Ungár Péter Vas megyében futna neki a 2022-es parlamenti választásoknak

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.06. 15:11

A zöldek parlamenti képviselője 2018-ban az LMP országos listájáról jutott be a parlamentbe. Egyéni jelöltként akkor Budapest 4. választókerületében indult, ezt cserélné 2022-ben Vas megyére.

Ungár Péter Vas megyében futna neki a 2022-es parlamenti választásoknak

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő (az Azonnali többségi tulajdonosa – a szerk.) a Facebook-oldalán jelentette be egy csütörtökön megjelent videóban, hogy egyéni jelöltként indulna a Szombathelyt és környékét magába foglaló Vas megyei 1. egyéni választókerületben. A zöld politikus azt mondja: nagy hatással volt rá a Nemény Andrást támogató kampányban való részvétel, és nagyon szimpatikus neki Szombathely.

Az Ungár által ambicionált választókerület nem könnyű terep az ellenzék számára: a korábbi honvédelmi miniszter, Hende Csaba 2018-ban fölényes győzelmet aratott itt a szavazatok 50 százalékát megszerezve. Nemény András, a későbbi polgármester 30 százalékot szerzett, a harmadikként pedig a Jobbik jelöltje, Balassa Péter Sándor futott be 12,5 százalékkal. Vagyis

2018-ban még a két ellenzéki jelölt együtt is kevesebb szavazatot kapott, mint a kormánypártok jelöltje.

Egy évre rá fordult a kocka: a tavaly őszi önkormányzati választások egyik nagy ellenzéki sikere volt Szombathely: az ellenzék közös jelöltjének, az MSZP-s Nemény Andrásnak sikerült legyőznie a Fidesz jelöltjét, Balázsy Pétert, hiába támogatta a kampányát Hende Csaba országgyűlési képviselő is. Az önkormányzati választás sikere után tehát úgy tűnik, az ellenzék lát potenciált a városban, és akár Hende Csaba legyőzését is lehetségesnek tartja. Az ellenzéki összefogás már tavasz óta szerveződik a következő országgyűlési választásra Szombathelyen, és már akkor felmerült, hogy Ungár Péter lehet Hende Csaba kihívója 2022-ben.

Ami most a bejelentésben újdonság, az az, hogy Ungár Péter közölte: kész megmérettetni magát egy előválasztáson is, ami eldöntené, ki lenne az ellenzék közös jelöltje Hende Csaba ellenében. A hat legnagyobb ellenzéki párt elnöke augusztusban ugyanis megállapodott abban, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltjük lesz, ám hogy a jelöltek személyét hogyan választják ki, egyelőre nincs eldöntve.

Ungár Péter az Azonnalinak egy esetleges helyi előválasztás részleteiről csak annyit tudott mondani, hogy minden ellenzéki párt legitim eszközként tekint az előválasztásra. Arról, hogy min múlik, Szombathelyen lesz-e előválasztás, semmilyen információval nem tudott szolgálni. Az Azonnali úgy tudja, a szombathelyi ellenzéki pártok között már elkezdődött az egyeztetés az előválasztásról – Ungár Péter bejelentése lényegében ennek a folyamatnak a katalizálásaként is tekinthető.

Egy szombathelyi előválasztáson a Nyugat.hu szerint Ungár neve mellett az egykor jobbikos Bana Tibor, a DK-közeli, többek között a költségvetési csalással vádolt, országosan ismert ügyvéd, Czeglédy Csaba, és a független városi képviselő László Győző neve merült fel.

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek