+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. augusztus 11. kedd, 21:00
Többször is meg kellett szakítani az árulózó és új választást követelő lakosok miatt az ülést Gödön, mielőtt sikerült volna megszavazni, hogy újabb 30 napra felfüggesszék a momentumos polgármestert, Balogh Csabát.
„Áruló, takarodj!”

 

– zengett hosszú perceken keresztül a gödi képviselőtestület augusztus 11-i, nyilvános ülésén az azt vezető LMP-s alpolgármesternek, Fülöp Zoltánnak címzett rigmus, mielőtt megszavazták volna az október 13-án megválasztott, momentumos polgármester, Balogh Csaba újbóli felfüggesztését. A hallgatóságtól érkező, hosszú percekig tartó skandálás miatt Fülöp Zoltánnak rövid időre szünetet is el kellett rendelnie, ám végül sikerült megszavaztatni a képviselőtestülettel Balogh Csaba felfüggesztését.

 

A szavazás előtt is forró volt a hangulat több alkalommal is: a hallgatni éppen nem akaró „hallgatóság” soraiból az árulózás mellett új választást is követelt néhány gödi lakos, és többször hangos, indulatos bekiabálásokkal, sőt, még dudálással is megzavarták az emiatt egyébként kétszer is megszakított ülést.

 

ILYEN VOLT A HANGULAT KÖZVETLENÜL A POLGÁRMESTER ELLENI FEGYELMI ELJÁRÁS SZAVAZÁSA ELŐTT. A FELVÉTELEKET EGY OLVASÓNK KÜLDTE.

 

De miért kellett egyáltalán felfüggeszteni a polgármestert?

 

A gödi konfliktus már hónapok óta tart, annak eredője pedig azok a személyi konfliktusok, amik az október 13-i önkormányzati választás óta a képviselőtestület többségét adó ellenzéki koalíció tagjai, a Momentum, a DK, az LMP és Jobbik között eszkalálódtak. Az LMP-s és DK-s alpolgármesterek, Fülöp Zoltán, illetve Lőrincz László politikailag és emberileg alkalmatlannak nevezték Baloghot a polgármesterségre, míg Balogh szerint az alpolgármesterek nem dolgoznak megfelelően.

 

A többfordulós konfliktus odáig fajult, hogy a polgármesterrel szemben álló pártok külön frakciót alapítottak, és a 12 tagú testületben a Baloghgal szemben álló 8 képviselő (tehát a Baloghgal elégedetlen ellenzékiek és a fideszesek együtt) megszavazta, hogy a polgármester ellen fegyelmi eljárás induljon a veszélyhelyzet alatt hozott döntései miatt, és ennek idejére fel is függesztették Baloghot a tisztségéből. Helyette a polgármesteri teendőket az LMP-s alpolgármester, Fülöp Zoltán látta és látja el.

 

A 30 napos fegyelmi eljárás a héten zárul, ám az eredetileg DK-s alpolgármester, Lőrincz László a hét elején gyorsan benyújtott egy újabb fegyelmi eljárást a képviselőtestületnek. Ezt szavazta most meg a Balogh Csaba mellett szimpatizáló, indulatos közönség bekiabálásai közepette a testület, méghozzá – az előző fegyelmi eljáráshoz hasonlóan – ugyanazon törésvonal mentén: a testület momentumos blokkja tartózkodott, mindenki más megszavazta a fegyelmi eljárás elindítását célzó indítványt.

 

Így Balogh Csaba újabb 30 napra, azaz a most megszavazott fegyelmi eljárás ideje alatt sem gyakorolhatja polgármesteri jogköreit.

 

Most miért indítottak Balogh ellen fegyelmi eljárást?

 

A beadványt benyújtó Lőrincz László több dolgot is sérelmezett:

 

+ szerinte egy június 29-i ülésen Balogh Csaba többször megfenyegette a képviselőket azzal, hogy jogi következményei lehetnek annak, ahogyan a képviselők szavaznak az egyes napirendi pontokról;

 

+ Balogh Csaba a július 17-i ülésen több, Lőrincz szerint a testület kompetenciájába tartozó kérdésről nem rendelt el szavazást, és egyes képviselőtestületi határozatokat is később írt csak alá, mint azt a határozat szövege előírta.

 

Ez utóbbira hivatkozva Lőrincz azt is javasolta, hogy a tavaly október 13-a utáni összes képviselőtestületi ülésen született döntés végrehajtását vizsgálják ki.

 

Mind a Balogh Csaba elleni fegyelmi eljárás elindítását, mind a korábbi önkormányzati döntések kivizsgálását megszavazta a testület. Míg a momentumos Vajda Viktória és Andrejka Zombor, illetve a momentumosokkal egy frakcióban ülő, független, de egyébként a Párbeszéd támogatta Hlavács Judit tartózkodott, addig az összes többi képviselő pártállástól függetlenül igent nyomott a beadványra (az ülésen a fideszes Pintér György nem volt jelen).

 

Momentum: koncepciós pert folytatnak Balogh Csaba ellen

 

„A tanú című filmből idézhetnénk, hogy »ez itt már az ítélet«!”

 

– így kommentálta a fegyelmi eljárás vitája során Lőrincz beadványát Hlavács Judit, aki szerint abszurd mind az előző, mind a mostani fegyelmi eljárás, és ezek célja nem más, minthogy – kiiktatva szerinte az önkormányzati döntéshozásból a megválasztott polgármestert – az önkormányzat Baloghgal szembenálló része átalakíthassa az önkormányzati szervezetet, és meghozhasson olyan döntéseket, amiket Balogh Csaba amúgy meg tudna akadályozni.

 

A momentumos Andrejka Zombor álságosnak tartja az újabb fegyelmi eljárást, és azt szorgalmazta felszólalásában, hogy a Balogh által korábban indított, de az ellenálló képviselők által napirendre sem vett fegyelmi eljárásokat is le kéne folytatni a két alpolgármesterrel, Fülöp Zoltánnal és Lőrincz Lászlóval szemben, mert „így lenne fair”.

 

Abban egyetértés volt a momentumos blokkban, hogy a Balogh Csaba elleni, újabb fegyelmi eljárás valójában egy koncepciós per, ami azt hivatott megakadályozni, hogy a polgármester el tudja látni a feladatát.

 

Egy gesztust azért kaptak a momentumosok is: Lőrincz Zoltán kezdeményezte, hogy a beadvány eredeti szövegével ellentétben, ami a fegyelmi eljárást lefolytató bizottságba három, Baloghgal szembenálló önkormányzati képviselőt ültetett volna, a jobbikos Hives Gábor helyére jelöljön a Momentum frakciója tagot.

 

Ezt végül Andrejka Zombor vállalta azzal feltétellel, hogy a bizottságban méltó elbánásban részesüljön, és hozzátette: reméli, hogy tudja majd ellenőrizni a fegyelmi eljárás igazságos mivoltát.

 

Kirúgják-e a pártok a rebellis, gödi politikusaikat?

 

A fegyelmi eljárásról szóló döntés egyúttal azt is jelenti, hogy a helyi DK-s, LMP-s és jobbikos képviselők végleg eldöntötték, hogy a maguk útját járják a gödi konfliktusban.

 

Ugyanis mint ismeretes, egy hete a DK-s Rónai Sándor – pártja tudomásával – közzétett egy manipulált hangfelvételt egy április 6-i, nem nyilvános frakcióbeszélgetésről azt bizonyítandó, hogy Balogh Csaba elvtelenül a fideszes Pintér Györgyöt akarta megtenni alpolgármesterének a DK-s és az LMP-s alpolgármesterinek leváltása után. Mint kiderült, ebből a hangfelvételből – amit Rónai állítása szerint ismeretlen forrásból kapott – kimaradt egy fontos rész, ami azt bizonyította, hogy Balogh csak mint lehetőséget vetette fel Pintér György kinevezését, de erről előzetesen ki akarta kérni frakciótársai véleményét is, remélve, hogy nem Pintér Györgyöt akarják.

 

Ennek az lett a vége, hogy a DK és a Momentum kölcsönösen egymást kezdték el vádolni a Fidesszel való kollaborációval, mígnem a pártok országos vezetésének sikerült asztalhoz ülniük, és megállapodniuk valamiről – hogy pontosan miről, azt nem tudni –, hogy a gödi helyzetet rendezni tudják.

 

Csakhogy a három DK-s gödi képviselő, Lőrincz László alpolgármester, Szilágyi László, a pénzügyi bizottság alelnöke, illetve Tóth Ágnes, a DK Pest megyei önkormányzati képviselője hétfőn felfüggesztette párttagságát. Mint a döntést a mai ülésen Szilágyi indokolta napirend előtti felszólalásában:

 

az ellenzéki összefogás ugyan prioritás országosan, az viszont elfogadhatatlan, hogy egy párt helyben emiatt a saját képviselői ellen forduljon, mikor pont hogy ki kellene állnia értük.

 

A tagsági felfüggesztésre válaszul a Momentum még kedd reggel szólította fel arra az érintett pártokat – tehát nem csak a DK-t, hanem az LMP-t és a Jobbikot is –, hogy zárják ki a soraik közül azokat a gödi képviselőket, akik a Fidesszel szövetkezve elárulták az ellenzéki az összefogást.

 

A Momentum értelmezésében ez az árulás történt meg újfent azzal, hogy a momentumos frakció kivételével minden ellenzéki képviselő megszavazta a Balogh Csaba elleni, újabb fegyelmi eljárást. Kérdés, hogy a Momentum felhívásának eleget téve az LMP és a Jobbik – miután a DK-sok már eleve felfüggesztették a tagságukat – úgy dönt-e, hogy kizárja a pártból a gödi képviselőit.

 

NYITÓKÉP: Göd / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás