+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 19. csütörtök, 10:33
Csehország és Szlovákia külügyminiszterei azt kérik Budapesttől és Varsótól, hogy ne gátolják a költségvetésről és a helyreállítási csomagról szóló megállapodás megkötését.

A jogállamiság kérdése és az EU-s költségvetéssel szemben emelni tervezett magyar, valamint lengyel vétó a visegrádi négyek országai között is feszültségeket kelt – írja az Euractiv.

 

Visegrádi négyek: törésvonal a jogállamiság mentén

 

Tomáš Petříček cseh külügyminiszter azt reméli, hogy a kialakult vita nem fogja késleltetni az uniós források tagállamoknak való kifizetését. Petříček szerint a mostani helyzet azt mutatja, hogy nem mindenben tudnak megállapodni a V4-es partnerekkel,

 

Csehország számára ugyanis a német elnökség által elért kompromisszum teljesen elfogadható

 

– idézi a lap a cseh külügyminisztert. 

 

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter az Euractiv szerint az álláspontjuk felülbírálatát fogja kérni a magyar és a lengyel kollégáitól, hogy ne gátolják a költségvetésről és a helyreállítási csomagról szóló megállapodás megkötését. Korčok nem tartja reálisnak a jogállamiság elvének teljes elvetését az uniós források lehívása kapcsán.

 

Az Európai Parlament nem hajlik a kompromisszum felé

 

Csütörtök este interjút adott a Bildnek Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának bajor elnöke az uniós költségvetés és a koronavírus-felújítási csomag vétója kapcsán.

 

Weber szerint az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság kérdése a Néppárt számára egy vörös vonal: 

 

többé nem nézhetnek félre, ha azt látják, hogy a tagállamokban ezekkel valódi probléma van.

 

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament mindig kész volt a kompromisszumra, de az uniós pénzek jogállamisági elvekhez kötése már maga is egy kompromisszum, amiből nem lehet tovább engedni. 

 

Othmar Karas, az Európai Parlament osztrák alelnöke, aki maga is az Európai Néppárt EP-képviselője, keményebben fogalmaz: Orbán azonnali kizárását sürgette az EPP-ből, amennyiben Orbán csütörtök este valóban vétózni fog. Ahogy az Azonnali is megírta, a német politika ellenzi a Fidesz kizárását a Néppártból: Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-beli parlamenti frakcióvezetője szerint ez a lépés a patthelyzetet nem oldaná meg, a feszültséget viszont tovább szítaná.

 

Ez arra utal, hogy az államfőket és miniszterelnököket összefogó Európai Tanács viszonylag gyorsan megegyezésre juthatnak – ahogy azt Medve-Bálint Gergő is kifejtette az Azonnalinak –;

 

a Tanácsban kialkudott egyezséget azonban az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

 

Weber és Karas nyilatkozatai, valamint az EP egy szerda esti közleménye alapján azonban a Parlament nem hajlik a kompromisszumra.

 

NYITÓKÉP: Etienne Ansotte / EC - Audiovisual Service

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nécik balkáni hadjáratát.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

Eredetileg Görögország uralkodója lett volna belőle, a politikai helyzet miatt végül, mint az angol királynő hitvese lett világszerte ismert.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás