor, a párt nyugatnémet társelnöke teszi meg, aki a párt november végi kongresszusán keményen nekiment a párton belüli szélsőjobboldali és koronavírus-tagadó álláspontoknak – hangos fújolást kapott érte.

A polgári szárny – amelyet egyre inkább már csak Meuthen társelnök és Georg Pazderski, az AfD berlini elnöke jelenítenek meg – attól tart, hogy végleg elveszítik a polgári szavazókat, akik visszamennek a CDU/CSU-hoz vagy a liberális FDP-hez. Az egykori Flügel politikusai ezzel szemben

az AfD-t rendszerellenzékként akarják pozicionálni.

Ennek azonban nemcsak politikai, de alkotmányjogi következménye is lehetnek. Németországban az alkotmányellenes tevékenységeket az Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) figyeli. Jelenleg a Bundestagból csak a szélsőbaloldali Die Linke áll megfigyelés alatt, de a Spiegel információi szerint a tartományi belügyminiszterek legutóbbi találkozóján Thomas Haldenwang, az BfV igazgatója arról tájékoztatta a résztvevőket: az AfD-n belül annyira megnőtt az alkotmányos rendet tagadók tábora és befolyása, hogy

a pártot valószínűleg januártól – hasonlóan a Linkéhez – teljes megfigyelés alá helyezik.

Az, hogy ez nem történt meg korábban, nem csak azzal függ össze, hogy az AfD sokkal mérsékeltebb lett volna. Hans-Georg Maaßen, a hivatal korábbi elnöke azonban többször is blokkolta a megfigyelés megindítását. A jobboldali nézeteiről ismert jogász 2015-ben többször is titokban tanácsokat adott az akkori AfD-társelnöknek, a pártból azóta kilépett Frauke Petrynek, hogy a párt miként kerülheti el a teljes megfigyelést. Maaßent végül 2018-ban bocsátotta el Horst Seehofer keresztényszociális belügyminiszter.

NYITÓKÉP: Az AfD radikálisai tüntetnek Türingiában / AfD Türingia, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek