+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. augusztus 30. vasárnap, 12:38
A nagy többséggel megválasztott 33 éves politikus Kendernay Jánostól veszi át a tisztséget, Schmuck Erzsébet eddigi női társelnököt pedig újraválasztották.
Kanász-Nagy Máté nagy többséggel az LMP új férfi társelnöke, Schmuck Erzsébetet pedig újraválasztották női társelnöknek

 

– értesült az Azonnali a párt tisztújításának eredményéről.

 

A férfi társelnöki pozícióért az eddigi társelnök Kendernay János és a párt elnökségi titkára, Kanász-Nagy Máté, a női társelnökségért pedig eredetileg csak Schmuck Erzsébet jelenlegi társelnök indult, de az utolsó pillanatban ő is kihívóra talált Fábián Krisztina elnökségi tag személyében, aki pár nappal a tisztújító előtt jelentette be, hogy indul.

 

Az ELTE-n szociálpolitika szakot végzett Kanász-Nagy Máté mindössze harminchárom éves, de már 2010 óta politizál az LMP-ben, a párt saját nevelésű politikusa. 2011-ben az LMP-frakció tanácsadója lett, 2015-től ifjúsági szakszóvivő, majd 2017-től a párt szóvivője, viszont

 

az igazi áttörést a 2019-es önkormányzati választás jelentette neki: 52,88 százalékos eredménnyel, több, mint tíz százalékponttal verte Újpest 12. választókerületében a fideszes jelöltet,

 

így önkormányzati képviselő lett, és a polgármesteri címet megnyerő, momentumos Déri Tibor népjóléti alpolgármesterének is megtette őt.

 

Indulásakor felmerült a kérdés, hogy vajon Kanász-Nagy miért hagyná ott az elnökségi titkárságot, ami az LMP-n belül erős hatalmi pozíciónak számít. Kanász-Nagy az Azonnali kérdésére elmondta, hogy azért szeretne váltani, mert úgy látja, hogy most a pártvezetésben egy nagyon jó csapat tud kialakulni, aminek ő is tagja szeretne lenni, ráadásul alpolgármesteri teendőit nem érzi már összeegyeztethetőnek a titkári adminisztratív feladataival.

 

És hogy mit kínál az új társelnök az LMP-nek? Elmondása szerint fiatalságot, lendületet, és az eddiginél agilisabb kommunikációt.

 

„Ismerem a fiatalabb generáció problémáit, kihívásait, emiatt hitelesebben tudom megszólítani a fiatalabb választópolgárokat, akiknek a zöld politika is fontos.”

 

nyilatkozta Kanász-Nagy az Azonnalinak indulásakor.

 

Kanász-Nagy egyébként arra számít, hogy az ellenzéki pártok tömbösödni fognak a következő években, és úgy gondolja, hogy az LMP-nek azokhoz a pártokhoz kéne közelednie, akik a 2010 utáni, és a 2010 előtti időszakkal szemben is kritikusak. Az új társelnök szerint három ilyen ellenzéki párt van ma Magyarországon a saját pártján kívül: a Párbeszéd, a Jobbik, és a Momentum.


Kanász-Nagyot az elnökségi titkári poszton Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője (és az Azonnali többségi tulajdonosa) váltja. A politikus az Azonnalinak korábban elmondta, hogy azért indul a tisztségért, mert az egy operatív pozíció, és

 

az operatív politikai szervezés és vezetés szerinte hiányzott eddig a pártból.

 

Ungár a tisztújítás előtt egyébként helyeselte Kanász-Nagy indulását a társelnökségért, a párt kongresszusán pedig kijelentette, hogy őt is támogatja Kendernay Jánossal szemben.

 

Az országos elnökség tagjainak a társelnökök és titkár mellett Lengyel Szilviát, Hanák Gábort, Keresztes László Lórántot és Tetlák Örsöt szavazta meg az LMP kongresszusa. Az összes megválasztott tisztségviselő mandátuma 2 évre szól.

 

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

 

NYITÓKÉP: Kanász-Nagy Máté / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal. Matovič a pozsonyi magyar nagykövet berendelésére és a Szijjártó Pétert ért szlovákiai kritikákra reagált így.

Már amennyiben ezt az iskolaigazgató engedélyezi, és a felkészítő tanár is vállalja. A középiskolai felvételi szóbeli fordulója sem marad el.

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás