Dwa bratanki: Lengyelország mégis tartja magát a vétóhoz

2020.12.04. 17:37

Félreértették a lengyel miniszterelnök-helyettest, mondta pénteken a lengyel külügyminiszter-helyettes, Lengyelország továbbra is tartja magát a vétóhoz.

Dwa bratanki: Lengyelország mégis tartja magát a vétóhoz

Csütörtök este még úgy tűnt, hogy Orbán Viktor egyedül maradt a vétójával az EU 2021-2027-es költségvetéséről és a koronavírus-mentőcsomagról szóló vitájában, mivel a lengyel miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Lengyelország kész feladni a vétóját és megegyezni. Az EU költségvetési vitáját az attól jogilag független jogállamiság-mechanizmussal politikailag próbálta eddig a vétófenyegetés útján összekapcsolni a magyar és a lengyel kormány, vagyis az a két tagállam, amely hetes cikkes szankciós eljárás alatt van az EU-ban a jogállamiság megsértése miatt.

Valami tehát nincs rendben a lengyel kormánykoalíción belül: a nem a legnagyobb kormánypárthoz a PiS-hez, hanem egy kisebb jobboldali párthoz tartozó lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtökön még arról beszélt, hogy

Lengyelország kész feladni a vétóját, cserébe viszont az Európai Tanácsnak (azaz a tagállami állam- és kormányfőknek) ki kell adniuk egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot a jogállamisági mechanizmus szövegéhez.

Ezzel a lengyelek azt akarják biztosítani, hogy a jogállamisági feltételrendszer „nem jelent majd indokolatlan nyomást a tagállamokra más területeken, mint az EU-s pénzek elköltése”.

Péntek késő délutánra viszont a lengyel álláspont újabb 180 fokot fordulva visszaállt az eredetire. Piotr Müller, a lengyel kormány szóvivője bejelentette, hogy országa kitart korábbi álláspontja mellett.

„Lengyelország teljes mértékben tartja magát az álláspontjához az uniós források elköltését meghatározó rendelettel kapcsolatban. Lengyelország csak az Európai Tanács szerződéseinek és megállapodásainak megfelelő rendelkezést tart elfogadhatónak. Ez világosan benne van Lengyelország és Magyarország közös nyilatkozatában is” – tweetelte a lengyel kormány szóvivője. Orbán Viktor magyar miniszterelnök is arról beszélt reggeli rádiós interjújában, hogy Magyarország továbbra is kitart a vétó mellett.

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a múlt héten látogatta meg Orbán Viktort Budapesten. Fotó: OV / Fb

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek