A tüntetők mellé állt Belarusz szlovákiai nagykövete

Szerző: Techet Péter
2020.08.16. 12:08

Belarusz pozsonyi nagykövete kijelentette: a tüntetők elleni erőszak jogosan emlékeztet sokakat a sztálini módszerekre. A diplomata ezért kifejezte szolidaritását a tüntetőkkel és a sztrájkolókkal.

A tüntetők mellé állt Belarusz szlovákiai nagykövete

Az egy hete kezdődött belarusz tüntetések kapcsán a Lukasenka-hatalom repedezését mutatja, hogy egyes városokban a rendőrség nem volt hajlandó már keményen fellépni a tiltakozókkal szemben, vagy sztrájkba léptek az állami televízióban többen, ahogy az állami tulajdonban lévő gyárak munkásai is így tettek.

A rendszer apparátusából azonban eddig nem volt „átállás”. Ezért újszerű Igor Lescsenya, Belarusz pozsonyi nagykövetének megnyilvánulása. Amint az ukrán Interfax hírügynökség jelenti: Lescsenya videóüzenetben állt ki a tüntetők és sztrájkolók mellett. Megemlítette, hogy

egy felvételen saját lányának összevert osztálytársát láthatta,

pedig egészen biztos benne: nem randalírozóról van szó.

Lescsenya hozzátette: az intézkedések „az NKVD hagyományát” idézik, azaz a sztálini állambiztonsággal vont párhuzamot. A nagykövet szerint a belaruszoknak joguk van tüntetni, ha változásokat akarnak, és az ország minden rétegét meg kell hallani.

Lescsenya Pozsony előtt Izraelben és Egyiptomban volt belarusz nagykövet, 2002 és 2006 között Aljakszandr Lukasenka államelnök külügyi tanácsadója volt.

Eközben a szomszédos Litvániában hasonló tettre készülnek, mint amit 1989-ben a három balti állam lakói már tettek: közös élőláncot alkottak akkor Tallintól Vilniusig. Ezúttal Andrius Tapinas litván tévés személyiség tervezi, hogy a vilniusi katedrálistól a litván-belarusz-határig álljanak ismét össze az emberek élőláncba – így fejezve ki szolidaritásukat a belarusz néppel.

NYITÓKÉP: Igor Lescsenya 2016-ban átadja Andrej Kiska, akkori szlovák államelnöknek a megbízó levelét / Belarusz Külügyminisztériuma

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek