+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 6. kedd, 15:11
A zöldek parlamenti képviselője 2018-ban az LMP országos listájáról jutott be a parlamentbe. Egyéni jelöltként akkor Budapest 4. választókerületében indult, ezt cserélné 2022-ben Vas megyére.

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő (az Azonnali többségi tulajdonosa – a szerk.) a Facebook-oldalán jelentette be egy csütörtökön megjelent videóban, hogy egyéni jelöltként indulna a Szombathelyt és környékét magába foglaló Vas megyei 1. egyéni választókerületben. A zöld politikus azt mondja: nagy hatással volt rá a Nemény Andrást támogató kampányban való részvétel, és nagyon szimpatikus neki Szombathely.

 

 

Az Ungár által ambicionált választókerület nem könnyű terep az ellenzék számára: a korábbi honvédelmi miniszter, Hende Csaba 2018-ban fölényes győzelmet aratott itt a szavazatok 50 százalékát megszerezve. Nemény András, a későbbi polgármester 30 százalékot szerzett, a harmadikként pedig a Jobbik jelöltje, Balassa Péter Sándor futott be 12,5 százalékkal. Vagyis

 

2018-ban még a két ellenzéki jelölt együtt is kevesebb szavazatot kapott, mint a kormánypártok jelöltje.

 

Egy évre rá fordult a kocka: a tavaly őszi önkormányzati választások egyik nagy ellenzéki sikere volt Szombathely: az ellenzék közös jelöltjének, az MSZP-s Nemény Andrásnak sikerült legyőznie a Fidesz jelöltjét, Balázsy Pétert, hiába támogatta a kampányát Hende Csaba országgyűlési képviselő is. Az önkormányzati választás sikere után tehát úgy tűnik, az ellenzék lát potenciált a városban, és akár Hende Csaba legyőzését is lehetségesnek tartja. Az ellenzéki összefogás már tavasz óta szerveződik a következő országgyűlési választásra Szombathelyen, és már akkor felmerült, hogy Ungár Péter lehet Hende Csaba kihívója 2022-ben.

 

Ami most a bejelentésben újdonság, az az, hogy Ungár Péter közölte: kész megmérettetni magát egy előválasztáson is, ami eldöntené, ki lenne az ellenzék közös jelöltje Hende Csaba ellenében. A hat legnagyobb ellenzéki párt elnöke augusztusban ugyanis megállapodott abban, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltjük lesz, ám hogy a jelöltek személyét hogyan választják ki, egyelőre nincs eldöntve.

 

Ungár Péter az Azonnalinak egy esetleges helyi előválasztás részleteiről csak annyit tudott mondani, hogy minden ellenzéki párt legitim eszközként tekint az előválasztásra. Arról, hogy min múlik, Szombathelyen lesz-e előválasztás, semmilyen információval nem tudott szolgálni. Az Azonnali úgy tudja, a szombathelyi ellenzéki pártok között már elkezdődött az egyeztetés az előválasztásról – Ungár Péter bejelentése lényegében ennek a folyamatnak a katalizálásaként is tekinthető.

 

Egy szombathelyi előválasztáson a Nyugat.hu szerint Ungár neve mellett az egykor jobbikos Bana Tibor, a DK-közeli, többek között a költségvetési csalással vádolt, országosan ismert ügyvéd, Czeglédy Csaba, és a független városi képviselő László Győző neve merült fel.

 

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás