Ellenzék 2022-ben: minden közös lenne, de az egységes listáról még nincs döntés

Szerző: Techet Péter
2020.08.13. 21:57

Valamennyi parlamenti ellenzéki párt és a Momentum elnökei megállapodtak csütörtökön arról, hogy céljuk: 2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet állítani, országosan pedig közös programmal nekivágni a választásoknak. Egy közös lista összetétele és annak vezetője azonban még messze nincs eldöntve.

Ellenzék 2022-ben: minden közös lenne, de az egységes listáról még nincs döntés

A parlamenti ellenzék pártjai, azaz a Jobbik, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az LMP és a Párbeszéd, valamint a parlamenten kívüli, de mára második legerősebb ellenzéki erővé vált Momentum Mozgalom vezetői csütörtökön megállapodtak arról, hogy megkezdik a tárgyalásokat a 2022-es választásokra való közös fellépésről. Ez azt is jelenthei, hogy a most kinyílvánított – bár minden további konkrétum nélküli – cél szerint 2022-ben

ezen pártok nem csak a 106 egyéni választókörzetben állítanának közös jelölteket, de akár közös, egyetlen listával indulnának el.

Az, hogy a jelenlegi választási rendszer megköveteli legalább az egyéni választókörzetek szintjén az együttműködést, már eddig is elfogadott volt a pártok között, amint az is, hogy – akár egy, akár két listával indulnak – egy közös miniszterelnök-jelölt mögé állnak be. Az egyetlen vitatott kérdés az volt tehát, hogy hány ellenzéki lista legyen a szavazólapokon.

A csütörtöki megállapodás abba az irányba mutat: itt is egységre törekednek. Ez annyiban valóban logikus, hogy ha az egyéni körzetek és a miniszterelnök-jelölt szintjén eleve közös indulást határoztak el, akkor egynél több országos lista csak annak lehetett volna a jele, hogy a pártok között mégis jelentős politikai különbségek vannak.

A megállapodás azonban a konkrét kérdésekben még semmiféle választ nem ad, ugyanis éppen

a tárgyalások megindításáról szól csak

– ami akár kudarccal is végződhet. A közös egyéni jelöltek kapcsán az ellenzéki pártelnökök azt írják, hogy „az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik” – ami nem jelent egyértelmű elköteleződést, csak opcionális javaslatot.

Valamennyi párt megosztotta már a hírt a Facebook-oldalán, azaz mindez hivatalosan tekinthető. Jakab Péter, a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a Jobbik elnöke azt írta ki: „Együtt sikerülni fog.” A konzervatív párt emellett azt is leszögezte: az előválasztás pártján állnak – noha a csütörtöki megállapodás ezt nem nevezte meg egyértelmű célnak.

Egy konkrét személyi javaslat azonban megfogalmazódott: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókörzetben

az összes aláíró párt a jobbikos Bíró Lászlót támogatja az előrehozott választáson.

A választásnak a Fidesz-KDNP-kormány kétharmada tekintetében nincs tétje, ugyanis azt noha hivatalosan a párt elvesztheti, de Ritter Imre német nemzetiségi képviselő (egykori Fidesz-párttag) révén eleve maga mögött tudhatja.

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélései előtt / FGYA, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek