Nem menekült, hanem egy Bécsben született albán volt a merénylő

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.03. 10:35

Egy húszéves albán származású férfi volt a merénylő, aki hétfő este lövöldözött Bécsben, és akit lelőttek a rendőrök.

Nem menekült, hanem egy Bécsben született albán volt a merénylő

Florian Klenk, a Falter főszerkesztője a Twitteren közölte, hogy a hétfő esti bécsi támadó neve Kujtim F., 2000-ben született Bécsben, Ausztria fővárosában is nőtt fel, albán gyökerekkel rendelkezik. Vagyis az illető se nem menekült, se nem menedékkérő. A szülei észak-macedóniai albánok, nincs nyom arra vonatkozóan, hogy nekik köze lenne a radikális iszlámhoz. A Falter portrécikke szerint a terrorista kamaszkorában intenzíven foglalkozott az iszlámmal, miközben mind az iskolában, mind odahaza gondokkal küszködött. Ekkortájt fedezett fel magának egy józsefvárosi mecsetet, amit az osztrák alkotmányvédelem is megfigyelt.

Klenk úgy tudja, Kujtim F. azóta az osztrák alkotmányvédelem radarján volt, miután

egyike volt azon 90 ausztriai iszlamistának, aki tavaly Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az ISIS-hez.

Ezt azonban a hatóságok megakadályozták, majd 22 hónapos börtönbüntetésre ítélték, ahonnan egy fiatalkorúakra vonatkozó törvény miatt tavaly decemberben feltételesen szabadlábra helyezték. Hogy ő maga terrortámadást hajtson végre, azt a rendőrség nem nézte ki belőle. A Bécs belvárosában hétfő este egy templom előtt lelőtt elkövetőt az észak-macedóniai mellett osztrák állampolgársággal is rendelkezett, és egy kamu-robbanómellénnyel, lőfegyverekkel és macsétával volt felfegyverkezve, írja még a belügyminiszterre hivatkozva Klenk.

Klenk később a Twitteren külön megindokolta, miért teszi nyilvánossá az illető biográfiáját:

„Nem menekültről van szó. Az illetőt a hatóságok nyilvánvalóan ismerték, ugyanis Szíriába akart utazni. Bécsben született, és itt radikalizálódott. Ez az információ nem veszélyeztet már semmiféle nyomozást. Az elkövető a közösségi médiában bejelentette a szándékát, minden lehetséges cinkostársáról tudnak, lakását átkutatták. Azt gondolom, fontos a merénylő politikai és biográfiai háttere, hogy megtudhassuk, valóban működik-e a rendőrség és a szociális szféra deradikalizációs munkája. Ezeket a kérdéseket az újságíróknak fel kell majd tenniük.”

 

Kedd délelőtt tévébeszédet intézett az osztrákokhoz Sebastian Kurz jobbközép kancellár. „Ez nem keresztények és muszlimok, osztrákok és migránsok küzdelme, hanem azon sokaké, akik a békében hisznek, és azon keveseké, akik háborút akarnak. Ez a civilizáció és a barbárság küzdelme” – fogalmazott.

Folyamatosan frissülő cikkünk a bécsi fejleményekről itt olvasható.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek