+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 6. kedd, 15:11
A zöldek parlamenti képviselője 2018-ban az LMP országos listájáról jutott be a parlamentbe. Egyéni jelöltként akkor Budapest 4. választókerületében indult, ezt cserélné 2022-ben Vas megyére.

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő (az Azonnali többségi tulajdonosa – a szerk.) a Facebook-oldalán jelentette be egy csütörtökön megjelent videóban, hogy egyéni jelöltként indulna a Szombathelyt és környékét magába foglaló Vas megyei 1. egyéni választókerületben. A zöld politikus azt mondja: nagy hatással volt rá a Nemény Andrást támogató kampányban való részvétel, és nagyon szimpatikus neki Szombathely.

 

 

Az Ungár által ambicionált választókerület nem könnyű terep az ellenzék számára: a korábbi honvédelmi miniszter, Hende Csaba 2018-ban fölényes győzelmet aratott itt a szavazatok 50 százalékát megszerezve. Nemény András, a későbbi polgármester 30 százalékot szerzett, a harmadikként pedig a Jobbik jelöltje, Balassa Péter Sándor futott be 12,5 százalékkal. Vagyis

 

2018-ban még a két ellenzéki jelölt együtt is kevesebb szavazatot kapott, mint a kormánypártok jelöltje.

 

Egy évre rá fordult a kocka: a tavaly őszi önkormányzati választások egyik nagy ellenzéki sikere volt Szombathely: az ellenzék közös jelöltjének, az MSZP-s Nemény Andrásnak sikerült legyőznie a Fidesz jelöltjét, Balázsy Pétert, hiába támogatta a kampányát Hende Csaba országgyűlési képviselő is. Az önkormányzati választás sikere után tehát úgy tűnik, az ellenzék lát potenciált a városban, és akár Hende Csaba legyőzését is lehetségesnek tartja. Az ellenzéki összefogás már tavasz óta szerveződik a következő országgyűlési választásra Szombathelyen, és már akkor felmerült, hogy Ungár Péter lehet Hende Csaba kihívója 2022-ben.

 

Ami most a bejelentésben újdonság, az az, hogy Ungár Péter közölte: kész megmérettetni magát egy előválasztáson is, ami eldöntené, ki lenne az ellenzék közös jelöltje Hende Csaba ellenében. A hat legnagyobb ellenzéki párt elnöke augusztusban ugyanis megállapodott abban, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltjük lesz, ám hogy a jelöltek személyét hogyan választják ki, egyelőre nincs eldöntve.

 

Ungár Péter az Azonnalinak egy esetleges helyi előválasztás részleteiről csak annyit tudott mondani, hogy minden ellenzéki párt legitim eszközként tekint az előválasztásra. Arról, hogy min múlik, Szombathelyen lesz-e előválasztás, semmilyen információval nem tudott szolgálni. Az Azonnali úgy tudja, a szombathelyi ellenzéki pártok között már elkezdődött az egyeztetés az előválasztásról – Ungár Péter bejelentése lényegében ennek a folyamatnak a katalizálásaként is tekinthető.

 

Egy szombathelyi előválasztáson a Nyugat.hu szerint Ungár neve mellett az egykor jobbikos Bana Tibor, a DK-közeli, többek között a költségvetési csalással vádolt, országosan ismert ügyvéd, Czeglédy Csaba, és a független városi képviselő László Győző neve merült fel.

 

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás