+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. július 17. péntek, 07:09
Ugyan a zempléni fideszes Koncz Ferenc tragikus halálával papíron megdőlt a Fidesz-kétharmad, az Azonnali konkrét parlamenti szavazások eredményein keresztül mutatja be, hogy miért nem kell emiatt aggódnia a kormánypárti képviselőknek. Egy biztos támaszuk van ugyanis.

Tragikus haláleset rázta meg a hazai közéletet a napokban: motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc szerencsi fideszes képviselő. A tragédia egyben azt is jelenti, hogy a parlamenti Fidesz-kétharmad papíron véget ért, mivel új választást kell kiírni a Koncz által megnyert Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületben. De vajon tényleg lőttek a kétharmadnak?

 

Röviden: nem, és azt is levezetjük, miért.

 

Öt éve tényleg elbukták a kétharmadot

 

Az Európai Bizottság tagja lett, ezért lemondott képviselői mandátumáról a fideszes Navracsics Tibor – számoltak be róla a lapok még 2014 végén. A 2014 tavaszán Veszprémben egyéni választókerületben győzelmet arató Navracsics lemondása egyben azt is jelentette: időközi választást kell írni, miután a Fidesz elvesztette a lemondással a kétharmadot, hiszen az addigi 133 képviselő helyett csak 132 politikusuk maradt. Ám az időközi választást végül a baloldali ellenzék támogatta független Kész Zoltán nyerte Veszprémben.

 

2020-ban viszont azért nem jelent semmit, hogy csak 132 képviselője maradt a Fidesznek, mert ha másra nem is, a papíron nemzetiségeket képviselni hivatott, egyébként Fidesz-tag Ritter Imre is a parlamentben ül. Legalábbis az Azonnali összesítése szerint még nem igazán szavazott másként a kormánypártoknak fontos ügyekben, mint a Fidesz-KDNP, de a részletekre még később visszatérünk.

 

Akikre még számíthatnak a kormánypártiak

 

Elméletben nem Ritter a Fidesz-KDNP egyetlen reménye. Miután 2018-ban a Jobbik pártszakadáson ment át, ezért a parlamentben ott ülnek a Jobbik-frakcióból kivált, hivatalosan frakciónélküli, de egyébként mi hazánkos politikusok is – Dúró Dóra, Apáti István és Fülöp Erik – akiket gyakran ér az a kritika, hogy őket valójában a kormánypártok futtatják (ezt ők rendre vissza szokták utasítani), illetve Volner János, aki szintén otthagyta a Jobbikot, majd közeledett a Mi Hazánkhoz, de azóta már utóbbi párttal is szakított.

 

Azért, hogy megnézzük, kell-e aggódnia a Fidesznek most, megnéztük, hogy az elmúlt néhány évben néhány, a kormánypártoknak fontos, egyébként megosztó ügyben hogyan szavazott Ritter Imre, Volner János, illetve a mi hazánkosok. Az alábbit kaptuk:

 

ÍGY SZAVAZTAK A FIDESZ TOVÁBBI POTENCIÁLIS TÁMASZAI. GRAFIKA: ILLÉS GERGŐ

 

Vagyis a parlamentben a sokszínű német kisebbséget képviselni hivatott Ritter Imre tízből tízszer, Volner János tízből nyolcszor tartott a Fidesszel, a mi hazánkosok csak háromszor.

 

Ez azt jelenti, hogy bár az ellenzéknek szimbolikusan nagy győzelem lenne megnyerni a 2014-2018 között még az azóta börtönben ülő Mengyi „Voldemort” Roland által képviselt szerencsi-tokaji-tiszaújvárosi körzetet, ez azonban érdemben nem fog változtatni a parlamenti erőviszonyokon.

 

FOTÓ: Ritter Imre / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás