Szlovák egészségügyi miniszter: Csak az oltottak találkozhatnak majd a pápával

2021.07.20. 13:30

Vladimír Lengvarský szerint nem kéne elrontani Őszentsége nagy napját, és már így is jóval nagyobb tömeg lesz, mint amit a járványkorlátozások megengednének.

Szlovák egészségügyi miniszter: Csak az oltottak találkozhatnak majd a pápával

Csak olyanok találkozhatnak Szlovákiában szeptemberben a pápával, akik már valamelyik koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták már – jelentette be kedden Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. A Körkép.sk beszámolója szerint a miniszter úgy vélekedett, a pápalátogatás már így is próbára teszi a járványvédelmi szabályok betartását, hiszen

a katolikus egyházfőt fogadó tömeg az előrejelzések szerint már így is meghaladja, ugyanakkor tovább nem kellene kockáztatni.

„Közös célunk olyan feltételeket kialakítani, hogy a Szentatya szép emlékekkel távozhasson Szlovákiából. Kellő feltételeket kell kialakítsunk kísérete és a hívők számára, hogy mély lelki élményben részesülhessenek. Emellett szeretnénk minél nagyobb létszámban beengedni a híveket a szentmisére”

– hangsúlyozta a miniszter.

A kormány mellet Stanislav Zvolenský, a Szlovák Püspöki Kar elnöke is arról beszélt, nem lát más módot a nagyszabású látogatás és szentmise megrendezésére, mint hogy „teljes átoltottságot” követelnek meg az ott résztvevő hívektől. Így Zvolenský üdvözölte, hogy minderről végre kormánydöntés is született.

Ferenc pápa nem sokkal azután, hogy Budapesten részt vesz és misét ad az Eucharisztikus Kongresszuson, Szlovákiát is meglátogatja szeptember 12 és 15 között. Északi szomszédunk oltottsági helyzete elmarad a környékbeli átlagtól:

mindösszesen a felnőtt lakosság 34 százaléka kapta már meg az oltás mindkét dózisát.

Az oltási programot amúgy északi szomszédunknál a kormánytagok folyamatos nézeteltérései is nagyban megnehzítik. Ismert például, hogy Vladimír Lengvarský az orosz Szptunyik-vakcinák szlovákiai behozatalának egyik legharcosabb ellenfele volt. Az akkori kormányfő, most pénzügyminiszter Igor Matovičnak pedig éppen azért kellett lemondania, mert kiderült: az előző egészségügyi miniszter, Marek Krajčí közreműködésével titokban és repülővel hozatott a Szputnyik V oltásból szállítmányt Szlovákiába, mivel az EU-s vakcinák mennyisége akkor még igen kevés volt.

A lépés miatt először Krajčínak kellett távoznia posztjáról, majd később Matovič is bejelentette, helyet cserél Eduard Hegerrel és pénzügyminiszterként folytatja, miközben Heger miniszterelnök lett.

A Szputnyik miatt kitört nézeteltérés Lengvarský és Matovič között azonban távolról sem a múlté:

július 12-én például az derült ki, a pénzügyminiszter nem szívesen adna az egészségügyi tárca által tervezett, nagy oltási kampányhoz plusz forrásokat, mert Matovič szerint az egészségügyi tárca azokat nem hatékonyan költené el.

Ezen kívül a lassú oltási programot Szlovákiában a vakcinák keményvonalas ellenzői még tovább lassítják: ők a közelmúltban vezető egészségügyi tanácsadók és szakértők házainál is megjelentek tüntetni. A delta variáns terjedése miatti aggodalmak után pedig a szlovákok a határforgalom korlátozásába is belekezdtek, amiknek első szakaszában a lassú haladás és a sok várakozás után Komáromnál tüntetésbe is kezdtek az átkelni szándékozók, így később a beutazási korlátozásokon is enyhíteni kényszerültek.

NYITÓKÉP: Marco Garro, Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek