+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 2. csütörtök, 20:04
Pár napja az LMP, a DK, a Jobbik és a Fidesz képviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

Újabb felvonásához érkezett a gödi önkormányzaton belüli háború:

 

ezúttal Balogh Csaba momentumos polgármester vonta meg az LMP-s és DK-s alpolgármesterek extra jogosítványait, így már csak olyan jogkörökkel rendelkeznek, mint bármely másik önkormányzati képviselő – tudta meg az Azonnali.

 

Mint beszámoltunk róla, hónapok óta komoly feszültség van Gödön: ugyan közösen nyerte meg az önkormányzati választást a Momentum,  a Párbeszéd, az LMP, a DK és a Jobbik, utóbbi három párt képviselői szerint az általuk a kampányban még támogatott Balogh alkalmatlan polgármesternek. Balogh szerint viszont pont, hogy LMP-s és DK-s alpolgármesterei – név szerint Fülöp Zoltán és Lőrincz László – végeznek rossz munkát, ezért szerette volna őket hétfőn leváltani.

 

Ehhez képest napirendre se került a végül maratoninak bizonyuló, kedd hajnalig elhúzódó testületi ülésen a leváltásuk kérdése, ehelyett a polgármester jogköreit redukálta a testület, aminek érdekében a DK, az LMP és a Jobbik közösen szavazott a fideszesekkel. Ám Balogh több más döntéssel együtt ebbe sem hajlandó belenyugodni, miután azokat jogellenesnek tartja, miután ez ellentétes az önkormányzati törvénnyel,

 

így a hétfői ülésen hozott döntések egy részének újratárgyalását kéri a képviselő-testülettől, erre legkésőbb 15 napon belül sort kell keríteniük.

 

Vagyis addig, amíg nem dönt róla újra a testület, Balogh jogkörei sem csorbulnak. A polgármester ezen felül például nem szeretné azt sem, ha megszűnne az önkormányzat szerződése a jelenlegi közbeszerzési tanácsadó céggel, a Lucsik Jánoshoz köthető IGLU LTP-vel, amit az LMP-Jobbik-DK kritizált, mondván Lucsiknak a bebukott Sólyom Airways-projekthez is köze volt. 

 

Mit szólnak mindehhez a felek?

 

Kérdésünkre Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester megerősítette jogkörei elvonását az Azonnalinak. Ám mint mondta, ez nem nagy újdonság, mert a polgármester eddig is igyekezett kevés feladatot bízni rá. Például eddig hivatalosan Fülöp volt a kapcsolattartó az önkormányzat nevében a civilikkel környezetvédelmi ügyekben, ezután már nem lesz az. Hogy így most hogyan fog tovább dolgozni, arra a kérdésre azt mondta: saját kezdeményezések nyomán, tennivalója meg lesz bőven,

 

ugyanis rosszul állnak, sok olyan feladat van, amit a polgármester dolga lett volna előkészíteni, ám ez még nem történt meg, itt például útfelújításokra, útépítésekre vagy éppen a költségvetés végrehajtására kell szerinte gondolni.

 

Balogh Csaba arról beszélt: miután az „árulókoalíció” (vagyis az LMP-DK-Jobbik mellett a Fidesz is) meg akarta tartani a két alpolgármestert, akik megítélése szerint több esetben jogellenesen végezték a munkájukat, így úgy döntött, minden jogkörüket és feladatukat elvonja. Persze felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha a képvisleő-testület ismét megszavazza a hétfőn is elfogadott határozatokat. Balogh erre azt mondta: akkor a kormányhivatalhoz fordul, amely jogosult az önkormányzati határozatok törvényességét felülvizsgálni.

 

Addig is pedig, amíg nincsenek érvényben a határozatok, igyekszik a legfontosabb feladatokkal haladni, például a városi strand műszaki állapotának rendezésével vagy az utak felújításához szükséges közbeszerzések elindításával. 

 

Arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodik Lucsik János cégéhez közbeszerzési tanácsadóként, úgy válaszolt:

 

„dolgozom annyi ideje már Lucsik úrral, hogy meggyőződtem arról, becsülettel dolgozik és szakmaisága megkérdőjelezhetetlen. Nincs okom arra, hogy aggályaim legyenek.”

 

Hogy a Sólyom Airways ügye – vagyis az, hogy Lucsikék egy magyar légitársaságot akartak elindítani, ám ez az előtt becsődölt, hogy akár csak egyetlen gép is felszállt volna – nem zavarja-e, arra pedig azt mondta: elolvasta róla a cikkeket, de volt a médiában egy olyan felhang, ami nem tisztázta a valós körülményeket. Megjegyezte: megvonták akkor valóban Lucsik cégvezetési jogát, de tudomása szerint a Kúria azóta kimondta, hogy ez jogellenes volt. Ráadásul a polgármester nehezményezi azt is, hogy Lucsikék helyett nem a közbeszerzői tanácsadói pályázaton második helyre befutó céget választotta a testület, hanem a „legrosszabbat”, amelynek közbeszerzési eljárásait már volt, hogy sikeresen megtámadták, ráadásul nincs megfelelő tapasztalatuk sem.

 

Balogh Csaba kérdésünkre elmondta azt is, továbbra is élvezi a Momentum támogatását, és arra kérte a pártot, hogy szerezzenek be egy olyan nyilatkozatot az LMP-s, jobbikos és DK-s pártközpontoktól, amelyekben ők elhatárolódnak képviselőik cselekedetétől.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás