+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 19. csütörtök, 10:33
Csehország és Szlovákia külügyminiszterei azt kérik Budapesttől és Varsótól, hogy ne gátolják a költségvetésről és a helyreállítási csomagról szóló megállapodás megkötését.

A jogállamiság kérdése és az EU-s költségvetéssel szemben emelni tervezett magyar, valamint lengyel vétó a visegrádi négyek országai között is feszültségeket kelt – írja az Euractiv.

 

Visegrádi négyek: törésvonal a jogállamiság mentén

 

Tomáš Petříček cseh külügyminiszter azt reméli, hogy a kialakult vita nem fogja késleltetni az uniós források tagállamoknak való kifizetését. Petříček szerint a mostani helyzet azt mutatja, hogy nem mindenben tudnak megállapodni a V4-es partnerekkel,

 

Csehország számára ugyanis a német elnökség által elért kompromisszum teljesen elfogadható

 

– idézi a lap a cseh külügyminisztert. 

 

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter az Euractiv szerint az álláspontjuk felülbírálatát fogja kérni a magyar és a lengyel kollégáitól, hogy ne gátolják a költségvetésről és a helyreállítási csomagról szóló megállapodás megkötését. Korčok nem tartja reálisnak a jogállamiság elvének teljes elvetését az uniós források lehívása kapcsán.

 

Az Európai Parlament nem hajlik a kompromisszum felé

 

Csütörtök este interjút adott a Bildnek Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának bajor elnöke az uniós költségvetés és a koronavírus-felújítási csomag vétója kapcsán.

 

Weber szerint az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság kérdése a Néppárt számára egy vörös vonal: 

 

többé nem nézhetnek félre, ha azt látják, hogy a tagállamokban ezekkel valódi probléma van.

 

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament mindig kész volt a kompromisszumra, de az uniós pénzek jogállamisági elvekhez kötése már maga is egy kompromisszum, amiből nem lehet tovább engedni. 

 

Othmar Karas, az Európai Parlament osztrák alelnöke, aki maga is az Európai Néppárt EP-képviselője, keményebben fogalmaz: Orbán azonnali kizárását sürgette az EPP-ből, amennyiben Orbán csütörtök este valóban vétózni fog. Ahogy az Azonnali is megírta, a német politika ellenzi a Fidesz kizárását a Néppártból: Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-beli parlamenti frakcióvezetője szerint ez a lépés a patthelyzetet nem oldaná meg, a feszültséget viszont tovább szítaná.

 

Ez arra utal, hogy az államfőket és miniszterelnököket összefogó Európai Tanács viszonylag gyorsan megegyezésre juthatnak – ahogy azt Medve-Bálint Gergő is kifejtette az Azonnalinak –;

 

a Tanácsban kialkudott egyezséget azonban az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

 

Weber és Karas nyilatkozatai, valamint az EP egy szerda esti közleménye alapján azonban a Parlament nem hajlik a kompromisszumra.

 

NYITÓKÉP: Etienne Ansotte / EC - Audiovisual Service

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás