Kanász-Nagy Máté lett az LMP új társelnöke

Szerző: Varsányi Bence
2020.08.30. 12:38

A nagy többséggel megválasztott 33 éves politikus Kendernay Jánostól veszi át a tisztséget, Schmuck Erzsébet eddigi női társelnököt pedig újraválasztották.

Kanász-Nagy Máté lett az LMP új társelnöke
Kanász-Nagy Máté nagy többséggel az LMP új férfi társelnöke, Schmuck Erzsébetet pedig újraválasztották női társelnöknek

– értesült az Azonnali a párt tisztújításának eredményéről.

A férfi társelnöki pozícióért az eddigi társelnök Kendernay János és a párt elnökségi titkára, Kanász-Nagy Máté, a női társelnökségért pedig eredetileg csak Schmuck Erzsébet jelenlegi társelnök indult, de az utolsó pillanatban ő is kihívóra talált Fábián Krisztina elnökségi tag személyében, aki pár nappal a tisztújító előtt jelentette be, hogy indul.

Az ELTE-n szociálpolitika szakot végzett Kanász-Nagy Máté mindössze harminchárom éves, de már 2010 óta politizál az LMP-ben, a párt saját nevelésű politikusa. 2011-ben az LMP-frakció tanácsadója lett, 2015-től ifjúsági szakszóvivő, majd 2017-től a párt szóvivője, viszont

az igazi áttörést a 2019-es önkormányzati választás jelentette neki: 52,88 százalékos eredménnyel, több, mint tíz százalékponttal verte Újpest 12. választókerületében a fideszes jelöltet,

így önkormányzati képviselő lett, és a polgármesteri címet megnyerő, momentumos Déri Tibor népjóléti alpolgármesterének is megtette őt.

Indulásakor felmerült a kérdés, hogy vajon Kanász-Nagy miért hagyná ott az elnökségi titkárságot, ami az LMP-n belül erős hatalmi pozíciónak számít. Kanász-Nagy az Azonnali kérdésére elmondta, hogy azért szeretne váltani, mert úgy látja, hogy most a pártvezetésben egy nagyon jó csapat tud kialakulni, aminek ő is tagja szeretne lenni, ráadásul alpolgármesteri teendőit nem érzi már összeegyeztethetőnek a titkári adminisztratív feladataival.

És hogy mit kínál az új társelnök az LMP-nek? Elmondása szerint fiatalságot, lendületet, és az eddiginél agilisabb kommunikációt.

„Ismerem a fiatalabb generáció problémáit, kihívásait, emiatt hitelesebben tudom megszólítani a fiatalabb választópolgárokat, akiknek a zöld politika is fontos.”

nyilatkozta Kanász-Nagy az Azonnalinak indulásakor.

Kanász-Nagy egyébként arra számít, hogy az ellenzéki pártok tömbösödni fognak a következő években, és úgy gondolja, hogy az LMP-nek azokhoz a pártokhoz kéne közelednie, akik a 2010 utáni, és a 2010 előtti időszakkal szemben is kritikusak. Az új társelnök szerint három ilyen ellenzéki párt van ma Magyarországon a saját pártján kívül: a Párbeszéd, a Jobbik, és a Momentum.


Kanász-Nagyot az elnökségi titkári poszton Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője (és az Azonnali többségi tulajdonosa) váltja. A politikus az Azonnalinak korábban elmondta, hogy azért indul a tisztségért, mert az egy operatív pozíció, és

az operatív politikai szervezés és vezetés szerinte hiányzott eddig a pártból.

Ungár a tisztújítás előtt egyébként helyeselte Kanász-Nagy indulását a társelnökségért, a párt kongresszusán pedig kijelentette, hogy őt is támogatja Kendernay Jánossal szemben.

Az országos elnökség tagjainak a társelnökök és titkár mellett Lengyel Szilviát, Hanák Gábort, Keresztes László Lórántot és Tetlák Örsöt szavazta meg az LMP kongresszusa. Az összes megválasztott tisztségviselő mandátuma 2 évre szól.

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

NYITÓKÉP: Kanász-Nagy Máté / Facebook

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek