+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. július 17. péntek, 07:09
Ugyan a zempléni fideszes Koncz Ferenc tragikus halálával papíron megdőlt a Fidesz-kétharmad, az Azonnali konkrét parlamenti szavazások eredményein keresztül mutatja be, hogy miért nem kell emiatt aggódnia a kormánypárti képviselőknek. Egy biztos támaszuk van ugyanis.

Tragikus haláleset rázta meg a hazai közéletet a napokban: motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc szerencsi fideszes képviselő. A tragédia egyben azt is jelenti, hogy a parlamenti Fidesz-kétharmad papíron véget ért, mivel új választást kell kiírni a Koncz által megnyert Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületben. De vajon tényleg lőttek a kétharmadnak?

 

Röviden: nem, és azt is levezetjük, miért.

 

Öt éve tényleg elbukták a kétharmadot

 

Az Európai Bizottság tagja lett, ezért lemondott képviselői mandátumáról a fideszes Navracsics Tibor – számoltak be róla a lapok még 2014 végén. A 2014 tavaszán Veszprémben egyéni választókerületben győzelmet arató Navracsics lemondása egyben azt is jelentette: időközi választást kell írni, miután a Fidesz elvesztette a lemondással a kétharmadot, hiszen az addigi 133 képviselő helyett csak 132 politikusuk maradt. Ám az időközi választást végül a baloldali ellenzék támogatta független Kész Zoltán nyerte Veszprémben.

 

2020-ban viszont azért nem jelent semmit, hogy csak 132 képviselője maradt a Fidesznek, mert ha másra nem is, a papíron nemzetiségeket képviselni hivatott, egyébként Fidesz-tag Ritter Imre is a parlamentben ül. Legalábbis az Azonnali összesítése szerint még nem igazán szavazott másként a kormánypártoknak fontos ügyekben, mint a Fidesz-KDNP, de a részletekre még később visszatérünk.

 

Akikre még számíthatnak a kormánypártiak

 

Elméletben nem Ritter a Fidesz-KDNP egyetlen reménye. Miután 2018-ban a Jobbik pártszakadáson ment át, ezért a parlamentben ott ülnek a Jobbik-frakcióból kivált, hivatalosan frakciónélküli, de egyébként mi hazánkos politikusok is – Dúró Dóra, Apáti István és Fülöp Erik – akiket gyakran ér az a kritika, hogy őket valójában a kormánypártok futtatják (ezt ők rendre vissza szokták utasítani), illetve Volner János, aki szintén otthagyta a Jobbikot, majd közeledett a Mi Hazánkhoz, de azóta már utóbbi párttal is szakított.

 

Azért, hogy megnézzük, kell-e aggódnia a Fidesznek most, megnéztük, hogy az elmúlt néhány évben néhány, a kormánypártoknak fontos, egyébként megosztó ügyben hogyan szavazott Ritter Imre, Volner János, illetve a mi hazánkosok. Az alábbit kaptuk:

 

ÍGY SZAVAZTAK A FIDESZ TOVÁBBI POTENCIÁLIS TÁMASZAI. GRAFIKA: ILLÉS GERGŐ

 

Vagyis a parlamentben a sokszínű német kisebbséget képviselni hivatott Ritter Imre tízből tízszer, Volner János tízből nyolcszor tartott a Fidesszel, a mi hazánkosok csak háromszor.

 

Ez azt jelenti, hogy bár az ellenzéknek szimbolikusan nagy győzelem lenne megnyerni a 2014-2018 között még az azóta börtönben ülő Mengyi „Voldemort” Roland által képviselt szerencsi-tokaji-tiszaújvárosi körzetet, ez azonban érdemben nem fog változtatni a parlamenti erőviszonyokon.

 

FOTÓ: Ritter Imre / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás