Gödi belharc: a Momentum nélkül alapít új frakciót a Jobbik, a DK és az LMP

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.29. 13:01

Végérvényesen megromlott a kapcsolat a gödi koalíciós pártok között, az LMP, a Jobbik és a DK inkább külön frakciót alapít. Így gyakorlatilag sem nekik, sem a momentumos, sem pedig a fideszes tömbnek nem lesz meg a többsége.

Gödi belharc: a  Momentum nélkül alapít új frakciót a Jobbik, a DK és az LMP

Nem csitulnak az indulatok Gödön. Miután a momentumos polgármester, Balogh Csaba bejelentette: mindenképpen leváltja LMP-s és DK-s alpolgármestereit, hétfőn a két párt és a Jobbik bejelentette: külön frakciót alapítanak. Eddig ugyanis ugyanis az említett pártok, a Momentum és egy párbeszédes képviselő ugyanabban a frakcióban ültek, amelynek neve Gödi Összefogás volt, ám ez megszűnt. 

Mint az Azonnali korábban írt róla, a pártok közti feszültség indoka, hogy míg az LMP, a Jobbik és a DK szerint Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan polgármesternek, addig Balogh szerint az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László nem végzi el rendesen a munkáját alpolgármesterként. Bár a feszültség az érintett pártok legfelsőbb vezetéséig is eljutott, és tárgyaltak is erről, megegyezés nem született, aminek a vége az lett, hogy a Momentum vezetése is támogatja polgármesterét az érintettek leváltásában.

Az érintett pártok képviselői erre hétfőn azt közölték: azzal, hogy Balogh leváltaná az alpolgármestereket, felrúgta az ellenzéki megállapodást és becsapta a gödieket. Szerintük az ellenzéki pártok arra kötöttek szövetséget októberben, hogy településeinet közös erővel nyitottabbá, átláthatóvá és fenntarthatóbbá tesszük.

„Ebbe számunkra nem fér bele, hogy Balogh Csaba Mészáros Lőrinc barátját bízza meg Gödön a Samsunggal kapcsolatos ügyek kezelésével, mint ahogy az sem elfogadható, hogy a cégvezetéstől évekre eltiltott Lucsik János, a Sólyom Airways korábbi vezetője adjon közbeszerzési tanácsokat az önkormányzatnak.”

Hozzátették: nagyon sajnálják, „hogy a Momentum és Balogh Csaba az utóbbi hónapokban a háborúskodással volt elfoglalva Göd Város ügyeinek intézése helyett, ráadásul rendhagyó módon épp saját szövetségeseit, a többi ellenzéki pártot szemelte ki ellenségnek.” Így a Jobbik, a DK, és az LMP képviselői közös frakciót alakítanak, „hogy a választási ígéretekhez híven, Göd fejlődése érdekében dolgozhassanak a továbbiakban”.

Mi vár Gödre?

Talán ez a legnagyobb kérdés, ugyanis úgy tűnik, az eddig többségben lévő koalíciós pártok összeveszésével a Fidesz-KDNP politikusai maradnak a mérleg nyelve. Jelenleg ugyanis a polgármesterrel együtt három momentumos képviselő van a testületben, egy párbeszédes, LMP-s, két DK-s, egy jobbikos és egy párbeszédes, továbbá négy fidesz-KDNP-s.

Vagyis külön-külön a három tömbből senkinek sincsen többsége önmagában. 

Ígérik, a gödiek érdekében fognak szavazni

„Nem bosszúhadjáratról van szó”

– kommentálta döntésüket Lőrincz László DK-s alpolgármester az Azonnalinak. Kérdésünkre, hogy a momentumos képviselők ötleteit meg fogják-e szavazni, úgy válaszolt: pártpolitikai hovatartozásra tekintettel nélkül megszavaznak mindent, ami a gödiek érdekét szolgálja, feltéve, hogy az az anyagilag észszerű keretek között mozog. Utóbbira példaként azt említette, jelenleg is van egy olyan utcaépítési projekt Gödön, amely „horror áron” fut.

Egyébként az, hogy sikerül-e leváltania az alpolgármestereket Baloghnak, vagy csak a jogköreiket fogja tudni megnyirbálni, hétfőn délután dőlhet el.

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek