+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 30. hétfő, 13:01
Ivan Korčok szlovák külügyminiszterként a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet önálló álláspontja.

Miután a magyarok és lengyelek megvétózták az EU-büdzsét, a V4 két részre szakadt: ahogy az Azonnali is megírta, a cseh és a szlovák külügyminiszter is bírálták a vétót, és azt kérték a magyar és lengyel kollégáiktól, hogy ne gátolják a költségvetésről és a koronavírus-válságot illető helyreállítási csomagról szóló egyezség megkötését.

 

Szlovákia szembehelyezkedését Magyarországgal és Lengyelországgal otthon is sok bírálat érte: a baloldali ellenzék elsősorban a V4-ek egységének megbontását kérte számon a jobboldali vezetésű szlovák külügyön – Robert Fico exminiszterelnök, a most 9 százalék körülre mért szociálpopulista Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke „óriási hibának” nevezte, hogy Szlovákia nem támogatja Magyarországot és Lengyelországot;  

 

Fico szerint szerint „hülyeség, rövidlátás és szakmaiatlanság”, amit Igor Matovič és jobboldali kormánya művel az ügyben.

 

Európai pénzek és jogállam: V4 vagy Szlovákia? címmel jelent meg szombaton az Aktuality.sk portálon a szlovák külügyminiszter, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS) által Igor Matovič kormányába jelölt Ivan Korčok véleménycikke, amiben a politikus részletesen reagál azokra a vádakra, amik Szlovákiát érték a jogállamisági kérdésben való állásfoglalása miatt.

 

A külügyminiszter elsősorban a feltételek „brüsszeli diktátum” mivoltát, valamint annak a vádját igyekszik cáfolni, hogy Szlovákia a V4-es együttműködés szétverője lenne.

 

Korčok végigveszi az EU-s jogállamisági javaslatában megfogalmazott feltételeket a bírói függetlenség veszélyeztetésétől a hatóságok jogellenes vagy önkényes döntésein, a pénzügyi ellenőrző szervek nem megfelelő működésén, a pénzügyi visszaélések, az adócsalás és a korrupció nem hatékony felderítésén és büntetésének hiányán keresztül az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések felderítésének hiányáig és a bíróság ezekkel szembeni tehetetlenségéig, majd rátér a cáfolatra.

 

„Akit érdekelnek a tények, meg tudja ítélni a felsorolt feltételeket. Én személy szerint semmi olyat nem találtam köztük, amit a tagországokra lesújtó pálcaként lehetne értelmezni, ami ideológiailag motivált lenne, büntetni akarna minket a migránsokhoz vagy az LMBTQI-emberekhez való hozzáállásunk miatt, ami a liberálisok ostora lenne a konzervatívokkal vagy azokkal szemben, akik az erős nemzetállamot képviselik” – fogalmaz a szlovák külügy jobboldali vezetője, majd azt is hozzáteszi, hogy

 

akárhogy keresi, Soros György kezét sem látja a jogállamisági feltételek mögött.

 

„Ellenkezőleg: a jogállamisági feltételek világosan olvashatóak a kormányunk programjában, ezért kérdezem: miért elleneznénk ezen feltételek teljesülését az Unióban, ha itthon olyan fontosnak tartjuk őket?” – írja a külügyminiszter.

 

Korčok azt is nehezményezi, hogy a jogállamiság lényegével kapcsolatban kevés kérdést kap, viszont annál többen kérdezik tőle, miért nem áll ki a V4, illetve Magyarország és Lengyelország mellett. 

 

„A válasz egyszerű: mert szlovák miniszter vagyok és az a kötelességem, hogy Szlovákia mellett álljak ki”

 

– írja Korčok. A külügyminiszter felidézi, hogy a kormánya programja szerint az ország V4-es együttműködésben való részvételének legfőbb feltétele, hogy az támogassa Szlovákia érdekeinek érvényesítését, illetve az, hogy a V4 hozzájáruljon az EU keretein belüli közös megoldásokhoz. Mivel Szlovákia jogállam – hangsúlyozza Korčok –, a jogállamiság kérdéséhez való hozzáállása összhangban van a kormányprogrammal, ellenben a V4 szerinte ebben a pillanatban nem járul hozzá az a közös európai megoldáshoz. 

 

Abban viszont, hogy a V4-nek nincs közös álláspontja, semmi új nincs – emlékeztet Korčok –, Ukrajnától az energetikai kérdésekig hosszú a lista etéren. Korčok azt sem érti, hogy miért nem Magyarországot és Lengyelországot vádolják a V4 szétverésével, hiszen Szlovákia sem csinál mást, mint amit ők: saját véleménye van egy kérdésben. 

 

„Ez egyáltalán nem árulás, merthogy ugyanúgy viselkedünk, mint a lengyelek, a csehek, a magyarok. Kell egy kis idő, hogy ehhez hozzászokjunk mi magunk és a V4-es partnereink is

 

– zárja írását a szlovák külügyminiszter.

 

Elolvastuk: az EU-s jogállamiság-javaslat egyértelműen kizárja, hogy identitáspolitikai ügyek miatt bármely tagállamot büntetni lehessen, hiába riogat ezzel a budapesti kormány. Mutatjuk a részleteket!

 

NYITÓKÉP: Ivan Korčok ábrán szemlélteti, hogy szerinte miről nem szólnak a jogállamisági feltételek. Forrás: Ivan Korčok / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás