Együtt szívatta meg a Fidesz és az ellenzék a gödi momentumos polgármestert

2020.06.30. 17:58

Sok pontban megnyirbálták a momentumos polgármester jogköreit a Fidesszel együtt szavazva az LMP, a DK és a Jobbik politikusai egy kedd hajnalig tartó testületi ülésen. Balogh Csaba városvezető a képviselőtestületi többség mögött álló „háttérhatalomról”, a mögüle kihátráló DK-s alpolgármester „Momentum-ámokfutásról” beszél. Nem csitulnak a kedélyek Gödön, de hol az igazság? Megkérdeztük az érintetteket.

Együtt szívatta meg a Fidesz és az ellenzék a gödi momentumos polgármestert

Folytatódik a gödi ellenzéki belharc, amivel az Azonnalin már többször is foglalkoztunk: hétfőn például az ellenzék Momentumon és Párbeszéden kívüli része alakított külön frakciót a város képviselőtestületében, ezzel a Fidesz, DK, LMP és a Jobbik nyolc képviselője áll szemben a Momentum és Párbeszéd összesen négy képviselőjével – utóbbi csoportba beleértve a polgármester Balogh Csabát is.

A frakcióalakítást követően pedig tíz és fél órás, maratoni ülést tartott a testület: hétfő délutántól egészen kedd hajnalig tárgyaltak.

Nemhogy az ellenzéki alpolgármestereket nem váltották le, de Balogh járt rosszul

Az biztos, hogy volt miről, ugyanis a Balogh Csaba momentumos polgármester és gyakorlatilag az egész képviselőtestület közötti konfliktus odáig fajult, hogy Balogh hétfőn napirendre akarta tűzni az ellenzéki alpolgármesterek leváltását, és fegyelmi eljárást akart indítani ellenük, illetve ki akart nevezni egy alpolgármestert a saját pártjából.

Az ügy háttere, hogy az LMP, a Jobbik és a DK gödi képviselői szerint – noha a tavalyi önkormányzati választáson ők is támogatták – Balogh mind politikailag, mind emberileg alkalmatlan a polgármesterségre. Így, bár korábban a Gödi Összefogás nevű frakcióban ültek közösen a momentumosokkal és a Párbeszéd egy szem képviselőjével, a három párt politikusai inkább egy új frakciót alapítottak. Balogh szerint viszont pont, hogy a távozók váltak méltatlanná a képviselői esküjükhöz, így a polgármester már őket szólítja fel lemondásra. 

A polgármester és a képviselők jelenlegi viszonyát jól illusztrálja, hogy Balogh pontjait – melynek keretében az LMP-s és DK-s alpolgármesterek leváltását és egy új momentumos alpolgármester kinevezését indítványozta – nem is vette napirendre a testület, sőt,

az ülés végül pont az ellenkező irányba ment: az ellenzéki és fideszes képviselők pont, hogy a polgármester jogköreiből csíptek le.

Balogh a jogállamiságot, DK-s alpolgármestere a demokráciát félti, csakhogy egymástól

De hogyan is jutott addig a gödi belharc, hogy az ellenzék már a Fidesszel együtt szavazott a szintén ellenzéki polgármester jogköreinek megnyirbálásáról? Az Azonnali az üggyel kapcsolatban megkereste a momentumos városvezető Balogh Csabát, és az egyik alpolgármestert, a DK-s Lőrincz Lászlót.

Balogh Csaba elmondta: a tíz és fél órás, maratoni ülés egyik legkomolyabb fejleménye az volt, hogy a képviselőtestület hozott egy olyan határozatot, miszerint

a polgármester az állami szervekkel, illetve a Samsunggal a gödi Samsung-gyár ügyében folytatott tárgyalásokban nem vehet részt.

Balogh szerint ez teljesen jogellenes, csakhogy ezzel kapcsolatban tíz napon belül foglal csak állást a kormányhivatal. „Az ilyen intézkedéseikkel megerőszakolják a jogállamiságot és az önkormányzati rendszert” – fogalmazott.

A DK-s Lőrincz László viszont az Azonnalinak nyilatkozva úgy vélte, a demokráciát éppenséggel inkább a polgármestertől kéne félteni. Sok, a polgármester által kötött szerződést részletesen tárgyaltak a testületi ülésen, egyesével felülvizsgálták őket, ezek közül jónéhányat vissza is vontak határozatban. Lőrincz szerint azokat a szerződéseket viszont meghagyták, amik „a város érdekét szolgálják”, de a szerintük felesleges, csak Baloghot és stábját építgető szerződéseket visszavonták. Ezekről a szerződésekről személyiségi jogok miatt nem kívánt részletesen nyilatkozni az alpolgármester, annyit viszont elmondott, hogy a gödi Samsung-gyár helyzetrendezésénél van olyan szerződés, ami inkább Balogh álláspontját tükrözi és nem a képviselőtestületét. Lőrincz elmondta, hogy

semmiféle megvalósítási terv nem került a testület elé, a polgármester maga döntött az ügyben, ez egy demokráciában pedig nem így kéne működjön.

Ki a háttérhatalom?

Mint fentebb is írtuk, végül a polgámester által előterjesztett napirendi pontokat napirendre sem vette a testület, Lőrincz szerint azért, mert Balogh pontjai komolytalanok voltak, konkrétan egy „momentumos leszámolást” tervezett, ezért nem méltatta még csak tárgyalásra sem a testület. Az ülés egyik érdekessége volt, hogy a fideszes képviselők is sokszor együtt szavaztak a Momentummal szemben szavazó ellenzékiekkel, a DK-s Lőrincz szerint

úgy látszik, hogy a Fidesz is megunta a „Momentum ámokfutását” Gödön, és ők is Gödért szeretnének dolgozni.

Erre reagálva Balogh azt mondta, a DK-s alpolgármester tettei mást tükröznek. Szerinte a Fidesz és a többi ellenzéki párt helyi képviselői a Momentum növekvő népszerűségét látva gondolták úgy, „hogy a Momentum rossz fényben tűnjön fel”. A DK-s alpolgármestertől azt is megkérdeztük, hogy az együttszavazás miatt nem tart-e az egyébként pont a DK környékén megszokott fideszbérencezéstől, ám úgy gondolja, hogy nem pártkatonáknak, szavazógépeknek kell ülniük a testületben, és ha úgy van, akkor a hasonló elveket valló embereknek össze kell fogniuk a városért.

ITT MÉG MOSOLYGÓSABB A KÉT GÖDI VÁROSATYA: A KÉPEN TUZSON BENCE, A MINISZTERELNÖKI KABINETIRODA ÁLLAMTITKÁRA (B) MELLETT A DK-S LŐRINCZ (K) ÉS A POLGÁRMESTER BALOGH (J). FOTÓ: LŐRINCZ LÁSZLÓ / FB

Vagyis a képviselőtestület nagyon megosztottá vált, csakhogy Balogh szerint még nem is egyértelműen erről van szó: „Nem is megosztott a testület, hanem egyértelműen valamilyen érdekcsoport mellé álltak.

Nem tudom, mi az a »háttérhatalom«, ami irányítja a képviselőtestület döntéseit, de nem Göd érdekeit szolgálják, hanem teljes mértékben ellene mennek”

– fejtegette Balogh Csaba. Azzal kapcsolatban viszont már nem bocsátkozott feltételezésekbe, hogy ki vagy mi lehet ez a „háttérhatalom”, de szerinte gyanúsan sok olyan előterjesztés volt, amelyek a kormány vagy a Samsung érdekeit védték.

Így nem húz ki öt évet a testület

A belharc miatt egyébként most Gödön gyakorlatilag senkinek sincs többsége, ezért felmerül a kérdés, hogy nem válik-e működésképtelenné a testület. A polgármester szerint

a képviselőtestület ebben a formában „biztos nem fog tudni működni”, még akkor sem, ha többségben van,

hiszen „rengeteg volt a jogellenes előterjesztés”, de az a baj, hogy a kormányhivatal ezekkel kapcsolatban csak tíz napon belül foglal majd állást, hiszen ennyi a határidő erre. És mi lesz erre a megoldás? Egy biztos, Balogh Csaba lemondani nem fog, mégpedig azért, mert tett egy olyan ígéretet, hogy akkor is polgármester marad, ha a képviselőtestületben kisebbségben van. A tavaly őszi önkormányzati választás előtt ugyanis még fideszes többségű képviselőtestületre számított, végül mégis ellenzéki többség lett. Szerinte a lakosoknak azt kell megmutatnia, hogy idővel a politikában igenis lehet változást elérni, és nem kell feltétlenül „politikai alkukban engedni a nagyobb erő nyomásának”.

Lőrincz a testület működésképtelenségétől nem tart, mert tizenkét szavazattal át tudnak menni „a Göd érdekében tett javaslatok”, és bízik benne, hogy a momentumosok is rá fognak jönni előbb-utóbb, hogy nem pártpolitikai villongások kellenek, hanem a várost kell szolgálni. Kiemelte, hogy a Momentum gödi emberei fiatalok és viszonylag újak a politikában, ezért reméli, hogy le fognak higgadni és elkezdenek városvezetőként viselkedni. DK-s politikusként

ő sem ért egyet a Fidesz „nagypolitikájával”, de ez nem jelenti azt, hogy városi ügyekben ne szavazhatna ugyanarra, mint a fideszesek.

A Fidesszel való együttműködés helyett a polgármester másban látja a megoldás kulcsát. Szerinte az őt 8-4-arányban leszavazó képviselőknek be kéne látniuk, hogy „nem méltók az esküjükhöz, nem méltók arra, hogy képviseljék a körzetüket, és le kellene mondaniuk”. Szerinte az ellenzéki pártokkal való viszony elharapózása nem rajta múlott, egyesek „már az elejétől kezdve szabályellenesen próbáltak előterjesztéseket benyújtani”, és emiatt Balogh szerint, ha valaki megsértődött, az magára kell, hogy vessen.

Az ülésen átláthatósági elemekről is volt szó, ezeket a DK, az LMP, a Jobbik és a Fidesz is leszavazta, Lőrincz szerint azért, mert nem készült róluk megvalósíthatósági tanulmány, így azt sem tudják, hogy mekkora költséggel járna a bevezetésük, ez pedig azután, hogy Göd bevételének egyharmada elkerült a várostól, elég rizikós lenne ebben a formában. Hangsúlyozta viszont, hogy amennyiben a város költségvetése megengedi, meg fogja szavazni az átláthatósági elemeket.

BORÍTÓKÉP: Balogh Csaba gödi polgármester / Göd Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek