+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 17. péntek, 12:34
A momentumos polgármester, Balogh Csaba újratárgyaltatná a felfüggesztését, a többi momentumos pedig ígéri: javaslatot tesznek a képviselő-testület feloszlatására.
Fegyelmi eljárást indít a gödi momentumos polgármester, Balogh Csaba ellen a város képviselő-testülete, a vizsgálat idejére pedig megszavazták, hogy a polgármestert felfüggeszthessék pénteken.

 

Balogh ugyanakkor jelezte a péntek délelőtt még zajló ülésen, hogy szerinte a döntés a város érdekeivel ellentétes, ezért annak újratárgyalását kéri – derül ki az ülésről, amelyet Göd önkormányzatának közvetített.

 

Mint az Azonnali korábban már több alkalommal foglalkozott vele, súlyos feszültségek alakultak ki Gödön a városi képviselő-testület többségét adó ellenzéki koalíció tagjai, a Momentum és a DK, LMP, illetve Jobbik között. Ez odáig vezetett, hogy az LMP-s és DK-s alpolgármesterek, Fülöp Zoltán, illetve Lőrincz László politikailag és emberileg alkalmatlannak nevezték Baloghot a polgármesterségre, Balogh pedig arról beszélt, nem dolgoznak megfelelően az alpolgármesterek. Ennek a vége az lett, hogy a polgármesterrel szemben álló pártok külön frakciót alapítottak, majd a Fidesszel közösen szavazva megnyirbálták Balogh jogköreit, illetve visszavonták több, a veszélyhelyzet alatt – egyébként a hatályos szabályok szerint jogszerűen – egy személyben hozott döntését, például azt, hogy a Sólyom Airways bukásához köthető Lucsik János legyen a város közbeszerzési tanácsadója (aki mellett Balogh kitart, szerinte igenis jó szakember). Balogh cserébe visszavonta alpolgármesterei jogköreit, vagyis gyakorlatilag a címük megmaradt, de mezei képviselőkké lettek lefokozva.

 

Ezt könnyen megtehették, hiszen a momentumosok hárman vannak a testületben, velük csak egy párbeszédes képviselő tart, az LMP, DK és a Jobbik politikusai összesen szintén négyen vannak, míg a Fidesz-KDNP-s képviselőkből is négy van. Balogh a testületi döntések ellen szintén tiltakozott, és azok újratárgyalását kérte, ez szintén a jelenleg is zajló pénteki ülésen esedékes.

 

Ám nem ezek tárgyalásával indított a testület, hanem azzal, hogy Balogh ellen induljon fegyelmi eljárás, amelynek idejére a polgármestert felfüggesztik, erre törvényi lehetőség van.

 

Ugyan az indítványozó LMP-s és DK-s alpolgármester zárt ülésen tárgyalta volna Balogh fegyelmijét, a polgármester ragaszkodott a nyílt üléshez, és ahhoz is, hogy Fülöp ismertesse az előterjesztést, ami miatt a politikus eleinte vonakodott. Később viszont többek között az alábbiakra hivatkozva kérte a fegyelmit Balogh ellen:

 

+ hat, egyébként elfogadott napirendi pontot nem tárgyalt meg egy márciusi testületi ülésen,

 

+ a veszélyhelyzet ideje alatt indoklás nélkül felmentette a Gödi Nonprofit Szolgáltató Kft. vezetőjét,

 

a veszélyhelyzet alatt kizárta az alpolgármestereket a vezetői értekezletekről, holott ha Balogh akadályoztatva lett volna valami miatt, ez megnehezítette volna a helyettesítését,

 

+ anélkül nyújtott be a Gödtől kormány által a megyei közgyűlésekhez rendelt területek kapcsán alkotmányjogi panaszt, hogy a képviselő-testületet értesítette volna. Fülöp hangsúlyozta, elvi szinten nincs vita arról köztük, hogy alkotmányjogi panasznak helye van, de annak tartalmáról a testületnek kellett volna dönteni,

 

+ alapos a gyanú, hogy Balogh a beszerzési szabályzattal ellentétesen kötött szerződéseket és teljesített kifizetéseket

 

Mit szólt Balogh?

 

Szerinte a kifogásolt pontok egy részére eleve nem fegyelmi eljárást kell indítani, hanem a kormányhivatalhoz fordulni jogorvoslatért, de például szerinte a jegyző szerint is szabályos volt, hogy márciusban nem tárgyalta az említett napirendi pontokat. A polgármester szerint ő hívta az alpolgármestereket vezetői értekezletre, csak nem jeleztek vissza, „ami roppant kínos”, mert a többi dolgozónak példát kellett volna mutatniuk.

 

Az alkotmányjogi panasz kapcsán pedig arra hivakozott, nem lehetett tudni, mikor lesz vége a veszélyhelyzetnek, valójában relatíve hosszú tárgyalások mentek róla, mielőtt beadták, és ha amúgy a testület egyetért a tartalmával, nem is érti, miért akarják számon kérni.

 

Mit kritizáltak még a momentumosok? 

 

Például azt, hogy a fegyelmi eljárást vizsgáló bizottság bruttó hárommilliós keretet kapott szakértők bevonására, szerintük ez sok. Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester szerint viszont ez csak egy keret, vagyis bízik benne, hogy nem fogják kihasználni. Nehezményezték azt is a momentumosok, hogy a háromtagú bizottságban csak jobbikos, DK-s és fideszes képviselő ülne, így indítványozták, hogy a jobbikos Hives Gábor helyett a párbeszédes Hlavács Judit kapjon helyet, ezt el is fogadta végül a testület, de a keretösszeg maradt. A momentumosok egyébként azzal is kritizálták a két alpolgármestert, hogy míg Baloghot fegyelmi eljárás alá vonnák, ők maguk nem lennének hajlandóak szembe nézni egy ilyen eljárással, ugyanis mikor indítványozta ezt velük kapcsolatban Balogh, levetették ezt a napirendről a testület segítségével.

 

Miután Balogh ellen nemcsak fegyelmi eljárás indult, hanem fel is függeszették az eljárás idejére, ő jelezte: ugyan nem ért egyet a fegyelmivel (egyébként nemmel is szavazott annak elindítása ellen, mondván gyenge lábakon áll az indoklása), de annak nem kéri újratárgyalását, a felfüggesztésnek viszont igen. Ezt azzal indokolta: tartani lehet attól, hogy az egész fegyelmi eljárás a polgármesteri hatalom megszerzésére irányult, és a hatalmat átvenni szándékozók köztisztviselők elbocsátására és a korábban ellehetetlenült, a város érdekeit sértő döntéseik meghozatalára kívánják felhasználni. 

 

Fülöp Zoltán – aki ha Baloghot felfüggesztenék, a polgármesteri székbe lépne a felfüggesztés időtartamára – ennek hallatára úgy reagált: visszautasítja a vádakat, és bár eddig tartózkodott minden bírósági eljárástól, de ez olyan szintű becsületsértés, hogy a jövő héten megteszi a jogi lépéseket. Korábban már Lőrincz László DK-s alpolgármester is jelezte egyébként, hogy jogi lépéseket tesz Baloghék ellen.

 

A momentumos Vajda Viktória – aki egyébként Balogh felesége – azt mondta: ha már a jövő heti tervekről van szó, ő azt említené meg, hogy hétfőn frakciójuk, a Gödi Összefogás kezdeményezni fogja a képviselő-testület feloszlatását.

 

Kérdés, érdemben van-e esélyük arra, hogy ezt el is fogadja a testület, jelenleg nem tűnik valószínűleg, hogy az LMP-DK-Jobbik, illetve a Fidesz ezt elfogadja.

 

Mi lesz most?

 

Jelen állás szerint úgy tűnik, Balogh tizenöt napig még egészen biztosan nem lesz felfüggesztve, akkor kell a testületnek ismét szavaznia erről, viszont mivel a fegyelmi eljárást nem akarja újratárgyaltatni, annak majd harminc napon belül le kell futnia. Ha pedig Baloghot felfüggesztik, akkor a döntést a polgármester annak közlésétől számított nyolc napon belül megtámadhatja, ezt követően a bíróság nyolc napon belül dönt.

 

FOTÓ: Göd / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás