+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 29. hétfő, 13:01
Végérvényesen megromlott a kapcsolat a gödi koalíciós pártok között, az LMP, a Jobbik és a DK inkább külön frakciót alapít. Így gyakorlatilag sem nekik, sem a momentumos, sem pedig a fideszes tömbnek nem lesz meg a többsége.

Nem csitulnak az indulatok Gödön. Miután a momentumos polgármester, Balogh Csaba bejelentette: mindenképpen leváltja LMP-s és DK-s alpolgármestereit, hétfőn a két párt és a Jobbik bejelentette: külön frakciót alapítanak. Eddig ugyanis ugyanis az említett pártok, a Momentum és egy párbeszédes képviselő ugyanabban a frakcióban ültek, amelynek neve Gödi Összefogás volt, ám ez megszűnt. 

 

Mint az Azonnali korábban írt róla, a pártok közti feszültség indoka, hogy míg az LMP, a Jobbik és a DK szerint Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan polgármesternek, addig Balogh szerint az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László nem végzi el rendesen a munkáját alpolgármesterként. Bár a feszültség az érintett pártok legfelsőbb vezetéséig is eljutott, és tárgyaltak is erről, megegyezés nem született, aminek a vége az lett, hogy a Momentum vezetése is támogatja polgármesterét az érintettek leváltásában.

 

Az érintett pártok képviselői erre hétfőn azt közölték: azzal, hogy Balogh leváltaná az alpolgármestereket, felrúgta az ellenzéki megállapodást és becsapta a gödieket. Szerintük az ellenzéki pártok arra kötöttek szövetséget októberben, hogy településeinet közös erővel nyitottabbá, átláthatóvá és fenntarthatóbbá tesszük.

 

„Ebbe számunkra nem fér bele, hogy Balogh Csaba Mészáros Lőrinc barátját bízza meg Gödön a Samsunggal kapcsolatos ügyek kezelésével, mint ahogy az sem elfogadható, hogy a cégvezetéstől évekre eltiltott Lucsik János, a Sólyom Airways korábbi vezetője adjon közbeszerzési tanácsokat az önkormányzatnak.”

 

Hozzátették: nagyon sajnálják, „hogy a Momentum és Balogh Csaba az utóbbi hónapokban a háborúskodással volt elfoglalva Göd Város ügyeinek intézése helyett, ráadásul rendhagyó módon épp saját szövetségeseit, a többi ellenzéki pártot szemelte ki ellenségnek.” Így a Jobbik, a DK, és az LMP képviselői közös frakciót alakítanak, „hogy a választási ígéretekhez híven, Göd fejlődése érdekében dolgozhassanak a továbbiakban”.

 

Mi vár Gödre?

 

Talán ez a legnagyobb kérdés, ugyanis úgy tűnik, az eddig többségben lévő koalíciós pártok összeveszésével a Fidesz-KDNP politikusai maradnak a mérleg nyelve. Jelenleg ugyanis a polgármesterrel együtt három momentumos képviselő van a testületben, egy párbeszédes, LMP-s, két DK-s, egy jobbikos és egy párbeszédes, továbbá négy fidesz-KDNP-s.

 

Vagyis külön-külön a három tömbből senkinek sincsen többsége önmagában. 

 

Ígérik, a gödiek érdekében fognak szavazni

 

„Nem bosszúhadjáratról van szó”

 

– kommentálta döntésüket Lőrincz László DK-s alpolgármester az Azonnalinak. Kérdésünkre, hogy a momentumos képviselők ötleteit meg fogják-e szavazni, úgy válaszolt: pártpolitikai hovatartozásra tekintettel nélkül megszavaznak mindent, ami a gödiek érdekét szolgálja, feltéve, hogy az az anyagilag észszerű keretek között mozog. Utóbbira példaként azt említette, jelenleg is van egy olyan utcaépítési projekt Gödön, amely „horror áron” fut.

 

Egyébként az, hogy sikerül-e leváltania az alpolgármestereket Baloghnak, vagy csak a jogköreiket fogja tudni megnyirbálni, hétfőn délután dőlhet el.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás