Terror Bécsben: a megölt terrorista az Iszlám Állam szimpatizánsa volt

2020.11.02. 21:27

Nem a zsinagógára, hanem Bécs Bermuda-háromszögének belvárosi szórakozóhelyein a lockdown előtti utolsó szabad estén bulizókra támadtak. Több támadót még a támadás éjszakáján elfogtak, több halott, számos sérült.

Terror Bécsben: a megölt terrorista az Iszlám Állam szimpatizánsa volt

+ + + A CIKK FOLYAMATOSAN FRISSÜL + + +

 

Frissítés

Bukovics Martin

Milyen volt átélni az egészet a helyszínen?

18:01 Bukovics Martin

Szilágyi Gergő egy schwedenplatzi étteremben dolgozik, és aznap is ott volt a helyszínen. A bécsi Világjárók Klubja vlognak elmesélte: amikor a lövések eldördültek, a staff mindenkit beterelt a teraszról, és felvitt az első emeletre, majd bezárták az éttermet a földszinten. További részletek a videóban:

Bukovics Martin

Itt a vége a közvetítésnek

16:11 Bukovics Martin

Karl Nehammer belügyminiszter az előbb a sajtó elé állt, hogy elmondja, mik a legfrissebb tudnivalók:

+ Megnézték mind a 20 ezer rendőrségnek küldött videót, és most már teljesen biztos, hogy 1, azaz egy elkövetője volt a hétfői bécsi terrortámadásnak, mégpedig az a Bécsben született észak-macedóniai albán, akit már hétfőn 20:09-kor lelőttek.

+ A terrortámadást követően őrizetbe vett, a terroristával baráti vagy ismerősi kapcsolatban álló 14 személy mindegyike migrációs hátterű, többen közülük nem osztrák állampolgárok, és mindannyian 18-28 év közöttiek.

+ Arra, hogy a sajtó megírta, hogy a szlovák hatóságok már előre, hetekkel a támadás előtt jelezték, hogy az Ausztriában épp deradikalizációs programon részt vevő merénylő lőszert akart venni Szlovákiában, a belügyminiszter azt mondta, voltak gondok a kommunikáció során. Hogy az osztrák hatóságok között, vagy épp a szlovák és az osztrák hatóságok között, nem részletezte. Most az a legfontosabb, hogy a merénylet mögötti iszlamista hálózatot felgöngyölítsék, mondta. 

Ez volt tehát az utolsó poszt. Köszönöm a figyelmet!

Bukovics Martin

Szlovákia már nyáron jelezte Ausztriának, hogy valami nem stimmel a későbbi merénylővel

10:24 Bukovics Martin

Mint azt német lapok (az osztrák ügyekben a Strache-videó óta kimondottan jólértesült Süddeutsche Zeitung és két közszolgálati médium, az NDR és a WDR) kioknyomozták, a hétfői bécsi terrortámadás Ausztriában született észak-macedóniai albán elkövetője 2020 nyarán Szlovákiába utazott egy egyelőre ismeretlen személlyel, és ott hevesen érdeklődött arról, be tudna-e szerezni AK-47-be (más néven kalasnyikovba) való töltényeket.

Vagyis abba a fegyverbe, amivel hétfő este hidegvérrel megölt négy embert a bécsi bulinegyedben (hogy az áldozatok kik, egyáltalán milyen nemzetiségűek voltak, még mindig nem tudjuk: az egyikük német, egy másikuk osztrák, ám a másik kettőről még ennyi megerősített információnk sincs).

Úgy tudni, hogy az iszlamista végül feleslegesen utazott Szlovákiába, ugyanis nem adtak el neki töltényt, miután nem volt fegyvertartási engedélye. Ami azonban az egészet érdekessé teszi az az, hogy ezt követően – legalábbis a német lapok a pozsonyi Denník N szlovákiai titkosszolgálati körökből származó információi alapján így tudják – a szlovák hatóságok értesítették az osztrák hatóságokat az illető Szlovákiában tett látogatásáról és annak céljáról.

Az osztrák belügyminisztérium annyit erősített meg, hogy a férfi valóban átutazott Szlovákiába, és ott valóban feltűnt a hatóságoknak. Majd megpróbálta a német lapoknak adott válaszában egy kicsit a szlovákokra is rákenni az egészet, mondván a szlovák rendőrség nem folytatott nyomozást amiatt, hogy a férfi érdeklődött a töltények iránt. Vagyis mindez arra világít rá, amit Karl Nehammer osztrák jobbközép belügyminiszter is mondott keddi sajtótájékoztatóján: lehet, hogy minden egyes hatóság jól végzi a maga dolgát, de a rendszerben, a nagy egészben, a közöttük lévő együttműködésben vannak hibák.

A későbbi merénylő ugyanis mindeközben egy deradikalizációs program résztvevője volt, és a vele mindent rendben találó felügyelőjének nem tűnt fel semmiféle visszaesés. (A húszéves férfit 2019 áprilisában ítélték 22 hónapra terrorszervezetben való részvétel miatt, ugyanis Szíriába akart utazni, hogy az ISIS-hez csatlakozzon. Azonban már decemberben feltételesen szabadult, hogy részt vehessen a deradikalizációs programban.)

Ám az, hogy a Bécsben közmegegyezésszerűen már csak Oaschlochnak (segglyuknak) hívott merénylőnek egy útitársa, arra utal, hogy a hétfő esti terrortámadás nem egy ún. magányos farkas akciója volt, hanem mások is bele lehettek vonva a szervezésbe. Az utazáshoz használt autó egy az osztrák hatóságok előtt ismert iszlamista anyjának nevére van bejegyezve.

Bukovics Martin

Az ISIS terrorszervezet nevére vette a bécsi támadó tettét

20:11 Bukovics Martin

Noha már ma reggel is tudtuk, hogy a támadás Ausztriában született és felnőtt elkövetője szimpatizált az ISIS terrorszervezettel (ezt sok helyütt Iszlám Államnak nevezik, azonban valójában se az iszlám, se az állam szó nem stimmel a nevében), a vérfagyasztóra koreografált lefejezős videóival ismertté vált szervezet magára vállalta azt. A kalifátus egy katonája követte el a merényletet, írták kedd este a Nashir News nevű Telegram-csatornájukon, aminek hitelességét és eredetiségét az osztrák belügyminisztérium már vizsgálja. 

Bukovics Martin

Hírek estére

18:51 Bukovics Martin

+ Őrizetbe vettek két svájci állampolgárt a bécsi terrortámadással kapcsolatban kedden a svájci Winterthurban, a nyomozók kapcsolatot vélnek felfedezni a 18, ill. 24 éves svájciak és a bécsi merénylő között, írja a Der Standard. Ausztriában eddig 14 embert vettek őrizetbe a tegnap esti támadással kapcsolatban, mindannyian a merénylő ismerősei és barátai.

+ Lockdown ide, terrortámadás oda: a bécsi üzletek szerdától a szokásos nyitvatartással üzemelnek. Ma 90 százalékuk zárva tartott a bécsi belvárosban az események hírére.

+ Fontos-e tudni az elkövető nevét? A Der Standard is beszáll a vitába: szerintük olyannyira nem, hogy ki se írják azt, mondván így előbb elfelejtődik.

Bukovics Martin

Ezt tudtuk meg a délután folyamán

17:45 Bukovics Martin

+ Bár még mindig nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen nemzetiségű a terrortámadásban elhunyt négy ember, annyit lehet tudni, hogy egyikük osztrák, egy másikuk pedig német állampolgár. Utóbbit Heiko Maas német külügyminiszter tette közzé.

+ 1 terabájt, azaz 1024 gigabájtnyi videót töltöttek fel a bécsiek a terrortámadás éjszakájáról a rendőrség szerverére. Amíg nem értékelték ki mindet, és még nem értékelték ki mindet, addig az a hivatalos álláspont, hogy nem csak egy merénylő követte el a tegnapiakat. 35 fő dolgozik ezen tegnap este óta.

+ Ha valaki szeretne megemlékezni a támadásban elhunytakról, azt ezen a linken megteheti egy kedves üzenettel.

+ Fontos-e tudni az elkövető nevét? A Die Presse publicistája, Anna-Maria Wallner szerint nem, bőven elég, ha Oaschlochként, azaz segglyukként vonulna be a város emlékezetébe. És valószínűleg így is fog: Bécs ettől Bécs.

+ Szerdától visszaáll a normál tanítási rend a bécsi iskolákban, a mára és holnapra tervezett ÖFB-focikupa-mérkőzések ellenben elmaradnak.

Bakó Bea

Hogyan került szabadlábra a terrorista, ha korábban lecsukták?

16:47 Bakó Bea

Korábban az ISIS-hoz akart csatlakozni a Bécsben született albán elkövető, le is csukták, majd feltételes szabadságra bocsátása alatt félrevezette a pártfogó felügyelőjét. Összefoglaltuk, hogyan sikerült elkerülnie a támadónak azt, hogy most is börtönben üljön.

Bukovics Martin

Hattól a Stephansdomra figyel Európa

16:13 Bukovics Martin

Este hatkor Bécs szívéből, egyik jelképéből, a Stephansdomból gyászmise szól a terrortámadás áldozataiért. A misét Christoph Schönborn bíboros celebrálja. Részt vesznek rajta a katolikus egyház vezetőin túl a többi keresztény egyház képviselői, valamint az ausztriai zsidók és muszlimok elöljáróin túl Alexander Van der Bellen államfő, Sebastian Kurz kancellár és Michael Ludwig bécsi polgármester is. Mindezt az ORF2 élőben közvetíti, amit külföldön élőben itt lehet streamelni.

Bukovics Martin

Bécsben egy terrortámadás alatt se feledkeznek meg a rendes vendéglátásról

16:10 Bukovics Martin

Az egyik legismertebb bécsi belvárosi intézményben, az Opera mögötti Sacher-hotel éttermében azonnal reagáltak, amint megkapták a hírt a tőlük pár utcányira indult terrortámadásról: lekapcsolták a villanyt, és az ott éppen vacsorázó népes vendégseregnek, valamint az ott dolgozóknak felajánlották, hogy ingyen megszállhatnak a szállodájukban. Sajtóhírek szerint akadtak olyan szállodák is az I. kerületben, ahol nemcsak befogadták és elszállásolták a támadó elől menekülőket – utólag könnyű okosnak lenni: noha az illetőt 20:09-kor már lelőtték a rendőrök, még éjfélkor is azt hitték, hogy lehetnek még szabadon mozgó társai, így lényegében tilos volt a belvárosi utcákon tartózkodni –, hanem azok egész este a ház számlájára fogyaszthattak.

Bukovics Martin

Dolgoznak a hatóságok

15:59 Bukovics Martin

+ A támadó lakásán tölténydarabkákat foglaltak le a rendőrök, valamint egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy az illetőnek kapcsolata volt az ISIS-szel.

+ Kiderült, hogy a hajnalban és délelőtt őrizetbe vett 14 ember mind az albán származású terrorista ismerősi és baráti köréből való.

+ Időközben már 10 sérültet hazaengedtek a kórházakból.

Bukovics Martin

Miközben lőtte az embereket, valaki azt ordította neki, hogy „te segglyuk”

15:34 Bukovics Martin

A tegnapi támadássorozat kiindulópontjától mindössze pár lépésre található a Falter hetilap szerkesztősége: ők miközben leoltották a villanyt és elbújtak a támadó elől, azért kőkeményen át is dolgozták az éjszakát. Írtak is egy portrét Kujtim F-ről, a Bécsben született 20 éves észak-macedóniai albán szülőktől származó gyerekről, aki még Szíriába is el akart menni, hogy az ISIS-nak harcoljon. Hogy hol radikalizálódhatott, rejtély, a cikkből azonban kiderül, hogy kamaszkorában fedezte fel magának az iszlám vallást, és aktívan járni is kezdett egy amúgy az osztrák alkotmányvédelem által is megfigyelt józsefvárosi mecsetbe. Az anyagot ajánlom mindenkinek, aki tud németül, jófejségből most nem rakták rá a Falternél a paywallt. Kiderül belőle többek közt, hogy mikor Kujtim F. elkezdte lőni az embereket, valaki rákiáltott érces hangon, hogy „Oaschloch!”, ami szép bécsi dialektusban annyit jelent: segglyuk.

A cikk utóéleteként meg is lett a bécsi terrortámadás twitteres hashtage, ami magyarra lefordítva annyit tesz: húzzál el, te segglyuk.

Bukovics Martin

Nagyon erősen valószínű, hogy a 20:09-kor lelőtt albán volt az egyedüli támadó

15:17 Bukovics Martin

Újra kamerák elé állt Karl Nehammer jobbközép belügyminiszter:

+ Négy halott, 22 sebesült a tegnap este mérlege. Mint azóta kiderült, a sebesült rendőrt két török származású MMA-bunyós mentette meg.

A lelőtt bécsi albánt gyakorlatilag 9 perc alatt kapcsolta le a WEGA nevű különleges egység, szerinte ez az egyes hatóságok közti együttműködés sikere. Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy az albán volt az egyedüli tettes: a rendőrségnek küldött ca. 20 ezer videó kielemzése alapján erre a következtetésre jutottak. Ám még nem elemeztek ki minden felvételt.

A terrortámadás óta 18 házkutatást tartott a rendőrség Bécsben és Alsó-Ausztriában, és 14 embert vett őrizetbe. Rengeteg bizonyítékot találtak, ám ezt időbe telik rendesen kielemezni.

+ Miután kiderült, hogy a támadó 2019-ben ki akart menni Szíriába, hogy az ISIS színeiben harcoljon, az osztrákok börtönbe rakták, ám pár hónapra rá kiengedték, hogy részt vehessen egy deradikalizációs programban. Nehammer belügyminiszter szerint mindez annak a jele, hogy valami nem működik jól a rendszerben, azt sürgősen rendbe kell hozni annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a radikalizált személyek elleni fellépés. Még nem igazán tudják, hol radikalizálódhatott ennyire a támadó.

Bukovics Martin

Egy sebesült sincs már életveszélyes állapotban

13:11 Bukovics Martin

Csodát művelnek a bécsi kórházak orvosai, és meghallgatásra találnak a világ vezetőinek táviratban megküldött imái: a Die Presse jelenti, hogy a terrortámadás egyetlen sebesültje sincs már életveszélyes állapotban. Hat embert pedig már haza is küldtek a kórházból. A terrorista által megsebesített rendőr állapota bár továbbra is kritikus, de már nem életveszélyes. Közös mindannyiukban, hogy fiatalok, sérüléseik pedig lövés vagy szúrásnyomok, illetve a menekülés során, eséssel szerzett sebek. A sebesültek között külföldi állampolgárok is vannak, ám hogy mely országokból, nem árulják el. 

Bukovics Martin

Az osztrák kormány és ellenzéke együtt hajt fejet az áldozatok emléke előtt

12:56 Bukovics Martin

Szigorú biztonsági intézkedések kíséretében az osztrák szövetségi politika minden fontos képviselője összegyűlt a tegnapi terrortámadás helyszínénél, hogy fejet hajtson az áldozatok emléke előtt: Alexander Van der Bellen államfő, Sebastian Kurz néppárti kancellár, Wolfgang Sobotka néppárti alsóházelnök, Doris Bures szocdem felsőházelnök, Werner Kogler zöld alkancellár, Karl Nehammer néppárti belügyminiszter, Pamela Rendi-Wagner szocdem pártelnök, Beate Meinl-Riesinger liberális-jobboldali NEOS-elnök, Michael Ludwig SPÖ-s bécsi polgármester és Oskar Deutsch, az izraeli kultuszegyesület elnöke.

Bukovics Martin

Amit délre még megtudtunk, és amit még mindig nem tudunk

12:46 Bukovics Martin

+ Továbbra sem tudjuk, hogy a tegnap este lekapcsolt merénylő egyedül csinált-e mindent. Egy darabig mindenki biztosra vette, hogy akár több támadó is van, de az is igaz, hogy a támadás 20 órai kezdetét követően a Bécsben született észak-macedóniai albán terrorista még percekig össze-vissza tudott mászkálni és lövöldözni kalasnyikovával Bécs belvárosában. Az osztrák belügyminisztérium és a bécsi rendőrség „minimum egy” tettesről beszél, a Die Pressének most egy szemtanú azt mondta, ő is csak egy embert látott a Schwedenplatznál. 

+ Valószínűleg nem volt az ISIS tagja, csak az ő brandjük alatt cselekedett a terrorista, azaz ő maga tervezte és szervezte meg a támadást, legalábbis Thomas Schmidinger Közel-Kelet-szakértő és politológus erről beszélt az APA hírügynökségnek.

+ A terrorista a támadás előtt kirakott egy fotót az Instagram-oldalára, amin két fegyverrel pózol.

Bukovics Martin

Mi a teendő, ha terroristával találjuk szembe magunkat?

11:45 Bukovics Martin

Elég fura pont a polgári Die Pressében cikket olvasni ezzel a címmel, de hát ez a nap is eljött. A lap németországi és amerikai szakértők tanácsait foglalta össze:

+ Run, azaz elmenekülni. Amíg a hatóságok meg nem jelennek a helyszínen, a legfontosabb, hogy mindenki aktívan tegyen saját maga és mások biztonságáért, már amennyiben van mód olyan gyorsan lelépni, amennyire csak lehet. A szakértők szerint érdemes nyitott szemmel járni a világban, és eleve ezen elv szerint beülni egy étterembe vagy a vészkijáratokhoz közel helyet foglalni a színházban, már csak az esetleges tűzesetek miatt is. Fontos: semmi esetre se kezdjünk el liveozni vagy videózni a telefonunkkal.

+ Hide, azaz elbújni. Ezt akkor tegyük, ha nincs lehetőség elmenekülni a helyszínről: azaz ha be vagyunk zárva egy épületbe vagy egy teremben találjuk magunkat. Ilyenkor zárjuk el az ajtókat és barikádozzuk el magunkat, hogy a támadók ne tudjanak közel kerülni hozzánk. Érdemes telefonon értesíteni a rendőrséget a pontos helyzetünkről, és ha van rá mód, az ablakon keresztül is kommunikálni velük, hátha van mód létrán történő kimenekítésre.

+ Fight, azaz támadni. Ezt csak végső esetben tanácsolják, ha olyan csapdahelyzetbe kerültünk, amikor nincs már más választásunk, például ha egy zárt térben vagyunk vele. A szakértők szerint a legrosszabb az, ha úgy teszünk, mintha mi vagyunk az egér, ő meg a kígyó, és lefagyunk: mozogjunk, és hagyjunk neki minél kevesebb helyet, leszűkítve az akciórádiuszát. A legjobb ilyenkor az, ha más, a helyszínen lévő áldozatokkal együtt tesszük ezt. A cél az, hogy minden eszközzel megakadályozzuk, hogy tovább támadhasson.

Bukovics Martin

Kurz: Ez nem keresztények és muszlimok, migránsok és osztrákok küzdelme

10:40 Bukovics Martin

Brutális terrortámadás áldozata lett Ausztria: egy idősebb úr, egy idősebb hölgy, egy fiatal járókelő és egy pincérnő a támadás négy halálos áldozata, az a rendőr, aki útjába állt a támadónak, azóta is intenzív osztályon fekszik, közölte a kancellár. Bebizonyosodott, hogy a hétfői támadás egy iszlamista támadás volt, ami az életmódunk, a demokráciánk iránti utálatból fakad, így Kurz, aki szerint a támadás a komplett szabad osztrák támadást érte. Éppen ezért nem szabad feladni semmit sem életmódunkból, sem a demokráciából, sem a szabadságunkból, a terroristák ugyanis ezt akarják. Mint a jobbközép kancellár fogalmazott: az ellenségünk nem valamelyik vallás, nem valamelyik ország, hanem a szélsőségesség, éppen ezért nem lehet tolerálni az intoleranciát. „Ez nem keresztények és muszlimok, nem osztrákok és migránsok küzdelme, hanem azon sokaké, akik a békében hisznek, és azon keveseké, akik háborút akarnak.” Bővebben itt.

Bukovics Martin

Megvan, ki volt a merénylő

10:23 Bukovics Martin

Florian Klenk, a Falter főszerkesztője a Twitteren közölte, hogy a neve Kurtin S., 2000-ben született Bécsben, Ausztria fővárosában is nőtt fel, albán gyökerekkel rendelkezik. A szülei észak-macedóniai albánok, nincs nyom arra vonatkozóan, hogy nekik köze lenne a radikális iszlámhoz. Klenk úgy tudja, Kurtin S. az osztrák alkotmányvédelem radarján volt, miután egyike volt azon 90 ausztriai iszlamistának, aki Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az ISIS-hez. Júliusban azonban a hatóságok megakadályozták ezt. Hogy ő maga terrortámadást hajtson végre, azt a rendőrség nem nézte ki belőle, írja az újságíró, aki aztán később a Twitteren külön megindokolta, miért teszi nyilvánossá az illető biográfiáját:

„Nem menekültről van szó. Az illetőt a hatóságok nyilvánvalóan ismerték, ugyanis Szíriába akart utazni. Bécsben született, és itt radikalizálódott. Ez az információ nem veszélyeztet már semmiféle nyomozást. Az elkövető a közösségi médiában bejelentette a szándékát, minden lehetséges cinkostársáról tudnak, lakását átkutatták. Azt gondolom, fontos a merénylő politikai és biográfiai háttere, hogy megtudhassuk, valóban működik-e a rendőrség és a szociális szféra deradikalizációs munkája. Ezeket a kérdéseket az újságíróknak fel kell majd tenniük.”

Bukovics Martin

3 napnyi állami gyász jön

10:01 Bukovics Martin

Az osztrák kormány reggeli ülésén úgy döntött: három napos állami gyászt hirdet a szabadságot és demokráciát ért támadás miatt, egészen csütörtökig minden állami intézményre ki kell tűzni a fekete zászlót. Kedd délben egy percre megáll az élet egész Ausztriában, szerdán pedig az iskolákban mindenhol megemlékezéseket tartanak majd a terrortámadás áldozatairól. Ennyire hosszú állami gyász Ausztriában utoljára 2004-ben, Thomas Klestil halálát követően volt.

Bukovics Martin

Házkutatások St. Pöltenben

09:40 Bukovics Martin

A Kurier információi szerint St. Pöltenben, Alsó-Ausztria tartomány központjában ma hajnalban speciális egységek házkutatást tartottak olyan lakásokban, ahol a terrortámadás gyanúsítottja bizonyítottan megfordult. A lakók részéről semmiféle ellenállás nem fogadta őket, az egyik lakásból egy embert a lakók elmondása szerint őrizetbe vettek a rendőrök, ám ezt a rendőrség nyomozástaktikai okokból nem erősítette meg. A Kurier úgy tudja, további házkutatásokra kerül sor ma Alsó-Auszriában, a tartományban ugyanis kisebb, főleg csecsen radikális iszlamista sejtek régebb óta aktívak.

Bukovics Martin

Pár lépésre a támadástól egy egész szerkesztőség bújt el, lekapcsolva a villanyt a lövések eldördülése után

09:22 Bukovics Martin

A Falter újságírói épp cigit venni mentek le, mikor a lövöldözés kezdődött. A főszerkesztő hírlevélben írta le, mit élt át a szerkesztőség hétfő este, és mit mondott neki telefonon a belügyminiszter.

Megírtam magyarul is a sztorijukat, olvassátok!

Bukovics Martin

Ingyen kávé és reggeli a rendőröknek

09:03 Bukovics Martin

+ Karl Nehammer belügyminiszter azt ígéri: amennyire csak lehet, olyan gyorsan felderítik, mi történt. Ezer rendőr teljesít most szolgálatot Bécsben, Burgenland és Alsó-Ausztria tartományokból is csoportosították át erőket a fővárosba.

+ Hét ember sérülései továbbra is életveszélyesek.

Nicolas Stockhammer terrorizmusszakértő az ORF-en arról beszélt, hogy mind a támadás időzítése (a lockdown előtti utolsó szabad este), mind a támadók felszerelése arra enged következtetni, hogy hosszas és alapos tervezés előzhette meg a terrortámadást.

A hétfő esti terrortámadást követően minden ausztriai zsinagógát, kóser éttermet és boltot bezárnak a biztonság kedvéért, döntött erről az osztrák izraelita kultuszegyesület.

Az Anker-pékséglánc minden biztonsági szolgálatot ellátó személynek ingyen kávéval és péksüteményekkel köszöni meg a munkáját, jelenti a Kurier belvárosban sétáló tudósítója.

Bukovics Martin

Folynak be az információk reggelre

07:50 Bukovics Martin

+ Még mindig nem tiszta, hogy egy elkövető volt, vagy több, annyi az ellentmondásos információ és közösségi médiába feltöltött anyag, hogy nehéz tisztán látni. A belügyminiszter a reggeli sajtótájékoztatóján erről nem mondott semmi egyértelműt. Rendőrségi forrásokból úgy tudni, a legfrissebb tudás az, hogy négy terrorista követte el a tegnapiakat.

+ Már négy megerősített halottról tudunk, egyikük egy pincérnő az ORF információi szeirnt. 7 embert életveszélyes sérülésekkel kezelnek az intenzív osztályokon. Sem az életkorukat, sem a nemüket nem árulják el. A hétfő esti terrortámadás immáron 17 sérültjeit összesen hét bécsi kórházban látják el.

+ Több házkutatást is tartottak, és több embert is őrizetbe vettek a lelőtt terrorista környezetében, közölte az osztrák belügy.

+ Újra megközelíthető Bécs belvárosa tömegközlekedéssel, azaz mind a metrók, mind a villamosok ugyanúgy járnak mostantól, mint ahogy kellene nekik.

+ Kurz mégsem 10-kor, hanem 11:30-kor beszél majd.

Bukovics Martin

Tízkor többet megtudunk majd

06:29 Bukovics Martin

Akkor ugyanis személyesen Sebastian Kurz, Ausztria jobbközép kancellárja szól majd a néphez. Florian Klenk, a balliberális Falter hetilap főszerkesztője közben a jobbközép belügyminisztert dicséri Twitterjén: „A sajtótájékoztatón mindent jól csinált. Az ország egységét, az alapjogokat és a demokratikus értékeket hangsúlyozta. Semmi eszkaláció, csak nyugodt és empatikus szavak, amelyek nyilvánvalóvá teszik a terroristák számára, hogy Bécs nem hagyja magát. Remélhetőleg marad ez a retorika.”

Bukovics Martin

Iszlamista terrortámadás

06:08 Bukovics Martin

Három civil halott (két férfi és egy nő), tizenöt súlyosan sebesült: közli reggel 6-kor Karl Nehammer belügyminiszter a tegnap este szomorú számait. Az elkövetők közül alsó hangon egy iszlamista terrorista volt, mégpedig az ISIS szimpatizánsa, mondja, hozzátéve: nem hagyják, hogy az ország társadalmát bárki is megtámadja, ennek következményei lesznek. A rendőrség a nyomozásra hivatkozva egyelőre nem közli a támadó nemzetiségét, sem más részleteket róla. Annyit tudni, hogy éjszaka a lelőtt terrorista lakását átkutatták. Egészen pontosan így fogalmazott Nehammer belügyminiszter az illetőről:

„Egy radikalizált személy, aki különösebb kötődést érez az Iszlám Állam iránt.”

A Kurier szerint időközben az iszlamista honlapok figyelésére szakosodott SITE nevű amerikai vállalat a honlapján idéz egy dzsihadistát, aki arról beszél, hogy a Bécset ért támadás „része annak a számlának”, amit Ausztria az USA vezette, Szíriában és Irakban az ISIS ellen harcoló koalícióban való részvéteéért kap – ami már azért is fura, mert Ausztria ebben nem katonai egységekkel vesz részt.

Bukovics Martin

Amit reggelre tudunk

05:56 Bukovics Martin

+ Hivatalosan a terrortámadás áldozatainak száma egyről két főre emelkedett, a Die Presse rendőrségi körökből úgy tudja, nem hivatalosan hét halott is van.

 Hivatalosan legalább egy támadó még szabadlábon van, a Die Presse információi szerint ez konkrétan három terroristát jelent.

+ A lelőtt támadó robbanómellénye kamu volt. Mármint volt rajta ilyesmi, de az csak egy utánzat volt, nem igazi robbanómellény.

+ Eddig 20 ezer olyan videót töltöttek fel a bécsiek a rendőrség szerverére, amelyek a támadásról készültek, vagy a felhasználók szerint köze lehet hozzá. Egy 35 fős csapat dolgozza fel ezeket, eddig 20 százaléknál tartanak.

+ Mindazokat, akiket a rendőrség nem tudott evakuálni a belvárosból, többek közt hotelekben helyeztek el, írja a Kurier. A Burgtheaterből például csak órákkal a darab vége után lehetett távozni, már aki akart, akit érdekel, hogy milyen volt bezárva lenni oda órákig, itt elolvashatja.

+ Aki Bécsben lakik, az csak és kizárólag a feltétlenül szükséges dolgokhoz hagyhatja el a lakását, a belvárost kerülni kell, a tanítás Ausztria fővárosában ma elmarad. Az U1, U2, U3, U4 metrók nem állnak meg a belvárosi megállókban, az 1, 2, 31, D és 71-es villamosok vagy alternatív vagy rövidített útvonalon közlekednek.

Bukovics Martin

Szigorúbb határellenőrzés jön Ausztria határain

01:17 Bukovics Martin

150 Cobra- és 100 WEGA-egység fésüli épp át Bécs belvárosát, együttműködve az osztrák alkotmányvédelemmel, a hadsereggel és számos más intézménnyel, a határokat pedig mostantól sokkal szigorúbban őrzik, jelentik be a sajtótájékoztatón. Legközelebb reggel hatkor adnak információt.

Bukovics Martin

Egy támadó még szabadlábon van

01:10 Bukovics Martin

Olyan terrortámadásról van szó, amit szerencsére régen nem láttunk Ausztriában. Számos sérült van, több halott, mondja Karl Nehammer belügyminiszter. Jelenlegi tudásuk szerint alsó hangon egy támadó még szabadlábon van. Ezért a politikus arra kér mindenkit: maradjon otthon, ennek érdekében holnap iskolai tanítás sem lesz.

Bukovics Martin

Tényleg csak pletyka volt a túszejtés

01:08 Bukovics Martin

Clemens Oistric, a Heute című bulvárlap főszerkesztője, valamint Florian Klenk, az este elején még az osztrák köztévét is értesülésekkel ellátó Falter hetilap főszerkesztője is elnézést kért a Twitteren amiatt, hogy azt híresztelték, hogy a támadók foglyokat is ejtettek volna. Szerencsére ez nem volt igaz, noha a forrás jónak tűnt, közölték. Klenk szerint egyre egyértelműbb, hogy nem a zsinagóga, hanem a körülötte lévő bulinegyed volt a terroristák célpontja. Még mindig vár a sajtó a belügyminiszterre.

Bukovics Martin

Le a kalappal az ORF előtt

00:58 Bukovics Martin

Feszülten várakozik a sajtó a belügyminiszter sajtótájékoztatója előtt, hiszen bármikor bejöhet a sajtóterembe. Egy dicséret addig: az osztrák köztévé gyakorlatilag azonnal kapcsolt, és azóta élőben közvetít mindent, Armin Wolf vagy három órát letolt egyhuzamban, és egész este gyakorlatilag innen tájékozódik az osztrák online média is, amelynek a 21-22 órás anyagokhoz képest mostanra egyre kevesebb tuti értesülése és megbízható rendőrségi forrása van. Az ORF ZIB nevű híradójának főszerkesztője, Matthias Schrom éjfél után pedig még arra is külön figyelt, hogy Terroristen és Terroristinnen megnevezést használja a támadókra, azaz amíg nem lehet tudni, milyen neműek a terroristák, abból indul ki, hogy mindkét nem képviselőiről szó lehet.

Bukovics Martin

Lassan hazaengedik az embereket a belvárosból

00:49 Bukovics Martin

Több szórakozóhelyről is evakuálni kezdte a rendőrség az oda menekülőket, de a Burgtheaterben és a Konzerthausban még bent kell maradniuk. Boruk van, de válaszuk arra a kérdésre, hogy mikor mehetnek haza, egyelőre nincs, írja a Die Presse. Karl Nehammer belügyminiszter hamarosan sajtótájékoztatót tart.

Bukovics Martin

Mit látott a rabbi szemtanú?

00:38 Bukovics Martin

A támadás kiindulópontján, a Stadtpalast zsinagóga épületében lakó Schlomo Hofmeister rabbi az ORF-nek nyilatkozva elmondta: először azt hitte, tűzijátékot hall, odament az ablakhoz, majd látta, ahogy fegyveresek a szomszédos kocsmákba lövöldöztek, majd ezt követően szétszaladtak a belvárosban. (Ő maga csak egy támadót látott, de abból indul ki, hogy a környékén legalább két terrorista lehetett.) Még vagy 100-150 lövést hallott eldördülni ezután. Ezt követően azonnal felhívta a rendőrséget, akik viszonylag hamar ki is érkeztek a speciális egységeikkel.

Bukovics Martin

Rengeteg lőszert találtak a lelőtt terroristánál

00:15 Bukovics Martin

Tényleg volt robbanómellény a lelőtt terroristán, a tűzszerészek még most is azon dolgoznak, hogy eltávolítsák róla, mondja az ORF Burgtheater elől bejelentkező riportere a válságstábból származó információk szerint. Mint mondja, úgy tudja, hogy a lelőtt támadónál volt egy szatyor tele lőszerrel, azaz abból indulnak ki, hogy a többi még szabadon járkáló terrorista is ennyire fel kell legyen fegyverkezve.

Bukovics Martin

Még mindig nem kapcsoltak le minden támadót

00:06 Bukovics Martin

Sebastian Kurz jobbközép kancellárral végül sikerült az ORF-nek összehoznia, hogy kérdezhessenek tőle. Határozottan terrortámadásról van szó, mondja. Egy támadót sikerült már lekapcsolnia a rendőrségnek, mondja, az, hogy hogyan folyik tovább az élet Ausztriában, a ma éjszakán múlik, vagyis azon, hogy le sikerül-e kapcsolni az összes terroristát, ezért Kurz arra kér mindenkit, hogy kövesse a híreket, és maradjon ott, ahol éppen van. Kurz reméli, órákon belül megoldódik a helyzet, mindenesetre arra kér mindenkit, aki most elmegy aludni, hogy reggel, mielőtt elkezdené a napi rutinját, olvassa el a híreket, hogy biztonságos-e kimenni az utcára. Nem igazán tudni még a támadók motivációit, de nem zárható ki az antiszemita motiváció, mondja Kurz.

Bukovics Martin

A kancelláré a szó

23:54 Bukovics Martin

Sebastian Kurz jobbközép kancellár pár perccel éjfél előtt az ORF köztévén szólt az osztrákokhoz. Egy undorító terrortámadás célpontjai lettünk, mondta. Eddig egy támadót sikerült lekapcsolnia a rendőrségnek, a többiek még szabadon járkálnak, közölte Kurz. Az ORF-nek a statementjét követően nem teljesen sikerült kapcsolatba lépnie a kancellárral, hogy kérdéseket tegyenek fel neki, mert annyira rossz volt a vonal a stúdió és a kancellária között.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő közölte: határozottan, minden eszközzel meg fogják védeni a demokráciát és a szabadságot.

Bukovics Martin

Az intenzíven ápolják a sérülteket

23:49 Bukovics Martin

A rendőrség által lelőtt terrorista nagy valószínűséggel robbanómellényt viselt, mondta Michael Ludwig SPÖ-s bécsi polgármester. Közlése szerint 7 embert súlyos sérülésekkel ápolnak intenzív osztályokon.

Bukovics Martin

Ez volt a hat tetthely

23:43 Bukovics Martin

Ezen a hat ponton támadtak emberekre ma este, azaz a zsinagóga mellől indultak a támadók és mentek végig a belvároson:

Bukovics Martin

Még nincs itt vége

23:26 Bukovics Martin

Karl Nehammer jobbközép belügyminiszter az ORF-en arról beszélt, hogy még mindig folyik a terrortámadás, a tetteseket ugyanis még mindig keresik különböző speciális egységekkel, ezért arra kér mindenkit, maradjon otthon, vagy ott, ahol éppen van. A támadók jól felfegyverzettek, de többet, mint például hogy pontosan Bécsen belül merrefelé tartózkodnak, taktikai okokból nem mond róluk. A Die Presse közben rendőrségi forrásokból úgy tudja, már csak három támadót keres a rendőrség.

Bukovics Martin

Hivatalosan 3 halott

23:11 Bukovics Martin

Három áldozatot erősítettek meg a Kuriernek, de a lap azt írja, nem hivatalosan 7 áldozatot követelt eddig a támadás. Michael Ludwig, Bécs SPÖ-s polgármestere arról beszél az ORF-en, hogy a lelőtt támadó kilétét már vizsgálják.

Bukovics Martin

Hirtelen felizzottak a rendőrségi vonalak

23:03 Bukovics Martin

A bécsi rendőrség szóvivője, Harald Sörös az ORF-nek elmondta, hogy 20 órakor rengeteg telefonhívást kaptak a belvárosból arról, hogy lövéseket hallanak. Ami biztos, és általa is meg lett erősítve: 6 biztosított tetthely (mind a Seitenstettenstrasse közelében), több tettes, közülük egyet a rendőrség lelőtt (még nem tudni, milyen nemzetiségű és mik lehettek a motivációi), 1 áldozat, számos sérült. A kérdésre, hogy lehetett-e antiszemita motivációja a támadásnak, Sörös azt mondja, egyelőre nem tartanak ott a rendőrségi műveletek, hogy ezt kiértékeljék.

Sebastian Kurz jobbközép kancellár hivatalának közlése szerint a válságstáb ülése közben körbetelefonálta az államfőt, Bécs szocdem polgármesterét és az összes parlamenti párt elnökét.

Bukovics Martin

A bécsieket nem kell félteni

22:50 Bukovics Martin

A Twitteren a #schwedenplatztür hashtaggel elindult egy mozgalom a bécsiek körében: a támadás helyszínének közelében, azaz a Schwedenplatz környékén lakók felajánlják üres szobáikat, kanapéjukat azoknak, akik a támadás során valamely kocsmában ragadtak, és nem tudnak vagy nem akarnak hazamenni. A Burgtheaterben az előadás végén személyesen Martin Kušej igazgató ment fel a színpadra, hogy közölje a nézőkkel, hogy egy kicsit még maradjanak a színházban.

Bukovics Martin

Kamu a túszejtés

22:43 Bukovics Martin

A rendőrség egyik túszejtésről szóló pletykát sem erősíti meg, szerintük a közösségi médiában fújtak valamit fel. A Cobra különleges egység teljes rendelkezésre álló linzi, grazi és bécsújhelyi csapatait Bécsbe rendelték azonnali hatállyal.

Bukovics Martin

Hat tetthely van

22:40 Bukovics Martin

A bécsi kórházakba 15 sérültet szállítottak nemrég. Hat tetthely van, mindegyik a bécsi Bermuda-háromszögben, mondja a bécsi rendőrség szóvivője az ORF-nek. Mint mondja, a rendőrség sem a túszejtést, sem azt, hogy az egyik támadó felrobbantotta volna magát egy robbanómellénnyel, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Közben kiszivárgott a zsinagóga biztonsági kamerájának felvétele, amelyen az egyik terrorista brutálisan meggyilkol egy járókelőt, majd kis idővel később másodszor is belelő.

Bukovics Martin

A szórakozóhelyekre lőttek, nem a zsinagógára

22:28 Bukovics Martin

A Kurier megszólította a közvetlenül a zsinagóga, a Stadttempel fölött lakó rabbit, Schlomo Hofmeistert, aki közölte: a zsinagógát nem érte lövés. Ő is megerősítette, hogy a támadók a szomszédos szórakozóhelyek vendégeire lőttek.

Bukovics Martin

Több halott is van

22:23 Bukovics Martin

Ezt ey bécsi egészségügyi szervezet erősítette meg. A Die Pressének több szemtanú is beszámolt a történtekről. Eszerint a támadók a szórakozóhelyek előtt ülőkre-állókra lőttek, akik miután bemenekültek előlük az éttermekbe, kocsmákba, azok ablakait lőtték, majd továbbálltak. Az egyikük, aki a Seitenstettengasséban lakik, azt írta, hogy amint hallotta a lövéseket, hívta is a rendőrséget, ám az sokáig nem jött, mígnem arra lett figyelmes, hogy hirtelen mindenhol a rendőrség speciális egységei jelentek meg, akik miután biztosították a helyszínt, végigkérdezték a kocsmákat, hol hány sérült van. Szinte mindegyikből jeleztek nekik.

Bukovics Martin

Négy elkövetőt elfoghattak

22:07 Bukovics Martin

A Kurier információi szerint a rendőrök négy, magát végül megadó tettest elfogtak. Egy, a terroristákkal tűzharcba bocsátkozó rendőr belehalt sérüléseibe. Az ORF-en arról beszélnek, hogy nem is igazából a zsinagóga lehetett a célpont, hanem a környékén lévő szórakozóhelyek, ami miatt bécsi Bermuda-háromszögnek is nevezik ezt a részt.

Techet Péter

Terrortámadás

21:50 Techet Péter

Az épp Sebastian Kurz kancellárral a válságstáb ülésén tartózkodó osztrák belügyminiszter közben megerősítette, hogy terrortámadás történt este a zsinagóga közelében, több tettes is lehet. Meg nem erősített hírek szerint jelenleg lövések hallatszódnak a zsidók lakta Leopoldstadtban (a Belvárossal szembeni negyedben), és túszot ejthettek a hetedik kerületi Mariahilferstrassén.

Techet Péter

Terrortámadás? Ámokfutás?

21:27 Techet Péter

Hétfő este lövöldözés volt Bécs belvárosának azon részében, amelynek közelében a zsinagóga is található – közölte az osztrák rendőrség. Egy ember meghalt, többen megsebesültek, a Krone bulvárnapilap azonban több halottról és legalább hét sebesültről számolt be. A lap úgy tudja: a tettes bombát robbantott, de ezt nem erősítette meg más forrás. A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy kerülje el a belvárosi részeket, a tettest egyelőre ugyanis nem sikerült elfogni. Az osztrák hírügynökségnek este 9-kor a bécsi rendőrség megerősítette: terrortámadásról vagy ámokfutásról lehet szó. Florian Klenk, a balliberális Falter hetilap főszerkesztője „terrortámadásról” ír.

A BÉCSI ZSINAGÓGA BEJÁRATA. FOTÓ: BELLA 47 / WIKIMEDIA COMMONS

Oskar Deutsch, a bécsi hitközség vezetője nem tudta azonban a Standard napilapnak megerősíteni, hogy a zsinagógát támadás érte volna. Az imahelyet lezárták, mindenkit, aki ott tartózkodott, hazaküldtek. A bécsi rendőrség azt kéri, hogy mindazoknak, akiknek bármilyen fotója vagy videója van a történtekről, ne a közösségi médiába, hanem erre a szerverre töltse azt fel. Amint arról az Azonnali beszámolt: Ausztriában keddtől esti kijárási tilalom lép eleve életbe: 8 és reggel 6 között alapvetően nem lehet az utcán tartózkodni.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek