+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. augusztus 12. szerda, 09:25
Lukasenkának az országos sztrájk mellett az fájna igazán, ha a helyi politikai elitek kitáncolnának mellőle. De annak sem örülhet, hogy már Oroszország is beszólt neki a nyilvánvaló választási csalás miatt.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Belaruszban már vasárnap óta tartanak a tüntetések az elcsalt elnökválasztás ellen, amin Aljakszandr Lukasenka regnáló elnök kapott 80 százalékot, legfőbb ellenzéki ellenfele, Szvjatlana Tihanovszkaja pedig 10-et. Az ellenzék szerint az arányok körülbelül fordítottak, ami lehet, hogy ugyanolyan messze áll az igazságtól, mint a hivatalos, elcsalt eredmények, mindenesetre nem úgy tűnik, mintha a hatalom biztos lenne a saját igazában. Ahogyan egy Twitter-mémoldal egészen elmésen meg is jegyezte:

 

Semmi sem bizonyítja jobban, hogy „tényleg 80 százalékkal megnyertem a választást”, minthogy lezárom a fővárost és lekapcsolom az internetet.

 

És mint általában a mémek, ez is tök jól fedi az igazságot, ráadásul egy mondatban benne van minden, amit az ottani helyzetről tudnod kell így, a választások után. A választások utáni vasárnap éjjel – mikor a belarusz ellenzék rendszeresen elmegy tüntetni az épp aktuális választási csalások ellen – valóban körülzárták a hatóságok a fővárost, se ki, se be nem lehetett menni.

 

Az internet pedig egyáltalán nem ment (még Lukasenka elnöki hivatalának oldala, vagy az állami hírügynökség sem töltött be!), amikor éppen valahogyan valamennyi hálózat volt, akkor az orosz Pavel Durov által fejlesztett Telegram appon keresztül lehetett egyedül információt szerezni. És egyébként azon lehet most is, hiszen kedd délután az egyedüli belarusz telefonszolgáltató, az állami Beltelekom szépen tájékoztatott mindenkit, hogy este 6-tól nem lesz internet, bocs. Most is a Telegram működik úgy-ahogy, onnan lehet a legfrissebb információkat beszerezni.

 

Durov egyébként egy sokkal punkabb és sokkal tökösebb Mark Zuckerberg, róla itt írtunk részletesebben – de lényegében ő a belarusz tüntetések néma hőse, hiszen Telegram nélkül nem tudni, meddig jutott volna az egész ellenzéki hangulat. 2020-at írunk, bizony már tüntetést szervezni sem olyan könnyű szájról szájra, internet kell hozzá. A hatóságok persze eleinte tagadták, hogy lekapcsolták volna az egész országot az internetről, az csak úgy véletlenül megy el mindig magától este 6 körültől reggel 10-ig, vagyis az intervallumban, mikor az ellenzéki tüntetések tartanak.

 

Amelyeken egyébként olyan súlyos volt a rendőri erőszak, mint talán még 2010-ben sem, mikor egy másik elcsalt elnökválasztás után a rohamrendőrök szétverték az ellenzékieket, de annyira durván, hogy az hosszú évekre megmérgezte Belarusz viszonyát a nyugattal, és ráadásként komoly szankciók is jöttek.

 

Ki kezdte?

 

Ha valami erőszakba torkollik, legyen szó akár egy ellenzéki tüntetésről, akár arról, hogy a kis Árpádka homokvárát lerombolták a gonosz negyedikesek, ez az első kérdés, ami felvetődik. Fekete-Győr András dobott először füstbombát a rendőrökre, vagy a rendőrök mentek neki a békés demonstrálóknak? A túlóratörvény-tüntetések dilemmái egy sokkal durvább helyzetben látszanak most előkerülni Belaruszban, ahol Lukasenka komoly arccal azt mondja, hogy a külföldről fizetett tüntetők és provokátorok Majdant akarnak csinálni Minszk utcáin, rátámadnak a rohamrendőrökre és törik-zúzzák szegényeket. Más felvételeken viszont a rohamrendőrök brutálisan zúznak szét fegyvertelen, békés tüntetőket, van, hogy nőket.

 

Természetesen ilyen helyzetekben a hatalom felelőssége mindig jóval komolyabb, mint az utcára vonulóké, hiszen

 

a rendőrség feladata az állampolgárok védelme, nem pedig az, hogy ellássák munkával az éjjeli sürgősségi ügyeletet a kórházakban.

 

Belaruszban pedig a tüntetések kezdete óta megfigyelhető egy nagyon aggasztó minta, amely napról napra egyre több erőszakhoz vezet.

 

A minta a következő:

 

1. Békés ellenzéki tüntetők gyülekeznek Minszk utcáin, és skandálják, hogy „Lukasenka, takarodj!”, meg hogy „Éljen Belarusz!”

 

2. A rohamrendőrök jönnek, megvernek mindenkit, van, akit ott hagynak félájultan a földön, van, akit meg bevisznek. Eddig egyébként több, mint ötezer embert.

 

3. A tüntetők kritikus tömeget alkotnak, van, hogy annyian vannak, hogy meg tudják futamítani a rohamrendőröket, és mellé hangosan anyáznak.

 

4. A rohamrendőrök mellé másnap már csatlakoznak a KGB különleges alakulatai, akik nem kérdeznek, nem gumibotoznak, hanem lőnek. Gumilövedékkel, egyelőre.

 

5. A tüntetők erőszakra erőszakkal válaszolnak, és elkezdenek barikádokat építeni, tűzijátékokat és Molotov-koktélokat dobálni a rendőrök és a szpecnazosok felé.

 

Valahogy így születnek a forradalmak, és ez az eszkaláció vezet ahhoz, hogy ha egy rezsim nem is bukik meg, de valamin változtatnia kell.

 

Tökéletes példa erre '56 Budapestje.

 

De csak ebből egyelőre nem lesz sikeres forradalom

 

Pont az ehhez hasonló eseteket taglalja részletesen Bruce Bueno de Mesquita és Alastair Smith Diktátorok kézikönyve című kötete, amely lényegében a hatalomra kerülés, majd hatalomban maradás legfőbb stratégiáit elemzi. A lényeget nem is lőném le – egyébként maga a könyv remek, ajánlom –, csupán annnyit, hogy de Mesquita és Smith kutatásai szerint ott, ahol az erőszakszervezetek és az alsóbb szinteken lévő politikusok lojálisak a diktátorhoz, ott lényegében mindegy, ha a diktátor mögül teljesen eltűnt a tömegtámogatás.

 

Másképp fogalmazva: a diktátornak, esetünkben Lukasenkának elég megnyernie maga mellé a nélkülözhetetlenek szűk csoportját a hatalomban maradáshoz. Vagyis ha az elitet megnyeri maga mellé, nyert ügye van: ha a gazdasági élet mellette van, akkor van pénz is, ha pedig van pénz, akkor van miből kifizetni a nélkülözhetetlenek csoportját. Például a szolgálatok és erőszakszervezetek embereit, orosz terminológia szerint a szilovikokat, merthogy ők sem jókedvükben vernek tüntetőket, hanem azért, mert több hasznuk származik belőle így, mintha a rezsim bukna.

 

A kulcselem a tehát a kassza kulcsa

 

Amíg az Lukasenkánál van, addig nincs az az ellenzéki tömeg, amit ne tudna szétzúzni.

 

Ezért is borzasztóan kényelmetlen Lukasenka számára az országos sztrájk, amely kedden vette kezdetét az országban.

 

Ez talán erősebb fegyver is, mint a tüntetések, amelyek a fokozódó rendőri erőszakkal együtt egy idő után úgyis kimúlnának – de egy hatékony, tényleg országos sztrájk oda üt, ahol a rezsimnek a legjobban fáj: a pénztárcájára.

 

Még kényesebb a helyzet, hogy Belaruszban valaki nagyon könnyen elveszítheti az állását, ha ellenzékiset játszik – és ha elveszíti, utána nagyon nehezen talál újat. Tehát a sztrájkolók előtt álló dilemma, hogy harcolnak a szabadságukért, vagy ételt visznek haza a családjuknak. Ha ebben a dilemmában a sztrájk valós alternatívává válik, ott a rezsimnek már van félnivalója.

 

És azt látni, hogy Belaruszban a sztrájk első napján, tehát kedden már országszerte tömeges tiltakozási hullám indult. A minszki elektrotechnikai gyárban, a legendás Belarusz-traktorokat is gyártó minszki traktorgyárban, a zsodzinai belarusz autógyárban (BelAZ), a zsabinkai cukorgyárban, a grodnói nitrogénművekben is vagy folyamatban van, vagy szerveződik a sztrájk. Ha ez országos szintűvé és általánossá válik, az megroppanthatja a nagy állami vállalatokat, és hamar kihúzhatja a talajt Lukasenka lába alól.

 

Egy seggel két lovat megülni

 

Persze a fentiekben egy olyan forgatókönyvet vázoltam fel, amely azt feltételezi, hogy Belarusz sorsa alapvetően Belaruszban fog eldőlni. Az utcai tüntetőkön kívül azonban látnunk kell a választás geopolitikai síkját, ami már egy jóval bonyolultabb történet: ennek megértéséhez érdemes elolvasnod Rácz András külpolitikai elemzővel készült interjúnkat, vagy meghallgatnod azt az Azonnali podcastjében. De a lényeg: Lukasenka a 2014-es ukrán fordulat óta óvatos hintapolitikát folytat, és egyre inkább kihátrál az Oroszországgal való integrációs törekvések mögül. 

 

A hintapolitika látszólag csökkenti Lukasenka és Belarusz függőségét Oroszországtól, ugyanakkor veszélyes játék is egyben.

 

Az oroszoktól való távolodás, és a nyugat felé egyensúlyozás óhatatlanul is konfliktusokhoz vezet Moszkvával – például olyanokhoz, hogy az eddig röhejesen olcsón Belaruszba importált orosz nyersolaj egyszer majd nem lesz olyan röhejesen olcsó. Vagyis az Oroszországgal való konfliktus a rezsim számára gazdasági veszteséget, de politikai nyereséget tartogat.

 

A politikai nyereséget a szuverenitás megőrzésében – vagy Lukasenka gondolkodására lefordítva: a saját hatalma továbbvitelében – kell keresni, amelyet értelemszerűen veszélyeztetne az Oroszországgal való integráció. Ehhez viszont kellenek erős szövetségesek, akiket, ha Oroszország megsértődik, nyugaton kell keresni. Szövetségesek akadtak is, különösen az Egyesült Államok, akinek jól jött, hogy az Oroszország határán kapirgáló kiskakas elkezdett nyugat felé is kapirgálni. 

 

Azonban van, amire a nyugat is borzasztóan háklis: nem szeret a rohamrendőrség által véresre vert, gumibottal szétvert, gumilövedékkel meglőtt, megkínzott demokráciapárti tüntetőkről szóló felvételeket látni. Még csak nem is azért, mert a nyugat ennyire felsőbbrendű lenne morálisan, ha geopolitikáról van szó, hanem az érintett államokban a szavazóbázis bizonyára nem venné jó néven, ha a kormánya egy, a saját polgárait halomra verő rezsimmel kokettálna holmi geopolitikai érdekek miatt.

 

És Lukasenka itt baltázta el a hintapolitikát: Moszkvát elidegenítette, hiszen kitáncolt a szorosabb integrációs tervek mögül. Európát és Amerikát pedig épp most veszíti el,

 

akik a Belaruszban tömegtámogatottságot már rég nem élvező Lukasenka mögé hülyék lennének beállni. Egy seggel két lovat, két szék közül a pad alá, ugyebár.

 

Összevont szemöldökök

 

Arra persze lehetett számítani, hogy az EU azt mondja majd, hogy ejnye-bejnye. Mondta is. Leginkább azért, mert a botcsinálta uniós diplomácia mindenre azt mondja, hogy ejnye-bejnye, vagy legalábbis azt, hogy mélységesen aggódik, ha nem tetszik neki valami. Arra viszont egyáltalán nem, hogy az eddig lényegében csendben figyelő (és azért Lukasenkának az újabb győzelemhez, ahogyan a protokoll megköveteli, gratuláló) Oroszország is bedob egy ejnyebejnyét.

 

Konsztantyin Zalutyin, az orosz parlamenti alsóház FÁK-államokkal való viszonnyal foglalkozó parlamenti bizottságának kormánypárti elnökhelyettese lenyilatkozta, hogy az egész belarusz elnökválasztási kampány csaláson és félretájékoztatáson alapult, így

 

a belarusz hatóságok által közölt eredmények körülbelül olyanok, mintha kávébabokból próbálnánk jósolni.

 

Zalutyin azt is hozzátette: Lukasenka hivatalosan bár megnyerhette a választást, de elveszítette az országot.

 

Ez elképesztően kemény kritika Belarusz legközelebbi szövetségesének egyik tisztségviselőjétől, Zalutyin ugyanis nyilván nem nyilatkozhatta volna azt, amit nyilatkozott, ha nincsen neki megengedve. Az, hogy már orosz részről is támadják Lukasenkát – vagyis a kénytelen-kelletlen vele együttműködő legközelebbi szövetséges is kihátrál az elnök mögül –, azt jelzi, hogy a nemzetközi porondon bizony az elnöknek alig maradtak támogatói. Ez kombinálva egy borzasztóan labilis belpolitikai helyzettel ahhoz vezet, hogy Belaruszban a meccs még nincs lejátszva.

 

Újdonság volt, amit olvastál? Ez azért lehet, mert nem jár még neked a Reggeli fekete, az Azonnali heti háromszori hírlevele. Ha akarsz ilyen cikkeket és még sok mást kapni hétfőn, szerdán és pénteken a postaládádba, iratkozz fel! Ha Illés Gergőtől olvasnál még, ide kattints, ha a belarusz helyzetről, akkor pedig ide.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Május 10. több román értelmiségi szerint az erdélyi magyarokkal közös, integratív nemzeti ünnep is lehetne. De mi vezetett a Román Királyság megalapításához, és kik a román monarchisták főhősei?

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás