+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 21. péntek, 13:35
1310 választási jegyzőkönyv alapján most több belarusz civil szervezet is bejelentette, hogy Tihanovszkaja több szavazatot kaphatott, mint ahogy azt a választási bizottság lejelentette. Az ellenzéki elnökjelölt közben arra kéri a munkásokat, hogy folytassák a sztrájkot.

Három belarusz civil szervezet, a Golos, a Zubr és az Őszinte Emberek bejelentette, hogy 1310 szavazókör eredményeit összegezve arra jutottak, hogy a lejelentett számoknál jóval több szavazatot kaphatott az ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja az augusztus 9-i elnökválasztáson – tudósít a Tut.by.

 

A három civil szervezet az 5767 szavazókörből összesen 1310 szavazókör jegyzőkönyveit szerezte meg, amit utána összevetettek a hivatalosan leközölt adatokkal.

 

A civilek által megszerzett 1310 jegyzőkönyv közel 1,9 millió szavazatot tartalmaz, az összes leadott szavazat 32,2 százalékát.

 

A most megvizsgált jegyzőkönyvek alapján arra jutottak, hogy Tihanovszkaja hivatalos eredmény szerinti számai – eszerint országosan 10,12 százalékot ért el 588 ezer voksot kapva – egyáltalán nem stimmelnek: például csak a most megvizsgált minszki szavazókörökben több szavazatot szerzett, mint amit hivatalos adatok szerint az egész városban. 

 

A hivatalos adatok szerint Minszk 731 körzetében összesen kapott 126 861 szavazatot Tihanovszkaja, míg a most megvizsgált 432 minszki szavazókörben 132 941-en szavaztak rá.

 

Azaz a minszki szavazókörök 59 százalékában több szavazatot kapott, mint amit hivatalosan bejelentettek a teljes városra vonatkozóan.

 

A jelentés szerint több probléma van az országos számokkal is: ahhoz, hogy a hivatalos eredmények jöjjenek ki, ahhoz az kellene, hogy a többi szavazókörben Tihanovszkajára átlagosan 2,97 százalékan szavazzanak, míg a 26 éve Belaruszt vasmarokkal irányító Aljakszander Lukasenkára a szavazók 88,85 százaléka.

 

„Teljesen valószerűtlen, hogy az általunk megszerzett 1310 jegyzőkönyv adatai teljesen egyediek lennének és alapvetően különböznének a többi 4457 jegyzőkönyvről.

 

Ahhoz, hogy a hivatalos eredmény jöjjön ki, ahhoz az kellene, hogy a maradék szavazókörökben Tihanovszkaja átlagosan 26 szavazatot kapjon,

 

ami lehetetlen, mert még a hivatalos adatok szerint is ennél jóval többen szavaztak rá a maradék szavazókörökben” – áll a jelentésben.

 

A Golos platformja szerint az általuk megerősített szavazólapokon is jóval többen szavaztak Tihanovszkajára, mint amit a hivatalos adatokból megtudunk: a Golos még a választások előtt arra kért mindenkit, hogy aki szavaz, készítsen egy fényképet a szavazólapjáról és küldje el nekik, hogy a hivatalosan leközölt adatokkal azt majd össze tudják vetni. A Golos minden beküldött képnél megvizsgálta, hogy valóban egyedi szavazólapról és képről van szó, és nem többen küldték-e el ugyanazt a képet.

 

 A megszerzett jegyzőkönyvek szerint Lukasenka a szavazatok 61,7 százalékát kapta, ami hatalmas különbség a hivatalos 80,1 százalékkal szemben.

 

Ugyanakkor a Golos megjegyzi, hogy ha az ő alternatív szavazási platformjukkal hasonlítják össze a hivatalos adatokat, akkor Lukasenka 61,7 százalékos eredménye sem megbízható: az 1310 jegyzőkönyvből 440-ről azt állapították meg, hogy inkonzisztensek, és vélhetően manipulálták azokat.

 

Ugyanis a hozzájuk eljuttatott képek szerint ebben a 440 szavazókörben többen szavaztak Tihanovszkajára, mint amik a jegyzőkönyvekben szerepelnek.

 

Tihanovszkaja: Munkások, ti vagytok az új, szabad Belarusz szimbóluma!

 

Közben pénteken ismét videón szólt szavazóihoz Szvjatlana Tihanovszkaja, aki a választások után Litvániába volt kénytelen menekülni. A YouTube-on közzétett videón Tihanovszkaja arra kéri a munkásokat, hogy folytassák a sztrájkokat, ha pedig lehetőségük van, akár bővítsék is azokat. 

 

 

„Hagyjátok a félelmet a diktatúrának! Ne felejtsétek el, hogy nem vagytok egyedül: egész Belarusz veletek van” – így Tihanovszkaja, aki emellett elmondta, hogy továbbra is három követelésük van:

 

+ a hatalom hagyjon fel az erőszakkal,

 

+ engedjék szabadon a politikai foglyokat,

 

+ tartsanak egy új, transzparens és szabad elnökválasztást.

 

Ezenkívül Tihanovszkaja keményen odaszól Lukasenkának is, mondván, az elnök el akarja lopni az országot az állampolgáraitól: „Hogy az önkényességnek véget vessünk, egyesülnünk kell. Együtt erősek vagyunk. Olyan erősek, aminek egy diktatúra sem tud ellenállni!!”

 

Belaruszban azután kezdődtek hatalmas tüntetések, miután az augusztus 9-én tartott elnökválasztást Lukasenka nyerte meg: a hivatalos adatok szerint a szavazatok közel 80 százalékát szerezte a 26 éve hatalmon lévő elnök, azonban ezt se az ellenzék, se a társadalom nem fogadja el, mivel azokat elcsalták. Azonban úgy tűnik, már Lukasenka is rájöhetett, hogy hatalma egyáltalán nem nyugszik biztos alapokon: hétfőn már arról beszélt, hogy akkor jöhetnek új választások, ha előtte egy új alkotmányban csökkentik az elnök jogköreit.

 

NYITÓKÉP: Sztrana dlja zsiznyi / YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás