141 ezer embert teszteltek le a hétvégén Szlovákiában, jön az országos tesztelés

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.27. 08:20

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nincs elég egészségügyi dolgozó.

141 ezer embert teszteltek le a hétvégén Szlovákiában, jön az országos tesztelés

Ahogy az Azonnali is beszámolt róla, Szlovákiában október 23-án a négy legfertőzöttebb észak-szlovákiai járásban elkezdődött a teljes lakosság koronavírusra történő tesztelésének főpróbája. A pénteken kezdett akció vasárnapig tartott, az eredményeket hétfő délután hozta nyilvánosságra Igor Matovič miniszterelnök. 

Ezek szerint a Námesztovói, a Turdossini, az Alsókubini és a Bártfai járásban három nap alatt a 10 és 65 év közötti, 155 ezer főre becsült korosztály 91 százalékát,

 

összesen 140945 személyt sikerült letesztelni, közülük 5594-nek lett pozitív a mintája,

azaz a lakosság majdnem négy százaléka fertőzött meg koronavírussal.

Bár az akciót csak néhány nap alatt szervezték meg, és voltak kisebb fennakadások, már pénteken látszott, hogy sikeres lesz: az érdeklődés hatalmas volt, az emberek türelmesen vártak a sorukra akár két órán keresztül is a felállított mintavételi pontok előtt.

Szombaton az egészségügyi miniszter és a miniszterelnök is segédkezett a tesztelésnél,

 

Marek Krajčí, az egészségügyi tárca vezetője törleteket vett, Igor Matovič pedig adatokat rögzített az egyik mintavételi ponton.
IGOR MATOVIČ VÉDŐFELSZERELÉSBEN SEGÍTI A TESZTELÉST 2020. OKTÓBER 24-ÉN TURDOSSINBAN. KÉP FORRÁSA: ÚRAD VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY / FACEBOOK

Rosszul alakult viszont a parlament elnökének a hétvégéje. Boris Kollár szombaton kora este súlyos autóbalesetet szenvedett: a politikus szabályosan haladó szolgálati autója egy piroson áthajtó gépkocsival ütközött. A Plus7dní bulvárlap szerint a Miss Universe Slovakia egyik döntőse, Miroslava Fabušová volt a politikus útitársa, aki szintén megsérült a balesetben. Boris Kollárnak eltört az egyik nyakcsigolyája, az állapota súlyos, a felépülése hetekig tarthat. Amikor rendbe jön, több képviselő is választ vár majd tőle arra a kérdésre,

 

hogy miért nem tartotta be a szombat reggel életbe lépett kijárási korlátozásokat.

 

Az országos tesztelés az eredeti tervek szerint október 30-a és november elseje között zajlott volna, majd a következő hétvégén tartanának egy újabb tesztelést. Az akcióra ezidáig 12 ezer egészségügyi dolgozó jelentkezett, viszont az országos tesztelés lebonyolításához 20 ezerre lenne szükség. Ezzel összefüggésben a válságstáb hétfő délutáni ülésén az a döntés született, hogy az országos tesztelés első fordulóját a tervezett három helyett kettő nap alatt tartják meg. 

Aki nem vesz részt a tesztelésen, arra szigorúbb kijárási korlátozások vonatkoznak majd:

tesztet csináltatni, bevásárolni a legközelebbi élelmiszerboltban, orvoshoz vagy a legközelebbi patikába menni, hozzátartozóról gondoskodni és haszonállatokat gondozni, kutyát sétáltatni a lakóhely 100 méteres körzetében és temetésen részt venni továbbra is mindenkinek szabad; negatív teszt híján viszont tilos lesz munkába járni, gyereket iskolába vinni, postára, bankba, autószervízbe és tankolni menni, és a természetbe kimozdulni. 

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek