Most már időközi választásra lenne szükség Gödön – a felfüggesztetett polgármester az Azonnalinak

Szerző: Petróczi Rafael
2020.08.12. 14:00

Augusztus 11-én ismét felfüggesztette a gödi momentumos polgármestert, Balogh Csabát az ellene fordult képviselő-testület. De mit gondol Balogh a fegyelmi eljárásban ellene felhozott vádakról? Lehet-e még szerinte békésen rendezni a gödi konfliktust, és kihasználja-e a helyzetet a DK és a Momentum arra, hogy Gödön proxyháborút vívjanak? Hogyhogy nem torkollott tojásdobálásba a képviselő-testületi ülés? Interjú.

Most már időközi választásra lenne szükség Gödön – a felfüggesztetett polgármester az Azonnalinak

A botrányba fulladó, augusztus 11-i ülésen fogadták el a Balogh Csaba momentumos polgármester ellen fordult korábbi szövetséges, valamint a fideszes gödi képviselők, hogy Balogh ellen újra fegyelmi eljárás induljon. A fegyelmi eljárást kezdeményező DK-s alpolgármester, Lőrincz László azt sérelmezte, hogy szerinte Balogh jogellenesen vezetett testületi üléseket, és hatalmával visszaélve nem írt alá időben testületi határozatokat – ez utóbbi miatt az önkormányzati döntések végrehajtásának kivizsgálását is kérte. Amíg a fegyelmi eljárás tart, azaz 30 napig Baloghot felfüggesztették a polgármesterség alól – immáron másodszor. Felfüggesztése másnapján kérdeztük a helyzetről a momentumos politikust.

+ + + 

Arra az eredményre számított az ön ellen indított fegyelmi eljárás kapcsán, ami született, hogy elindítják az eljárást és felfüggesztik?

Arra nem számítottam, hogy ennyire át fogja hágni a szabályokat az ülést vezető alpolgármester, Fülöp Zoltán. Aljas húzás volt részéről, hogy a szavazás előtt bejelentett egy kényszerszünetet, amit két perc után lezárt, és folytatta az ülést. Ráadásul három képviselő nem is szavazott emiatt időben, és így is fogadta el az eredményt. (A kényszerszünet után Fülöp Zoltán újra szavazásra bocsátotta a fegyelmi eljárás pontjait, így minden képviselőnek volt egyértelmű lehetősége szavazni – a szerk.)

A szavazás maga jogilag sem volt rendben ön szerint, vagy csak erkölcsileg tartja megkérdőjelezhetőnek?

Szerintem jogellenes is volt.

Ha én csináltam volna ilyet, ez lett volna a következő, ami miatt fegyelmi eljárást indítanak ellenem. Egyértelműen hatalmi harcok eszközei ezek a képviselők és alpolgármesterek.

Az előző fegyelmi eljárás indításakor a felfüggesztése felülvizsgálatát kérte, így maradhatott még 15 napig gyakorló polgármester a fegyelmi vizsgálat ellenére is. Most ilyenre nincs lehetősége.

Pontosan. Felülvizsgálatot kezdeményezni a felfüggesztésemmel szemben, hogy így ideiglenesen újra elláthassam a polgármesteri feladataimat, mint jelenleg helyettes polgármesternek, Fülöp Zoltánnak lenne csak lehetősége, aki nyilván nem fog ezzel élni.

Akkor mit fog most tenni?

Ahogy az előző alkalommal, most is elmegyek a bírósághoz azt kérve, hogy a fegyelmi eljárás ne 30, hanem csak 8 napig tartson.

Milyen fejlemények vannak az előző fegyelmi eljárásban?

A vizsgálóbizottság tudtommal egyelőre csak annyit tett az elmúlt huszonvalahány nap alatt, hogy megbízta az ügyvédet, aki több, mint két és félmillió forintért elkészített egy véleményt az állítólagos fegyelmi vétségeimről, amivel kapcsolatban ma fognak meghallgatni a vizsgálóbizottságban.

Akkor a szerdai nappal meg is szűnik működni ez a bizottság?

Nem, a vizsgálóbizottság megbízatása augusztus 17-ével jár le – ha addig a bíróság nem mondja ki, hogy jogellenesen vizsgálódik a bizottság, akkor mondhatnák azt, hogy végleg felfüggesztenek. A másik alpolgármester, Lőrincz László most azért kért újra fegyelmi eljárást, mert ők is tudják, hogy ez nem fog megtörténni.

A jelek szerint elég sokáig el lehet ezt húzni jogerős határozat nélkül is: elindítanak ön ellen egy fegyelmi eljárást, ami alatt felfüggesztik, majd mielőtt az lejárna, elindítanak egy újabbat, ismét felfüggesztve ideiglenesen.

Így van. Ezzel az alpolgármesterek egyértelműen visszaélnek a jogaikkal: egyértelműen nem megalapozottan nyújtják be ezeket a kéréseket, és ennek ellenére megcsinálják. Arra számítok, hogy

legközelebb már azért akarnak majd felfüggeszteni, mert sapkában mentem be a hivatalba. Vagy éppen azért, mert nem abban.

Az első fegyelmi eljárást alapvetően a veszélyhelyzet alatti intézkedései miatt indították, most viszont már olyan dolgokat rónak fel önnek, amik ezt követően történtek, például hogy egy július 17-i ülésen több kérdésben sem rendelt el szavazást. Ezek nem valós állítások?

Ha visszanézi valaki a kérdéses üléseket, vagy elolvassa a jegyzőkönyvet, láthatja, hogy mindig megkérdeztem a jegyzőt. Nagyon hosszasan tanakodtunk, hogy az IGLU LTP Kft-vel kötött szerződés vagy a Településellátó Szervezet vezetője szerződésének felmondását – amiket fel is hoznak ellenem az újabb fegyelmi eljárásban – egyáltalán meg kell-e szavaztatni. A törvényességet felügyelő jegyzővel közösen jutottunk arra, hogy ezek az előterjesztések jogellenesek voltak, és a város működését kockáztatták volna akkor, ha ezeket a testület megszavazta volna. Ezért nem bocsátottam ezeket szavazásra. Ez alaposan megfontolt, jogilag alátámasztott döntés volt.

Az viszont már nem az ülésvezetéssel kapcsolatos vétség, hogy csak augusztus 3-án írta alá a határozatot az ex-DK-s Tóth Ágnes visszahelyezéséről a Gödi Nonprofit Szolgáltató Zrt. élére, akit a veszélyhelyzet alatt pont ön rúgott ki. Márpedig a visszahelyezési határozatot – ahogy a fegyelmi eljárásban áll – július 17-én fogadta el a testület azonnali hatállyal. Miért csak 18 nappal később írta ezt alá?

Ahhoz, hogy aláírhassak, először a jegyzőkönyvet kell elkészíteni, mert a jegyzőkönyv hitelesíti azt, hogy a határozat szövege megegyezik azzal, amit a képviselő-testület elfogadott. Márpedig itt egy többszázoldalas jegyzőkönyvről beszélünk, ahol nem egy pont volt azonnali határidővel meghatározva. A hivatali kollegák reggeltől estig, túlórában dolgoztak ezen (még én is besegítettem), és így tudták pont az előírt 15 napon belül elkészíteni a jegyzőkönyvet. De

Tóth Ágnes már ennél hamarabb is megkapta a megbízását a jegyzőkönyv egy előzetes kivonata alapján, csak éppen maga Tóth Ágnes volt az, aki a megbízás bejegyzését megakadályozta azzal, hogy a bejegyzést is az önkormányzattól kérte.

Emiatt csúszott át augusztusra az aláírás.

Ez ön szerint szándékos időhúzás volt Tóth Ágnes részéről?

Igen. Ezt majd megállapítja biztos valaki más is. Ezen a ponton már úgy látom, hogy szándékosan szabotálnak mindenhol. Szándékos az is, hogy kifogják a szelet a vitorlámból azzal, hogy a fegyelmi eljárások előtt előkészített anyagainkat átveszik, csak éppen magukat írják oda beterjesztőnek, mintha az az övék lenne.

Ez alapján mit csinálna, ha lenne rá lehetősége: megelégedne az alpolgármesterei leváltásával, ahogy arra korábban is törekedett, vagy kezdeményezné a képviselő-testület feloszlatását, hogy időközi választást írjanak ki?

Ez jó kérdés. Valószínűleg az utóbbinak lenne hatása, úgyhogy inkább arra szavaznék, de az alpolgármesterek biztos, hogy semmilyen szín alatt nem méltók a pozíciójukra. Fülöp Zoltán bebizonyította, hogy jogellenes és hataloméhes játékot játszik.

Ha jól tudom, ön ott ült a közönség soraiban a keddi ülésen.

Igen.

Milyen érzés volt látni, hogy egyes gödi lakosok indulatosan bekiabálnak és skandálnak az önt felfüggesztő politikusoknak? Jól esett, hogy mások szolidarítanak önnel, vagy szomorú volt, hogy ezt ilyen formában juttatták kifejezésre?

Nagyon megható volt ezt látni. Ha beleképzelem magam az ő helyükbe, valószínűleg én is ugyanezt tettem volna. És még szomorúbb lettem, amikor azt láttam, hogy sajnos ez sem hozott eredményt. Kétségbeejtő a helyzet Gödön, és a lakosok nem véletlenül vannak felháborodva. Okkal várják rengetegen, hogy legyen új választás. Úgyhogy szimpatizálok a tiltakozókkal.

A szimpátiája abban is megnyilvánult, hogy bátorította az ülésen bekiabáló embereket?

Nem, én pont hogy nyugtattam az embereket, elmagyaráztam nekik, ha valami jogszerűen elfogadható volt. De az emberek sokkal békésebben is tüntettek, mint ahogy eredetileg tervezték volna maguktól.

Mit terveztek akkor eredetileg a tiltakozók?

Hallottam olyat, hogy készültek az emberek tojást meg paradicsomot is hozni,

és én meg megnyugtattam őket, hogy tartsuk meg a méltóságunkat, mert az legalább nekünk még megvan, mégha a testület többsége azt teljesen el is vesztette.

A szemére vetette a DK-ból kilépő képviselőknek, hogy nem engedelmeskedtek a DK pártközpontjának, és tovább élezték a gödi konfliktust, például megszavazták a felfüggesztése ellen indított fellebezése megóvását. Ha ön kerülne abba a helyzetbe, hogy a pártja a meggyőződésével ellentétes dolgot kér öntől, nem ugyanazt tette volna, mint Lőrincz Lászlóék?

Nem azt vetem a szemükre, hogy megtagadták a kérésemet, mert a párt – legalábbis a sajátom biztosan – nem ultimátumokat ad. Hanem szakmailag rávilágít arra, hogy merre érdemes haladni. A volt DK-s képviselők, amennyire tudom, még ilyen tárgyalásokba se voltak hajlandóak belemenni. Hanem ahogy velünk, úgy a saját pártjukkal szemben is megtagadták még a lehetőséget is, hogy egyezségre jussunk.

De ha fordított lenne a helyzet, és ön látna a polgármesteri székben valakit, akiről azt gondolja, hogy emberileg és szakmailag is alkalmatlan Göd vezetésére, nem ugyanezt tenné? Nem azt mondaná a pártjának, hogy „bocsi, de erről az emberről semmilyen formában nem fogok alkudozni, mert látom, hogy nem érdemes”?

Egy szakmai vitában alternatívákat kell tudni javasolni. Ha odamegyek a pártomhoz, hogy Fülöp Zoltán és Lőrincz László alkalmatlan alpolgármesternek, akkor a pártom elkezdi elemezni a helyzetet, és megnézni, hogy milyen alternatívák vannak. És ha a békés együttműködéshez az kell, hogy ne ők legyenek, akik helyettesítenek, akkor lehetne az is egy alternatíva, hogy valaki más is alpolgármester még rajtuk kívül, aki tud engem helyettesíteni akkor is, ha éppen fel vagyok függesztve, de közben ők is megtarthassák a presztízsüket.

Az ilyesfajta alkudozásukba minden politikusnak bele kell mennie – ezek az emberek viszont már rájöttek arra, hogy nekik csak a Fidesszel kell alkudozniuk,

és az ellenzéki összefogás, a kormányváltás egyáltalán nem céljuk.

Egyébként mi volt abban a megállapodásban, amit országos szinten kötött a Momentum és a DK a helyzet rendezésére? Azt írta egy posztjában, hogy első lépésben nem kellett volna megszavazniuk a fellebbezése megóvását. Mik lettek volna a következő lépések a béke felé?

Meg kellett volna állapodni ezekben a személyi kérdésekben.

Akkor ez a megállapodás tulajdonképpen csak annyit tartalmazott, hogy...

A mostani megállapodásban még az engem helyettesítő alpolgármester személye sem szerepelt. Ez elsősorban arról szólt, hogy nyissunk egymás felé, és tisztázzuk, hogy kinek milyen bizalmi válsága van, amiket nem lehet már helyrehozni. Ennek jegyében kellett volna belátnia a DK-s képviselőknek, hogy túlzásba estek, és nem fognak jogellenesen egy felfüggesztést támogatni.

Tehát mindenek előtt azt sérelmezi, hogy az ön ellen forduló képviselők esélyt sem adtak annak, hogy a pártközpontokkal közösen kielemzzék a helyzetet, és valamilyen megoldás felé induljanak el.

Így van.

Nem érzi úgy, hogy a DK és a Momentum országosan kihasználja a helyi konfliktusukat, és ilyen értelemben proxyháborút vívnak Gödön?

Nem, mert az itteni képviselők pont azt mutatták meg, hogy nincsenek összhangban a pártvezetésükkel. A Momentum elég sok kérdésben szabadkezet adott nekem, és támogatta, hogy helyileg kezelhessem a dolgot.

Elnézve azokat a hullámokat, amiket Göd ver most már az országos politikában is, nincs valami, amit utólag ön vagy a pártja jobban csinálhatott volna?

Tekintve, hogy még a saját pártjukkal való szerződést sem tartják tiszteletben a volt DK-sok, így már azt se tudom mondani, hogy kellett volna egy írott egyezséget készítenünk arról, hogy hogyan fogunk együttműködni. Jól látszik, hogy a NER, ha szüksége van emberekre minden oldalon, hogy bomlassza az ellenzéki összefogást, akkor mindent megtesz. És sajnos, ha nem becsületes emberek vannak felelős pozíciókban, akkor ezt sikerül is elérni.

Lát még bármi esélyt arra, hogy ezt a helyzetet rendezni tudják? Vagy innen már nincs visszaút?

Ha egyszer már kiborult a bili, nem lehet azt összekanalazni, hanem fel kell takarítani.

Eredményre jutni a mellékelt ábra alapján csak úgy lehet most már, ha jogi úton kimondják, hogy ezek a képviselők nem méltóak a város vezetésére.

És ha ezt önről állapítják meg, el fogja fogadni?

Attól félek, ha ez bekövetkezik, az is jele lesz annak, hogy itt már teljes a diktatúra, és a jogállamiságot teljes mértékben leküzdötte a NER.

Tehát mindenki hibás lehet, csak ön nem.

Akkor lehet valami törvénysértő, ha azt szándékosan követik el. Az biztos, hogy én szándékosan semmilyen törvénysértést nem követtem el. Még olyan eset is volt, amikor saját magamat is korlátoztam pont azért, hogy még véletlenül se lehessen azt mondani, hogy hibáztam. Nem mondom, hogy tévedést nem ejthettem: adminisztratíve lehet, tényleg elcsúszott egy határidő, és lehet, hogy voltak valahol elírások. De szándékosan sehol nem sértettem törvényt.

Most, hogy újra felfüggesztették, mihez kezd a sok szabadidejével, amit amúgy a városvezetésre fordítana?

Úgy fogok eljárni, ahogy aktivistaként tenném: házról házra járva megnyugtatom az embereket, hogy ne féljenek, a jogi procedúrát megindítottam. Valószínűleg fogok készíteni egy kommunikációs és egy költségvetési stratégiát, amiket majd átvinnék a városvezetésen, ha lesz rá bármi esélyem. Most van időm erre felkészülni, ismereteim vannak kellő mértékben, úgyhogy most már a város fejlődésére fogok fókuszálni.

Ha nem javulna érdemben a konfliktus, elindulna a 2024-es választáson a polgármesteri címért?

Sőt, egyre jobban meggyőződöm arról, hogy akkor is induljak, ha ilyen konfliktusos marad a helyzet.

Ha lesz egy újabb választás, akkor is fogom vállalni a polgármesterséget, ha a testületben kisebbségben maradok.

Ki kell tartani nekünk, kvázi civileknek, akik nem megélhetési politikusok vagyunk, hanem azért politizálunk, hogy helyre tegyük végre ezt az országot. Erre bátorítok mindenkit, együtt vagyunk igazán erősek!

NYITÓKÉP: Balogh Csaba / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek