Ismeretlen forrásból kapta a DK azt a manipulatív hangfelvételt, amiért most újra áll a bál Gödön

Szerző: Petróczi Rafael
2020.08.05. 14:49

Egymást érik az ellenzéki pártok által kiszivárogtatott hangfelvételek Gödön: a DK szerint a momentumos polgármester fideszes alpolgármestert nevezne ki, a Momentum viszont úgy látja, a DK hírt hamisít és manipulál. De kitől kapta a DK-s verziót nyilvánosságra hozó felvételt Rónai Sándor? És lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük az érintetteket!

Ismeretlen forrásból kapta a DK azt a manipulatív hangfelvételt, amiért most újra áll a bál Gödön

Ismét áll a bál Gödön, most éppen egy DK által kiszivárogtatott, megvágott hangfelvétel miatt, ahol – mint azt a település jelenleg felfüggesztett, momentumos polgármesterétől, Balogh Csabától megtudtuk – egy április 6-i, online frakciómegbeszélés részletei hallhatóak, amikor Balogh elmondása szerint már egyértelműen érezhető volt, hogy nem fog tudni együtt dolgozni az LMP-s és DK-s alpolgármestereivel, Fülöp Zoltánnal, illetve Lőrincz Lászlóval.

Megvágott hangfelvétel miatt nő újra a feszültség

A kedden a DK EP-képviselője, Rónai Sándor által közzétett, 37 másodperces felvételen pont az hallható, hogy Balogh Csaba ezt egyértelműsíti az érintett alpolgármesterknek, és felsorolja, hogy kiket tartana alkalmasnak arra, hogy betöltsék a továbbiakban ezt a tisztséget: nevezetesen a fideszes Pintér Györgyöt, a momentumos Andrejka Zombort, illetve a párbeszédes Hlavács Juditot.

„Ezen személyek között tudnék választani olyan embert, akiben megbízok annyira, hogy rá tudjam bízni a helyettesítést” – ezzel a mondattal zárul a Rónai által közzétett hangfelvétel. A DK képviselője erre alapozva ki is jelentette, hogy Balogh leendő alpolgármesterének „első helyen a Fidesz képviselőjét javasolta.

Vagyis Balogh a Momentum-LMP-DK-Jobbik városvezető koalíció helyett a Momentum-Fidesz koalícióra tett javaslatot.”

Csakhogy az már nem hallható a DK-s hangfelvételen, hogy ezt követően Balogh visszakérdezett, hogy „ki az, akiben a legjobban megbíztok? És remélem nem a Pintér Gyurit mondjátok” – az ezt a kiegészítést is tartalmazó, két és fél perces hangfelvételt már a Momentum elnöksége tette közzé azzal a felkiáltással, hogy „nem mehetünk el amellett szó nélkül, hogy bármelyik koalíciós partnerünk a Fidesz módszereivel támadjon minket”. A párt szerda reggeli közleményében továbbá hozzátette: reméli, hogy ez nem a DK, hanem egy magánakció volt, illetve a gödi helyzet békés rendezése érdekében arra szólítják fel koalíciós partnereiket, hogy:

+ Szakítsák meg az együttműködést a Fidesszel Gödön, ne árulják el a választók akaratát!


+ Szólítsák fel képviselőiket az ellenzéki pártokkal közös városvezetéshez való visszatérésre, a helyi lakosok szolgálatára!


+ Határolódjanak el a hírhamisítástól és a manipulatív eszközöktől, ne éljenek vissza a választók bizalmával!

A közleményt azzal zárja a Momentum elnöksége, hogy „a szerdai nap folyamán minden érintett párt elnökségéhez levélben fordul a gödi helyzet országos rendezése érdekében. Senki nem engedheti meg magának, hogy az ellenzéki együttműködést megcsúfolja, végképp nem ilyen eszközökkel.”

Az előző részek tartalmából

A gödi konfliktus azonban nem most robbant ki: mint arról az Azonnalin is sokat írtunk, súlyos feszültségek alakultak ki a képviselőtestület többségét adó ellenzéki koalíció tagjai, a Momentum és a DK, LMP, illetve Jobbik között. Ez odáig vezetett, hogy az LMP-s és DK-s alpolgármesterek, Fülöp Zoltán, illetve Lőrincz László politikailag és emberileg alkalmatlannak nevezték Baloghot a polgármesterségre, míg Balogh szerint az alpolgármesterek nem dolgoznak megfelelően.

A konfliktus odáig fajult, hogy a polgármesterrel szemben álló pártok külön frakciót alapítottak, majd a Fidesszel közösen szavazva megnyirbálták Balogh jogköreit, illetve visszavonták több, a veszélyhelyzet alatt – egyébként a hatályos szabályok szerint jogszerűen – egy személyben hozott döntését, például azt, hogy a Sólyom Airways bukásához köthető Lucsik János legyen a város közbeszerzési tanácsadója (aki mellett Balogh kitart, szerinte igenis jó szakember). Balogh cserébe visszavonta alpolgármesterei jogköreit, vagyis gyakorlatilag a címük megmaradt, de mezei képviselőkké lettek lefokozva.

Az i-re a pontot az tette fel, hogy a 12 tagú testületben a Baloghgal szemben álló 8 képviselő megszavazta, hogy

a polgármester ellen fegyelmi eljárás induljon a veszélyhelyzet alatt hozott döntései miatt, és ennek idejére fel is függesztették Baloghot a tisztségéből.

A fegyelmi eljárás lefolytatására 30 nap áll rendelkezésre, ami augusztus 16-án, jövőhét vasárnap jár le – addig a Balogh által kifogásolt, LMP-s alpolgármester, Fülöp Zoltán látja el a polgármesteri feladatokat. Ezt az amúgy sem rózsás helyzetet élezi ki még jobban a hangfelvételek miatti botrány.

A DK nem tudja, kitől jött a hangfelvétel, de azért kiszivárogtatta

Az Azonnali telefonon érte utol a megvágott, DK-s hangfelvételt kirakó Rónai Sándort, aki kérdésünkre elmondta, hogy nem egyéni akció volt a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala: az az ő neve alatt, de a DK tudtával jelent meg, mégpedig azért, mert ő Pest megye 5. számú egyéni választókerületének – ahova Göd is tartozik – DK-s elnöke.

Arról, hogy hogyan jutott a felvétel birtokába, az EP-képviselő elmondta:

ismeretlen forrástól kapták meg az általuk közzétett hangfelvételt, és csak ez az egyetlen verzió állt rendelkezésükre.

Arra a kérdésünkre, hogy a nyilvánosságra hozás előtt megkereste-e a felvétellel a helyi párttársát, a DK-s Lőrincz Lászlót, Rónai úgy válaszolt: „Ezt többen megerősítették, tudtuk, hogy ez egy valóban elhangzott beszélgetés, és tényleg ezt mondta a polgármester.”

Arra azonban Rónai már nem válaszolt érdemben, hogy mint érintett – aki adott esetben felhívhatta volna rá a pártja figyelmét, hogy a hangfelvétel nem tartalmazza a beszélgetés kontextusát befolyásoló mondatokat – Lőrincz László hallotta-e előzetesen a DK-hoz eljutott hangfelvételt. Ahelyett azt a kitérő választ adta, hogy számára egy dolog derül ki a felvételből, az, hogy áprilisban már Balogh azon gondolkozott, hogy lecseréli a DK-s és LMP-s alpolgármesterit a fent említett, három személy valamelyikére, köztük a fideszes Pintér Györgyre. 

Rónai: tartalmában lényegében ugyanaz a két felvétel

„Az őszintén egy vicc, hogy azt mondja utána a polgármester, hogy »remélem, nem szavazzátok meg« (a fideszes Pintér Györgyöt – a szerk.). Az önkormányzati törvény szerint egyetlen ember jogosult alpolgármestert jelölni: a polgármester” – tette hozzá Rónai, aki szerint a Momentum által közzétett és a DK felvétele tartalmában lényegében ugyanaz.

Az Azonnali felvetésére, hogy Balogh nem szavazásról beszélt, hanem megkérdezte, hogy a frakcióbeszélgetés résztvevői kiben bíznának meg a mostani alpolgármesterek helyére lépő jelöltek közül, Rónai úgy reagált, hogy addigra Balogh Csaba már egyértelműen kijelentette, hogy a DK-s és az LMP-s alpolgármesterek helyett a fideszes Pintér Györggyel akar együtt dolgozni,

ráadásul úgy, hogy ebbéli szándékát a Momentum elnökségével a frakciómegbeszélés előtt már egyeztette.

A DK-s politikus azt is hozzátette, hogy a pártja és a Momentum által közzétett hangfelvétel szerinte „lényegében ugyanaz”, és – tekintve, hogy a Momentum felvétele hosszabb – a Momentumból készítették el az eredeti felvételt, amiből hozzájuk egy részlet jutott el. 

A Momentum is megvágott felvételt tett közzé, de Balogh ebben nem lát problémát

„Igen, az én környezetemben rögzítették azt a hangfelvételt, amit a Momentum nyilvánosságra hozott” – erősítette meg az Azonnalinak a momentumos Balogh Csaba, aki azt ugyanakkor tagadta, hogy ennek a felvételnek a megvágott verziója jutott volna el a DK-hoz. Ugyanis egyértelműen hallható, hogy míg a Momentum felvételét valóban az ő környezetében rögzítették, addig

a DK által közzétett hangfelvételen az ő hangját már egyértelműen egy számítógép mögül hallani, azaz azt a frakcióbeszélgetés más résztvevője készíthette el.

Hogy konkrétan ki állhat akkor a DK-s hangfelvétel mögött, arra Balogh nem tudott válaszolni. Arra a kérdésre, hogy beszélt-e azóta már akár Fülöp Zoltánnal, akár Lőrincz Lászlóval az újabb konfliktusról, Balogh azt mondta, ezt szeretné megtenni, mostanáig viszont nem jutott el oda.

Van azonban a momentumos hangfelvételnek is egy kifogásolható része, ugyanis a két és félperces verziót úgyszintén megvágták, mielőtt közzétették volna, méghozzá úgy, hogy az alpolgármester-váltáshoz fűződő beszélgetést nem közölték teljes egészében: ott, miután Balogh Csaba elmondta, hogy ő kiben bízna meg alpolgármesterként, és miután visszakérdezett, hogy mások kiben bíznának meg, a hangfelvétel egy félbehagyott mondattal zárul. Egész pontosan az hangzik el: 

„Ki az, akiben a legjobban megbíztok? És remélem nem a Pintér Gyurit mondjátok. De én alapvetően abban gondolkodom, hogy...”

– az viszont már nem derül ki a Momentum verziójából, hogy Balogh miben gondolkodott.

A felfüggesztett polgármester szerint erre azért volt szükség, mert a felvételt a DK-szivárogtatásra válaszul hozták nyilvánosságra, az őt ért vádakat tisztázandó, amihez elég volt, ha ennyi részletet osztanak meg a frakcióbeszélgetésből. Hogy mégis miben gondolkodott akkor Balogh, amit a momentumos hangfelvételről nem tudhattunk meg, Balogh elmondta: abban, hogy társadalmilag megvitatott személyt szeretne alpolgármesterének, és szeretné, hogy teljesíteni képes és a a feladatra alkalmas emberrel dolgozhasson együtt. A megvágott, momentumos hangfelvétel kapcsán kerestük a Momentum elnökségét is, amint kapunk választ, úgy azt természetesen közöljük.

Lesz-e kihatása a gödi konfliktusnak az országos ellenzéki összefogásra?

Balogh Csaba arra a kérdésünkre, hogy hogy áll a hamarosan lejáró felfüggesztése, nem tudott érdemben reagálni: mint elmondta, nem kapott még semmilyen hivatalos értesítést arról, hogy az önkormányzati testület a továbbiakban is fenn akarná tartani a felfüggesztését.

Megkérdeztük erről a Balogh helyett a polgármesteri teendőket végző LMP-s alpolgármestert, Fülöp Zoltánt is, aki úgyszint nem tud jelenleg olyan indítványról, ami ezt célozná.

Abban minden megkérdezett egyetértett, hogy a mostani botrány aligha mozdítja előre a gödi konfliktus feloldását, abban viszont már nem volt mindenki közös állásponton, hogy ennek lehet-e kihatása az ellenzéki összefogásra az országos politikában: míg Balogh Csaba csak arról beszélt, hogy reméli, a DK el fog határolódni az általuk közzétett hangfelvételtől, és helyben nem fog tolerálni hasonló viselkedést, addig Rónai Sándor azt mondta, szerinte ez helyi ügy, aminek nem lesz kihatása az összefogásra országos szinten.

Ezzel szemben Rónai párttársa, Lőrincz Zoltán pont azzal hárította el a megkeresésünket, hogy szerinte a mostani konfliktus „egy országos politikai birkózás, erre most nem kívánok reagálni”.

NYITÓKÉP: Göd / Facebook

FRISSÍTÉS, 17:40: Rónai Sándor Facebook-oldalán – reflektálva a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna posztjára, amiben Donáth többek között kijelentette, hogy sokkal nehezebb lesz az ellenzéki együttműködés most, hogy Rónai Sándor manipulált hangfelvételt posztolt a DK honlapjára – cáfolta, hogy pártja meghamisította volna a hozzájuk került hangfelvételt, azt viszont nem zárta ki, hogy maga a felvétel eleve manipulált lehetett. Ahogy Rónai írta: „Nem tudom, hogy melyik (hangfelvétel, a momentumos vagy a DK-hoz eljutott – a szerk.) a manipulált. Lehet, hogy a tiétek, lehet, hogy a miénk, lehet, hogy mindkettő.”

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek