Kanász-Nagy Máté is bejelentkezett az LMP férfi társelnökének

Szerző: Petróczi Rafael
2020.08.25. 07:02

A mindössze 33 éves politikus fiatalos, lendületes zöldpolitikát ígér az LMP-nek, továbbá pártját az összefogáson belül is a Gyurcsánnyal szemben kritikus pártok felé vezetné. De kicsoda tulajdonképpen Kanász-Nagy Máté, miért hagyná ott a társelnökségért a párton belüli hatalmi pozícióját, és mit gondol a többi elnökjelöltről?

Kanász-Nagy Máté is bejelentkezett az LMP férfi társelnökének
„Igen, indulok én is az LMP-társelnökségért, ez már eldöntött kérdés”

– jelentette be az Azonnalinak Kanász-Nagy Máté, az LMP jelenlegi elnökségi titkára, aki így az augusztus 30-án, vasárnap tartandó tisztújításon mérkőzhet meg a regnáló férfi társelnök Kendernay Jánossal a tisztségért.

Izgulni azonban csak a férfi társelnöki tisztség győzteséért lehet majd az LMP-ben, tekintve, hogy a női társelnökségre mindössze a jelenlegi társelnök, Schmuck Erzsébet jelentkezett be. A vasárnapi tisztújításon a párt új elnökséget és elnökségi titkárt is választ.

De ki az a Kanász-Nagy Máté?

Az ELTE-n szociálpolitika szakot végzett Kanász-Nagy 2010 óta politizál az LMP-ben, mondhatni saját nevelésű politikusa a pártnak, és azon belül az idő múlásával jutott egyre jelentősebb szerephez: 2011-re mezei párttagból rögtön az LMP-frakció tanácsadója lett, 2015-től ifjúsági szakszóvivő, 2017-től pedig már pártszóvivő volt.

Az LMP 2014 novemberében őt indította Budapest 11. számú egyéni választókerületében, ahol az MSZP-s Kiss Péter halála miatt kellett időközi parlamenti választást tartani: ott Kanász-Nagy 5,05 százalékot szerzett, a mandátumot pedig az MSZP-s Horváth Imre hozta el 50,54 százalékkal. A 2018-as országgyűlési választáson ugyanebben a körzetben 6,07 százalékot ért el.

Az áttörést Kanász-Nagy számára a 2019-es önkormányzati választás hozta el: 52,88 százalékos eredményével – több, mint tíz százalékponttal verve Újpest 12. választókerületében a fideszes jelöltet – lett lakóhelyén, Újpesten önkormányzati képviselő, és

a polgármesteri címet megnyerő, momentumos Déri Tibor népjóléti alpolgármesterének is megtette őt.

Miért nem marad hatalmi háttérember?

Az önkormányzati tisztségeken túl azonban a legfontosabb pozíciója Kanász-Nagy Máténak kétségkívül az LMP országos elnökségének titkári posztja, amit 2018 óta tölt be, és ami erős jogosítványokat ad a kezébe: titkárként például ő hívja össze a kongresszusokat, kezdeményezi az országos elnökség üléseinek összehívását és ő is vezeti azokat, ő határozza meg ezen ülések napirendjét, önállóan jogosult pénzügyi kötelezettségek vállalására, valamint a pártigazgató és a pénzügyi igazgató felett is ő gyakorolja a munkáltatói jogokat (csak kirúgni és új embert felvenni ezekre a posztokra nem tud egyedül a titkár). Szóval

kétségkívül erős hatalmi központ az LMP-n belül a mindenkori titkár.

És bár szó volt róla, hogy az idei július végi kongresszuson gyengítsék a titkárt, és az több jogkört (mint a kongresszus összehívását vagy az elnökségi ülések napirendjének meghatározását) a társelnökökkel közösen gyakoroljon, azonban ezt végül nem szavazták meg a kongresszuson. Így adódik a kérdés: miért hagyja ott Kanász-Nagy Máté a háttérben maradó, de erősebb titkári pozíciót a gyengébb társelnöki tisztségért?

„Az motivál a váltásra, hogy látom, hogy a pártvezetésben most milyen jó csapat tud kialakulni, és ennek részese akarok lenni” – mondta erre Kanász-Nagy Máté, és hozzátette: az újpesti alpolgármesteri feladatok annyi figyelmet követelnek tőle, hogy a titkársággal járó napi, adminisztratív munkákat már amúgy sem tudja vállalni.

„Az aktív, politikai vezetői munkát szeretném vállalni az LMP-ben a jövőben”

– jelentette ki a társelnöki aspiráns, hozzátéve: ha megválasztják, az alpolgármesteri tisztséget mindenképpen meg akarja tartani.

De mit kínál Kanász-Nagy Máté az LMP-nek?

Fiatalságot, lendületet és az eddigieknél agilisabb kommunikációt, sorolja. A még csak 33 éves politikus szerint ő ezzel tudna új erőt adni a pártnak, szélesebb értelemben az ellenzéki összefogásnak is: „Ismerem a fiatalabb generáció problémáit, kihívásait, emiatt hitelesebben tudom megszólítani a fiatalabb választópolgárokat, akiknek a zöld politika is fontos.

Ráadásul én nem csak beszélek, megválasztott önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként látható eredményeket is fel tudok mutatni a magam háza táján,

mint az újpesti várólisták csökkentése, a bérlakások felújítása vagy egyes szociális támogatások bevezetése” – indokolta Kanász-Nagy, hogy miért kéne rá szavaznia a kongresszusi küldötteknek.

Merre vezetné az LMP-t az új jelölt?

Kanász-Nagy Máté az Azonnali kérdésére azt is elmondta, hogy – ahogy mindenki más, úgy ő is – üdvözli azt az augusztus közepén kötött megállapodást, melynek értelmében az ellenzék 2022-ben együtt, közös programmal és a 106 egyéni választókerületben közös jelölttel indulna az országgyűlési választáson.

Azonban az LMP-s politikus arra számít, hogy az összefogás pártjai idővel majd tömbösödni fognak, és mindenki meg fogja találni azokat a partnereket, akikkel az összefogáson belül is szorosabbra fűzi a kapcsolatait. Mint azt az elnökjelölt elmondta:

„Az LMP-nek ebben a tömbösödési folyamatban természetes szövetségesei azok, akik mind a 2010 előtti, mind a 2010 utáni időszakkal szemben kritikusak. Fel is vállalom, hogy szerintem az ellenzéki blokkon belül a szövetségeseket ezen az oldalon kell keresnie az LMP-nek.”

Az Azonnali kérdésére, hogy ez alatt mely pártokat kell érteni, Kanász-Nagy úgy válaszolt: a Párbeszédet, a Momentumot és a Jobbikot. Azt már nem fejtette ki, hogy van-e ezen pártok között olyan, akivel jobban el tudna képzelni egy szorosabb szövetséget, mint másokkal. Hozzátette, ez nem jelenti, hogy az ellenzéki összefogást akarná veszélyeztetni, mert végül valamilyen formában úgyis össze fognak állni,

„de megvannak azok a technikai megoldások, ahol ezt a fajta különállást mégis lehet képviselni”.

És mit gondol a bejelentkező elnökjelölt a többi jelöltről?

Arra a kérdésre, hogy mi az erénye a férfi társelnöki pozícióért induló, regnáló elnök Kendernay Jánosnak, Kanász-Nagy kifejtette: a tavalyi kudarcos EP-választás után nagy feladat volt, hogy sikerüljön felszínen tartani és stabilizálni a pártot, és ebben Kendernay jó munkát végzett. Ugyanakkor szerinte sebességváltásra van szükség az LMP-ben, ezért is indul a társelnökségért.

A másik jelenlegi társelnökről, Schmuck Erzsébetről szólva (aki egyedüliként indul a vasárnapi tisztújításon a női társelnöki posztért) Kanász-Nagy Máté elmondta, szerinte vele remekül kiegészítenék egymást. „Erzsinél ott van a hatalmas tapasztalat és respekt, amit a zöld mozgalomban, a civil életben, második ciklusát töltő országgyűlési képviselőként és a parlament Fenntartható fejlődés bizottságának elnökeként szerzett. Én pedig az a felnövekvő, erőteljes politikus vagyok, akivel ő jó párost tudna alkotni.”

És hogy mennyire biztos abban, hogy őt fogják megválasztani társelnöknek, Kanász-Nagy Máté – miután felmondta a kötelező „erről majd a kongresszus fog dönteni” című közhelyet – azt felelte:

„Azért én elég bizakodó vagyok!”

NYITÓKÉP: Kanász-Nagy Máté / Facebook

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek