Szlovák külügyminiszter: Sem a konzervatívokat ütő ostort, sem Sorost nem látom a jogállamisági feltételekben

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.30. 13:01

Ivan Korčok szlovák külügyminiszterként a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet önálló álláspontja.

Szlovák külügyminiszter: Sem a konzervatívokat ütő ostort, sem Sorost nem látom a jogállamisági feltételekben

Miután a magyarok és lengyelek megvétózták az EU-büdzsét, a V4 két részre szakadt: ahogy az Azonnali is megírta, a cseh és a szlovák külügyminiszter is bírálták a vétót, és azt kérték a magyar és lengyel kollégáiktól, hogy ne gátolják a költségvetésről és a koronavírus-válságot illető helyreállítási csomagról szóló egyezség megkötését.

 

Szlovákia szembehelyezkedését Magyarországgal és Lengyelországgal otthon is sok bírálat érte: a baloldali ellenzék elsősorban a V4-ek egységének megbontását kérte számon a jobboldali vezetésű szlovák külügyön – Robert Fico exminiszterelnök, a most 9 százalék körülre mért szociálpopulista Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke „óriási hibának” nevezte, hogy Szlovákia nem támogatja Magyarországot és Lengyelországot;  

 

Fico szerint szerint „hülyeség, rövidlátás és szakmaiatlanság”, amit Igor Matovič és jobboldali kormánya művel az ügyben.

 

Európai pénzek és jogállam: V4 vagy Szlovákia? címmel jelent meg szombaton az Aktuality.sk portálon a szlovák külügyminiszter, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS) által Igor Matovič kormányába jelölt Ivan Korčok véleménycikke, amiben a politikus részletesen reagál azokra a vádakra, amik Szlovákiát érték a jogállamisági kérdésben való állásfoglalása miatt.

 

A külügyminiszter elsősorban a feltételek „brüsszeli diktátum” mivoltát, valamint annak a vádját igyekszik cáfolni, hogy Szlovákia a V4-es együttműködés szétverője lenne.

 

Korčok végigveszi az EU-s jogállamisági javaslatában megfogalmazott feltételeket a bírói függetlenség veszélyeztetésétől a hatóságok jogellenes vagy önkényes döntésein, a pénzügyi ellenőrző szervek nem megfelelő működésén, a pénzügyi visszaélések, az adócsalás és a korrupció nem hatékony felderítésén és büntetésének hiányán keresztül az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések felderítésének hiányáig és a bíróság ezekkel szembeni tehetetlenségéig, majd rátér a cáfolatra.

„Akit érdekelnek a tények, meg tudja ítélni a felsorolt feltételeket. Én személy szerint semmi olyat nem találtam köztük, amit a tagországokra lesújtó pálcaként lehetne értelmezni, ami ideológiailag motivált lenne, büntetni akarna minket a migránsokhoz vagy az LMBTQI-emberekhez való hozzáállásunk miatt, ami a liberálisok ostora lenne a konzervatívokkal vagy azokkal szemben, akik az erős nemzetállamot képviselik” – fogalmaz a szlovák külügy jobboldali vezetője, majd azt is hozzáteszi, hogy

 

akárhogy keresi, Soros György kezét sem látja a jogállamisági feltételek mögött.

 

„Ellenkezőleg: a jogállamisági feltételek világosan olvashatóak a kormányunk programjában, ezért kérdezem: miért elleneznénk ezen feltételek teljesülését az Unióban, ha itthon olyan fontosnak tartjuk őket?” – írja a külügyminiszter.

Korčok azt is nehezményezi, hogy a jogállamiság lényegével kapcsolatban kevés kérdést kap, viszont annál többen kérdezik tőle, miért nem áll ki a V4, illetve Magyarország és Lengyelország mellett. 

„A válasz egyszerű: mert szlovák miniszter vagyok és az a kötelességem, hogy Szlovákia mellett álljak ki”

– írja Korčok. A külügyminiszter felidézi, hogy a kormánya programja szerint az ország V4-es együttműködésben való részvételének legfőbb feltétele, hogy az támogassa Szlovákia érdekeinek érvényesítését, illetve az, hogy a V4 hozzájáruljon az EU keretein belüli közös megoldásokhoz. Mivel Szlovákia jogállam – hangsúlyozza Korčok –, a jogállamiság kérdéséhez való hozzáállása összhangban van a kormányprogrammal, ellenben a V4 szerinte ebben a pillanatban nem járul hozzá az a közös európai megoldáshoz. 

Abban viszont, hogy a V4-nek nincs közös álláspontja, semmi új nincs – emlékeztet Korčok –, Ukrajnától az energetikai kérdésekig hosszú a lista etéren. Korčok azt sem érti, hogy miért nem Magyarországot és Lengyelországot vádolják a V4 szétverésével, hiszen Szlovákia sem csinál mást, mint amit ők: saját véleménye van egy kérdésben. 

„Ez egyáltalán nem árulás, merthogy ugyanúgy viselkedünk, mint a lengyelek, a csehek, a magyarok. Kell egy kis idő, hogy ehhez hozzászokjunk mi magunk és a V4-es partnereink is

 

– zárja írását a szlovák külügyminiszter.

 

Elolvastuk: az EU-s jogállamiság-javaslat egyértelműen kizárja, hogy identitáspolitikai ügyek miatt bármely tagállamot büntetni lehessen, hiába riogat ezzel a budapesti kormány. Mutatjuk a részleteket!

 

NYITÓKÉP: Ivan Korčok ábrán szemlélteti, hogy szerinte miről nem szólnak a jogállamisági feltételek. Forrás: Ivan Korčok / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek