+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 24. szerda, 17:54
A momentumos Balogh Csaba polgármester többek közt azért váltaná a szövetséges pártok alpolgármestereit, mert állítása szerint hivatali időben elérhetetlenek voltak.

Úgy tűnik, nem tudták rendezni belső feszültségeiket a Pest megyei Gödöt vezető koalíció tagjai: Balogh Csaba, a majd' 20 ezres város momentumos polgármestere kedden ismételten arra nyújtott be előterjesztést, hogy leváltsa a DK-s Lőrincz László, illetve az LMP-s Fülöp Zoltán alpolgármestereket. Ezt maga a politikus közölte Facebook-oldalán – vette észre az Azonnali.

 

Balogh már nem az első alkalommal kívánja leváltani az alpolgármestereket, ugyanis már májusban, vagyis még a koronavírus miatti veszélyhelyzet idején is tett hasonló előterjesztést, míg azt megelőzően az alpolgármesterek panaszkodtak Baloghra, mondván emberileg és politikailag is alkalmatlan a polgármesterségre. A májusi kísérletből végül nem lett semmi, ugyanis a felek végül tárgyalóasztal mellett próbálták rendezni a nézeteltéréseiket. 

 

Az alpolgármesterek menesztéséről szóló döntést Balogh azzal indokolta szerdai posztjában: hatékonyabb, lelkiismeretesebb alpolgármesterekre van szükség. Mint írta, mielőtt a gödiek októberben megválasztották a település élére, multinacionális vállalatoknál menedzserként megtanulta, hogy jól és sikeresen vezetni – legyen szó akár cégről, akár egy nagyobb városról – csak motivált, lelkiismeretes középvezetőkkel lehet.

 

„Sajnos az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a gödi alpolgármesterek feladataikat nem tudják megfelelően ellátni: korlátozottan álltak rendelkezésre, a rájuk bízott feladatokat elhanyagolták, feladat- és hatáskörük meghatározása folyamatos konfliktusforrást jelentett.”

 

Balogh állítása szerint a vállalati világ után számára megdöbbentő volt, hogy egy város második embereit gyakran egyszerűen nem lehet elérni hivatali munkaidejükben, ami nem csak az érdemi munkában való előrelépést nehezítette, de vezetőként az önkormányzatban dolgozók számára sem tanúsítottak motiváló magatartást.

 

Mi volt a gond az LMP-s Fülöp Zoltánnal?

 

A polgármester szerint Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester feladatai közé tartozott többek között az egyik legfontosabb választási ígéretük, a Samsung köré helyezendő mérőállomások beszerzésének teljes körű előkészítése, illetve az önkormányzat korábbi vezetésének átvilágítása, amely vizsgálat hanyag módon zajlott szerinte. „Egyszerűsítve: a vizsgálat szerint a fideszes vezetés alatt minden jogszerűen zajlott – miközben mindenki tudja, hogy más területeken, amelyek nem tartoztak ez alá a vizsgálat alá, már az elmúlt fél évben is előkerültek olyan korrupciógyanús ügyek, melyekkel kapcsolatban feljelentés is történt.

 

A két ügyben sajnos semmilyen előrehaladás nem történt az elmúlt hónapokban.”

 

És a DK-s Lőrinc László bűne mi volt?

 

Balogh úgy véli, az alpolgármester munkája kapcsán több alkalommal felmerült,

 

hogy a valódi teljesítés ellenőrzése nélkül fogadott el és írt alá teljesítésigazolást, a nem szerződésszerű teljesítés orvoslását pedig felkérésre sem hajtotta végre.

 

Példaként azt állította, a gödi nyaralóházakkal kapcsolatban több kérdéses, szabálytalan részlet is napvilágra került, miután felmondták előző konyhával a szerződéts, sürgősen találni kellett egy szolgáltatót, aki át tudja venni a helyüket. „Ezzel kapcsolatban – a képviselő-testület elé hozott beterjesztésével ellentétben – a beszerzési eljárás nem lett megfelelően lebonyolítva, sőt, mint kiderült, közbeszerzési eljárást kellett volna lefolytatni. Ezek után Lőrincz László a konyhaépítés kivitelezésének teljesítésigazolását annak ellenére aláírta, hogy az nem felelt meg a szerződésben foglaltaknak.”

 

A polgármester összegzése szerint a két alpolgármester nem tudta teljesíteni a gödieknek tett ígéreteit, ezért úgy érzi, akkor tud hű maradni a választóknak tett ígérethez, ha változtat.

 

„Ezért a jövő hétfői ülésre benyújtottam egy javaslatot, amely az alpolgármesterek leváltásáról szól. Remélhetőleg hamar megoldódik az ügy, és új, hatékonyan dolgozó, lelkiismeretes alpolgármesterrel vághatunk neki a következő éveknek.”

 

FRISSÍTÉS (2020. 06.24. 21:27) „Hazug autokratát kellett megismernünk Balogh Csaba személyében” – reagálta a gödi polgármester posztjára az Azonnalinak Fülöp Zoltán alpolgármester, aki határozottan cáfolta az őt és Lőrincz Lászlót ért vádakat, azok szerinte „minden valóságalapot nélkülöznek”. Azzal kapcsolatban, hogy Balogh szerint nem haladt a Samsunggal kapcsolatos megbízásával, azt mondta, valóban csak egyszer tárgyalt a céggel, de csak azért, mert utána Balogh közölte vele, hogy nem mehet többet. A polgármester szerint hanyagul elvégzett vizsgálat kapcsán pedig úgy fogalmazott, valóban nem találtak korrupciógyanúra utaló jeleket az érintett óvodaújjáépítési projekt kapcsán, „műszaki szempontból rendben volt a dolog”, de a polgármester az eredmény ellen nem emelt kifogást, és nem jelezte, hogy további vizsgálatokat végezzenek. Egyébként Fülöp szerint az is nonszensz, hogy ne lettek volna elérhetőek hivatali időben. 

 

Ugyan az alpolgármesterek és Balogh a veszélyhelyzet alatt tárgyaltak egymással a helyzet rendezéséről, ám ez Fülöp szerint azért fulladt kudarcba, mert Balogh gyakorlatilag diktátumként akart velük egy együttműködési megállapodást aláíratni, amelyhez hiába javasoltak módosításokat, arról a polgármester hallani sem akart. Így az alpolgármester szerint Balogh végül az LMP-s és DK-s pártközpontokhoz fordult, hogy ők kényszerítsék a rá Fülöpöt és Lőrinczet annak aláírására, ám erre egyik párt sem volt hajlandó.

 

És hogy most mihez kezdenek? Fülöp szerint továbbra is igyekeznek a város érdekében dolgozni az ellenséges légkör ellenére. Így javaslatokat fognak tenni például az önkormányzatok demokratikus működésének helyreállítása, illetve a Samsunggal való kapcsolat javítása érdekében.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás