Még az EU-s büdzsé vétója sem ok arra Merkel pártjának, hogy kirakják a Fideszt a Néppártból

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.17. 21:45

A német politika ezúttal is összezár Orbán Viktor mögött: a CDU/CSU ellenzi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Még az EU-s büdzsé vétója sem ok arra Merkel pártjának, hogy kirakják a Fideszt a Néppártból

Az uniós büdzsé és a koronavírus miatti segélycsomag megvétózása miatt az Európai Néppártban újra egyre többen szeretnék végre Orbán Viktort és a Fideszt a pártcsaládon kívül látni, viszont a német CDU/CSU-szövetség ezúttal sem támogatja a Fidesz kizárását, írja a Spiegel. A Fidesz jelenleg fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, azaz bár tag, semmiféle szavazati joga és formális beleszólása nincs annak döntéseibe – nem úgy a Néppárt EP-frakciójában, ahol viszont van.

Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-beli parlamenti frakcióvezetője – akit az Azonnali információi szerint a Fidesz felsővezetésében az egyik őket leginkább megérteni képes német politikusnak tartanak –

 

„nem hiszi”, hogy ezzel megoldható lenne a jelenlegi patthelyzet, szerinte ezzel csak tovább éleznék a konfliktust.

 

Nem először merül fel a Fidesz kizárása a Néppártból, ahogy az sem, hogy az ellen német politikusok lépnek fel: korábban Daniel Caspary, az EP-beli Európai Néppárt-frakció CDU/CSU-s EP-képviselők alkotta német delegációjának vezetője is elutasította a lépést – emlékeztet a Spiegel.

Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke is közvetve a Fidesz kizárását sürgette a pártcsaládból. Azt írta a Twitteren: világos álláspontot vár a Néppárt pártjaitól a vétó ügyében. „Az alapvető értékeink ellenzőit többé senki nem védheti” – üzente bejegyzésében. Ez persze részéről lengyel belpolitizálás is, a másik vétóval fenyegető kormány ugyanis a lengyel. Tusk pártja, a jobbközép Polgári Platform (PO) ellenzéki szerepet tölt be Varsóban.

Hogy Néppárt-elnöksége ellenére miért nem Tuskot, hanem a CDU/CSU-t érdemes figyelni a kérdésben, arra Gulyás Gergely világított rá egy őszi osztrák lapinterjújában: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

Dobrindt bírálta a Tanács soros német elnökségét is: „rendkívül elégedetlen” a kialakult helyzet miatt, ami szerinte

 

annak a következménye, hogy a pénzügyi csomag egyes elemeit a jogállamiság elvéhez kötötték.

 

Dobrindt úgy látja, az ebből adódó konfliktus előrelatható volt, és emiatt elkerülhető lett volna.

 

NYITÓKÉP: Alexander Dobrindt / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek