+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 21. péntek, 13:35
1310 választási jegyzőkönyv alapján most több belarusz civil szervezet is bejelentette, hogy Tihanovszkaja több szavazatot kaphatott, mint ahogy azt a választási bizottság lejelentette. Az ellenzéki elnökjelölt közben arra kéri a munkásokat, hogy folytassák a sztrájkot.

Három belarusz civil szervezet, a Golos, a Zubr és az Őszinte Emberek bejelentette, hogy 1310 szavazókör eredményeit összegezve arra jutottak, hogy a lejelentett számoknál jóval több szavazatot kaphatott az ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja az augusztus 9-i elnökválasztáson – tudósít a Tut.by.

 

A három civil szervezet az 5767 szavazókörből összesen 1310 szavazókör jegyzőkönyveit szerezte meg, amit utána összevetettek a hivatalosan leközölt adatokkal.

 

A civilek által megszerzett 1310 jegyzőkönyv közel 1,9 millió szavazatot tartalmaz, az összes leadott szavazat 32,2 százalékát.

 

A most megvizsgált jegyzőkönyvek alapján arra jutottak, hogy Tihanovszkaja hivatalos eredmény szerinti számai – eszerint országosan 10,12 százalékot ért el 588 ezer voksot kapva – egyáltalán nem stimmelnek: például csak a most megvizsgált minszki szavazókörökben több szavazatot szerzett, mint amit hivatalos adatok szerint az egész városban. 

 

A hivatalos adatok szerint Minszk 731 körzetében összesen kapott 126 861 szavazatot Tihanovszkaja, míg a most megvizsgált 432 minszki szavazókörben 132 941-en szavaztak rá.

 

Azaz a minszki szavazókörök 59 százalékában több szavazatot kapott, mint amit hivatalosan bejelentettek a teljes városra vonatkozóan.

 

A jelentés szerint több probléma van az országos számokkal is: ahhoz, hogy a hivatalos eredmények jöjjenek ki, ahhoz az kellene, hogy a többi szavazókörben Tihanovszkajára átlagosan 2,97 százalékan szavazzanak, míg a 26 éve Belaruszt vasmarokkal irányító Aljakszander Lukasenkára a szavazók 88,85 százaléka.

 

„Teljesen valószerűtlen, hogy az általunk megszerzett 1310 jegyzőkönyv adatai teljesen egyediek lennének és alapvetően különböznének a többi 4457 jegyzőkönyvről.

 

Ahhoz, hogy a hivatalos eredmény jöjjön ki, ahhoz az kellene, hogy a maradék szavazókörökben Tihanovszkaja átlagosan 26 szavazatot kapjon,

 

ami lehetetlen, mert még a hivatalos adatok szerint is ennél jóval többen szavaztak rá a maradék szavazókörökben” – áll a jelentésben.

 

A Golos platformja szerint az általuk megerősített szavazólapokon is jóval többen szavaztak Tihanovszkajára, mint amit a hivatalos adatokból megtudunk: a Golos még a választások előtt arra kért mindenkit, hogy aki szavaz, készítsen egy fényképet a szavazólapjáról és küldje el nekik, hogy a hivatalosan leközölt adatokkal azt majd össze tudják vetni. A Golos minden beküldött képnél megvizsgálta, hogy valóban egyedi szavazólapról és képről van szó, és nem többen küldték-e el ugyanazt a képet.

 

 A megszerzett jegyzőkönyvek szerint Lukasenka a szavazatok 61,7 százalékát kapta, ami hatalmas különbség a hivatalos 80,1 százalékkal szemben.

 

Ugyanakkor a Golos megjegyzi, hogy ha az ő alternatív szavazási platformjukkal hasonlítják össze a hivatalos adatokat, akkor Lukasenka 61,7 százalékos eredménye sem megbízható: az 1310 jegyzőkönyvből 440-ről azt állapították meg, hogy inkonzisztensek, és vélhetően manipulálták azokat.

 

Ugyanis a hozzájuk eljuttatott képek szerint ebben a 440 szavazókörben többen szavaztak Tihanovszkajára, mint amik a jegyzőkönyvekben szerepelnek.

 

Tihanovszkaja: Munkások, ti vagytok az új, szabad Belarusz szimbóluma!

 

Közben pénteken ismét videón szólt szavazóihoz Szvjatlana Tihanovszkaja, aki a választások után Litvániába volt kénytelen menekülni. A YouTube-on közzétett videón Tihanovszkaja arra kéri a munkásokat, hogy folytassák a sztrájkokat, ha pedig lehetőségük van, akár bővítsék is azokat. 

 

 

„Hagyjátok a félelmet a diktatúrának! Ne felejtsétek el, hogy nem vagytok egyedül: egész Belarusz veletek van” – így Tihanovszkaja, aki emellett elmondta, hogy továbbra is három követelésük van:

 

+ a hatalom hagyjon fel az erőszakkal,

 

+ engedjék szabadon a politikai foglyokat,

 

+ tartsanak egy új, transzparens és szabad elnökválasztást.

 

Ezenkívül Tihanovszkaja keményen odaszól Lukasenkának is, mondván, az elnök el akarja lopni az országot az állampolgáraitól: „Hogy az önkényességnek véget vessünk, egyesülnünk kell. Együtt erősek vagyunk. Olyan erősek, aminek egy diktatúra sem tud ellenállni!!”

 

Belaruszban azután kezdődtek hatalmas tüntetések, miután az augusztus 9-én tartott elnökválasztást Lukasenka nyerte meg: a hivatalos adatok szerint a szavazatok közel 80 százalékát szerezte a 26 éve hatalmon lévő elnök, azonban ezt se az ellenzék, se a társadalom nem fogadja el, mivel azokat elcsalták. Azonban úgy tűnik, már Lukasenka is rájöhetett, hogy hatalma egyáltalán nem nyugszik biztos alapokon: hétfőn már arról beszélt, hogy akkor jöhetnek új választások, ha előtte egy új alkotmányban csökkentik az elnök jogköreit.

 

NYITÓKÉP: Sztrana dlja zsiznyi / YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás