+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. július 17. péntek, 07:09
Ugyan a zempléni fideszes Koncz Ferenc tragikus halálával papíron megdőlt a Fidesz-kétharmad, az Azonnali konkrét parlamenti szavazások eredményein keresztül mutatja be, hogy miért nem kell emiatt aggódnia a kormánypárti képviselőknek. Egy biztos támaszuk van ugyanis.

Tragikus haláleset rázta meg a hazai közéletet a napokban: motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc szerencsi fideszes képviselő. A tragédia egyben azt is jelenti, hogy a parlamenti Fidesz-kétharmad papíron véget ért, mivel új választást kell kiírni a Koncz által megnyert Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületben. De vajon tényleg lőttek a kétharmadnak?

 

Röviden: nem, és azt is levezetjük, miért.

 

Öt éve tényleg elbukták a kétharmadot

 

Az Európai Bizottság tagja lett, ezért lemondott képviselői mandátumáról a fideszes Navracsics Tibor – számoltak be róla a lapok még 2014 végén. A 2014 tavaszán Veszprémben egyéni választókerületben győzelmet arató Navracsics lemondása egyben azt is jelentette: időközi választást kell írni, miután a Fidesz elvesztette a lemondással a kétharmadot, hiszen az addigi 133 képviselő helyett csak 132 politikusuk maradt. Ám az időközi választást végül a baloldali ellenzék támogatta független Kész Zoltán nyerte Veszprémben.

 

2020-ban viszont azért nem jelent semmit, hogy csak 132 képviselője maradt a Fidesznek, mert ha másra nem is, a papíron nemzetiségeket képviselni hivatott, egyébként Fidesz-tag Ritter Imre is a parlamentben ül. Legalábbis az Azonnali összesítése szerint még nem igazán szavazott másként a kormánypártoknak fontos ügyekben, mint a Fidesz-KDNP, de a részletekre még később visszatérünk.

 

Akikre még számíthatnak a kormánypártiak

 

Elméletben nem Ritter a Fidesz-KDNP egyetlen reménye. Miután 2018-ban a Jobbik pártszakadáson ment át, ezért a parlamentben ott ülnek a Jobbik-frakcióból kivált, hivatalosan frakciónélküli, de egyébként mi hazánkos politikusok is – Dúró Dóra, Apáti István és Fülöp Erik – akiket gyakran ér az a kritika, hogy őket valójában a kormánypártok futtatják (ezt ők rendre vissza szokták utasítani), illetve Volner János, aki szintén otthagyta a Jobbikot, majd közeledett a Mi Hazánkhoz, de azóta már utóbbi párttal is szakított.

 

Azért, hogy megnézzük, kell-e aggódnia a Fidesznek most, megnéztük, hogy az elmúlt néhány évben néhány, a kormánypártoknak fontos, egyébként megosztó ügyben hogyan szavazott Ritter Imre, Volner János, illetve a mi hazánkosok. Az alábbit kaptuk:

 

ÍGY SZAVAZTAK A FIDESZ TOVÁBBI POTENCIÁLIS TÁMASZAI. GRAFIKA: ILLÉS GERGŐ

 

Vagyis a parlamentben a sokszínű német kisebbséget képviselni hivatott Ritter Imre tízből tízszer, Volner János tízből nyolcszor tartott a Fidesszel, a mi hazánkosok csak háromszor.

 

Ez azt jelenti, hogy bár az ellenzéknek szimbolikusan nagy győzelem lenne megnyerni a 2014-2018 között még az azóta börtönben ülő Mengyi „Voldemort” Roland által képviselt szerencsi-tokaji-tiszaújvárosi körzetet, ez azonban érdemben nem fog változtatni a parlamenti erőviszonyokon.

 

FOTÓ: Ritter Imre / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás