Leváltanák-e Kendernayt az LMP-sek?

2020.08.25. 11:29

Mit szól a jelenlegi társelnök Kendernay János a kihívójához és ahhoz, hogy Kanász-Nagy Máté a Gyurcsánnyal is kritikus pártok felé vinné az LMP-t? Melyik társelnökjelöltre szavaznak majd az LMP politikusai, és látnak-e jelentős különbséget Kendernay és Kanász-Nagy elképzelései között? Mi Kendernay legnagyobb társelnöki teljesítménye? Megkérdeztük!

Leváltanák-e Kendernayt az LMP-sek?

Kedden reggel az Azonnalin megjelent cikkben jelentette be Kanász-Nagy Máté, az LMP jelenlegi elnökségi titkára, hogy jelölteti magát a párt hétvégi tisztújításán a férfi társelnöki pozícióra. Így a női társelnök Schmuck Erzsébettel szemben Kendernay János kihívót kapott.

Kendernay János jelenlegi társelnök megkeresésünkre elmondta, „nem a sajtóból értesül” a párt tisztújítási híreiről, és üdvözli Kanász-Nagy indulását a társelnöki pozícióért. A párt másik társelnöke, Schmuck Erzsébet is hasznosnak tartja Kanász-Nagy ambícióit.

Habár Kanász-Nagy az Azonnalinak nyilatkozva Kendernay érdemeként említette, hogy az LMP tavalyi EP-választási blamája után stabilizálni tudta a pártot, szerinte „sebességváltásra van szükség”. Kendernay erre a felvetésre az Azonnalinak úgy reagált, hogy az utóbbi két év mélyrepülése valóban meghatározta az LMP tevékenységét, emellett pedig a koronavírus-járvány is rossz hatással volt a támogatottságukra. Schmuck leginkább azt emelte ki, hogy Kanász-Nagy már a párt létrejötte körül is jelen volt, és abban az esetben,

ha Kanász-Nagyot választják meg társelnöknek, az még a párt népszerűségét is növelni tudná Schmuck szerint.

„A felmérések tendenciája azt mutatta, hogy év végére 3-5 százalékos támogatottságot tudtunk felmutatni, ami azt jelenti, hogy a májusi, kétszázalékos EP-választási mélypont után elindultunk felfelé. A koronavírus-járvány aztán ezt vetette vissza” – mondta Kendernay, aki szerint a járvány gyakorlatilag egész Európában a hatalmon lévőket erősítette, az ellenzékieket pedig gyengítette, de a karantén utáni időszakban ismét sikerült növelniük a népszerűségüket, mert láthatóbbak lettek.

Kanász-Nagy egy másik ígérete, miszerint az LMP-t azon pártok felé terelgetné, amelyek a 2010 előtti és utáni kormányzással is kritikusak – így inkább a Jobbikban, a Momentumban, a Párbeszédben lát partnert, bár az ellenzéki együttműködést nem rúgná fel. A kérdésre, hogy ő hogyan áll a Gyurcsány Ferenc DK-jával és az MSZP-vel való együttműködéshez, Kendernay kitérő választ adott.

„Nem a társelnök szokta meghatározni, hogy merre megy a párt. Esett már társelnök abba a hibába, hogy azt gondolta, egyedül eldönti, mi lesz, csak ez itt nem így működik.

Demokratikus folyamatok során dől el, milyen irányba indul az LMP. Az egyébként nem kétséges, hogy az LMP a Gyurcsány-féle kormányzással szemben jött létre, nyilván evidens, hogy a pártban van egy erős kritikai éntudat, amit nem a most megválasztandó társelnökök fognak meghatározni, hanem ez a pártnak sajátja” – mondta Kendernay, aki hozzátette: ha nem őt, hanem Kanász-Nagyot választják társelnökké, akkor „a közösség úgy dönt, hogy mögé kell beállni”. Schmuck Erzsébet szerint is mindegy, hogy Kanász-Nagy lesz vagy Kendernay marad-e a párt férfi társelnöke, hiszen az irányvonalat a kongresszus és a tagság határozza majd meg.

Az ellenzéki összefogásról és a 2022-es választási esélyekről beszélve Schmuck azt mondta az Azonnalinak, a fő kérdés az ezzel kapcsolatban most az, hogy két év múlva egy nagy közös listán induljon-e mindenki, vagy több lista legyen. Arra a kérdésre, hogy a Kanász-Nagy által nevesített pártok közül melyikkel tud az LMP majd szorosabban együttműködni, Schmuck kitérő választ adott. A Párbeszédet nevesítette az egyetlen természetes szövetségesnek (mivel zöld párt), ám azt a felvetést, hogy Karácsonyék az MSZP-hez közel állnak, már nem kívánta kommentálni.

A párt parlamenti frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt az Azonnali kérdésére pedig elmondta:

eldöntötte, kire fog szavazni a kongresszuson, mert határozott különbséget lát Kendernay János és Kanász-Nagy Máté elképzelései között.

Hogy pontosan mi ez a különbség és melyikőjüket fogja támogatni szavazatával, nem árulta el, azt azonban igen, hogy a véleménykülönbség nem az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatos, mert abban szerinte Kendernay és Kanász-Nagy is hasonló állásponton van. „Meg kell találni a 106 választókerületben az egy támogatható ellenzéki jelöltet, és a kormányváltás érdekében több ellenzéki listára van szükség” – mondta a frakcióvezető.

A vasárnapi tisztújításon az országos titkári pozíciót megpályázó Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője (mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa) is helyes döntésnek tartja Kanász-Nagy indulását. Arra a kérdésre, hogy Kanász-Nagy legyen vagy Kendernay maradjon-e az LMP társelnöke, Ungár nemes egyszerűséggel csak annyit válaszolt, hogy „ez a párt belső ügye, a párt belső kommunikációjához tartozik, majd a kongresszuson nyilvánosan is elmondom, kit támogatok”.

Ungár egyébként az országos titkári posztot pályázza meg – amit eddig a most társelnökségre pályázó Kanász-Nagy látott el. Kérdésünkre, hogy ezzel át akarja-e venni a pártot, határozott nemmel válaszolt. Mint mondta,

ez egy operatív pozíció, és az operatív politikai szervezés és vezetés hiányzott eddig a pártból, ezért pályázik országos titkárnak. Kérdésünkre, hogy ez Kanász-Nagy eddigi titkári tevékenységére nézve kritika-e, azt mondta: Kanász-Nagy „se csinálta rosszul”.

Ungár egyébként azért indulhat most országos titkárnak, mert pont Kanász-Nagy indítványára a tavaly őszi kongresszuson amnesztiát kapott Schmuck Erzsébet jelenlegi társelnökkel együtt (ő is ennek köszönhetően lehetett társelnök). A politikusokat a párt etikai bizottsága korábban eltiltotta a párttisztségek viseléséről, amiért a 2018-as választáson a többi ellenzéki párttal egyes körzetekben esetleges visszalépésekről tárgyaltak.

A Kanász-Nagy által meghirdetett irányvonalról Ungár elmondta, semmi újdonságot nem lát benne. Szerinte az LMP mindig is kritikus volt a 2010 előtti hatalommal, ezért nem érti, hogy Kanász-Nagy vízióját miért kezelik valami nagyon új ötletként. Arra a kérdésre, hogy az LMP jelenlegi társelnökének, Kendernay Jánosnak mi volt a legnagyobb tette az elmúlt egy évben, Ungár azt mondta: Kendernay nagyon nehéz helyzetben vette át a pártot, és

„már az is eredmény, hogy az elmúlt egy év nem arról szólt, hogy ki kit zár ki”.

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

NYITÓKÉP: Montázs Kanász-Nagy Máté, Kendernay János és Ungár Péter Facebook-képeiből

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek