+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 24. szerda, 17:54
A momentumos Balogh Csaba polgármester többek közt azért váltaná a szövetséges pártok alpolgármestereit, mert állítása szerint hivatali időben elérhetetlenek voltak.

Úgy tűnik, nem tudták rendezni belső feszültségeiket a Pest megyei Gödöt vezető koalíció tagjai: Balogh Csaba, a majd' 20 ezres város momentumos polgármestere kedden ismételten arra nyújtott be előterjesztést, hogy leváltsa a DK-s Lőrincz László, illetve az LMP-s Fülöp Zoltán alpolgármestereket. Ezt maga a politikus közölte Facebook-oldalán – vette észre az Azonnali.

 

Balogh már nem az első alkalommal kívánja leváltani az alpolgármestereket, ugyanis már májusban, vagyis még a koronavírus miatti veszélyhelyzet idején is tett hasonló előterjesztést, míg azt megelőzően az alpolgármesterek panaszkodtak Baloghra, mondván emberileg és politikailag is alkalmatlan a polgármesterségre. A májusi kísérletből végül nem lett semmi, ugyanis a felek végül tárgyalóasztal mellett próbálták rendezni a nézeteltéréseiket. 

 

Az alpolgármesterek menesztéséről szóló döntést Balogh azzal indokolta szerdai posztjában: hatékonyabb, lelkiismeretesebb alpolgármesterekre van szükség. Mint írta, mielőtt a gödiek októberben megválasztották a település élére, multinacionális vállalatoknál menedzserként megtanulta, hogy jól és sikeresen vezetni – legyen szó akár cégről, akár egy nagyobb városról – csak motivált, lelkiismeretes középvezetőkkel lehet.

 

„Sajnos az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a gödi alpolgármesterek feladataikat nem tudják megfelelően ellátni: korlátozottan álltak rendelkezésre, a rájuk bízott feladatokat elhanyagolták, feladat- és hatáskörük meghatározása folyamatos konfliktusforrást jelentett.”

 

Balogh állítása szerint a vállalati világ után számára megdöbbentő volt, hogy egy város második embereit gyakran egyszerűen nem lehet elérni hivatali munkaidejükben, ami nem csak az érdemi munkában való előrelépést nehezítette, de vezetőként az önkormányzatban dolgozók számára sem tanúsítottak motiváló magatartást.

 

Mi volt a gond az LMP-s Fülöp Zoltánnal?

 

A polgármester szerint Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester feladatai közé tartozott többek között az egyik legfontosabb választási ígéretük, a Samsung köré helyezendő mérőállomások beszerzésének teljes körű előkészítése, illetve az önkormányzat korábbi vezetésének átvilágítása, amely vizsgálat hanyag módon zajlott szerinte. „Egyszerűsítve: a vizsgálat szerint a fideszes vezetés alatt minden jogszerűen zajlott – miközben mindenki tudja, hogy más területeken, amelyek nem tartoztak ez alá a vizsgálat alá, már az elmúlt fél évben is előkerültek olyan korrupciógyanús ügyek, melyekkel kapcsolatban feljelentés is történt.

 

A két ügyben sajnos semmilyen előrehaladás nem történt az elmúlt hónapokban.”

 

És a DK-s Lőrinc László bűne mi volt?

 

Balogh úgy véli, az alpolgármester munkája kapcsán több alkalommal felmerült,

 

hogy a valódi teljesítés ellenőrzése nélkül fogadott el és írt alá teljesítésigazolást, a nem szerződésszerű teljesítés orvoslását pedig felkérésre sem hajtotta végre.

 

Példaként azt állította, a gödi nyaralóházakkal kapcsolatban több kérdéses, szabálytalan részlet is napvilágra került, miután felmondták előző konyhával a szerződéts, sürgősen találni kellett egy szolgáltatót, aki át tudja venni a helyüket. „Ezzel kapcsolatban – a képviselő-testület elé hozott beterjesztésével ellentétben – a beszerzési eljárás nem lett megfelelően lebonyolítva, sőt, mint kiderült, közbeszerzési eljárást kellett volna lefolytatni. Ezek után Lőrincz László a konyhaépítés kivitelezésének teljesítésigazolását annak ellenére aláírta, hogy az nem felelt meg a szerződésben foglaltaknak.”

 

A polgármester összegzése szerint a két alpolgármester nem tudta teljesíteni a gödieknek tett ígéreteit, ezért úgy érzi, akkor tud hű maradni a választóknak tett ígérethez, ha változtat.

 

„Ezért a jövő hétfői ülésre benyújtottam egy javaslatot, amely az alpolgármesterek leváltásáról szól. Remélhetőleg hamar megoldódik az ügy, és új, hatékonyan dolgozó, lelkiismeretes alpolgármesterrel vághatunk neki a következő éveknek.”

 

FRISSÍTÉS (2020. 06.24. 21:27) „Hazug autokratát kellett megismernünk Balogh Csaba személyében” – reagálta a gödi polgármester posztjára az Azonnalinak Fülöp Zoltán alpolgármester, aki határozottan cáfolta az őt és Lőrincz Lászlót ért vádakat, azok szerinte „minden valóságalapot nélkülöznek”. Azzal kapcsolatban, hogy Balogh szerint nem haladt a Samsunggal kapcsolatos megbízásával, azt mondta, valóban csak egyszer tárgyalt a céggel, de csak azért, mert utána Balogh közölte vele, hogy nem mehet többet. A polgármester szerint hanyagul elvégzett vizsgálat kapcsán pedig úgy fogalmazott, valóban nem találtak korrupciógyanúra utaló jeleket az érintett óvodaújjáépítési projekt kapcsán, „műszaki szempontból rendben volt a dolog”, de a polgármester az eredmény ellen nem emelt kifogást, és nem jelezte, hogy további vizsgálatokat végezzenek. Egyébként Fülöp szerint az is nonszensz, hogy ne lettek volna elérhetőek hivatali időben. 

 

Ugyan az alpolgármesterek és Balogh a veszélyhelyzet alatt tárgyaltak egymással a helyzet rendezéséről, ám ez Fülöp szerint azért fulladt kudarcba, mert Balogh gyakorlatilag diktátumként akart velük egy együttműködési megállapodást aláíratni, amelyhez hiába javasoltak módosításokat, arról a polgármester hallani sem akart. Így az alpolgármester szerint Balogh végül az LMP-s és DK-s pártközpontokhoz fordult, hogy ők kényszerítsék a rá Fülöpöt és Lőrinczet annak aláírására, ám erre egyik párt sem volt hajlandó.

 

És hogy most mihez kezdenek? Fülöp szerint továbbra is igyekeznek a város érdekében dolgozni az ellenséges légkör ellenére. Így javaslatokat fognak tenni például az önkormányzatok demokratikus működésének helyreállítása, illetve a Samsunggal való kapcsolat javítása érdekében.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás