Újabb nevet jelentett be az LMP: Csárdi Antal is indul az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2020.10.16. 12:40

A 2018-ban ugyanitt, Budapest I. körzetében mandátumot szerző politikus a fideszes Böröcz Lászlóval mérkőzhet meg 2022-ben – már ha megnyeri először az ellenzéki előválasztást.

Újabb nevet jelentett be az LMP: Csárdi Antal is indul az előválasztáson

Az ellenzéki előválasztásra az egyik legerősebb politikusát indítja az LMP Budapest I. egyéni választókerületében: Csárdi Antalt.

Az LMP-be 2009-ben belépett

Csárdi ugyanis az egyetlen politikusa az LMP-nek, aki a törvényhozásba nem országos listáról került be, hanem 2018-ban képes volt ugyanebben az V. kerületi központú körzetben egyéni képviselői mandátumot szerezni:

két éve a könyvelői és programozói végzettséget szerzett politikus 48,73 százalékos eredménnyel lett képviselő, majdnem hét százalékpontot verve a 41,81 százalékot szerző Fidesz-KDNP-s Hollik Istvánra. Igaz, akkor a koordinált jelöltállítás jegyében visszaléptek Csárdi javára az erősebb ellenzéki kihívók (a párbeszédes V. Naszályi Márta, a Momentum-elnök Fekete-Győr András és a kudarcos választási eredménye után megszűnt Együtt elnöke, Juhász Péter). Összehasonlításképp: 2014-ben, amikor nem volt még koordinált jelöltállítás, az itt induló ex-LMP-elnök Schiffer András csak 13,65 százalékot szerzett.

Csárdi a mostani indulását bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, eddig arra törekedett, hogy a választókerületi emberek hangját bevigye a parlamentbe, 2022-ben viszont szeretne szintet lépni, és egy olyan kormány tagja lenni, ami a lakhatást mindenki számára alapjognak tekinti, a foglalkoztatottsági adatok mellett a fizetések mértékével is foglalkozik, partnere, és nem ellensége az önkormányzatoknak, valamint a zöldítés, az egészséges környezet megteremtése mellett teszi le a voksát.

Ahhoz, hogy Csárdi kívánságai valóra váljanak, ellentétben 2018-cal most előzetesen meg is kellene mérkőznie a többi ellenzéki párt jelöltjével az előválasztáson. Már ha egyáltalán eljut odáig a többi ellenzéki párt, hogy elkezdjék megnevezni az előválasztáson induló jelöltjeiket – erre utalt a sajtótájékoztatón Kanász-Nagy Máté, az LMP férfi társelnöke. Mint elmondta: kevesebb, mint ötszáz nap van hátra a 2022-es választásokig, és még mindig nem tudni pontosan, hogy az ellenzék hogyan és kikkel akar indulni. Éppen ezért Kanász-Nagy szerint az ellenzéknek konkrétumokat kell mondani: ők ehhez a maguk részéről Csárdi Antal megnevezésével tudnak hozzájárulni.

Egy háttérforrásunk úgy tudja,

a többi ellenzéki pártban még nem született döntés arról, hogy a Budapest I. körzetben kit indítsanak az ellenzéki előválasztáson, azt viszont tudni lehet, hogy magán a 2022-es választáson a Fidesz-KDNP részéről Böröcz László fog indulni.

A korábbi Fidelitas-elnök így először fog indulni egyéni képviselői mandátumért, aki 2018-ban még csak a Fidesz országos listájáról jutott be a parlamentbe. Mindazonáltal Böröcz nem csak random odaernyőztetett jelöltje lesz a kormányoldalnak: ugyan a kerülethatárok nem azonosak az országgyűlési és az önkormányzati választáson, de a kérdéses egyéni választókerület magját az V. kerület adja, ahol pedig Böröcz 2010-ben és 2014-ben is magabiztosan, ötven százalék feletti eredménnyel szerzett egyéni önkormányzati képviselői mandátumot.

Eddig hivatalosan más jelöltet csak az LMP jelentett be: Ungár Péter (az Azonnali többségi tulajdonosa) Vas megye I. számú, Szombathely székhelyű körzetében indul az ellenzéki előválasztáson. Ezen kívül a tavaly még a szolnoki polgármester-jelöltséggel kacérkodó, ex-KDNP-s Lukácsi Katalin ismerte el nemrég az Azonnalinak, hogy erősen foglalkoztatja az előválasztáson való indulás gondolata, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy melyik körzetet nézte ki magának.

NYITÓKÉP: Csárdi Antal / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek