Megszavazta a gödi képviselő-testület a momentumos polgármester felfüggesztését

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.17. 12:34

A momentumos polgármester, Balogh Csaba újratárgyaltatná a felfüggesztését, a többi momentumos pedig ígéri: javaslatot tesznek a képviselő-testület feloszlatására.

Megszavazta a gödi képviselő-testület a momentumos polgármester felfüggesztését
Fegyelmi eljárást indít a gödi momentumos polgármester, Balogh Csaba ellen a város képviselő-testülete, a vizsgálat idejére pedig megszavazták, hogy a polgármestert felfüggeszthessék pénteken.

Balogh ugyanakkor jelezte a péntek délelőtt még zajló ülésen, hogy szerinte a döntés a város érdekeivel ellentétes, ezért annak újratárgyalását kéri – derül ki az ülésről, amelyet Göd önkormányzatának közvetített.

Mint az Azonnali korábban már több alkalommal foglalkozott vele, súlyos feszültségek alakultak ki Gödön a városi képviselő-testület többségét adó ellenzéki koalíció tagjai, a Momentum és a DK, LMP, illetve Jobbik között. Ez odáig vezetett, hogy az LMP-s és DK-s alpolgármesterek, Fülöp Zoltán, illetve Lőrincz László politikailag és emberileg alkalmatlannak nevezték Baloghot a polgármesterségre, Balogh pedig arról beszélt, nem dolgoznak megfelelően az alpolgármesterek. Ennek a vége az lett, hogy a polgármesterrel szemben álló pártok külön frakciót alapítottak, majd a Fidesszel közösen szavazva megnyirbálták Balogh jogköreit, illetve visszavonták több, a veszélyhelyzet alatt – egyébként a hatályos szabályok szerint jogszerűen – egy személyben hozott döntését, például azt, hogy a Sólyom Airways bukásához köthető Lucsik János legyen a város közbeszerzési tanácsadója (aki mellett Balogh kitart, szerinte igenis jó szakember). Balogh cserébe visszavonta alpolgármesterei jogköreit, vagyis gyakorlatilag a címük megmaradt, de mezei képviselőkké lettek lefokozva.

Ezt könnyen megtehették, hiszen a momentumosok hárman vannak a testületben, velük csak egy párbeszédes képviselő tart, az LMP, DK és a Jobbik politikusai összesen szintén négyen vannak, míg a Fidesz-KDNP-s képviselőkből is négy van. Balogh a testületi döntések ellen szintén tiltakozott, és azok újratárgyalását kérte, ez szintén a jelenleg is zajló pénteki ülésen esedékes.

Ám nem ezek tárgyalásával indított a testület, hanem azzal, hogy Balogh ellen induljon fegyelmi eljárás, amelynek idejére a polgármestert felfüggesztik, erre törvényi lehetőség van.

Ugyan az indítványozó LMP-s és DK-s alpolgármester zárt ülésen tárgyalta volna Balogh fegyelmijét, a polgármester ragaszkodott a nyílt üléshez, és ahhoz is, hogy Fülöp ismertesse az előterjesztést, ami miatt a politikus eleinte vonakodott. Később viszont többek között az alábbiakra hivatkozva kérte a fegyelmit Balogh ellen:

+ hat, egyébként elfogadott napirendi pontot nem tárgyalt meg egy márciusi testületi ülésen,

+ a veszélyhelyzet ideje alatt indoklás nélkül felmentette a Gödi Nonprofit Szolgáltató Kft. vezetőjét,

a veszélyhelyzet alatt kizárta az alpolgármestereket a vezetői értekezletekről, holott ha Balogh akadályoztatva lett volna valami miatt, ez megnehezítette volna a helyettesítését,

+ anélkül nyújtott be a Gödtől kormány által a megyei közgyűlésekhez rendelt területek kapcsán alkotmányjogi panaszt, hogy a képviselő-testületet értesítette volna. Fülöp hangsúlyozta, elvi szinten nincs vita arról köztük, hogy alkotmányjogi panasznak helye van, de annak tartalmáról a testületnek kellett volna dönteni,

+ alapos a gyanú, hogy Balogh a beszerzési szabályzattal ellentétesen kötött szerződéseket és teljesített kifizetéseket

Mit szólt Balogh?

Szerinte a kifogásolt pontok egy részére eleve nem fegyelmi eljárást kell indítani, hanem a kormányhivatalhoz fordulni jogorvoslatért, de például szerinte a jegyző szerint is szabályos volt, hogy márciusban nem tárgyalta az említett napirendi pontokat. A polgármester szerint ő hívta az alpolgármestereket vezetői értekezletre, csak nem jeleztek vissza, „ami roppant kínos”, mert a többi dolgozónak példát kellett volna mutatniuk.

Az alkotmányjogi panasz kapcsán pedig arra hivakozott, nem lehetett tudni, mikor lesz vége a veszélyhelyzetnek, valójában relatíve hosszú tárgyalások mentek róla, mielőtt beadták, és ha amúgy a testület egyetért a tartalmával, nem is érti, miért akarják számon kérni.

Mit kritizáltak még a momentumosok? 

Például azt, hogy a fegyelmi eljárást vizsgáló bizottság bruttó hárommilliós keretet kapott szakértők bevonására, szerintük ez sok. Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester szerint viszont ez csak egy keret, vagyis bízik benne, hogy nem fogják kihasználni. Nehezményezték azt is a momentumosok, hogy a háromtagú bizottságban csak jobbikos, DK-s és fideszes képviselő ülne, így indítványozták, hogy a jobbikos Hives Gábor helyett a párbeszédes Hlavács Judit kapjon helyet, ezt el is fogadta végül a testület, de a keretösszeg maradt. A momentumosok egyébként azzal is kritizálták a két alpolgármestert, hogy míg Baloghot fegyelmi eljárás alá vonnák, ők maguk nem lennének hajlandóak szembe nézni egy ilyen eljárással, ugyanis mikor indítványozta ezt velük kapcsolatban Balogh, levetették ezt a napirendről a testület segítségével.

Miután Balogh ellen nemcsak fegyelmi eljárás indult, hanem fel is függeszették az eljárás idejére, ő jelezte: ugyan nem ért egyet a fegyelmivel (egyébként nemmel is szavazott annak elindítása ellen, mondván gyenge lábakon áll az indoklása), de annak nem kéri újratárgyalását, a felfüggesztésnek viszont igen. Ezt azzal indokolta: tartani lehet attól, hogy az egész fegyelmi eljárás a polgármesteri hatalom megszerzésére irányult, és a hatalmat átvenni szándékozók köztisztviselők elbocsátására és a korábban ellehetetlenült, a város érdekeit sértő döntéseik meghozatalára kívánják felhasználni. 

Fülöp Zoltán – aki ha Baloghot felfüggesztenék, a polgármesteri székbe lépne a felfüggesztés időtartamára – ennek hallatára úgy reagált: visszautasítja a vádakat, és bár eddig tartózkodott minden bírósági eljárástól, de ez olyan szintű becsületsértés, hogy a jövő héten megteszi a jogi lépéseket. Korábban már Lőrincz László DK-s alpolgármester is jelezte egyébként, hogy jogi lépéseket tesz Baloghék ellen.

A momentumos Vajda Viktória – aki egyébként Balogh felesége – azt mondta: ha már a jövő heti tervekről van szó, ő azt említené meg, hogy hétfőn frakciójuk, a Gödi Összefogás kezdeményezni fogja a képviselő-testület feloszlatását.

Kérdés, érdemben van-e esélyük arra, hogy ezt el is fogadja a testület, jelenleg nem tűnik valószínűleg, hogy az LMP-DK-Jobbik, illetve a Fidesz ezt elfogadja.

Mi lesz most?

Jelen állás szerint úgy tűnik, Balogh tizenöt napig még egészen biztosan nem lesz felfüggesztve, akkor kell a testületnek ismét szavaznia erről, viszont mivel a fegyelmi eljárást nem akarja újratárgyaltatni, annak majd harminc napon belül le kell futnia. Ha pedig Baloghot felfüggesztik, akkor a döntést a polgármester annak közlésétől számított nyolc napon belül megtámadhatja, ezt követően a bíróság nyolc napon belül dönt.

FOTÓ: Göd / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek