+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. augusztus 16. vasárnap, 12:08
Belarusz pozsonyi nagykövete kijelentette: a tüntetők elleni erőszak jogosan emlékeztet sokakat a sztálini módszerekre. A diplomata ezért kifejezte szolidaritását a tüntetőkkel és a sztrájkolókkal.

Az egy hete kezdődött belarusz tüntetések kapcsán a Lukasenka-hatalom repedezését mutatja, hogy egyes városokban a rendőrség nem volt hajlandó már keményen fellépni a tiltakozókkal szemben, vagy sztrájkba léptek az állami televízióban többen, ahogy az állami tulajdonban lévő gyárak munkásai is így tettek.

 

A rendszer apparátusából azonban eddig nem volt „átállás”. Ezért újszerű Igor Lescsenya, Belarusz pozsonyi nagykövetének megnyilvánulása. Amint az ukrán Interfax hírügynökség jelenti: Lescsenya videóüzenetben állt ki a tüntetők és sztrájkolók mellett. Megemlítette, hogy

 

egy felvételen saját lányának összevert osztálytársát láthatta,

 

pedig egészen biztos benne: nem randalírozóról van szó.

 

Lescsenya hozzátette: az intézkedések „az NKVD hagyományát” idézik, azaz a sztálini állambiztonsággal vont párhuzamot. A nagykövet szerint a belaruszoknak joguk van tüntetni, ha változásokat akarnak, és az ország minden rétegét meg kell hallani.

 

Lescsenya Pozsony előtt Izraelben és Egyiptomban volt belarusz nagykövet, 2002 és 2006 között Aljakszandr Lukasenka államelnök külügyi tanácsadója volt.

 

Eközben a szomszédos Litvániában hasonló tettre készülnek, mint amit 1989-ben a három balti állam lakói már tettek: közös élőláncot alkottak akkor Tallintól Vilniusig. Ezúttal Andrius Tapinas litván tévés személyiség tervezi, hogy a vilniusi katedrálistól a litván-belarusz-határig álljanak ismét össze az emberek élőláncba – így fejezve ki szolidaritásukat a belarusz néppel.

 

NYITÓKÉP: Igor Lescsenya 2016-ban átadja Andrej Kiska, akkori szlovák államelnöknek a megbízó levelét / Belarusz Külügyminisztériuma

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás