+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. július 8. szerda, 14:47
Hónapok óta húzódik Gödön a Momentum konfliktusa a DK-val, LMP-vel és a Jobbikkal. A Momentum vezetése egyértelműen polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?
Ha van egészen biztosan rossz példa az ellenzéki együttműködésre, az Göd városa.

 

Ugyanis a városban összeveszett a momentumos polgármester, Balogh Csaba a DK-val, LMP-vel és Jobbikkal, ami odáig fajult, hogy Balogh polgármesteri jogköreit megnyirbálták az érintett pártok a Fidesszel közösen, míg a DK-s és LMP-s alpolgármesterek, Lőrincz László és Fülöp Zoltán extra jogosítványait ezt követően Balogh Csaba vette vissza, mondván hanyagul dolgoznak. Sőt: Lőrincz László hétfőn jelentette be, hogy „Balogh Csaba folyamatos rágalmazása, becsületsértése és jó hírnevem megsértése miatt, a mai napon megteszem a jogi lépéseket”.

 

Vagyis ott tart a Pest megyei város testülete, hogy három blokkra szakadt:

 

+ három momentumos és egy párbeszédes képviselőre,

 

két DK-s, egy LMP-s és egy jobbikos képviselőre,

 

 valamint négy Fidesz-KDNP-s képviselőre.

 

Tehát könnyen megbénulhat a város vezetése, hiszen senki sincsen többségben.

 

Az már korábban is nyilvánvaló volt, hogy a Momentum vezetése támogatja Baloghot, például Hajnal Miklós elnökségi tag azt nyilakozta az Azonnalinak: „mi bízunk a vállalati világból érkezett, menedzsmenttapasztalattal rendelkező polgármester személyi döntéseiben”. Ennél élesebben állt bele a konfliktusba Fekete-Győr András Momentum-elnök, aki hétfő este az ATV-n már „Fideszhez átálló képviselőkről”, „renegátokról” beszélt a többi ellenzéki párt helyi politikusai kapcsán. Igaz, szerinte a gödi ügy miatt nem lesz dominóeffektus országos szinten az ellenzéki önkormányzati együttműködést tekintve.

 

De vajon hogyan látják a helyzetet a Jobbik, a DK és az LMP vezető politkkusai?

 

Hogyan látják a konfliktus forrását?

 

„A polgármester úr mintha egyszemélyben akarná vezetni ezt az önkormányzatot, pedig a közös munkának nem a választás megnyerésével kellett volna véget érnie, hanem azzal kellett volna elkezdődni" – mondta az Azonnalinak Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, egyben Pest megye 5. számú választókerületének DK-s elnöke.

 

Balogh Csaba egyedül hoz döntéseket szerinte, erre példaként azt említette, mikor a képviselő-testület nagy többséggel úgy dönt, hogy nem szeretnének a korábban bedőlt Sólyom Airways korábbi vezetőjével, Lucsik Jánossal semmilyen tanácsadói szerződést kötni, majd Balogh Csaba ezt egy személyben mégis megteszi. Rónai szrerint helyesen jártak el a képviselők, mikor azt mondták, nem hajlandóak ehhez a nevüket adni. Egyébként Rónai szerint éppen Lucsik János ügye a leginkább kibékíthetetlen ellentét Baloghék és a többi párt között.

 

A momentumos Balogh Fideszhez köthető emberekkel veszi körbe magát az önkormányzatban, szól a DK-s Rónai újabb vádja,

 

például az sem tetszett a polgármesterrel szemben álló képviselőknek, hogy Balogh egyik főtanácsadója az a Borbíró Mihály lett, aki a 24.hu-nak arról beszélt pár éve még Óbarok polgármestereként, hogy jóban van Mészáros Lőrinccel. Vagyis a DK abszolút nem fog elhatárolódni helyi politikusaiktól, egyet tud velük érteni abban, hogy „mikor ilyen gyanús alakok tűnnek fel, akadályozzák meg, hogy az önkormányzattal szerződjenek”.

 

Negatív spirál

 

„Lehet azt mondani, hogy pozícióharc megy a Momentum és a DK között, de a pártok közti eredeti megállapodás felrúgásáért és az önmérséklet tanúsítani nem képes viselkedésért alapvetően a momentumos polgármester a felelős”

 

– ezt már Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és EP-képviselője mondta az Azonnalinak, aki a kezdetek óta nyomon követi a gödiek ügyét. Elmondta, ő személyesen egy dolgot próbált meg elérni, de hiába: hogy a felek ne a nyilvánosság előtt rendezzék az ügyet, ugyanis ennek áldozatai a gödi választópolgárok lesznek, míg a haszonélvezője az a Fidesz, amely éppen az önkormányzatiság teljes felszámolására törekszik.

 

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségének titkára viszont azt mondta, nem szeretne kívülről felelőst keresni azzal kapcsolatban, ki tehet a Gödön kialakult feszültségekről.

 

Ugyanakkor értetlenül állnak az eset előtt, mert a Balogh által leváltani kívánt Fülöp Zoltán alpolgármesterüket jól ismerik, és meg vannak győződve arról, hogy 120 százalékos erőbedobással dolgozik.

 

„Elindult egy negatív spirál Gödön” – mondta a politikus, vagyis szerinte sem az alpolgármesterek lefokozását nem kellett volna kilátásba helyeznie a polgármesternek, sem pedig Balogh jogköreit nem kellett volna elvenni, mert ez nem visz a megoldás felé. 

 

Egyetértettek-e a pártközpontok helyi politikusaik döntésével?

 

Arról is kérdeztük a politikusokat, jóváhagyták-e pártjuk központjaiban, hogy helyi képviselőik külön frakciót alapítsanak, illetve megnyirbálják a momentumos polgármester jogkörét.

 

Kanász-Nagy szerint utóbbiakról, előzetesen egészen biztos nem volt jóváhagyás az LMP felsővezetése részéről, és „elég szerencsétlen dolognak” tartja, ha bárki bármilyen relációban együtt szavaz a fideszesekkel.

 

A kérdésre, hogy akkor elhatárolódnak-e Fülöp Zoltántól, úgy fogalmazott: meg kell nézni, hogy történt a pontos szavazás, helyben tudják ennek az okait.

 

A DK-központ viszont előzetesen jóváhagyta, hogy a képviselőik az LMP-vel és a Jobbikkal új frakciót alapítsanak Gödön. „Az LMP, a Jobbik és a DK képes volt egymással együtt működni az elmúlt időszakban – szemben Balogh Csabával és a Momentummal”, mondta Rónai Sándor. Ezért támogatta a DK azt, hogy ha nincs megállapodás a Momentummal, ezek a pártok a továbbiakban is közösen dolgozzanak. Hogy a DK Balogh jogköreinek csorbítását is jóváhagyta-e, arra úgy válaszolt: ők azt szeretnék, ha a város rendes működőse állna vissza.

 

A felvetésre, hogy a polgármester szerint „áruló koalíció” állt össze ellene, mert a DK-LMP-Jobbik a Fidesszel közösen szavazott Balogh ellen – például jogkörei megvágásával kapcsolatban – a legutóbbi ülésen, azt mondta Rónai: a város költségvetését pedig a 12 fős testületből 12-en szavazták meg. Vagyis ez nem koalíció, de vannak olyan ügyek, amikben együttműködnek. „Rám és a DK-ra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kollaborálnánk a Fidesszel, mi vagyunk Orbán rendszerének  legkeményebb ellenfelei.”

 

A Fidesszel közös szavazásról a jobbikos Gyöngyösi úgy vélekedett: ilyen sajnálatos eseményekhez vezet, ha valaki olyan egyoldalú lépéseket tesz, mint Balogh Csaba. A jobbikos politikus maga szerette volna, ha ez elkerülhető.

 

De leszögezte azt is: ő a párt elnökhelyetteseként nem akar okosabb lenni azoknál, akik ott vannak a helyszínen, a Jobbik elnöksége ugyanis mindig tiszteletben tartotta a helyi alapszervezetek és képviselők véleményét.

 

Mindenki optimista

 

„Minden helyzetet lehet rendezni, csak felnőtté kell érni hozzá”

 

– vélte Gyöngyösi Márton, aki szerint a polgármester olyan szituációba lavírozta magát, amiből nehéz más kiutat találni, mint a megállapodás, a jelenlegi patthelyzet ugyanis fenntarthatatlan. Szerinte ez nem az a helyzet, mikor „ifjonti hévvel és erővel” lehetne megoldani a dolgokat, „ez a felnőttek világa, nem a gyermekeké”, ezt minden pártnak meg kell tanulnia. „Ebben mindenkinek alázatosan, okosan, ügyesen, önmérsékletet tanúsítva kell együttműködni” – mondta, megjegyezve, bízik abban, hogy minden fél túl fog jutni a sérelmein, és azon fog dolgozni, ne a nyilvánosság előtt üzengessen, hanem üljenek le egymással.

 

Az LMP-s Kanász-Nagy szerint egyébként az lenne a legjobb megoldás, ha mind az alpolgármesterek, mind a polgármesterek jogosítványait visszaállítaná a testület.

 

Hozzátette: a Momentum vezetésének is beszélgetnie kell a polgármesterével, a helyzet megoldása közös felelőssége mindenkinek. Egyébként az LMP-s politikus szerint még menthető a helyzet, és bízik benne, hogy az országos együttműködésre sem hatnak ki a gödi feszültségek, „az LMP pozitívan és nyitottan áll a Momentum felé”.

 

Rónai szerint pedig akkor van esély egy jó együttműködésre, ha mind a két fél nyitott erre, „én a DK nevében azt tudom mondani, hogy mindig nyitottak vagyunk erre, hiszen itt áll előttünk 2022, és szeretnénk megmutatni, milyen jól tudjuk vezetni a városokat”. Szerinte egyébként számtalan jó példa van erre, többek között a momentumos vezetésű Újpesté, a jobbikos Dunaújvárosé vagy éppen a párton kívüli, ám a DK által felkért polgármester által vezetett Tatabányáé.

 

NYITÓKÉP: Kanász-Nagy Máté / Facebook, Gyöngyösi Márton / Facebook, Rónai Sándor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás