+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Bukovics Martin
2020. november 2. hétfő, 21:27
Nem a zsinagógára, hanem Bécs Bermuda-háromszögének belvárosi szórakozóhelyein a lockdown előtti utolsó szabad estén bulizókra támadtak. Több támadót még a támadás éjszakáján elfogtak, több halott, számos sérült.

+ + + A CIKK FOLYAMATOSAN FRISSÜL + + +

 

összesen: 48 db | 20 db/oldal

1 2 3

Bukovics Martin

Szilágyi Gergő egy schwedenplatzi étteremben dolgozik, és aznap is ott volt a helyszínen. A bécsi Világjárók Klubja vlognak elmesélte: amikor a lövések eldördültek, a staff mindenkit beterelt a teraszról, és felvitt az első emeletre, majd bezárták az éttermet a földszinten. További részletek a videóban:

 

Bukovics Martin

Itt a vége a közvetítésnek
2020. november 4. 16:11

Karl Nehammer belügyminiszter az előbb a sajtó elé állt, hogy elmondja, mik a legfrissebb tudnivalók:

+ Megnézték mind a 20 ezer rendőrségnek küldött videót, és most már teljesen biztos, hogy 1, azaz egy elkövetője volt a hétfői bécsi terrortámadásnak, mégpedig az a Bécsben született észak-macedóniai albán, akit már hétfőn 20:09-kor lelőttek.

+ A terrortámadást követően őrizetbe vett, a terroristával baráti vagy ismerősi kapcsolatban álló 14 személy mindegyike migrációs hátterű, többen közülük nem osztrák állampolgárok, és mindannyian 18-28 év közöttiek.

+ Arra, hogy a sajtó megírta, hogy a szlovák hatóságok már előre, hetekkel a támadás előtt jelezték, hogy az Ausztriában épp deradikalizációs programon részt vevő merénylő lőszert akart venni Szlovákiában, a belügyminiszter azt mondta, voltak gondok a kommunikáció során. Hogy az osztrák hatóságok között, vagy épp a szlovák és az osztrák hatóságok között, nem részletezte. Most az a legfontosabb, hogy a merénylet mögötti iszlamista hálózatot felgöngyölítsék, mondta. 

Ez volt tehát az utolsó poszt. Köszönöm a figyelmet!

Mint azt német lapok (az osztrák ügyekben a Strache-videó óta kimondottan jólértesült Süddeutsche Zeitung és két közszolgálati médium, az NDR és a WDR) kioknyomozták, a hétfői bécsi terrortámadás Ausztriában született észak-macedóniai albán elkövetője 2020 nyarán Szlovákiába utazott egy egyelőre ismeretlen személlyel, és ott hevesen érdeklődött arról, be tudna-e szerezni AK-47-be (más néven kalasnyikovba) való töltényeket.

Vagyis abba a fegyverbe, amivel hétfő este hidegvérrel megölt négy embert a bécsi bulinegyedben (hogy az áldozatok kik, egyáltalán milyen nemzetiségűek voltak, még mindig nem tudjuk: az egyikük német, egy másikuk osztrák, ám a másik kettőről még ennyi megerősített információnk sincs).

Úgy tudni, hogy az iszlamista végül feleslegesen utazott Szlovákiába, ugyanis nem adtak el neki töltényt, miután nem volt fegyvertartási engedélye. Ami azonban az egészet érdekessé teszi az az, hogy ezt követően – legalábbis a német lapok a pozsonyi Denník N szlovákiai titkosszolgálati körökből származó információi alapján így tudják – a szlovák hatóságok értesítették az osztrák hatóságokat az illető Szlovákiában tett látogatásáról és annak céljáról.

Az osztrák belügyminisztérium annyit erősített meg, hogy a férfi valóban átutazott Szlovákiába, és ott valóban feltűnt a hatóságoknak. Majd megpróbálta a német lapoknak adott válaszában egy kicsit a szlovákokra is rákenni az egészet, mondván a szlovák rendőrség nem folytatott nyomozást amiatt, hogy a férfi érdeklődött a töltények iránt. Vagyis mindez arra világít rá, amit Karl Nehammer osztrák jobbközép belügyminiszter is mondott keddi sajtótájékoztatóján: lehet, hogy minden egyes hatóság jól végzi a maga dolgát, de a rendszerben, a nagy egészben, a közöttük lévő együttműködésben vannak hibák.

A későbbi merénylő ugyanis mindeközben egy deradikalizációs program résztvevője volt, és a vele mindent rendben találó felügyelőjének nem tűnt fel semmiféle visszaesés. (A húszéves férfit 2019 áprilisában ítélték 22 hónapra terrorszervezetben való részvétel miatt, ugyanis Szíriába akart utazni, hogy az ISIS-hez csatlakozzon. Azonban már decemberben feltételesen szabadult, hogy részt vehessen a deradikalizációs programban.)

Ám az, hogy a Bécsben közmegegyezésszerűen már csak Oaschlochnak (segglyuknak) hívott merénylőnek egy útitársa, arra utal, hogy a hétfő esti terrortámadás nem egy ún. magányos farkas akciója volt, hanem mások is bele lehettek vonva a szervezésbe. Az utazáshoz használt autó egy az osztrák hatóságok előtt ismert iszlamista anyjának nevére van bejegyezve.

Bukovics Martin

Noha már ma reggel is tudtuk, hogy a támadás Ausztriában született és felnőtt elkövetője szimpatizált az ISIS terrorszervezettel (ezt sok helyütt Iszlám Államnak nevezik, azonban valójában se az iszlám, se az állam szó nem stimmel a nevében), a vérfagyasztóra koreografált lefejezős videóival ismertté vált szervezet magára vállalta azt. A kalifátus egy katonája követte el a merényletet, írták kedd este a Nashir News nevű Telegram-csatornájukon, aminek hitelességét és eredetiségét az osztrák belügyminisztérium már vizsgálja. 

Bukovics Martin

Hírek estére
2020. november 3. 18:51

+ Őrizetbe vettek két svájci állampolgárt a bécsi terrortámadással kapcsolatban kedden a svájci Winterthurban, a nyomozók kapcsolatot vélnek felfedezni a 18, ill. 24 éves svájciak és a bécsi merénylő között, írja a Der Standard. Ausztriában eddig 14 embert vettek őrizetbe a tegnap esti támadással kapcsolatban, mindannyian a merénylő ismerősei és barátai.

+ Lockdown ide, terrortámadás oda: a bécsi üzletek szerdától a szokásos nyitvatartással üzemelnek. Ma 90 százalékuk zárva tartott a bécsi belvárosban az események hírére.

+ Fontos-e tudni az elkövető nevét? A Der Standard is beszáll a vitába: szerintük olyannyira nem, hogy ki se írják azt, mondván így előbb elfelejtődik.

Bukovics Martin

Ezt tudtuk meg a délután folyamán
2020. november 3. 17:45

+ Bár még mindig nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen nemzetiségű a terrortámadásban elhunyt négy ember, annyit lehet tudni, hogy egyikük osztrák, egy másikuk pedig német állampolgár. Utóbbit Heiko Maas német külügyminiszter tette közzé.

+ 1 terabájt, azaz 1024 gigabájtnyi videót töltöttek fel a bécsiek a terrortámadás éjszakájáról a rendőrség szerverére. Amíg nem értékelték ki mindet, és még nem értékelték ki mindet, addig az a hivatalos álláspont, hogy nem csak egy merénylő követte el a tegnapiakat. 35 fő dolgozik ezen tegnap este óta.

+ Ha valaki szeretne megemlékezni a támadásban elhunytakról, azt ezen a linken megteheti egy kedves üzenettel.

+ Fontos-e tudni az elkövető nevét? A Die Presse publicistája, Anna-Maria Wallner szerint nem, bőven elég, ha Oaschlochként, azaz segglyukként vonulna be a város emlékezetébe. És valószínűleg így is fog: Bécs ettől Bécs.

+ Szerdától visszaáll a normál tanítási rend a bécsi iskolákban, a mára és holnapra tervezett ÖFB-focikupa-mérkőzések ellenben elmaradnak.

Korábban az ISIS-hoz akart csatlakozni a Bécsben született albán elkövető, le is csukták, majd feltételes szabadságra bocsátása alatt félrevezette a pártfogó felügyelőjét. Összefoglaltuk, hogyan sikerült elkerülnie a támadónak azt, hogy most is börtönben üljön.

Bukovics Martin

Hattól a Stephansdomra figyel Európa
2020. november 3. 16:13

Este hatkor Bécs szívéből, egyik jelképéből, a Stephansdomból gyászmise szól a terrortámadás áldozataiért. A misét Christoph Schönborn bíboros celebrálja. Részt vesznek rajta a katolikus egyház vezetőin túl a többi keresztény egyház képviselői, valamint az ausztriai zsidók és muszlimok elöljáróin túl Alexander Van der Bellen államfő, Sebastian Kurz kancellár és Michael Ludwig bécsi polgármester is. Mindezt az ORF2 élőben közvetíti, amit külföldön élőben itt lehet streamelni.

Az egyik legismertebb bécsi belvárosi intézményben, az Opera mögötti Sacher-hotel éttermében azonnal reagáltak, amint megkapták a hírt a tőlük pár utcányira indult terrortámadásról: lekapcsolták a villanyt, és az ott éppen vacsorázó népes vendégseregnek, valamint az ott dolgozóknak felajánlották, hogy ingyen megszállhatnak a szállodájukban. Sajtóhírek szerint akadtak olyan szállodák is az I. kerületben, ahol nemcsak befogadták és elszállásolták a támadó elől menekülőket – utólag könnyű okosnak lenni: noha az illetőt 20:09-kor már lelőtték a rendőrök, még éjfélkor is azt hitték, hogy lehetnek még szabadon mozgó társai, így lényegében tilos volt a belvárosi utcákon tartózkodni –, hanem azok egész este a ház számlájára fogyaszthattak.

Bukovics Martin

Dolgoznak a hatóságok
2020. november 3. 15:59

+ A támadó lakásán tölténydarabkákat foglaltak le a rendőrök, valamint egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy az illetőnek kapcsolata volt az ISIS-szel.

+ Kiderült, hogy a hajnalban és délelőtt őrizetbe vett 14 ember mind az albán származású terrorista ismerősi és baráti köréből való.

+ Időközben már 10 sérültet hazaengedtek a kórházakból.

A tegnapi támadássorozat kiindulópontjától mindössze pár lépésre található a Falter hetilap szerkesztősége: ők miközben leoltották a villanyt és elbújtak a támadó elől, azért kőkeményen át is dolgozták az éjszakát. Írtak is egy portrét Kujtim F-ről, a Bécsben született 20 éves észak-macedóniai albán szülőktől származó gyerekről, aki még Szíriába is el akart menni, hogy az ISIS-nak harcoljon. Hogy hol radikalizálódhatott, rejtély, a cikkből azonban kiderül, hogy kamaszkorában fedezte fel magának az iszlám vallást, és aktívan járni is kezdett egy amúgy az osztrák alkotmányvédelem által is megfigyelt józsefvárosi mecsetbe. Az anyagot ajánlom mindenkinek, aki tud németül, jófejségből most nem rakták rá a Falternél a paywallt. Kiderül belőle többek közt, hogy mikor Kujtim F. elkezdte lőni az embereket, valaki rákiáltott érces hangon, hogy „Oaschloch!”, ami szép bécsi dialektusban annyit jelent: segglyuk.

A cikk utóéleteként meg is lett a bécsi terrortámadás twitteres hashtage, ami magyarra lefordítva annyit tesz: húzzál el, te segglyuk.

 

Újra kamerák elé állt Karl Nehammer jobbközép belügyminiszter:

+ Négy halott, 22 sebesült a tegnap este mérlege. Mint azóta kiderült, a sebesült rendőrt két török származású MMA-bunyós mentette meg.

A lelőtt bécsi albánt gyakorlatilag 9 perc alatt kapcsolta le a WEGA nevű különleges egység, szerinte ez az egyes hatóságok közti együttműködés sikere. Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy az albán volt az egyedüli tettes: a rendőrségnek küldött ca. 20 ezer videó kielemzése alapján erre a következtetésre jutottak. Ám még nem elemeztek ki minden felvételt.

A terrortámadás óta 18 házkutatást tartott a rendőrség Bécsben és Alsó-Ausztriában, és 14 embert vett őrizetbe. Rengeteg bizonyítékot találtak, ám ezt időbe telik rendesen kielemezni.

+ Miután kiderült, hogy a támadó 2019-ben ki akart menni Szíriába, hogy az ISIS színeiben harcoljon, az osztrákok börtönbe rakták, ám pár hónapra rá kiengedték, hogy részt vehessen egy deradikalizációs programban. Nehammer belügyminiszter szerint mindez annak a jele, hogy valami nem működik jól a rendszerben, azt sürgősen rendbe kell hozni annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a radikalizált személyek elleni fellépés. Még nem igazán tudják, hol radikalizálódhatott ennyire a támadó.

Bukovics Martin

Csodát művelnek a bécsi kórházak orvosai, és meghallgatásra találnak a világ vezetőinek táviratban megküldött imái: a Die Presse jelenti, hogy a terrortámadás egyetlen sebesültje sincs már életveszélyes állapotban. Hat embert pedig már haza is küldtek a kórházból. A terrorista által megsebesített rendőr állapota bár továbbra is kritikus, de már nem életveszélyes. Közös mindannyiukban, hogy fiatalok, sérüléseik pedig lövés vagy szúrásnyomok, illetve a menekülés során, eséssel szerzett sebek. A sebesültek között külföldi állampolgárok is vannak, ám hogy mely országokból, nem árulják el. 

Szigorú biztonsági intézkedések kíséretében az osztrák szövetségi politika minden fontos képviselője összegyűlt a tegnapi terrortámadás helyszínénél, hogy fejet hajtson az áldozatok emléke előtt: Alexander Van der Bellen államfő, Sebastian Kurz néppárti kancellár, Wolfgang Sobotka néppárti alsóházelnök, Doris Bures szocdem felsőházelnök, Werner Kogler zöld alkancellár, Karl Nehammer néppárti belügyminiszter, Pamela Rendi-Wagner szocdem pártelnök, Beate Meinl-Riesinger liberális-jobboldali NEOS-elnök, Michael Ludwig SPÖ-s bécsi polgármester és Oskar Deutsch, az izraeli kultuszegyesület elnöke.

Bukovics Martin

+ Továbbra sem tudjuk, hogy a tegnap este lekapcsolt merénylő egyedül csinált-e mindent. Egy darabig mindenki biztosra vette, hogy akár több támadó is van, de az is igaz, hogy a támadás 20 órai kezdetét követően a Bécsben született észak-macedóniai albán terrorista még percekig össze-vissza tudott mászkálni és lövöldözni kalasnyikovával Bécs belvárosában. Az osztrák belügyminisztérium és a bécsi rendőrség „minimum egy” tettesről beszél, a Die Pressének most egy szemtanú azt mondta, ő is csak egy embert látott a Schwedenplatznál. 

+ Valószínűleg nem volt az ISIS tagja, csak az ő brandjük alatt cselekedett a terrorista, azaz ő maga tervezte és szervezte meg a támadást, legalábbis Thomas Schmidinger Közel-Kelet-szakértő és politológus erről beszélt az APA hírügynökségnek.

+ A terrorista a támadás előtt kirakott egy fotót az Instagram-oldalára, amin két fegyverrel pózol.

Bukovics Martin

Elég fura pont a polgári Die Pressében cikket olvasni ezzel a címmel, de hát ez a nap is eljött. A lap németországi és amerikai szakértők tanácsait foglalta össze:

+ Run, azaz elmenekülni. Amíg a hatóságok meg nem jelennek a helyszínen, a legfontosabb, hogy mindenki aktívan tegyen saját maga és mások biztonságáért, már amennyiben van mód olyan gyorsan lelépni, amennyire csak lehet. A szakértők szerint érdemes nyitott szemmel járni a világban, és eleve ezen elv szerint beülni egy étterembe vagy a vészkijáratokhoz közel helyet foglalni a színházban, már csak az esetleges tűzesetek miatt is. Fontos: semmi esetre se kezdjünk el liveozni vagy videózni a telefonunkkal.

+ Hide, azaz elbújni. Ezt akkor tegyük, ha nincs lehetőség elmenekülni a helyszínről: azaz ha be vagyunk zárva egy épületbe vagy egy teremben találjuk magunkat. Ilyenkor zárjuk el az ajtókat és barikádozzuk el magunkat, hogy a támadók ne tudjanak közel kerülni hozzánk. Érdemes telefonon értesíteni a rendőrséget a pontos helyzetünkről, és ha van rá mód, az ablakon keresztül is kommunikálni velük, hátha van mód létrán történő kimenekítésre.

+ Fight, azaz támadni. Ezt csak végső esetben tanácsolják, ha olyan csapdahelyzetbe kerültünk, amikor nincs már más választásunk, például ha egy zárt térben vagyunk vele. A szakértők szerint a legrosszabb az, ha úgy teszünk, mintha mi vagyunk az egér, ő meg a kígyó, és lefagyunk: mozogjunk, és hagyjunk neki minél kevesebb helyet, leszűkítve az akciórádiuszát. A legjobb ilyenkor az, ha más, a helyszínen lévő áldozatokkal együtt tesszük ezt. A cél az, hogy minden eszközzel megakadályozzuk, hogy tovább támadhasson.

Brutális terrortámadás áldozata lett Ausztria: egy idősebb úr, egy idősebb hölgy, egy fiatal járókelő és egy pincérnő a támadás négy halálos áldozata, az a rendőr, aki útjába állt a támadónak, azóta is intenzív osztályon fekszik, közölte a kancellár. Bebizonyosodott, hogy a hétfői támadás egy iszlamista támadás volt, ami az életmódunk, a demokráciánk iránti utálatból fakad, így Kurz, aki szerint a támadás a komplett szabad osztrák támadást érte. Éppen ezért nem szabad feladni semmit sem életmódunkból, sem a demokráciából, sem a szabadságunkból, a terroristák ugyanis ezt akarják. Mint a jobbközép kancellár fogalmazott: az ellenségünk nem valamelyik vallás, nem valamelyik ország, hanem a szélsőségesség, éppen ezért nem lehet tolerálni az intoleranciát. „Ez nem keresztények és muszlimok, nem osztrákok és migránsok küzdelme, hanem azon sokaké, akik a békében hisznek, és azon keveseké, akik háborút akarnak.” Bővebben itt.

Bukovics Martin

Megvan, ki volt a merénylő
2020. november 3. 10:23

Florian Klenk, a Falter főszerkesztője a Twitteren közölte, hogy a neve Kurtin S., 2000-ben született Bécsben, Ausztria fővárosában is nőtt fel, albán gyökerekkel rendelkezik. A szülei észak-macedóniai albánok, nincs nyom arra vonatkozóan, hogy nekik köze lenne a radikális iszlámhoz. Klenk úgy tudja, Kurtin S. az osztrák alkotmányvédelem radarján volt, miután egyike volt azon 90 ausztriai iszlamistának, aki Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az ISIS-hez. Júliusban azonban a hatóságok megakadályozták ezt. Hogy ő maga terrortámadást hajtson végre, azt a rendőrség nem nézte ki belőle, írja az újságíró, aki aztán később a Twitteren külön megindokolta, miért teszi nyilvánossá az illető biográfiáját:

„Nem menekültről van szó. Az illetőt a hatóságok nyilvánvalóan ismerték, ugyanis Szíriába akart utazni. Bécsben született, és itt radikalizálódott. Ez az információ nem veszélyeztet már semmiféle nyomozást. Az elkövető a közösségi médiában bejelentette a szándékát, minden lehetséges cinkostársáról tudnak, lakását átkutatták. Azt gondolom, fontos a merénylő politikai és biográfiai háttere, hogy megtudhassuk, valóban működik-e a rendőrség és a szociális szféra deradikalizációs munkája. Ezeket a kérdéseket az újságíróknak fel kell majd tenniük.”

Bukovics Martin

3 napnyi állami gyász jön
2020. november 3. 10:01

Az osztrák kormány reggeli ülésén úgy döntött: három napos állami gyászt hirdet a szabadságot és demokráciát ért támadás miatt, egészen csütörtökig minden állami intézményre ki kell tűzni a fekete zászlót. Kedd délben egy percre megáll az élet egész Ausztriában, szerdán pedig az iskolákban mindenhol megemlékezéseket tartanak majd a terrortámadás áldozatairól. Ennyire hosszú állami gyász Ausztriában utoljára 2004-ben, Thomas Klestil halálát követően volt.

Bukovics Martin

Házkutatások St. Pöltenben
2020. november 3. 09:40

A Kurier információi szerint St. Pöltenben, Alsó-Ausztria tartomány központjában ma hajnalban speciális egységek házkutatást tartottak olyan lakásokban, ahol a terrortámadás gyanúsítottja bizonyítottan megfordult. A lakók részéről semmiféle ellenállás nem fogadta őket, az egyik lakásból egy embert a lakók elmondása szerint őrizetbe vettek a rendőrök, ám ezt a rendőrség nyomozástaktikai okokból nem erősítette meg. A Kurier úgy tudja, további házkutatásokra kerül sor ma Alsó-Auszriában, a tartományban ugyanis kisebb, főleg csecsen radikális iszlamista sejtek régebb óta aktívak.

összesen: 48 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás