+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 19. csütörtök, 10:33
Csehország és Szlovákia külügyminiszterei azt kérik Budapesttől és Varsótól, hogy ne gátolják a költségvetésről és a helyreállítási csomagról szóló megállapodás megkötését.

A jogállamiság kérdése és az EU-s költségvetéssel szemben emelni tervezett magyar, valamint lengyel vétó a visegrádi négyek országai között is feszültségeket kelt – írja az Euractiv.

 

Visegrádi négyek: törésvonal a jogállamiság mentén

 

Tomáš Petříček cseh külügyminiszter azt reméli, hogy a kialakult vita nem fogja késleltetni az uniós források tagállamoknak való kifizetését. Petříček szerint a mostani helyzet azt mutatja, hogy nem mindenben tudnak megállapodni a V4-es partnerekkel,

 

Csehország számára ugyanis a német elnökség által elért kompromisszum teljesen elfogadható

 

– idézi a lap a cseh külügyminisztert. 

 

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter az Euractiv szerint az álláspontjuk felülbírálatát fogja kérni a magyar és a lengyel kollégáitól, hogy ne gátolják a költségvetésről és a helyreállítási csomagról szóló megállapodás megkötését. Korčok nem tartja reálisnak a jogállamiság elvének teljes elvetését az uniós források lehívása kapcsán.

 

Az Európai Parlament nem hajlik a kompromisszum felé

 

Csütörtök este interjút adott a Bildnek Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának bajor elnöke az uniós költségvetés és a koronavírus-felújítási csomag vétója kapcsán.

 

Weber szerint az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság kérdése a Néppárt számára egy vörös vonal: 

 

többé nem nézhetnek félre, ha azt látják, hogy a tagállamokban ezekkel valódi probléma van.

 

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament mindig kész volt a kompromisszumra, de az uniós pénzek jogállamisági elvekhez kötése már maga is egy kompromisszum, amiből nem lehet tovább engedni. 

 

Othmar Karas, az Európai Parlament osztrák alelnöke, aki maga is az Európai Néppárt EP-képviselője, keményebben fogalmaz: Orbán azonnali kizárását sürgette az EPP-ből, amennyiben Orbán csütörtök este valóban vétózni fog. Ahogy az Azonnali is megírta, a német politika ellenzi a Fidesz kizárását a Néppártból: Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-beli parlamenti frakcióvezetője szerint ez a lépés a patthelyzetet nem oldaná meg, a feszültséget viszont tovább szítaná.

 

Ez arra utal, hogy az államfőket és miniszterelnököket összefogó Európai Tanács viszonylag gyorsan megegyezésre juthatnak – ahogy azt Medve-Bálint Gergő is kifejtette az Azonnalinak –;

 

a Tanácsban kialkudott egyezséget azonban az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

 

Weber és Karas nyilatkozatai, valamint az EP egy szerda esti közleménye alapján azonban a Parlament nem hajlik a kompromisszumra.

 

NYITÓKÉP: Etienne Ansotte / EC - Audiovisual Service

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás