+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 16. péntek, 12:40
A 2018-ban ugyanitt, Budapest I. körzetében mandátumot szerző politikus a fideszes Böröcz Lászlóval mérkőzhet meg 2022-ben – már ha megnyeri először az ellenzéki előválasztást.

Az ellenzéki előválasztásra az egyik legerősebb politikusát indítja az LMP Budapest I. egyéni választókerületében: Csárdi Antalt.

 

Az LMP-be 2009-ben belépett

 

Csárdi ugyanis az egyetlen politikusa az LMP-nek, aki a törvényhozásba nem országos listáról került be, hanem 2018-ban képes volt ugyanebben az V. kerületi központú körzetben egyéni képviselői mandátumot szerezni:

 

két éve a könyvelői és programozói végzettséget szerzett politikus 48,73 százalékos eredménnyel lett képviselő, majdnem hét százalékpontot verve a 41,81 százalékot szerző Fidesz-KDNP-s Hollik Istvánra. Igaz, akkor a koordinált jelöltállítás jegyében visszaléptek Csárdi javára az erősebb ellenzéki kihívók (a párbeszédes V. Naszályi Márta, a Momentum-elnök Fekete-Győr András és a kudarcos választási eredménye után megszűnt Együtt elnöke, Juhász Péter). Összehasonlításképp: 2014-ben, amikor nem volt még koordinált jelöltállítás, az itt induló ex-LMP-elnök Schiffer András csak 13,65 százalékot szerzett.

 

Csárdi a mostani indulását bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, eddig arra törekedett, hogy a választókerületi emberek hangját bevigye a parlamentbe, 2022-ben viszont szeretne szintet lépni, és egy olyan kormány tagja lenni, ami a lakhatást mindenki számára alapjognak tekinti, a foglalkoztatottsági adatok mellett a fizetések mértékével is foglalkozik, partnere, és nem ellensége az önkormányzatoknak, valamint a zöldítés, az egészséges környezet megteremtése mellett teszi le a voksát.

 

 

Ahhoz, hogy Csárdi kívánságai valóra váljanak, ellentétben 2018-cal most előzetesen meg is kellene mérkőznie a többi ellenzéki párt jelöltjével az előválasztáson. Már ha egyáltalán eljut odáig a többi ellenzéki párt, hogy elkezdjék megnevezni az előválasztáson induló jelöltjeiket – erre utalt a sajtótájékoztatón Kanász-Nagy Máté, az LMP férfi társelnöke. Mint elmondta: kevesebb, mint ötszáz nap van hátra a 2022-es választásokig, és még mindig nem tudni pontosan, hogy az ellenzék hogyan és kikkel akar indulni. Éppen ezért Kanász-Nagy szerint az ellenzéknek konkrétumokat kell mondani: ők ehhez a maguk részéről Csárdi Antal megnevezésével tudnak hozzájárulni.

 

Egy háttérforrásunk úgy tudja,

 

a többi ellenzéki pártban még nem született döntés arról, hogy a Budapest I. körzetben kit indítsanak az ellenzéki előválasztáson, azt viszont tudni lehet, hogy magán a 2022-es választáson a Fidesz-KDNP részéről Böröcz László fog indulni.

 

A korábbi Fidelitas-elnök így először fog indulni egyéni képviselői mandátumért, aki 2018-ban még csak a Fidesz országos listájáról jutott be a parlamentbe. Mindazonáltal Böröcz nem csak random odaernyőztetett jelöltje lesz a kormányoldalnak: ugyan a kerülethatárok nem azonosak az országgyűlési és az önkormányzati választáson, de a kérdéses egyéni választókerület magját az V. kerület adja, ahol pedig Böröcz 2010-ben és 2014-ben is magabiztosan, ötven százalék feletti eredménnyel szerzett egyéni önkormányzati képviselői mandátumot.

 

Eddig hivatalosan más jelöltet csak az LMP jelentett be: Ungár Péter (az Azonnali többségi tulajdonosa) Vas megye I. számú, Szombathely székhelyű körzetében indul az ellenzéki előválasztáson. Ezen kívül a tavaly még a szolnoki polgármester-jelöltséggel kacérkodó, ex-KDNP-s Lukácsi Katalin ismerte el nemrég az Azonnalinak, hogy erősen foglalkoztatja az előválasztáson való indulás gondolata, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy melyik körzetet nézte ki magának.

 

NYITÓKÉP: Csárdi Antal / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás