+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 29. hétfő, 13:01
Végérvényesen megromlott a kapcsolat a gödi koalíciós pártok között, az LMP, a Jobbik és a DK inkább külön frakciót alapít. Így gyakorlatilag sem nekik, sem a momentumos, sem pedig a fideszes tömbnek nem lesz meg a többsége.

Nem csitulnak az indulatok Gödön. Miután a momentumos polgármester, Balogh Csaba bejelentette: mindenképpen leváltja LMP-s és DK-s alpolgármestereit, hétfőn a két párt és a Jobbik bejelentette: külön frakciót alapítanak. Eddig ugyanis ugyanis az említett pártok, a Momentum és egy párbeszédes képviselő ugyanabban a frakcióban ültek, amelynek neve Gödi Összefogás volt, ám ez megszűnt. 

 

Mint az Azonnali korábban írt róla, a pártok közti feszültség indoka, hogy míg az LMP, a Jobbik és a DK szerint Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan polgármesternek, addig Balogh szerint az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László nem végzi el rendesen a munkáját alpolgármesterként. Bár a feszültség az érintett pártok legfelsőbb vezetéséig is eljutott, és tárgyaltak is erről, megegyezés nem született, aminek a vége az lett, hogy a Momentum vezetése is támogatja polgármesterét az érintettek leváltásában.

 

Az érintett pártok képviselői erre hétfőn azt közölték: azzal, hogy Balogh leváltaná az alpolgármestereket, felrúgta az ellenzéki megállapodást és becsapta a gödieket. Szerintük az ellenzéki pártok arra kötöttek szövetséget októberben, hogy településeinet közös erővel nyitottabbá, átláthatóvá és fenntarthatóbbá tesszük.

 

„Ebbe számunkra nem fér bele, hogy Balogh Csaba Mészáros Lőrinc barátját bízza meg Gödön a Samsunggal kapcsolatos ügyek kezelésével, mint ahogy az sem elfogadható, hogy a cégvezetéstől évekre eltiltott Lucsik János, a Sólyom Airways korábbi vezetője adjon közbeszerzési tanácsokat az önkormányzatnak.”

 

Hozzátették: nagyon sajnálják, „hogy a Momentum és Balogh Csaba az utóbbi hónapokban a háborúskodással volt elfoglalva Göd Város ügyeinek intézése helyett, ráadásul rendhagyó módon épp saját szövetségeseit, a többi ellenzéki pártot szemelte ki ellenségnek.” Így a Jobbik, a DK, és az LMP képviselői közös frakciót alakítanak, „hogy a választási ígéretekhez híven, Göd fejlődése érdekében dolgozhassanak a továbbiakban”.

 

Mi vár Gödre?

 

Talán ez a legnagyobb kérdés, ugyanis úgy tűnik, az eddig többségben lévő koalíciós pártok összeveszésével a Fidesz-KDNP politikusai maradnak a mérleg nyelve. Jelenleg ugyanis a polgármesterrel együtt három momentumos képviselő van a testületben, egy párbeszédes, LMP-s, két DK-s, egy jobbikos és egy párbeszédes, továbbá négy fidesz-KDNP-s.

 

Vagyis külön-külön a három tömbből senkinek sincsen többsége önmagában. 

 

Ígérik, a gödiek érdekében fognak szavazni

 

„Nem bosszúhadjáratról van szó”

 

– kommentálta döntésüket Lőrincz László DK-s alpolgármester az Azonnalinak. Kérdésünkre, hogy a momentumos képviselők ötleteit meg fogják-e szavazni, úgy válaszolt: pártpolitikai hovatartozásra tekintettel nélkül megszavaznak mindent, ami a gödiek érdekét szolgálja, feltéve, hogy az az anyagilag észszerű keretek között mozog. Utóbbira példaként azt említette, jelenleg is van egy olyan utcaépítési projekt Gödön, amely „horror áron” fut.

 

Egyébként az, hogy sikerül-e leváltania az alpolgármestereket Baloghnak, vagy csak a jogköreiket fogja tudni megnyirbálni, hétfőn délután dőlhet el.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás