Belépnének-e Pálinkás József új pártjába a híresebb Fidesz-árvák?

Szerző: Petróczi Rafael
2020.10.15. 10:24

Ismert Fidesz-árvákat és párt nélkül maradt, jobboldali politikusokat kérdeztünk a volt akadémiai elnök új pártjáról. Van-e szerintük értelme ma Magyarországon még egy pártot bezsúfolni az ellenzéki oldalra, össze kell-e fognia Pálinkáséknak a többi ellenzéki párttal, és belépne-e valaki az Új Világ Néppárt nevű formációba?

Belépnének-e Pálinkás József új pártjába a híresebb Fidesz-árvák?

Új Világ Néppárt – ezzel a névvel alapít új pártot Pálinkás József volt MTA-elnök, egyúttal az első Orbán-kormány oktatási minisztere. Azt is tudni lehet, hogy a pártban ott lesz az LMP korábbi elnökségi tagja, Ábrahám Júlia, aki azt követően hagyta ott a szerinte vállalhatatlanná lett zöldpártot, hogy az mások mellett ellene is fegyelmi eljárást indított, amiért a 2018-as országgyűlési választáson visszalépett a körzetében egy másik ellenzéki képviselő (a párbeszédes Szabó Tímea) javára.

Továbbá Pálinkás a pártjában tudhatja Lantos Gabriella egészségügyi szakértőt is, aki nyolc évig volt a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója – onnan azt követően távozott, hogy 2018-ban a tulajdonos milliárdos üzletember, Lantos Csaba eladta a kórházat.

AZ ÚVNP BEMUTATKOZÓ ONLINE SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA ZOOMON

Pálinkás pártja minden bizonnyal követni fogja az alapítója értékrendjét, ami – Pálinkás elmondása szerint – azokat a klasszikus polgári, konzervatív-liberális értékeket takarja, amiket például ő maga is felajánlott az 1995-1998 közötti Fidesznek, és amiktől a Fidesz mostanra teljesen elfordult: ez takarja például a szabadságszeretet, a hagyományok és a stabilitás tiszteletét, a politikában a keresztény elvek követését. Azaz könnyen lehet, hogy

az új párt az elmúlt tíz év kormányázásból kiábrándult, de az ellenzéki pártokban sem bízó Fidesz-árvákat szólíthatja meg.

Ennél többet azonban egyelőre nem igazán tudni az Új Világ Néppártról, a pártot bemutató online sajtótájékoztató október 15-én, csütörtökön lesz, természetesen ott leszünk mi is. Addig is megkérdeztük a Fidesz egykori politikusait, valamint a pártnélküli, konzervatív értelmiséget, hogy mit gondolnak a korábbi akadémiai elnök új projektjéről.

Örülni kell-e az új párt megjelenésének?

„Örülök Pálinkás Józsefnek, hogy a politikában van, és érthetőnek látom, hogy nem a jelenlegi pártok közül választott, hanem új kezdeményezést indít” – így nyilatkozott az Azonnalinak Hódmezővásárhely polgármestere és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke, Márki-Zay Péter a pártalapítás hírére, aki hozzá hasonló kiábrándult fideszesként jellemezte a volt oktatási minisztert.

Hasonlóan pozitívan üdvözölte a pártalapítást a KDNP-ből 2017-ben kilépett, majd az MMM-hez csatlakozott Lukácsi Katalin, valamint a Jobbikból idén kilépett országgyűlési képviselő, Bencsik János is. Utóbbi az Azonnalinak elmondta, elismert közéleti személyiségnek tartja Pálinkást, és támogatja, hogy ő és a valószínűleg körülötte csoportosuló értelmiségi kör nagyobb közéleti szerepet vállaljon.

Ha már értelmiségi kör, az Antall-kormány külügyminisztere, Jeszenszky Géza úgy látja, hogy

az Új Világ Néppárt azt az őszinte polgári, konzervatív felfogást fogja képviselni egy korszerűbb köntösben, amit maga Antall József is képviselt,

így mindenképpen üdvözlendő, ha egy ilyen párt megjelenik a színen.

Ugyanezt visszhangozta az Antall-kormány 1991-ig ipari és kereskedelmi minisztere, később a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Bod Péter Ákos is, aki örül annak, hogy egy polgári, konzervatív hang szervezett formában is megjelenik a közéletben. Erről a hangról „tíz éve még azt lehetett gondolni, hogy helyet talál magának a néppártosodott Fideszben, de láthatjuk, hogy a Fidesz ettől olyanannyira eltért, hogy még az Európai Néppárt-beli helye is megkérdőjeleződött”.

Szkeptikus véleményt egyedül a szintén Jobbikból kilépett országgyűlési képviselő, Varga-Damm Andrea fogalmazott meg: szerinte az, hogy valaki alakít egy pártot, de nem rak mögé egyből üzentet, nem éppen professzionalitásra vall.

„Ha én az új mozgalmammal a világ elé lépek, az nem egy Facebook-bejegyzéssel vagy egy sajtótájékoztatóval fog történni. Hanem az első pillanattól professzionalizmus fog minket jellemezni”

– fűzte hozzá a képviselő, aki még augusztus végén jelentette be, hogy ősszel el fogja indítani a saját mozgalmát, ami reményei szerint később párttá is kinőheti magát. Az Azonnali kérdésére Varga-Damm elárulta, a zászlóbontás körülbelül egy hónap múlva lesz esedékes, és már csak az utolsó simítások vannak hátra a mozgalom képi és tartalmai elemei körül.

Szüksége van-e egyáltalán Pálinkás pártjára?

Ezt a kérdést a volt MTA-elnök biztosan sokszor meg fogja kapni, hiszen kormánykritikus pártból már úgyis annyi van, mint égen a csillag, tehát van miből válogatnia az ellenzéki érzelmű szavazóknak, akár a Fidesz-árváknak is az Új Világ Néppárt nélkül is.

„Szükség van, hiszen ez a párt nemcsak a Fidesz-árvákat, hanem az MDF-árvákat is képes lehet megszólítani”

– mondta Jeszenszky, hozzátéve, hogy az Új Világ Néppárt azok számára is alternatíva lehet, akik nem szívesen támogatnák a DK-elnök Gyurcsány Ferencet és családját, akik nagyban felelősek az orbáni alkotmánymódosító erejű kétharmadokért, és aki jelenleg a legerősebb az ellenzéki pártok között is.

Ezt erősítette meg Bod Péter Ákos is, aki arra is emlékeztet, hogy maga a Fidesz is azt a gondolatiságot hordozta, és azzal is nyert 1998-ban és 2010-ben, amit most Pálinkásék képviselnek.

„Szerintem sokkal nagyobb igény van a józan, mérsékelt hangnemű politizálásra, mint azt sokan gondolnák. Ezt mutatta meg a borsodi választás is, ahol az egyesült ellenzék elérte a plafont: új szavazók megszólítására már csak új politikai entitások képesek”
– válaszolta Bencsik János. Azt, hogy az új szavazók megszólítására feltétlen egy új párt-e a megoldás, szerinte majd az idő dönti el.

A borsodi időközi választást hozta fel érvnek Lukácsi Katalin is amellett, hogy Pálinkás pártjának van legitimitása a jelenlegi politikai palettán. Szerinte látszik: az ellenzék csak akkor tud nyerni, ha képes megszólítani a Fideszből kiábrándult és a bizonytalan szavazókat is – márpedig ez a vasárnapi választáson nem sikerült. Márki-Zay Péter nem kívánta kritizálni a pártpolitika új szereplőjét, de azt azért hozzáfűzte, hogy ő sem véletlenül nem alapított pártot, mert szerinte a rendszerváltáshoz nem ezen keresztül vezet az út.

Varga-Damm Andrea kategorikusan nem foglalt állást, szerinte az Új Világ Néppárt még nem ismert tartalma fogja meghatározni, hogy erre egyáltalán az embereknek szüksége van-e. Azt azért a független országgyűlési képviselő hozzátette: nem csodálkozik az elmúlt hetekben látott pártalakítási hullámon (célozva ezzel a szerinte úgyszint tartalmatlan Volner Pártra), mivel az ellenzéki csoportosulások csak azt mantrázzák, hogy az Orbán-rendszer mitől rossz, de azt nem mondják meg, hogy mi lenne a jó.

Össze kell-e fognia Pálinkás Józsefnek Gyurcsány Ferenccel?

Az is nagy kérdés az Új Világ Néppárt kapcsán, hogy önálló politizálásba kezdjenek-e, vagy valahogyan tagozódjanak be a hatpárti ellenzéki összefogásba.

„Föltétlenül csatlakozni kell az összefogáshoz. Ennek csak akkor van értelme és létjogosultsága, ha ők is az összefogás részei”

– jelentette ki Márki-Zay Péter, akinek a mozgalma pont azt tűzte zászlajára, hogy asszisztáljon az ellenzéki együttműködéshez. Nem hazudtolta meg MMM-beli felettesét Lukácsi Katalin sem, aki eleve azt feltételezi, hogy „Pálinkás József alakulata nem mindenkivel szemben akar majd politizálni, hanem keresni fogja az együttműködés lehetőségeit”.

Hasonló állásponton van Bod Péter Ákos is, aki szerint a Fidesz úgy alakította ki a rendszert, hogy az n+1. pártnak, így az Új Világ Néppártnak is készen kell állnia a taktikai és a tartalmi együttműködésre a többi párttal, és a volt MNB-elnök azt is feltételezi, hogy ez így lesz.

Teljesen más véleményen van Varga-Damm, aki szerint ezzel a tartalmatlan, üzenet nélküli ellenzékkel teljesen felesleges összefogni:

„Lassan már pont az lesz az érték, ha valaki megkülönbözteti magát ettől az ellenzéktől!”

Bencsik János szerint pedig azt, hogy csatlakozzon-e az összefogáshoz, az Új Világ Néppártnak magának kell eldöntenie, ő ebbe nem szól bele. Azt azért hozzátette: az egyhangú és egyszínű ellenzéknek nincs jövője, többféle alternatívát kell felkínálni az ellenzéki választóknak, és bízik benne, hogy Pálinkás Józsefék is ebbe az irányba fognak elindulni. „Ma a polgári Magyarország híveit nem képviseli senki, ők most senkire nem tudnának jó szívvel szavazni, pedig az ő megszólításuk nélkül a kormányváltás örökre vágyálom marad” – fogalmazott. 

Hasonlóan gondolkodik a kérdésről Jeszenszky Géza is, aki az Azonnali kérdésére elmondta: evidencia, hogy az egyéni választókerületekben egy jelölt kell felálljon a Fidesszel szemben, és amennyire tudja, ezt az Új Világ Néppárt sem vitatja. Az azonban már a volt külügyminiszter szerint kérdés, hogy az összefogásba ennél mélyebben (például a listaállítás szintjén) be kell-e tagozódni.

Be fog-e lépni valaki a Pálinkás-pártba?

Arra a kérdésünkre, hogy megkeresték-e Pálinkás Józsefék előzetesen a csatlakozásukat kérve, majdnem mindenki nemmel válaszolt. Az új párt alapítóival való korábbi háttérbeszélgetéseken többen is részt vettek, például Márki-Zay Péter és Lukácsi Katalin is, de egyiküknek sem ajánlották fel kategorikusan, hogy csatlakozzanak az új párthoz. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint most fontosabb feladat számára egységbe kovácsolnia a tisztességes ellenzéki erőket, Lukácsi pedig még örült is, hogy Pálinkásék nem állították ilyen dilemma elé, mert

az ő fókuszában a pártokba való belépés helyett sokkal inkább az áll, hogy elinduljon-e az ellenzéki előválasztáson vagy sem.

Arra a kérdésünkre, hogy melyik egyéni választókörzet előválasztását nézte ki magának, a tavaly még a szolnoki polgármester-jelöltséggel kacérkodó Lukácsi nem akart válaszolni.

Velük ellentétben Jeszenszky Géza még mint lehetséges alapítótag is felmerült a háttérbeszélgetéseken, azonban ő az Új Világ Néppártot egyelőre csak kívülről támogatja: szerinte az ő politikai múltjával és korával kelthetne egyesekben megütközést, ha belépne a pártba, ezt elkerülendő nem csatlakozott még a párthoz. Illetve az sem venné ki feltétlen jól magát, ha a pártok felett álló V21 szakértői csoport tagjaként belépne egy pártba. Azonban elviekben azt nem zárja ki a volt külügyminiszter, hogy Pálinkásé legyen a harmadik pártja az MDF és az annál jóval kevesebb sikert elért Magyar Demokrata Néppárt után.

Jeszenszkyhez hasonlóan Bod Péter Ákossal is folytak megbeszélések, azonban a volt MNB-elnök – elmondása szerint – már idejekorán leszögezte Pálinkás Józsefnek, hogy szimpátiája ellenére nem szeretne egyetlen pártban sem szerepet vállalni. Hogy miért, azt Bod Péter nem fejtette ki. 

„Fel lehet fogni ezeket a pártokat úgy, mint önálló pártok, de úgy is, mint egy nagyobb koalíció alkotóelemei. Az utóbbi pedig lehetőséget ad rá, hogy az ember kívülről is támogathassa ezeket a pártokat”

– fejtette ki a volt MNB-elnök, hozzátéve, hogy programkészítésben, programvitákban – ahogy eddig is – számíthat rá az Új Világ Néppárt is.

A saját pártindítás ötletét dédelgető Varga-Damm Andreától megtudtuk: ha kapott volna felkérést, sem csatlakozna Pálinkásék kezdeményezéséhez, Bencsik János pedig ha belépni nem is lépne be, de attól nem zárkózna el, hogy az Új Világ Néppárt által fontosnak tartott ügyeket saját értékrendjének megfelelően a parlamentben is képviselje.

MONTÁZS: Arno Mikkor / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek