+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 2. csütörtök, 20:04
Pár napja az LMP, a DK, a Jobbik és a Fidesz képviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

Újabb felvonásához érkezett a gödi önkormányzaton belüli háború:

 

ezúttal Balogh Csaba momentumos polgármester vonta meg az LMP-s és DK-s alpolgármesterek extra jogosítványait, így már csak olyan jogkörökkel rendelkeznek, mint bármely másik önkormányzati képviselő – tudta meg az Azonnali.

 

Mint beszámoltunk róla, hónapok óta komoly feszültség van Gödön: ugyan közösen nyerte meg az önkormányzati választást a Momentum,  a Párbeszéd, az LMP, a DK és a Jobbik, utóbbi három párt képviselői szerint az általuk a kampányban még támogatott Balogh alkalmatlan polgármesternek. Balogh szerint viszont pont, hogy LMP-s és DK-s alpolgármesterei – név szerint Fülöp Zoltán és Lőrincz László – végeznek rossz munkát, ezért szerette volna őket hétfőn leváltani.

 

Ehhez képest napirendre se került a végül maratoninak bizonyuló, kedd hajnalig elhúzódó testületi ülésen a leváltásuk kérdése, ehelyett a polgármester jogköreit redukálta a testület, aminek érdekében a DK, az LMP és a Jobbik közösen szavazott a fideszesekkel. Ám Balogh több más döntéssel együtt ebbe sem hajlandó belenyugodni, miután azokat jogellenesnek tartja, miután ez ellentétes az önkormányzati törvénnyel,

 

így a hétfői ülésen hozott döntések egy részének újratárgyalását kéri a képviselő-testülettől, erre legkésőbb 15 napon belül sort kell keríteniük.

 

Vagyis addig, amíg nem dönt róla újra a testület, Balogh jogkörei sem csorbulnak. A polgármester ezen felül például nem szeretné azt sem, ha megszűnne az önkormányzat szerződése a jelenlegi közbeszerzési tanácsadó céggel, a Lucsik Jánoshoz köthető IGLU LTP-vel, amit az LMP-Jobbik-DK kritizált, mondván Lucsiknak a bebukott Sólyom Airways-projekthez is köze volt. 

 

Mit szólnak mindehhez a felek?

 

Kérdésünkre Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester megerősítette jogkörei elvonását az Azonnalinak. Ám mint mondta, ez nem nagy újdonság, mert a polgármester eddig is igyekezett kevés feladatot bízni rá. Például eddig hivatalosan Fülöp volt a kapcsolattartó az önkormányzat nevében a civilikkel környezetvédelmi ügyekben, ezután már nem lesz az. Hogy így most hogyan fog tovább dolgozni, arra a kérdésre azt mondta: saját kezdeményezések nyomán, tennivalója meg lesz bőven,

 

ugyanis rosszul állnak, sok olyan feladat van, amit a polgármester dolga lett volna előkészíteni, ám ez még nem történt meg, itt például útfelújításokra, útépítésekre vagy éppen a költségvetés végrehajtására kell szerinte gondolni.

 

Balogh Csaba arról beszélt: miután az „árulókoalíció” (vagyis az LMP-DK-Jobbik mellett a Fidesz is) meg akarta tartani a két alpolgármestert, akik megítélése szerint több esetben jogellenesen végezték a munkájukat, így úgy döntött, minden jogkörüket és feladatukat elvonja. Persze felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha a képvisleő-testület ismét megszavazza a hétfőn is elfogadott határozatokat. Balogh erre azt mondta: akkor a kormányhivatalhoz fordul, amely jogosult az önkormányzati határozatok törvényességét felülvizsgálni.

 

Addig is pedig, amíg nincsenek érvényben a határozatok, igyekszik a legfontosabb feladatokkal haladni, például a városi strand műszaki állapotának rendezésével vagy az utak felújításához szükséges közbeszerzések elindításával. 

 

Arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodik Lucsik János cégéhez közbeszerzési tanácsadóként, úgy válaszolt:

 

„dolgozom annyi ideje már Lucsik úrral, hogy meggyőződtem arról, becsülettel dolgozik és szakmaisága megkérdőjelezhetetlen. Nincs okom arra, hogy aggályaim legyenek.”

 

Hogy a Sólyom Airways ügye – vagyis az, hogy Lucsikék egy magyar légitársaságot akartak elindítani, ám ez az előtt becsődölt, hogy akár csak egyetlen gép is felszállt volna – nem zavarja-e, arra pedig azt mondta: elolvasta róla a cikkeket, de volt a médiában egy olyan felhang, ami nem tisztázta a valós körülményeket. Megjegyezte: megvonták akkor valóban Lucsik cégvezetési jogát, de tudomása szerint a Kúria azóta kimondta, hogy ez jogellenes volt. Ráadásul a polgármester nehezményezi azt is, hogy Lucsikék helyett nem a közbeszerzői tanácsadói pályázaton második helyre befutó céget választotta a testület, hanem a „legrosszabbat”, amelynek közbeszerzési eljárásait már volt, hogy sikeresen megtámadták, ráadásul nincs megfelelő tapasztalatuk sem.

 

Balogh Csaba kérdésünkre elmondta azt is, továbbra is élvezi a Momentum támogatását, és arra kérte a pártot, hogy szerezzenek be egy olyan nyilatkozatot az LMP-s, jobbikos és DK-s pártközpontoktól, amelyekben ők elhatárolódnak képviselőik cselekedetétől.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás