Többszázezres tömeg Lukasenka ellen, az elnök „fekete bőrű katonáktól“ fél

Szerző: Techet Péter
2020.08.16. 18:30

A belarusz fővárosban vasárnap mindkét tábor utcára vonult. A Lukasenka-híveket buszokkal szállította az államhatalom Minszkbe, de az ellenzéki tüntetésen még így is legalább kétszer többen vannak. Ráadásul számos más városban is tüntettek az emberek a rezsim ellen. Lukasenka azt állítja: a NATO vonulna be, ha győz az ellenzék.

Többszázezres tömeg Lukasenka ellen, az elnök „fekete bőrű katonáktól“ fél

Egy héttel az elcsalt belarusz elnökválasztások után is zajlanak országszerte az ellenzéki tüntetések. A rezsimváltásért nem csak az utcán állnak ki az emberek, de több (akár állami tulajdonú) cég dolgozói is sztrájkba léptek, hasonlóan tettek az állami média munkatársai is. Illetve Belarusz pozsonyi nagykövetének személyében a rezsim első embere is megszólalt a tüntetők mellett – ő is azt a brutalitást ítélte el, ami a karhatalom fellépését jellemezte a hét első napjaiban. A tüntetők arról számoltak be, hogy kínozták őket a rendőrfogdákon.

A HÉTEN TÖBBSZÖR IS BRUTÁLISAN TÁMADTAK RENDŐRÖK A TÜNTETŐKRE / FOTÓ: OLEG VOLCSEG, FB

Aljakszandr Lukasenka, aki 26 éve irányítja vasmarokkal a volt szovjet tagköztársaságot, a választások napján egyes hírek szerint Törökországba távozott, de a héten már biztosan Belaruszban tartózkodott, többször meg is szólalt: egyszer „a burzsoákat” és a munkanélkülieket tette a tüntetésekért felelőssé, majd utána „orosz segítséggel” fenyegetőzött, miután Putyinnal folytatott megbeszélést.

Oroszországgal Lukasenka viszonya az utóbbi időben megromlott, egyes elemzők nem zárják ki, hogy a mostani lázongások mögött akár Moszkva érdeke is állhat. Lukasenka már a választások előtt megpendítette: esetleg Moszkva akarhatja őt eltávolítani. Nem véletlen, hogy a belarusz elnök – aki az oroszokkal fennálló közös államunióra hivatkozva kérné Moszkva segítségét most – mintegy Putyinnak címzett fenyegetésként azt mondta: ami Belaruszban történik, az Oroszország számára is példa – azaz: ha nem segít Moszkva, esetleg ott jöhet a következő „színes forradalom”.

A FŐVÁROS TÖBB SÚGÁRÚTJÁRÓL VONULTAK FEL A HŐSÖK TERÉRE VASÁRNAP AZ ELLENZÉKI TÜNTETŐK. FOTÓ: DMITRIJ BUSKO / TUT.BY / FB

Több, mint kétszázezren Minszkben, de az egész ország tüntetett vasárnap a rezsim ellen

A tüntéshullám vasárnap sem szűnt meg a csalással végződött elnökválasztások ellen. Amint arról a független belarusz Tut.by beszámolt: az ország több városában is tüntetnek, sztrájkolnak az emberek Lukasenka távozását követelve.

Minszkben a Hősök terén több, mint kétszázezren jöttek össze, és azt skandálják: „Vége”, „búcsú”.

A Tut.by beszámolója szerint a tüntetők jó hangulatúak és elszántak, úgy vélik: el tudják érni céljukat, Lukasenka bukását.

TÖBB, MINT KÉTSZÁZEZER EMBER VONULT FEL A HŐSÖK TERÉIG MINSZKBEN A REZSIM BUKÁSÁT KÖVETELVE. FOTÓ: BARISZ HARECKI / FB

Nem csak Minszkben tüntettek Lukasenka ellen. Utcára vonultak az emberek a második legnagyobb városban, Gomelben is, ahol a helyi Drámaszínházon egész nap már nem a hivatalos állami, hanem a tüntetők által használt fehér-piros-fehér történelmi zászló lobogott. Brestben szintén több tízezren jöttek össze a Lenin téren az ellenzéki megmozduláson, itt még

a helyi polgármester is megjelent: „megértjük önöket” – ígérte, de aztán eltávozott.

A tömeg „gyávának” nevezte a politikust, aki rendőrökkel érkezett a tüntetés helyszínére.

A 300 ezres Grodnóban több, mint 40 ezer ember gyűlt össze, a tüntetők bejelentették ott is: hétfőn folytatják az ellenállást. De a tüntetési hullám a kis vidéki településeket is elérte: a két és fél ezer lakosú Rakovban kétszázan alkottak élőláncot – a Tut.by meg is jegyzi: ilyet ez az agrártelepülés még sohasem élt meg.

Lukasenka államfői posztját eddig azonban csak Litvánia vonta kétségbe (bár egyelőre még csak a retorika szintjén).

Linas Linkevičius litván külügyminiszter „volt államfőnek” nevezte Lukasenkát,

és ekként jegyezte meg: „a volt belarusz elnöknek felelnie kell a tetteiért”.

MINSZKBEN EGÉSZ NAP ELLENZÉKI FELVONULÁSOK VOLTAK VASÁRNAP. FOTÓ: OLGA ŠUKALJO / TUT.BY / FB

Lukasenka fekete bőrű katonákkal riogatja a sajátjait

Vasárnap Lukasenka is a fővárosba szólította a híveit – sőt, inkább buszoztatta őket. A Tut.by beszámolója szerint miközben a Lukasenka-párti tüntetők között valóban vannak, akik tényleg egyetértenek az államfővel, többen is arról beszéltek volna a lapnak: munkahelyi következményekkel, kirúgással fenyegették meg őket, ha nem utaznak fel Minszkbe tüntetni. Mindehhez tudni kell, hogy Belaruszban ma is jelentős az állami tulajdon, azaz számos cégnél valóban a dolgozók kitettek az államhatalomnak.

A LUKASENKA-PÁRTI TÜNTETŐKET BUSZOKKAL HOZTÁK, ŐK CSAK A HIVATALOS ÁLLAMI, VALAMINT AZ OROSZ ZÁSZLÓT LOBOGTATTÁK. FOTÓ: VADIM ZAMIROVSZKIJ / TUT.BY / FB

A rezsimpárti tüntetésen maga

Lukasenka szónokolt: „megértjük a kisebbséget, de mi vagyunk a többség” – jelentette ki.

Az elnök szerint 50 ezren gyűltek össze, a belügyminisztérium viszont 65 ezer emberről beszélt – az erősen felfelé korrigált szám is jelentősen elmarad attól a tömegtől, ami csak Minszkben vonult Lukasenka ellen az utcára.

Lukasenka arra emlékeztetett: nem az ő műfaja a tüntetés, nem is akarta először utcára hívni a híveit, de aztán eszébe jutottak a kilencvenes évek, amikor szegénység és éhezés volt az országban, és ebből szerinte ő mentette meg a belarusz népet. A hívei egy emberként zúgták: „Köszönjük”.

LUKASENKA SZÓLT A HÍVEIHEZ VASÁRNAP. FOTÓ: VADIM ZAMIROVSKY / TUT.BY / FB

Ezután Lukasenka felsorolta, mire is kérte volna őt a belorusz nép 1994-ben: ne legyen privatizáció, ne kelljen fizetni az egészségügyért, a katonáknak ne kelljen félniük, a parasztoktól ne vegyék el a földet és a munkásoktól a gyárat – „és engem, egy teljesen tapasztalatlan embert kértek meg erre, és sikerült megcsinálni”.

A LUKASENKA-HÍVEK APJUKKÉNT ÉLJENEZTÉK A CSALÁSSAL HATALOMBAN MARADNI AKARÓ ÁLLAMELNÖKÖT. FOTÓ: VADIM ZAMIROVSKY / TUT.BY / FB

Lukasenka, akit a hívei végig „apaként” éljeneztek, arra emlékeztetett, hogy „a NATO itt van a kapuink előtt”, azaz az ellenzék háborút akar szerinte. Az elnök az ellenséges országok között Litvániát, Lengyelországot, Lettországot és Ukrajnát említette. Lukasenka azzal rémisztgetett, hogy „a külföld már előkészítette az új kormányt”, de „ezt jól ismerjük a történelemből”, ezért arra kérte híveit: védjék meg a hazát a külföldiekkel szemben.

Azt is mondta, hogy NATO-katonák jönnek, többek között „fekete bőrűek”, ha ő bukni fog.

De erre nem kerülhet sor: megígérte, hogy ő nem fogja végignézni, ahogy a külföld tönkretenné Belaruszt. Lukasenka azt mondta: a népére úgy néz „mint a gyerekeire, unokáira”, és azt szeretné, hogy „ők úgy élhessenek, ahogy éltek az elmúlt negyedszázadban”. Lukasenka szerint az egész világ irigyli Belaruszt, aminek „nincs barátja, nincs támogatója, mindenki térdre akar kényszeríteni minket”.

Feltűnő tehát, hogy Lukasenka – noha elsősorban NATO-beavatkozással riogatott – nem említette pozitívan az oroszokat, akiktől még pár napja segítséget kért. Azt mondta: az ország függetlensége és egysége van veszélyben, „de nem fogjuk az országot feladni”. Azt kérte híveitől, hogy gondolkozzanak, cselekedjenek, „ma még nem késő, de holnap már mások gondolkodnának helyettünk”. A Kreml azonban jelezte:

vasárnap Lukasenka és Putyin ismét egyeztetett egymással

(24 órán belül másodszor), Moszkva itt megint megígérte volna a belorusz diktátornak, hogy szavatolja országa (azaz hatalma) biztonságát. Beszéde végén megköszönte Lukasenka azon „50 ezer jelenlévőnek” a támogatást, akik végre megmutatták volna, „ki is az úr a házban”.

NYITÓKÉP: Ellenzéki tüntetés Minszkben; a táblákon köszönetet mondanak „a hősöknek“ / Daria Buryakina, Tut.by, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek